Copy
Ett nyhetsbrev från Skånes Ess

Hej!

Vädret har bjudit på sommar länge, men än pågår arbete som vanligt på leaderkontoret. Snart växlar vi ner några hack och tar semester. Hur vår bemanning ser ut över sommarmånaderna kan du se lite längre ner. 

För några veckor sedan hade vi den fantastiska förmånen att arrangera Läget Landet?!, konferensen som satte fokus på stad och land. Vi gör det igen nästa år, men för den som inte kan vänta finns en hel del att läsa och reflektera över. 

Semestertider brukar i många fall betyda att utrymmet för ideell tid blir större, så när vi växlar ner växlas arbetet i projekten upp. Ett projekt som sätter full fart är Mötesplats Färevallen! Inom Leader räknar vi den ideella tiden som ett sätt att sätta ekonomiskt värde på det lokala engagemanget. Nu har vi också förtydligat vår information om detta på webben.

Vi passar på att önska er alla en riktigt behaglig sommar!
/Kerstin, Johanna, Veronika, Petter och Annika
 
I detta nyhetsbrev:
  • Arbetet på Färevallen i Sibbhult påbörjas
  • Nya rutiner ideell tid
  • Dokumentation Läget Landet
  • Nya projekt: Humleslingan - värd en dag till och Arkelstorps brunn - den medicinska hälsoträdgården
  • Sommartider

Pressträff på Färevallen

Under onsdagen 27 juni hade projektet Mötesplats Färevallen - ett fritidsområde för alla pressträff och Sibbhult bjöd på strålande väder. Sibbhults IF presenterade projektet och dess delar som tar fotbollsföreningen på en resa mot att bli ett fritidsområde. Flera aktiviteter för fler människor ska tillföras, bla annat genom banor för boule och padel samt utegym. Arbetet påbörjas i augusti i år och föreningen hoppas att kunna slutföra lagom till 90-årsjubileet sommaren nästa år. Håll utkik i lokaltidningarna efter artiklarna!
 

Att redovisa ideell tid

Vi förtydligar rutinerna för att redovisa ideell tid. Projekt redovisar sin totala ideella tid och antalet personer bakom till leaderkontoret.

Genom att sätta ett ekonomiskt värde på det ideella arbetet visas det lokala engagemanget. Den ideella tiden som läggs i projekten visar på underifrånperspektiv och den lokala förankring och är på så vis en del i leadermetoden.
Läs mer

Återupplev Läget Landet

Den 31 maj 2018 arrangerade Skånes Ess konferensen Läget Landet?! för första gången. På plats på vackra Pappersbruket i Östanå var ett 80-tal personer, vilkas stora engagemang märktes under såväl mingel som när publiken släpptes in under inspiratörernas föredrag. Upplägget var tre föredrag med lite olika perspektiv med ett efterföljande samtal i panel.

Göran Adlén, trendspanaren, modererade dagen och inledde med en framtidsspaning för stad och land med starkt positiva vibbar. Po Tidholm, journalisten och författaren som blivit glesbygdens röst, tog sedan vid och målade istället upp en dyster bild av läget i landet. Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, avslutade föredragspassen med att påvisa vilka faktiska skillnader i förutsättningar som finns mellan stad och land.

Till panelen anslöt sedan Kristina Yngwe, riksdagspolitiker, Jörgen Svensson, chefredaktör Kristianstadsbladet, Aline Kärrbäck, samhällsplanerare och Philip Thuresson, lokal företagare. Tillsammans gav de många vinklar på framtiden för landet och Skåne.

Dagen avslutades med en uppskattad buffé från Malmbergs Gastro och underhållning av humorgruppen Fåfäng, som även presenterade vinnaren av priset Årets Leader som blev projektet Reportrar i landsbygdens tjänst (Lokalkorrarna).

Utförlig dokumentation finns nu publicerad på Skånes Ess webbsida.
Läs mer

Nya beviljade projekt

Humleslingan - värd en dag till

Syftet med projektet är att undersöka medlemmarna i Humleslingans intresse för och föreningens möjligheter att skapa produkter och tjänster som stöttar i verksamhetsutveckling inom besöksnäring.
 
Läs mer

Arkelstorps Brunn - den medicinska hälsoträdgården

Efter att ha genomfört en förstudie går projektet vidare för att planera och etablera en medicinsk hälsoträdgård i Arkelstorp.
Läs mer

Sommartider

Vi på Skånes Ess önskar er alla en riktigt behaglig sommar! Under sommaren i samband med semestertider kommer leaderkontoret att vara lägre bemannat och under ett par veckor stänga helt. Vi ber om överseende med att det därför kan ta längre tid innan du får återkoppling. Vecka 28-29 har kontoret öppet med lägre bemanning. Vecka 30-31 stänger kontoret helt.
Nästa LAG-möte är den 25 september

Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
 
Copyright © Skånes Ess

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skånes Ess · Box 9084 · Kristianstad 291 09 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp