Copy
Nieuwsblad van Brede Dorpsschool St. Jan 
View this email in your browser
Nieuwsblad van Brede Dorpsschool St. Jan Oosteind
21 September 2016
Juf Cécile
Volgende week donderdag 29 september is het de laatste dag van juf Cécile op onze school. Juf Cécile gaat met pensioen. Na vele leuke jaren in diverse groepen mag ze nu heerlijk gaan genieten van haar vrije tijd. We wensen haar heel veel plezier!!!

Juf Cécile heeft een behoorlijk onderwijs verleden.... Het begon allemaal op 28 januari 1974 in Rotterdam aan De School met de Bijbel. Ze had een jaar eerder haar akte Nijverheid Stof versieren gehaald. Na 2 jaar vond ze het er wel welletjes en is ze terug naar Tilburg gegaan om in een bejaardenhuis te werken. Het onderwijs hield haar toch nog steeds bezig en ze trok de stoute schoenen aan en heeft alle scholen in Breda gebeld. Ze kon kort daarna starten op de LHNO in Breda. Ze haalde haar handvaardigheidsakte en werkte ook nog op de middelbare huishoudsschool,  het gymnasium, de LOM-school en de Wissel. In 1998 is ze aan de Pedagogische Academie voor het basisonderwijs (Pabo) gaan studeren. Via de Meander en de Rubenshof is juf Cécile in 2010 als invaller op de Sint Jan gestart.

Juf Ans
De afgelopen jaren hebben we moeten constateren dat het voor onze kleiner wordende school financieel helaas niet meer haalbaar is een conciërge in dienst te hebben. Aangezien er voor Ans op andere scholen binnen onze stichting geen ruimte was hebben we haar toch een plekje op St. Jan geboden. 

Per 01-10-16 ontstaat er echter vacatureruimte voor een conciërge op SBO de Wissel. Dit betekent dat er binnen de stichting ruimte is voor Ans. Via de mobiliteit gaat Ans deze vacature invullen. Dit betekent dat wij afscheid van haar moeten nemen. Een dubbel gevoel. Uiteraard is het fijn dat Ans meer zekerheid en duidelijkheid heeft over haar toekomst en een fijn plekje krijgt op de Wissel. Aan de andere kant gaan we Ans op St. Jan ontzettend missen. 

Ans heeft 18 jaar met heel veel plezier op onze school gewerkt en leerkrachten veel werk uit handen genomen. Voor veel ouders was zij de eerste contactpersoon van de school en in de actuele vernieuwingen heeft zij (samen met haar partner Jan) veel werk verzet. We zijn Ans heel dankbaar voor haar enthousiasme en inzet al die jaren en wensen haar heel veel plezier op haar nieuwe werkplek. 
 
Uiteraard organiseren we nog een passend afscheid met de kinderen voor Cécile en Ans. Hierover volgt later meer informatie.

Uitleen van BIEBBOEKEN is weer gestart
Dinsdag zijn we weer gestart met het uitlenen van boeken in onze schoolbibliotheek:
  • Alle kinderen hebben  een Theek5-pas aan een keykoard gekregen.
  • De peuters kunnen op maandag en dinsdag onder begeleiding van een ouder of andere volwassene om 10.55 uur boeken lenen.
  • De kinderen uit groep 1 t/m 8 gaan onder schooltijd op dinsdagmiddag boeken lenen.
  • Elk kind mag maximaal 4 boeken meenemen.
  • De boeken mogen maximaal 3 weken geleend worden.
  • We willen alle kinderen vragen om de boeken in een tas mee op en neer te nemen.
  • Elke dinsdag kunnen al voor schooltijd bij de ingang de boeken die terug komen, ingeleverd worden.
Er staan weer veel leuke boeken in de rekken en in de komende tijd gaan we de collectie uitbreiden met nog meer nieuwe interessante, bekende en minder bekende, bijzondere en verrassende boeken. Veel leesplezier!

Hulp in de Bieb
Wie zou het leuk vinden ons te ondersteunen met het uitlenen van de boeken? Tijdsinvestering is ongeveer 1,5 uur per week, op een vaste dag (nu dinsdag).

Kinderboekenweek 2016
Op woensdag 5 oktober is het weer zover! De kinderboekenweek gaat weer van start!
Het thema van dit jaar is ‘voor altijd jong’.

Ook op school gaan we hieraan mee doen en starten we op woensdag 5 oktober met een leuke opening op het schoolplein. We willen aan jullie allemaal vragen om hiervoor je opa en oma uit te nodigen zodat we met hen lang lint kunnen maken op het schoolplein.

De kinderen die op woensdag niet naar school hoeven mogen natuurlijk ook komen. Het duurt ongeveer een half uurtje en daarna mag je weer met papa of mama naar huis.

De kinderboekenweek duurt tot donderdag 13 oktober. De de afsluiting is dan ’s avonds van half 7 tot ongeveer half 8. Ook dan zou het leuk zijn als er weer veel opa’s en oma’s zijn.

Van 5 tot 13 oktober staat alles dus in het teken van ‘voor altijd jong’ via de juf of meneer horen jullie hier meer over.

Tentoonstelling over …… Vincent van Gogh
In alle groepen wordt deze week en volgende week een les gegeven over Vincent van Gogh en zijn werk. We gaan de werkstukken van de kinderen in de hallen ophangen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om vrijdag 30 september vanaf 15.15 uur alle kunstwerken geïnspireerd op het werk van de Zundertse kunstenaar te komen bewonderen!

We verzamelen Groene voetstappen!
Als school doen wij met alle groepen van 26 tot en met 30 september mee aan het project ‘Groene Voetstappen’. Groene Voetstappen is een landelijke bewustwordingsactie waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Gedurende één week komen de kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school en verdienen daarmee Groene Voetstappen. Alle vervoer naar school dat niet met de auto plaatsvindt, telt als een ‘Groene Voetstap’.

De bedoeling is dat wij met onze school zoveel mogelijk ‘Groene Voetstappen’ verzamelen, zodat we  een bijdrage leveren aan de landelijke en internationale Groene Voetstappenactie en zorgen voor meer bewustwording van wat we zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu.Waarom liever niet met de auto?
Auto’s stoten o.a. broeikasgassen uit, zoals CO2, die de aarde opwarmen, waardoor het klimaat verandert. Een warmer klimaat klinkt misschien lekker, maar heeft desastreuze gevolgen. Bijna dagelijks zijn de gevolgen van klimaatverandering in het nieuws: extreem weer als veel te veel regen of juist droogte, of hevige stormen en smog in grote steden. Wereldwijd moet de uitstoot van broeikasgassen flink worden teruggebracht. Wij willen als school een bijdrage leveren aan het terugbrengen van de uitstoot en proberen samen met de kinderen en u zoveel mogelijk Groene Voetstappen te verzamelen.
Door voor korte ritten de fiets te pakken of lopend te gaan zet flink zoden aan de dijk: maar liefst meer dan de helft van alle autoritten is korter dan 7,5 km enkele reis. Deze ritjes zijn extra vervuilend; bij korte (stads)ritten zijn het brandstofverbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen per kilometer hoog. Het is dus erg lonend voor het milieu en de gezondheid om korte ritten vaker lopend, of met de fiets af te leggen.

Verder draagt veel autoverkeer rond de school vaak bij tot onveilige situaties. Ook is het voor kinderen gezond om zoveel mogelijk te bewegen. Het lopen en fietsen naar en van school kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren! Daarnaast doen kinderen veel meer verkeerservaring op door te lopen en te fietsen dan vanaf de achterbank.

Voor het slagen van deze ‘Groene Voetstappenactie’ hebben we uw hulp als ouders ook nodig. We vragen u om ervoor te zorgen dat uw kind in ieder geval tussen 26 en 30 september a.s. zoveel mogelijk lopend of fietsend (of steppend of skatend) naar school kan gaan.

We willen niemand buiten sluiten, dus als dit voor u niet lukt, neem dan even contact op met de leerkracht over hoe uw kind dan wel mee kan doen.

Om het autogebruik in de actieweek te ontmoedigen worden ’s morgens de parkeerplaatsen voor de ingang van het schoolplein afgezet om ruimte te bieden aan ouders die  hun kinderen te voet of op de fiets naar school brengen.

Verder vragen we u ook de rest van het jaar zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te komen.

Brabants Verkeersveiligheid Label
Op vrijdagmiddag 30 september sluiten we de actieweek Groene Voetstappen af. Tegelijkertijd vindt om 13.30 uur de feestelijke uitreiking plaats van het door onze school verdiende Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL). Vorig schooljaar is er, vooral door juf Carla Soeterboek hard gewerkt om aan alle eisen te voldoen: verkeerslessen, veiligheid onderweg, verslaglegging en verantwoording. De wethouder van verkeer, dhr. P. Vissers, zal het BVL aan de St. Jan komen overhandigen. Afhankelijk van het weer zal deze gebeurtenis plaatsvinden op het schoolplein of in de aula. U bent hierbij van harte uitgenodigd!

Even voorstellen....
Wij zijn Merel, Aysu en Eva van Avans Hogeschool Breda. Vanuit onze Minor Jeugd gaan wij als leerteam op St. Jan samen met leerkrachten en andere studenten onderzoeken hoe jullie wereldwijs onderwijs steeds meer vorm kan krijgen. Daarom zullen jullie ons regelmatig op de Sint Jan tegenkomen. Wij hopen een positieve bijdrage te kunnen leveren, in de komende 20 weken wanneer we het project zullen uitvoeren. Wij kijken er naar uit om Sint Jan en alles daar om heen te leren kennen! 
Als er vragen zijn, stel ze gerust.
Liefs, Merel, Aysu en Eva
 

 
Oproep voor TheaterPlein
Hebben jullie thuis bijvoorbeeld nog koffers, beroepskleding, schoenen, hoeden, brillen, sjaals, kettingen, enz. ? Wij willen ze graag gebruiken voor het spel op het TheaterPlein.

De taal van kinderen is vaak ‘het spel’. Of je het nu fantasiespel, verbeeldend spel, symbolisch spel, of doen-alsof spel noemt; spel wordt veel en graag door kinderen gespeeld. Het verdiepende spel heeft dan ook een belangrijke functie in hun ontwikkeling, zowel op cognitief, sociaal als emotioneel gebied. Dit ‘spel’ vindt nog vaak plaats in een magische wereld, een wereld vol fantasie, verwondering, ontdekkingen en ervaringen die een kind zijn zelfbewustzijn voedt. Wij zijn dus heel blij met spullen om 'echt' te spelen!

Mad Science
We hebben al 7 aanmeldingen !!! Dit is geweldig ! Het minimum aantal aanmeldingen (bij een kleine school) hebben we verlaagd naar 10, dat halen we net niet.En tóch willen we de kinderen die zich aangemeld hebben niet helemaal teleur stellen, dus wat willen we gaan doen?

De allereerste les van 21 september gaat in elk geval door!  In de daaropvolgende 2 á 3 dagen kunnen jullie alsnog jullie kind aanmelden. Mochten we dan op 10 of meer uitkomen, dán gaat de hele cursus door.Mocht dat niet het geval zijn,  dan worden de andere lessen geannuleerd en wordt het restantbedrag aan de ouders terug betaald.

Laatste oproep inschrijven voor De Typetuin
Op donderdag 6 oktober 2016  om 15:45 uur  gaat er op onze school de klassikale typecursus van De Typetuin van start. Onlangs ontving u hier meer informatie over. Vergeet u niet op tijd uw kind in te schrijven? Kortingscode geldt t/m donderdag 23 september a.s. Inschrijven kan via www.typetuin.nl/aanmelden. (kies voor de rechter variant, klassikaal) Voor meer informatie: www.typetuin.nl of bel naar 013-5220579. Wees er op tijd bij, want vol=vol.

Lievenshove Voetbaltoernooi
Onze meiden zijn 1e in de poule geworden ! Een geweldige prestatie !
Ze gaan weer voor de allereerste plaats. Kom ze aanmoedigen op:
donderdag 22 september: 17.30-18.00 uur
Vrijdag 23 september:Om 3/4e plaats: 16.15 – 16.55 uur
Finale: 18.30 – 19.10 uur
Prijsuitreiking: 20.45 uur
SAMENdag
De peuters, kleuters en kinderen van groep 3 hebben vrijdag een hele gezellige afwisselende eerste SAMENdag beleefd:

SAMEN zijn ze op de huifkar van opa en oma van Arendonk door een erg enthousiaste chauffeur Jan door Oosteind gereden,
SAMEN hebben ze fanatiek gesprongen op het luchtkussen op de speelplaats,
SAMEN hebben ze een SAMENschilderij gemaakt voor op het Kunstenaarsplein en ook heerlijk
SAMEN gesnoept van een mooie, lekkere fruittraktatie.

Toen de peuters om 11 uur naar huis gingen hebben de andere kinderen de pastorie bezocht en
SAMEN met de ouderen van Oosteind gezelschapsspelletjes gespeeld binnen en ook buiten in de grote kas en … tot slot ook gezellig SAMEN in de mooie huiskamer geluncht.

Deze dag was echt een feest, voor groot en klein!

Via onze facebookpagina zijn prachtige foto's te vinden van deze mooie dag. 
SAMENdag
De eerste SAMENdag was voor allebei de stamgroepen in de bovenbouw een groot succes. Op onze Facebookpagina zijn een aantal impressiefoto's te vinden.
 
Tijd voor groep 4-5-6
Deze periode zijn we in groep 4-5-6 druk bezig met klokkijken. Opbouwend van hele uren, halve uren, kwart voor, kwart over tot het uitrekenen van tijdverschil. De kinderen die beginnen met het leren klokkijken starten met de analoge klok. Kinderen die dit beheersen maken de stap naar de digitale klok. Klokkijken krijgt natuurlijk pas écht betekenis als ze dit in dagelijkse situaties gaan doen.

U als ouder kunt hier spelenderwijs met uw kind mee oefenen door bijvoorbeeld te vragen hoe laat het is of  door te vertellen dat je ergens om een bepaalde tijd moet zijn en graag wilt weten hoeveel tijd er dus nog is om te spelen. 

Groep 7/8 op koers
De trossen zijn los, het anker is gelicht en inmiddels komen we aardig op stoom. De eerste weken in groep 7-8 zijn we al gevarieerd doorgekomen. Tijdens de introductieweek is verteld hoe er dit schooljaar wordt gewerkt en vooral naar welk doel er gewerkt wordt. Ook alle ouders zijn op de infoavond hierover ingelicht.

De tweede schoolmiddag konden de kinderen genieten van professor Caroteen van Mad Science en de vrijdag daarna werden we gastvrij ontvangen op de tentoonstelling van WAKO in het Oostquartier.
Naast de reguliere werkzaamheden is er in de tweede week extra aandacht gegeven aan Roald Dahl (zijn 100ste geboortedag was op 13 september) en zijn we tijdens de Samen-buiten-dag de landsgrens overgestoken, zodat we in Meersel-Dreef een rondleiding konden krijgen in het klooster. Deze Samen-buiten-dag wordt voor een deel gekoppeld aan het aardrijkskundethema vanuit de methode en in de komende weken gaan de kinderen hierover een werkstuk maken. Aan de ouders wordt gevraagd om de kinderen thuis te helpen bij het zoeken naar meer informatie (zowel op internet als in boeken uit de bibliotheek).

Volgende week vindt de eerste ronde leerlinggesprekken plaats in het kader van de weg naar het voortgezet onderwijs, zijn er oudergesprekken en mogen we met de hele school het Brabants Verkeersveiligheidslabel in ontvangst nemen. Tevens neemt onze groep natuurlijk ook deel aan de actie Groene Voetstappen.

Aanstaande woensdag gaan de kinderen op pad met de kinderpostzegels
Super papa
Grote dank aan Corné Huyben voor het maaien van het gras in de schooltuin!!! Super fijn!

Vergadering voorzitters ouderteams (bestuur)
De eerste vergadering van het nieuwe bestuur van de oudervereniging is een feit. Alle ouderteams zullen binnenkort een bijeenkomst organiseren, waarop iedere belangstellende en opgegeven teamleden  elkaar beter kunnen leren kennen, ideeën kunnen spuien en afspraken kunnen maken. Besloten is dat het team 'Vormgeving en inrichting' en team 'Buitenomgeving' samen gaan en voortaan 'Vormgeving binnen & buiten' gaan heten. Jullie horen van ons!

De tweede bestuursvergadering staat voor 22 november 20 uur op de agenda. Deze vergaderingen zijn openbaar. Dus als je interesse hebt, schuif gezellig aan. Voor meer info kunnen jullie ons ook altijd contacten…  Groetjes, Elles, Angela, Margriet, Carla, Katja, Elise en Heidi.

BELANGRIJKE DATA
26 september  oudergesprekken 'andersom' voor gr 1 t/m 8
27 september oudergesprekken 'andersom' voor voorschool en gr 1 t/m 6
28 september oudergesprekken 'andersom'  voor gr 7 en 8
29 september  laatste schooldag Cécile en Ans
30 september  ontvangst Brabants Veiligheidslabel door wethouder
5 oktober dag van de leraar 

 
Copyright © 2016 Dorpsschool St. Jan, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp