Copy
Ett nyhetsbrev från Skånes Ess

Hej!

Nu nalkas högtiderna och vi på Skånes Ess vill önska er alla en riktigt god jul! Leaderkontoret håller julstängt under perioden 22 december-9 januari. Vi ses igen 2017, ett år som har mycket spännande att bjuda på.
I detta nyhetsbrev:
  • Skånes Ess årskrönika
  • Naturliga Göinge
  • Espresso News- kompass
  • Nordic Outcraft Festival och Vildmarksbyn
  • Tusen röster för nordöstra Skåne
  • Scanisaurus 2.021

Årskrönika 2016

Nu vid årets slut kan vi konstatera att fantastiska elva projekt har prioriterats under 2016, varav tre är den nya stödtypen, projektstöd till företag. Dessutom har vi ett antal ansökningarna som håller på att förfinas inför bedömning på första LAG-mötet 2017.

Den 21 januari 2016 fick äntligen Skånes Ess sitt startbesked och kunde börja arbeta med medel från flera struktur- och investeringsfonder.  Inte bara perioden var ny, även ansökningsförfarandet i e-tjänst och handläggarsystemet var splitternytt. Istället för att som tidigare samarbeta med Länsstyrelsen kring handläggningen samarbetar vi nu med Jordbruksverket. Som vid alla nya samarbeten får man räkna med en inkörningsperiod innan den bästa formen sitter.

Det fanns en tröghet i uppstarten. Dels för att programperioden blivit försenad och dels för att vi kastades in i system som inte kändes klara eller helt genomtänkta. Tur då att drivet och engagemanget från människor i vårt leaderområde är så starkt! Några hade väntat på att möjligheten att söka stöd inom lokalt ledd utveckling skulle öppna och var snabba på att lämna in ansökan redan i februari när det först var möjligt. Några har vi träffat under vår uppstartsturné, mött i andra sammanhang och en hel del har helt enkelt lyft luren eller knackat ner ett mejl till oss.

Vi har en svår byråkratisk nöt att knäcka, men kör tillsammans framåt i full fart mot ett 2017 som kommer att bjuda på fler prioriterade utvecklingsprojekt som tar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge mot nya höjder. Vi har en förhoppning om att kunna bjuda på ansökan om förstudier på enklare sätt, transnationella samarbeten, fördjupat process- och innovationsstöd i ansökansförfarandet. Dessutom inväntar vi intressanta resultat från projekten som har varit igång ett tag.

Att LAG, vår styrelse, är en sådan bra, pigg, kunnig och intresserad grupp och verkligen vill arbeta för lokal utveckling i hela vårt geografiska område gör att arbetet framåt känns både optimistiskt och spännande. Med entusiasm och stort allvar har också LAG-gruppen angripit sitt nya arbetssätt för bedömning med urvalskriterier.

För oss på leaderkontoret har det varit ett minst sagt intensivt men också väldigt, väldigt roligt år. Framförallt för att vi får möta så många spännande människor. Vi säger därför stort, varmt och uppriktigt TACK för i år. Från oss alla till er alla: en riktigt god jul så ses vi igen 2017!

Kerstin, Johanna och Annika
 

Naturliga Göinge

Projektägare: FK Göingarna

Syftet med projektet Naturliga Göinge är att få fler att känna sig trygga i naturen, få fler att känna till allemansrätten och göra det enkelt att ta sig ut i skog och mark. 

I projektet tas detaljerade kartor över naturområdena runt Östra Göinges byar fram och därefter skapas olika aktiviteter där dessa används, exempelvis kartpromenader.

Läs mer

Espresso news - kompass

Projektägare: Competence reklambyrå AB

Syftet med projektet Espresso News - kompass är hjälpa nyanlända i allmänhet och unga i synnerhet med att påskynda sin integration genom att införa en digital informationskanal och parallellt förbereda för en analog trycksak. Projektet ska skapa en insyn och medvetenhet om det svenska samhället samt öka den sociala kunskapen om hur vi lever i Sverige.

Läs mer

Nordic Outcraft Festival

Projektägare: Marin Adventures Immeln AB

Det här är ett projekt för att organisera och anordna en återkommande nordisk friluftsfestival i södra Sverige som har fokus på aktiviteter, utbildning och inspiration. Inför år två uppförs i Immeln Vildmarksbyn, en mötesplats i naturen som inspirerar, utmanar och utgör en samlingspunkt för friluftsliv och outdoor events.

Läs mer

Tusen röster för nordöstra Skåne

Projektägare: Föreningen Tusen Tankar

Tusen röster för nordöstra Skåne ska skapa oväntade möten mellan individer, organisationer, klubbar, företag, och församlingar från nordöstra Skånes olika sociala, etniska, demografiska och geografiska grupper. Syftet är att stödja och skapa mångfacetterade och innovativa aktiviteter och möten för att stödja den sociala inkluderingen i nordöstra Skåne.

Läs mer

Scanisaurus 2.021

Projektägare: Bromölla kommun

I Bromölla finns Europas största stengodsfontän, Scanisaurus. Med fontänen i centrum ska det här projektet väcka platsens kulturarv till liv och ge ytterligare identitet och inspiration för nutida konst och kultur.

Bromölla kommun har gett konstnärskollektivet Ifö Center i uppdrag att forska, dokumentera och berätta om Iföverkens roll i konsthistorien. Särskilt fokus ska läggas på Nylunds paradverk Scanisaurus och den unika arbetstekniken bakom verket, andra storskaliga konstverk skapade på Iföverkens utvecklingsverkstad samt kopplingen mellan Iföverken och Rörstrands.

Läs mer

Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
 
Copyright © Skånes Ess

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skånes Ess · Box 9084 · Kristianstad 291 09 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp