Copy
Ett nyhetsbrev från Skånes Ess

Nyhetsbrev #4, oktober 2017
Hej!

I detta nyhetsbrev läser du om:
  • Nytt projekt i Ess: Småbåtshamn i Österslöv
  • Projekt kan prisas med Ullbagge
  • Vad behövs för att landsbygden ska vara fine and dandy i Skåne?
  • Kommande LAG-möten

Nytt projekt  i Österslöv

På LAG-mötet den 20 september beviljade LAG projektstöd till Småbåtshamn i Österslöv. Projektets syfte är att genom en säker hamn i Österslöv möjliggöra för närboende och tillresande att uppleva den vackra natur som Österslöv och Råbelövssjön erbjuder.
Läs mer

Projekt kan prisas med Ullbagge

Ni har väl inte missat att två leaderprojekt som drivits i Skånes Ess är slutnominerade till Ullbaggepriset som delas ut på den nationella Landsbygdsgalan i Tällberg den 8 november? I totalt åtta kategorier har tre projekt valts ut till slutnominering av en jury. Projektet Rädda Immeln hittas i kategori Miljö och Klimat och Sambusa-projektet i kategori Integration.

Ett folkets pris kommer även att utses genom en allmän omröstning där alla kan rösta på det projekt eller företag som man tycker bäst om och som har slutnominerats till att vinna en Ullbagge. Röstning sker vecka 44. Vi vill givetvis uppmana till rösta på Rädda Immeln och Sambusa - kanonprojekt båda två!
Läs mer

Vad behövs för att landsbygden ska vara fine and dandy i Skåne?

I onsdags träffades ett antal av leaderprojekten i Skepparslöv. Både nya och gamla kära möten, god mat och därtill några råd från verksamhetskontoret för smidigt projektgenomförande. Dessutom var Kristina Larsson från Länsstyrelsen på plats för att tala om Skånsk landsbygd.

- De ideella krafterna som finns, lever kvar som en naturlig del på landsbygden. I staden köper man sig gärna fri. Det kan vara en fråga om stad-land men kanske också en generationsfråga? Den kommer hursomhelst att bli en intressant fråga för hur utveckling ska ske. Kanske är det lite lättare på landsbygden om man känner många i närheten? resonerar Kristina. Vad vi sett i utvärderingar är att det kommunala och ideella engagemanget ökar i Skåne och Leader har varit bidragande att sätta fokus på landsbygden.

- Service såsom affär, bank, apotek och post, infrastruktur såsom vägnät, kollektivtrafik, bredband och en bra fritid: allt hänger ihop – allt vill vi ha för att det ska kännas som att landsbygden är fine and dandy i Skåne, fortsätter hon. Det är också där Landsbygdsprogrammet kommer in. Fram till 2020 ska vi sätta sprätt på 2,5 miljard. Det kommer bli fint.

Kristina berättar också att i Landsbygdsprogrammet finns 23 investeringsmöjligheter. Vill man testa sin idé finns möjlighet på Länsstyrelsen i Skånes webbplats. Hon tipsar också om tidningen Smart Landsbygd, med inspiration och olika kurser och kompetensutveckling för invånarna på skånska landsbygden. Fler landsbygdstips förmedlas också via facebooksidan Skånsk Landsbygd.


Alldeles färska Skånsk Landsbygd nummer 2 finns för nedladdning här!
 
Om Landsbygdsprogrammet

Kommande LAG-möten

  • 6 december
  • 15 februari
  • 21 mars
  • 22 maj
Det är vår lokala styrelse, LAG, som bedömer vilka projekt som får stöd. Komplett ansökan steg 2 måste vara inlämnad sex veckor innan möte för att behandlas.
Nästa LAG-möte är den 17 oktober på Blåherremölla!

Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
 
Copyright © Skånes Ess

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skånes Ess · Box 9084 · Kristianstad 291 09 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp