Copy
View this email in your browser


December

Knallend het nieuwe jaar in
We luiden binnenkort knallend het nieuwe jaar in. Voor mensen een speciale traditie, maar voor dieren vaak een angstaanjagend gebeuren. Daarom besteden we in deze nieuwsbrief extra aandacht aan het verminderen van vuurwerkangst.
Een goed begin is het halve werk! Daarom raden wij aan uw huisdier tijdig te laten wennen aan de geluiden. Verder kunt u de omgeving zo inrichten dat uw dier zo min mogelijk meekrijgt van de knallen, en kunnen feromonen en/of kalmerende voedingsstoffen een ondersteunende werking bieden. Voor dieren die, ondanks deze maatregelen, angstig blijven voor vuurwerk, kan tijdelijke medicatie een uitkomst bieden.
 
Wij adviseren u de volgende opties (in volgorde van voorkeur):
  • Training: in onze november nieuwsbrief staat beschreven hoe u uw huisdier geleidelijk kunt laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Belangrijk hierbij is dat u de geluiden zó zacht afspeelt dat het dier geen angst vertoont, pas dan mag u geleidelijk het volume verhogen.
  • Omgeving aanpassen: tijdens de jaarwisseling kunt u de knallen zo veel mogelijk maskeren door ramen te blinderen, de radio/tv wat luider te zetten (mits het dier deze geluiden gewend is), en honden op een rustig moment uit te laten. Zorg ook voor voldoende (afgeschermde) schuilplekken, waar het dier zich naar keuze kan terugtrekken.
  • Feromonen: er bestaan producten voor honden (Adaptil®) en katten (Feliway®) die de geruststellende werking van natuurlijke signaalstoffen (feromonen) nabootsen. Beide producten zijn te verkrijgen als verdamper of spray, en voor honden bestaan ook halsbanden en tabletten. Gebruik deze producten minstens 2 uur van tevoren, zodat de geur zich goed kan verspreiden.
  • Voedingssupplementen: Zylkène® werkt specifiek bij stressvolle situaties en hoeft slechts eenmaal daags, gedurende enkele dagen gegeven te worden. Telizen(TM) werkt kalmerend bij algemene angst, maar dient minstens twee maanden gegeven te worden.
  • Medicatie: Alprazolam is een middel dat angst vermindert, zonder het dier suf te maken. Het voordeel hiervan is dat het dier kan leren omgaan met de knallen. Om diezelfde reden raden we medicatie af die als spierverslapper werkt, zonder de onderliggende angstgevoelens te verminderen (Vetranquil®).
Wist u dat...
Pekel irriterend kan zijn voor de pootjes van onze viervoeters? Was daarom hun pootjes bij binnenkomst met een beetje lauw water, of u kunt uw hond sokjes aantrekken/de pootjes insmeren met vaseline voor een wandeling.

We wensen jullie allemaal fijne kerstdagen
en een gelukkig Nieuwjaar!

Copyright © 2016 Dierenkliniek & Kattenkliniek Parkstad Dierenzorg, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp