Copy
View this email in your browser


Konijnen in het zonnetje!

Deze maand zetten we onze pluizige dierenvriendjes in het zonnetje, want ook voor hen is een regelmatige vaccinatie en gezondheidscontrole belangrijk! Zo zijn zij vatbaar voor Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD), in het Nederlands ook wel het Viraal Hemorrhagisch syndroom (VHS) genoemd. Dit is een zeer besmettelijke ziekte, die helaas vaak een dodelijke afloop heeft. Een konijn kan deze ziekte oplopen via urine, ontlasting en besmet materiaal zoals kooien, drinkflesjes of voederbakjes. Ook vers geplukt gras op plekken waar wilde konijnen voorkomen, of groenten uit volkstuintjes kunnen besmet zijn.
Mogelijke symptomen van RHD zijn:
- Sufheid
- Verminderde eetlust
- Benauwdheid
- Koorts
- Pijn (gevoelig bij aanraken, terugtrekken, tandenknarsen)
- Snot
 
De meeste geïnfecteerde konijnen sterven ten gevolge van interne bloedingen, vooral in de darmen. Het kan echter ook voorkomen dat een konijn sterft binnen 1-5 dagen, zonder duidelijke symptomen!

 
Laat uw konijn vaccineren!
De ziekte is vrijwel altijd fataal, vandaar dat preventieve maatregelen zeer belangrijk zijn! Door de leef- en voederomgeving van uw konijn(en) schoon te houden en ze enkel voer te geven dat niet met andere konijnen in contact kwam, kunt u het risico op besmetting verkleinen. Echter, vaccineren is van levensbelang om uw konijn goed te wapenen bij eventuele infectie!   
 
Tijdens de jaarlijkse vaccinaties wordt uw konijn reeds beschermd tegen de ‘klassieke variant’ RHD1, alsook tegen de ziekte Myxomatose.
Er is echter een nieuwere variant (RHD2), die ongevoelig is voor de RHD1 vaccinatie. Dit virus heeft inmiddels ook ons land bereikt en daarom raden we sterk aan uw konijn hiertegen te vaccineren!
 
In de maand april bieden we de volgende acties:
-    Iedere woensdag kunt u uw konijn laten vaccineren met het nieuwste vaccin (Eravac emulsie®) voor slechts €15,60 !
     --> met dit nieuwe vaccin is een herhaling na 6 weken (de zogenaamde “booster”) enkel nodig voor konijnen tot 10 weken leeftijd.
     --> is uw konijn ouder dan 10 weken, of heeft hij een booster ontvangen? Dan hoeft u hem pas na een half jaar opnieuw te laten enten.
-    Omdat daarnaast nog vaccinatie nodig is met het gebruikelijke Myxo-RHD1 vaccin, kunt u hiervoor uw konijn laten vaccineren voor €25,60!

 
Maak nu een afspraak
Wist u dat...
… we tevens producten verkopen om uw konijn preventief te beschermen tegen maden (myasis), wormen en mijten? Vraag er gerust naar tijdens uw bezoek in onze kliniek!

Universiteit Utrecht, 2017. Landelijke sterfte onder konijnen als gevolg van VHD (Viral Hemorrhagic Disease).
Copyright © 2017 Dierenkliniek & Kattenkliniek Parkstad Dierenzorg, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp