Copy
View this email in your browser


Stoppen met enten? Nee!
VacciCheck? Ja!Over het vaccineren van huisdieren wordt veel gezegd en geschreven. Hoe zit het nu precies? Moet u elk jaar uw huisdier laten vaccineren?
Vaccinaties bij de hond:
Bij de jaarlijkse vaccinaties wordt uw hond geënt tegen de volgende ziektes:

Ieder jaar:
Leptospirose (ziekte van Weil)
Om de drie jaar (“grote cocktail”):
Canine parvovirus
Canine distempervirus (hondenziekte)
Canine adenovirus (besmettelijke leverziekte)

De “grote cocktail” wordt slechts één keer in de drie jaar gegeven, omdat de bescherming tegen die virussen minimaal drie jaar aanhoudt. De bescherming tegen leptospirose (na tweemaal vaccineren) houdt echter maar één jaar aan, vandaar dat uw hond hiervoor jaarlijks wordt gevaccineerd.
Eventueel kunt u uw hond ook laten vaccineren tegen: kennelhoest (bij veelvuldig contact met andere honden), rabiës (hondsdolheid; voor reizen buiten Nederland), Lyme-disease (bij gevoeligheid voor teken). Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website.

Vaccinaties bij de kat:
Bij de jaarlijkse vaccinaties wordt uw kat geënt tegen de volgende ziektes:
Ieder jaar:
Feline herpesvirus (niesziekte)
Feline calicivirus (niesziekte)
Om de drie jaar (“grote cocktail”):
Feline parvovirus (panleukopenie; kattenziekte)
(gecombineerd in één vaccin met herpesvirus & calicivirus)
 
De vaccinatie tegen panleukopenie wordt slechts één keer in de drie jaar gegeven, omdat de bescherming tegen dat virus minimaal drie jaar aanhoudt. De bescherming tegen herpesvirus en calicivirus houdt echter maar één jaar aan, vandaar dat uw kat hiervoor jaarlijks wordt gevaccineerd.
Eventueel kunt u uw kat ook laten vaccineren tegen: Bordetella bronchiceptica (bij veelvuldig contact met honden en katten) en rabiës (hondsdolheid; voor reizen buiten Nederland). Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website.

 
Titerbepaling in plaats van vaccineren
Uit nieuwe inzichten is gebleken dat de bescherming na vaccinatie tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus bij sommige honden langer aanhoudt dan de gebruikelijke drie jaar. Ook bij katten houden de vaccinaties tegen herpesvirus, calicivirus en parvovirus mogelijk langer aan.
Door middel van een titerbepaling (VacciCheck) kan de nog aanwezige bescherming tegen deze virussen bepaald worden. Wanneer de bescherming nog voldoende is, hoeft uw dier niet te worden gevaccineerd tegen (al) die virussen.
Bij de hond dient de vaccinatie tegen leptospirose echter wél nog elk jaar plaats te vinden!

De titerbepaling is aan te raden voor:
 • Honden/katten met eigenaren die hun dier wel graag beschermd willen hebben, maar die onnodige vaccinatie willen voorkomen.
 • Honden die (minimaal) drie jaar geleden de laatste cocktail enting hebben gehad.
 • Katten die (minimaal) een jaar geleden hun laatste enting hebben gehad.
 • Honden/katten die al eens overgevoelig reageerden op een vaccinatie (allergische reactie).
 • Honden/katten met een onbekende voorgeschiedenis, of waarvan de entstatus onbekend is.
 • Honden/katten die ziek zijn of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte hebben.
 • Bij puppies van 16 weken kan een VacciCheck gedaan worden om te bepalen of de puppyvaccinaties (op 6, 9 en 12 weken leeftijd) goed zijn aangeslagen.
 • Ook kan in plaats van de standaard puppyvaccinaties in eerste instantie een VacciCheck gedaan worden. We kijken dan of er nog voldoende maternale antilichamen (= afweerstoffen verkregen via de moeder) aanwezig zijn. Pas als deze niet meer voldoende zijn gaan we enten, zodat de vaccinaties goed kunnen aanslaan. Vier weken na de enting doen we dan nog een VacciCheck om te bepalen of de enting goed is aangeslagen.
Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?
U kunt bij ons een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). De dierenarts onderzoekt uw dier dan lichamelijk en neemt bloed af voor de titerbepaling. Ook kunnen we uw dier desgewenst één van de andere vaccinaties geven die niet kunnen worden getiterd met de VacciCheck.
De VacciCheck wordt eenmaal per week uitgevoerd, en we contacteren u dan per telefoon om de uitslag te bespreken. Is de bescherming nog voldoende, dan hoeft u pas het jaar erop terug te komen met uw dier. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie (let op: de Leptospirose vaccinatie voor de hond dient altijd jaarlijks uitgevoerd te worden!).
Geïnteresseerd?
 • Plan dan nu een titerbepaling voor uw hond voor maar €67,65 (incl. bloedafname) !
 • Wanneer wij de VacciCheck hebben uitgevoerd en de bescherming onvoldoende blijkt, dan krijgt u voor de benodigde vaccinatie €10 korting!
(Let op: eventuele aanvullende vaccinaties, zoals leptospirose, rabiës of kennelhoest, zijn niet in de prijs inbegrepen)
 • Verspreid het woord, want als u met meerdere dieren tegelijk komt, kunnen we u een mooie korting bieden!
Wist u dat...
… vlooien en teken reeds in deze tijd van het jaar al actief zijn? Zij kunnen ook mogelijk ziektes overbrengen op uw huisdier, dus het is zeker aan te raden hier tijdig tegen te behandelen! Loop gerust eens onze praktijk binnen voor meer advies.
Copyright © 2017 Dierenkliniek & Kattenkliniek Parkstad Dierenzorg, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp