Copy
nieuwsbrief Netwerk Gewoon Samen | december 2016
Bekijk deze mail in je browser.
Beste lezer,

In de laatste nieuwsbrief van dit jaar willen we weer terugblikken op de afgelopen periode en uiteraard het afgelopen jaar. Een jaar waarin veel mensen uit Zeist zijn geholpen. En het jaar waarin Gewoon Samen is opgestart, met alles wat daarbij komt kijken. Dat opstarten ligt nu min of meer achter ons en in 2017 kunnen we ons nog meer gaan richten op het werven en inspireren van jongeren en het matchen van deze jongeren aan hulpvragers.
 
Deze nieuwsbrief willen we ook benutten om jullie te bedanken voor jullie bijdrage en betrokkenheid in 2016, op wat voor manier dan ook. We zijn blij met het vertrouwen, de waardering, het meedenken, de financiële steun, de ontmoetingen en de goede samenwerking met steeds meer organisaties. Het is goed om te merken dat we steeds meer ingebed raken in Zeist. Dus: bedankt!
 
Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief is het eind december. Sommigen zullen deze nieuwsbrief in december ook nog lezen, anderen openen hun mailbox misschien pas weer in januari. Hoe dan ook, we wensen jullie allen een voorspoedig 2017 toe!
 
Hartelijke groet,
Janien van Wingerden en Marion Deelen
Matches in 2016
Bij het opzetten van iets nieuws is het altijd spannend of het uitgedachte concept gaat werken. Dat was het in ons geval ook; we zijn gestart vanuit het idee van Tijd voor Actie. Zij coachen pioniers, zoals wij, bij het opstarten van een nieuw jongeren-vrijwilligersnetwerk. In verschillende plaatsen is gebleken dat dit goed werkt. Maar of Zeist ook een plaats is waar dat mogelijk is- dat was onze vraag. Inmiddels kunnen we zeggen dat dat zo is. Het is mooi om te zien dat er veel (ca. 150) mensen geholpen zijn en dat er bijna 100 jongeren zijn die dit belangeloos hebben gedaan. Cijfers zijn goed om te noemen, maar we willen er bij vermelden dat het uiteindelijk gaat om het aanboren van de nieuwe doelgroep, dat jongeren enthousiast worden en (meer) betrokken raken, dat er een beweging op gang komt, en om het feit dat er mensen worden geholpen. Daarom willen we ook deze keer een aantal voorbeelden eruit lichten.
 

Schaken
Er lopen momenteel verschillende maatjescontacten, waaronder een het contact tussen een 90-jarige man en een 21-jarige vrijwilliger. Deze vrijwilliger komt eens per twee weken schaken met deze oudere man. Toen de oproep werd gedaan via Facebook kregen we naast de enthousiaste reactie van deze jongere nog een reactie. Dat was van de moeder van een 9-jarige jongen. Binnenkort gaat deze jongen leren schaken van de 90-jarige man.

De 21-jarige vrijwilliger vertelt:
"Ruim een half jaar geleden zijn Janien en Marion langs gekomen op Sola Gratia (jeugd vereniging van de Bethel en Pnielwijk). Zij hebben daar verteld over Gewoon Samen, wat het is, wat ze doen en waarom ze het opgericht hebben. Via Facebook heb ik de pagina van Gewoon Samen 'geliked', hierop kwamen een heleboel dingen naar voren waar vraag naar is. Na een aantal weken kwam er een vraag voor het schaken met een oudere man, voor ca. 1x per 2 weken. Hierop heb ik gereageerd en kom nu al een aantal maanden bij deze man over de vloer, gewoon een uurtje schaken en soms even praten over vroeger, vrienden, familie... 
Ik heb er niet altijd even veel zin in, maar wanneer ik geweest ben geeft het altijd een voldaan gevoel, een goed gevoel. 
Ik kan het iedereen aanraden :)"
Klusjes in huis
Bij één van onze hulpvragers moest een aantal klusjes in huis worden gedaan. De hulpvrager was erg blij met de hulp van een vrijwilliger. Het mooie van dit voorbeeld en ook van een aantal andere situaties is dat de jongere zelf aanbiedt nog vaker langs te willen komen. Hieraan merken wij een intrinsieke motivatie, en daar worden wij blij van!

Tuinhulpvragen
Er is een aantal tuintjes opgeknapt door verschillende jongeren. Door jongeren die zich individueel hebben aangemeld, maar ook door de jongeren van de Wittenberg die er maandelijks gezamenlijk op uit gaan. Eén van de vrijwilligers vertelde dat hij een cadeautje en kerstkaart had gekregen van de mevrouw waar hij de tuin voor verzorgt. Met een persoonlijke tekst, waaruit de betrokkenheid en dankbaarheid van de hulpvrager blijkt. De jongere waardeerde dit enorm. En wij natuurlijk ook.
 

Waardering
Vanzelfsprekend waarderen wij onze vrijwilligers heel erg. Daarom hebben wij hen aan het eind van het jaar bovenstaande kaart gestuurd. Wij vinden hen helden, omdat ze ervoor gekozen hebben iets voor een ander te doen en daar tijd voor vrij te maken. Daarbij hebben we hen een cadeaubon van Abrona Kunst, Lunch en Cadeau gegeven, om zelf of met een ander van te genieten. De medewerkers van Abrona hebben hier erg hun best voor gedaan - dank daarvoor!

Samenwerking
Naast Abrona zijn er meer organisaties bij gekomen waar we mee optrekken. Zo hebben we sinds kort prettig en waardevol contact met Samen Oplopen. In november zijn we op de Beursvloer geweest. Ook hier hebben we de gelegenheid gehad om te netwerken, nieuwe organisaties te leren kennen en te ‘handelen met gesloten beurs’. We hebben verschillende matches kunnen maken, waar we erg mee geholpen zijn! 
Zoals genoemd raken we steeds meer ingebed in Zeist en wordt onze naamsbekendheid groter. Zo hebben we bij het Centrum voor Jeugd en Gezin een presentatie kunnen geven tijdens het Informele Zorgcafé.
Werkplek
Goed nieuws met betrekking tot de werkplek. In het nieuwe jaar zijn wij te vinden op Bergweg 1, in het gebouw van Vitras (1e verdieping). Vitras maakt het ons mogelijk om tegen een gereduceerd tarief een kamer te huren. Hier zijn we erg blij mee! Voortaan kunnen gesprekken dus ook bij óns plaats vinden. Maar kom ook gerust ook gewoon eens langs voor een bakje koffie!
2017
We zullen een aantal projecten die in 2016 zijn gestart voortzetten, zoals de invulling regelen van de Er-op-uit-avonden van de bewoners van de Wittenberg. Het project met basisschool Oud-Zandbergen is opgeschoven naar 2017, maar is inmiddels wel concreet geworden: zo’n 70 leerlingen zullen in contact worden gebracht met het werk van de Voedselbank. Naast dat ze er alles over te weten komen, zullen de leerlingen ook geld inzamelen voor de Voedselbank. Daar zijn ze nu al druk plannen voor aan het bedenken! We zullen ons in het nieuwe jaar nog meer gaan richten op het realiseren van lokale financiële steun, wat nodig is om Gewoon Samen goed te laten draaien. Ook hopen we komend jaar nog meer zichtbaar te worden in Zeist en natuurlijk nog meer jonge vrijwilligers te motiveren en te betrekken. We zullen daarbij nauw blijven samenwerken met andere organisaties, omdat we dan met elkaar het meest kunnen betekenen voor Zeist.
We kijken ernaar uit!

 
Netwerk Gewoon Samen wordt gesteund door
Netwerk Gewoon Samen is het jongeren-vrijwilligersnetwerk in Zeist, waar jongeren tussen de 15 en 30 jaar zich vrijwillig inzetten voor Zeistenaren die weinig of geen netwerk hebben. Zij geloven in een samenleving waar omzien naar elkaar – juist ook door jonge mensen – gewoon is. Bedankt voor je betrokkenheid bij Gewoon Samen!
Je ontvangt deze mail, omdat je hebt aangegeven de nieuwsbrief van Netwerk Gewoon Samen te willen ontvangen, of omdat we je zelf graag op de hoogte willen houden. Wil je de nieuwsbrief toch niet meer ontvangen? Je kunt je afmelden via de link hieronder.

Copyright © 2016 Stichting Netwerk Gewoon Samen, All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Netwerk Gewoon Samen · Slotlaan 210-E · Zeist, Ut 3701GT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp