Copy
Ett nyhetsbrev från Skånes Ess

Hej!

Med flera glada nyheter vill vi på Skånes Ess önska en riktigt härlig sommar! Kanske väntar nu utflykter till några av leaderområdets många smultronställen? Vi hoppas i alla fall att sommaren bjuder på sitt bästa för dig!
Under juli och fram till den 4 augusti håller leaderkontoret sommarstängt. Akuta ärenden ställs till kerstin@skanesess.se.
Varma sommarhälsningar från Kerstin, Johanna, Ellen och Annika.

I detta nyhetsbrev:

Klubb Sonya nominerade till nationella priset Ullbaggen 2019

Ullbaggepriset lyfter i fem kategorier fram goda exempel på projekt och företag i Sverige som har fått finansiering från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet eller programmet för regional och socialfonden inom lokalt ledd utveckling.

Klubb Sonya från Osby är ett av tre slutnominerade projekt i kategorin Nyanländas delaktighet i landsbygdsutveckling. Klubb Sonya arbetar med att få fler utlandsfödda flickor och kvinnor aktiva i det svenska föreningslivet. Projektet, med finansiering från Skånes Ess genom Socialfonden, syftar till att minska utanförskap och minska avståndet till arbetsmarknaden för kvinnorna genom mentorskap och ovärderliga kontakter.

Med suverän fingertoppskänsla har satsningen skapat en plats för utbyte mellan kulturer i Osby. De aktiviteter som arrangerar ger gemenskap, lärande och inte minst språkträning. Konkreta resultat är att flera utlandsfödda kvinnor fått anställningar och flera har påbörjat studier till bristyrken.

Vinnarna utses på landsbygdsgalan 2019 i Åre den 13 november, i samband med att Landsbygdsnätverket arrangerar en nätverksträff.
Läs mer

Vad händer i Unga Ess?

Denna våren har det varit full aktivitet i vårt område. Ungdomarna har tagit plats och visat framfötterna. Totalt är 13 projekt beviljade och nio av dem är genomförda.

För att nämna några av projekten så har det i Knislinge anordnats ett LAN, Dayhack, som besöktes av 70 barn!!! Det har varit bokrelease och berättarafton av antologin Glimmande ögonblick i Broby. 29ers genomförde motorträffen Ivö Meet på Ivön, och i Glimåkra anordnades Brädspelens dag.

Tänk vad mycket drivkraft och idéer det finns. Har du, eller någon i din närhet, idéer och är mellan 13-25 år? Hör då av dig till mig. (Jag har sommarsemester v. 29-32, annars tillgänglig).
Sommarhälsningar från Ellen!
Läs mer

Effekter och resultat

I Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner har i över tio år lokala utvecklingsprojekt startat genom Leader. Resultat och vissa effekter beskrivs i projektens slutrapporter i samband med att projekten avslutas, men dessa fångar inte långsiktiga effekter. LAG Skånes Ess har därför under våren fokuserat på möjligheter att påvisa bestående resultat och effekter, och även framarbetat en metod för att belysa värden som inte framkommer genom det som mäts idag. Under sommar/tidig höst kommer 6 projekt från föregående period att kontaktas för intervjuer om vad som hänt med projektresultaten efter slutrapport fram till idag. Under hösten påbörjas även en halvtidsutvärdering av Skånes Ess verksamhet.
Tycker du att det är intressant med resultat, effekter och nytta av de lokala utvecklingsprojekten tipsar vi om Landsbygdsnätverkets Landet - podden bortom storstan och avsnitt #83!

 
Till podden

Nyligen beviljade projekt

Den generösa skogen

Teaterkaraktärer, musik och sceniska effekter ska prägla en vandringsföreställning i de trolska skogarna runt Immeln i sommar.
Läs mer

MOOWED

Projektet MOOWED ska lyfta och synliggöra unga tjejer samt uppmuntra till engagemang i verksamheter. Allt för att de ska ta makten över sin egen framtid.
Läs mer

Barnens hembygdspark

Broby Hembygdspark ska utvecklas till en samlingsplats där barn och ungdomar kan upptäcka bygdens historia, ha roligt, få fina minne och lära sig nya saker.
Läs mer

Läget Landet

Konferensen Läget Landet 2019 hade detta år socialt tema. Eftermiddagen den 14 maj på Lyngby gård, med intressanta presentationer om förutsättningar för Skånes befolkning, ungas delaktighet, jobb för nyanlända och en dialog om medborgarbudget, var mycket uppskattad. Föreläsarnas powerpointbilder kan du nu ta del av på vår webbplats.

Redan nu kan vi berätta att nästa års Läget Landet kommer att ha tema miljö och förläggas till hösten 2020.
Läs mer

Hola Lake Immeln är årets leaderprojekt i Skånes Ess

Som avslutning på konferensen Läget Landet delades priset Kronhjorten ut till Årets leaderprojekt i Skånes Ess. Priset är ett sätt att uppmärksamma satsningar som stärker området och engagerar stort lokalt. 

Juryn,bestående av representanter från Hushållningssällskapet Skåne, Skåne Nordost och Krinova, utnämnde Hola Lake Immeln.

Nominerade var projekten Klubb Sonya - vägen in och Mötesplats Balsby.
Läs mer

Nya ledamöter i LAG

Vid årsmötet den 9 april valdes flera nya ledamöter till LAG. LAG, den lokala aktionsgruppen, utgör styrelsen i föreningen Skånes Ess och består av 15 ordinarie ledamöter och 15 suppleanter. Tillsammans har ledamöterna en bred kompetens och förankring i leaderområdet.
Läs mer
Nästa LAG-möte är den 4 september i Strönhult!

Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
 
Copyright © Skånes Ess

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 


This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skånes Ess · Box 9084 · Kristianstad 291 09 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp