Copy

NYHETSBREV
Nr 1  2019

Syns inte bilder i nyhetsbrevet? Klicka här för att öppna det  i din webbläsare.

Nationell valideringsmodell för vård och omsorg lanseras i workshops

 
Under våren slutförs arbetet med att ta fram metodmaterial för VO-College valideringsmodell. Arbetet görs av en arbetsgrupp utifrån de senaste Riktlinjerna för validering som antogs 3 juni 2018 av VO-College styrelse. Du som är ämneskunnig yrkeslärare inom vård och omsorg kan ta del av valideringsmodellen vid en av två workshops som anordnas i Göteborg respektive Stockholm i juni. Ta gärna del av Skolverkets webbutbildning "Validering i teori och praktik - en introduktion"   som en förberedelse inför workshopen. Håll utkik efter inbjudan. 
 
Läs mer om validering
Nya kriterier för Årets handledare 2019

Utmärkelsen Årets handledare delas ut vid VO-College rikskonferens sedan tre år tillbaka. En uppskattad utmärkelse som växer i omfång och 2018 var 16 handledare nominerade. Radhika Good (på bilden) från Mariestad blev Årets handledare 2018.Kriterierna för 2019 års utmärkelse skiljer sig från tidigare år och ser nu ut på följande sätt.
Handledaren: 
  • Är en god ambassadör för vård- och omsorgsyrket
  • Har ett gott bemötande av de studerande, brukare och arbetskamrater
  • Har en förmåga att skapa en kreativ och stimulerande lärmiljö/arbetsmiljö
  • Är en inspirerande och stöttande handledare
Läs mer om kriterierna
Seminarium om forskning kring språkombud
Den 8 november hölls det första av två seminarier om språkombudskonceptet. Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet presenterade ett ekonomiskt diskussionsunderlag utifrån frågan "Är det ekonomiskt försvarbart att satsa på språkombud?".

Den 16 januari hölls det andra och sista seminariet tillsammans med Aina Bigestans från Stockholms universitet. Hon har tittat närmare på hur språkombud kan bidra till väl fungerande verksamheter inom och omsorg samt hälso- och sjukvård. 

 
Läs det ekonomiska diskussionsunderlaget
Filmer om språkombud

På VO-College hemsida och YouTube finns flera filmer om språkombud. En med avdelningschefen Maria Grans på Ljungby lasarett om varför de valde att utbilda språkombud, reklamfilmen om språkombud och intervjun med Anders Johrén (Nyckeltalsinstitutet) om hans ekonomiska uppföljning av språkombudskonceptet. Det finns också intervju med Aina Bigestans, universitetslektor i svenska som andraspråk, Stockholms universitet. Aina berättar om sitt uppdrag som handlade om att undersöka hur språkombudsmodellen fungerar på arbetsplatserna.
TILL YOUTUBE
Med över 250 deltagare och medverkande firade VO-College 10 år som koncept och samverkan i dagarna två. Med presentationer om vård- och omsorgsbranschen i allmänhet och Vård- och omsorgscollege i synnerhet.
Läs mer om jubileiumkonferensen
Fokus Yrkesutbildning VO
ESF-projektet Fokus Yrkesutbildning VO är inne i slutfasen.  Jubileumskonferensens andra dag, var spridningskonferens för projektet. Bland annat hölls valbara seminarium i de olika delprojekten Handledning, Attraktion samt Språk och kommunikationskompetens. Delprojektet om genus och jämställdhet presenterades, frågor som genomsyrar hela projektet. Även det övergripande arbetet om arbetsplatslärande i VO-College fanns med på programmet.
Nu väntar implementeringen av projektresultaten i VO-College. Du kan läsa mer om detta på vår sida om ESF-projektet. Där vi uppdaterar var annan månad om projektet i stort, dess delprojekt och om samverkan med andra ESF-projekt.
Läs mer om projektet

Kvalitetsarbete kring certifieringar

Under 2018 har föreningens certifierare processat och bearbetat rutiner vid certifieringsbesök samt de handlingar som ligger till grund för certifiering. Arbetet har fokuserat på återcertifieringar och aktörer som vill ansluta sig till VO-College. Nya instruktioner och mallar har tagits fram. Allt finns samlat på hemsidan.
Anslutande utbildare har fått en egen sida där certifieringsprocessen är förtydligad
. Där framgår bland annat att distansutbildningar kan ansöka om att bli certifierade i de fall de kan ta emot ett certifieringsbesök.
Utbildare som redan är certifierade i VO-College och vill lägga till en utbildning har fått en förkortad och förenklad mall för ansökan.
Nytt är också att yh-utbildare som ingår i samverkan skriver acceptansavtal som skickas till kansliet.

 
Läs mer om certifieringar

Jonna och Cina bloggar om vägen till Yrkes-VM

Jonna Mjörnell vann tävlingarna i vård och omsorgs vid Yrkes-SM i Uppsala i april 2018. Det betyder att hon är bäst i Sverige på vård och omsorg. Ett nytt äventyr har börjat och hon tränar inför nästa stora tävling. Jonna tävlar för Sverige i Yrkes-VM i Kazan, Ryssland i augusti 2019. Med på resan är hennes coach, Cina Johansson. Följ Jonna och Cinas förberedelser inför VM på deras blogg!

JONNAS BLOGG
VO-Collegeveckan 2018
Den 15 - 21 oktober firades VO-Collegeveckan med lokala och regionala aktiviteter för att lyfta utbildning och jobb inom vård och omsorg. Det bjöds in till event, utmärkelser och information.
Läs mer om vo-college veckan
TILL HEMSIDAN

Föreningen Vård- och omsorgscollege

Postadress
118 82 Stockholm
Besöksadress
Hornsgatan 15, Stockholm
Kontakt

info@vo-college.se
www.vo-college.se

Visa detta nyhetsbrev i webbläsaren
Share
Tweet
Forward


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vård- och omsorgscollege · Hornsgatan 15 · Stockholm 118 82 · Sweden