Copy
WereldWijs Nieuwsblad van Brede Dorpsschool St. Jan Oosteind
View this email in your browser
Nieuwsblad van Brede Dorpsschool St. Jan Oosteind
14 december 2016
Kerst
Vrijdagochtend 23 december gaan we samen kerst vieren op school. We starten dit jaar lekker vroeg omdat het dan nog donker is. Het volledige programma staat onderaan deze nieuwsbrief bij 'nieuws van de ouderteams'. De kinderen hebben kerstvakantie van 24/12 tot en met 8/1. Wij wensen iedereen alvast gezellige feestdagen en een heel fijn 2017 !!!
 
Nieuws uit onze SCHOOLBIEB
Dankzij het enthousiasme van enkele vrijwilligers wordt de schoolbieb steeds gezelliger en zijn er momenteel al veel verschillende boeken te lenen voor ALLE KINDEREN van onze school.
We willen graag maandag 19 december ALLE KINDEREN in de bieb zien om hun boeken te wisselen en nieuwe boeken voor in de kerstvakantie mee naar huis te nemen!!
Voor de peuters is er op maandag- en dinsdagochtend om 11.00 uur iemand in de bieb die de boeken kan innemen en uitlenen. Dus kom elke week even langs met het biebpasje dat we bewaren in de huiskamer.
 
Het team is heel blij dat we van Theek 5 de mogelijkheid hebben gekregen om na het wegvallen van de biebbus een schoolbieb in onze school op te zetten. De boekencollectie is al groot en wordt in de komende maanden weer uitgebreid met nieuwe actuele titels. Om te bewijzen dat er behoefte is aan een bibliotheek voor de kinderen in Oosteind is het van groot belang dat we kunnen aantonen dat er veelvuldig geleend wordt!!
 
In de wetenschap wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar het belang van voorlezen en vrij lezen.
De folders met resultaten en tips hangen op bij DE bieb. Enkele korte citaten over VOORLEZEN en VRIJ LEZEN:
Kinderen maken op een aangename manier kennis met de wereld van het boek, hun woordenschat wordt vergroot, heeft een positieve invloed op de taal- en leesvaardigheid, hun tekstbegrip bij begrijpend lezen neemt toe, het vergroot de kennis van de wereld, het geeft rust en ontspanning, bevordert de concentratie…en misschien wel het belangrijkst: LEZEN IS HEEL LEUK!
 
Maandag 19 december om 8.30 uur houden we een inloop voor ouders in de bieb.

Project Flesjes en blikjes zijn goud waard
De tijd gaat snel! We zijn nu een half jaar bezig met het verzamelen van flesjes en blikjes. We hebben tot nu toe € 160,- gespaard. Dit bedrag wordt besteed aan de aanpassingen voor onze nieuwe buiten speelomgeving. Per 1 januari 2017 gaat de 2de ronde van start. We gaan er weer voor, sparen jullie weer mee?
Elke WereldWijs belichten we een onderwerp uit de schoolgids. Deze keer belichten we over de sociale veiligheid op de St. Jan


Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt op school. Pesten zien we dan ook als een groot probleem en accepteren dit niet in onze school. Dit schooljaar gaan we onder leiding van onze gedragscoördinator samen met leerlingen en ouders leefregels op stellen en willen we daarmee vastleggen op welke manier we samen zorg dragen voor een veilige omgeving voor iedereen. Ook de te nemen stappen bij pestgedrag staan hier concreet in beschreven. Dit document wordt jaarlijks bijgesteld en kunt u opvragen bij de locatiedirecteur en kunt u op de toekomstige website downloaden.

Conflicten zijn soms onvermijdelijk. We kunnen niet altijd 'ruiken' wat de ander wil of prettig vindt. Ook hoeven we onze eigen behoeften niet altijd ondergeschikt te maken aan die van een ander.
Veel mensen krijgen bij het woord 'conflict' negatieve gedachten. Dat komt vooral door de nare gevolgen van veel conflicten: ruzie, agressie en dergelijke. Toch is het hebben van een conflict op zich niet negatief. Conflicten kunnen zelfs positief opgevat worden, omdat ze duidelijkheid scheppen: beide partijen weten dat er (op het eerste gezicht) onverenigbare wensen zijn. De problemen ontstaan pas als een conflict, ten koste van één van de partijen wordt opgelost of niet uit de wereld wordt geholpen.
In school zijn grote en kleine conflicten aan de orde van de dag. In een kleine ruimte samenleven met veel mensen, leer je niet zomaar. Ruzies kunnen de sfeer in de klas verpesten, maar het is niet aan te raden om ze uit de weg te gaan. Later komen kinderen ongetwijfeld in aanraking met conflicten. In plaats van deze conflicten af te doen als lastig, kunnen we ze onder het motto 'al doende leert men' ook aangrijpen als oefenmomenten voor het leren omgaan met conflicten. Dit geldt zowel voor conflicten tussen kinderen als voor conflicten tussen volwassenen en kinderen.
 
Enquête
Vorige week is naar alle ouders een enquête gestuurd m.b.t. de sociale veiligheid in de onderbouw namens de stagiaires. Heb je deze gemist of nog niet ingevuld? Wij zouden het erg op prijsstellen als je dit alsnog zou willen doen. Door de enquête in te vullen, kunt u ons en St. Jan helpen om de Sociale Veiligheid te waarborgen en te bevorderen. Dit kan nog tot vrijdag 16 december via deze link:
https://www.enquetesmaken.com/s/socialeveiligheid
We hebben in de sinterklaastijd heel fijn op het Theaterplein kunnen spelen rondom de schouw met open haard, het logeerbed en de pakjesboot. En wat waren we verrast toen we er op een ochtend 2 Pieten in bed aantroffen (ja, zelfs met hun schoenen nog aan) en deze ook met ons pietengym in de speelzaal gingen doen. Alle peuters en kleuters hebben het klimmen, gooien van pakjes en over de smalle daken lopen prima gedaan en een Pietendiploma gekregen!
Op het Woonplein hebben we de winkel omgetoverd in bakkerij “De lekkere taart”. We hebben zelf keukensponsjes versierd tot heerlijke taartjes die natuurlijk met “echt geld” weer gekocht konden worden.
Op 5 december hebben we ook een TOPdag gehad. Eerst kwamen er Pieten naar school met een ontbijt voor Sint, die lekker geslapen had in ons logeerbed. Daarna mochten wij met onze welkomstdans optreden en kregen we van Sint allemaal nog een leuk cadeau!
Nu zitten we weer helemaal in de kerstsfeer en kunnen met verkleedkleren in een stalletje op het Theaterplein het kerstverhaal zelf naspelen…. En dat gaat al heel goed!
Verder werken we natuurlijk ook op alle andere pleinen en zijn de kinderen van groep 3 heel enthousiast met het lezen bezig. Ze hebben alle letters al geleerd en lezen al woorden met lettergroepen zoals, -eer, aai, sch- en -ng. Ook lezen ze elke dag lekker 15 minuten op een knus plekje in de bieb of het eigen lokaal uit zelf gekozen boeken.
Sinterklaas in stamgroep 4-5-6
Sinterklaas lag 5 december heerlijk te slapen in het bed wat in de aula stond. De kinderen hebben hem gewekt en de pieten hadden een heerlijk ontbijtje voor hem bij. Vanuit een gezamenlijke start, waar de pieten én de kinderen zelf hun kunsten vertoonden, zijn de kinderen uit groep 4 verder gaan vieren en spelen in de onderbouw. Ze genoten van het spelen op de pleinen! Met volle aandacht gingen ze op in hun rollenspel en werd er gebouwd met constructiematerialen. Dit zorgde voor de jongere kinderen voor nieuwe impulsen en verdieping. Vanwege de ervaren meerwaarde voor de kinderen uit groep 4 en ook voor de jongere kinderen, willen we wekelijks een moment gaan plannen waarop ze kunnen gaan werken/spelen op de onderbouw pleinen.
 
De kinderen van groep 5-6 hadden geweldige surprises voor elkaar gemaakt! Mooi om te zien hoeveel tijd en aandacht er was besteed aan de gedichten, cadeaus en surprises. Het openmaken van de surprises werd met zorg gedaan door de ontvangers. De kinderen hielpen elkaar en spraken hun waardering uit. Samen vieren! 

Reis door de tijd: Egypte
Stamgroep 7/8 is deze weken bezig geweest met Egypte project. Er zijn veel verschillende dingen gemaakt zoals: grote sarcofagen, piramides en dorpen van klei. De kinderen hebben er veel tijd ingestoken er komt ook een tentoonstelling die is op vrijdag 13 januari van 15:00 tot 15:45. Het is een open tentoonstelling voor iedereen in het lokaal van stamgroep 7/8.

Groetjes Hidde en C’zar   
Kerst
Op 23 december is er in de ochtend een kerstviering op school. We starten deze dag met een herdertjestocht. Deze begint nog als het donker is, dus neem een lampion of zaklicht mee. Onderweg krijgen jullie iets om warm te blijven. Na de tocht ontbijten we in de eigen klassen, waarbij we ouderen uit het dorp uitnodigen om samen te komen eten. Na het ontbijt verzamelen we met zijn allen in de aula, waar we de kerstmusical spelen.
Hierna begint de kerstvakantie!!
 
Start herdertjestocht
Groep 4-5-6-7 en 8    7.00uur                     ter hoogte van Hoge dijk 88 (nabij avri tuincentrum)
Groep 1-2 en 3          7.15uur                      op school
Voorschool                7.45uur                      fam. huijben Provincialeweg 110 te Oosteind
 
Kerst in de kerk
Sint is nog in het land maar de voorbereidingen voor kerst zijn toch ook al begonnen.
Na de kerstviering op school is er ook een viering in de kerk rondom kerst waarbij de kinderen zeer welkom zijn. Deze viering wordt gehouden op kerstavond zaterdag 24 december om 19.00.  Het thema van de viering zal aansluiten op de kerstviering op school. In de viering gaan we op zoek naar het licht. In het kerstspel wat we spelen beelden we dit uit met sterren. Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen, vraag dan thuis of je op zaterdag naar de viering mag komen en geef je daarna op bij de werkgroep gezinsviering voor woensdag 14 december.

Als we weten hoeveel kinderen er meedoen kunnen we de teksten gaan verdelen en het oefenen verder afspreken. Opgeven kan bij Nettie de Rooij door: aan te spreken, te mailen (nettie@jozefrijen.nl) of te bellen (0162-430988).

Tonroepen - carnaval 2017
Het lijkt nog ver weg, maar naar de vakantie is het al weer snel tijd voor de carnaval. En natuurlijk hoort daar het tonroepen bij. Voor de kerstvakantie nog wordt op school nog even stilgestaan bij het tonroepen door middel van een instructiefilmpje. Deze komt dan ook online via Facebook.
Dus heb je interesse en wil je graag meedoen met tonroepen? Begin tijdens de vakantie dan met het bedenken van een typetje en een sauwel en lever naar de vakantie de toestemmingsbrief in die nog wordt uitgedeeld op school.
Alvast hele fijne feestdagen en toi, toi, toi.
 
Namens CV Uilendonck, werkgroep kindercarnaval Oosteind

BELANGRIJKE DATA
23-12-2016                  Kerstviering op school
24-12-2016                  Start kerstvakantie en kerstviering in de kerk
09-01-2017                  Weer naar school
13-01-2017                  15.00 - 15.45 uur tentoonstelling Egypte stamgroep 7/8


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dorpsschool St. Jan · Schoolpad 4 · Oosteind, Nederland 4904 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp