Copy
Nieuwsbrief Netwerk Gewoon Samen | oktober 2017
Bekijk deze mail in je browser.

Beste lezer,

Uit deze najaarsnieuwsbrief blijkt dat er van alles gebeurt bij en via Gewoon Samen. Projecten zijn na de zomer herstart, sommige daarvan breiden we uit, we zijn bezig met de organisatie van ons Ontmoetingsfeest en het maken van een korte film. En natuurlijk gaan de koppelingen tussen jongeren en hulpvragers ook gewoon door. Dat en meer lees je in deze nieuwsbrief.
De nieuwsbrief begint met een opmerking van één van onze vrijwilligers. Tof - om dat woord maar te gebruiken - dat zij aangeeft dat het voor haar ook verruimend is, want dat is één van de dingen die we graag bereiken. Door zulke reacties worden we bemoedigd.
 
Hartelijke groet,
Marion Deelen en Janien van Wingerden


"Het is echt wel mooi dat je zo mensen in heel andere omstandigheden ontmoet. Ik bedacht me hoe goed het is dat jullie dit mogelijk maken. Je helpt niet alleen, maar het verruimt ook je blik."

vrijwilliger Gewoon Samen

Matches
Ook afgelopen periode hebben vrijwilligers veel betekend voor verschillende mensen uit Zeist. Hier volgt een aantal voorbeelden:

‘Urgent’
We kregen een urgente vraag binnen namens een vrouw van middelbare leeftijd die hulp nodig had met het uitpakken van geleende verhuisdozen. Er was haast bij omdat de dozen een aantal dagen erna terug moesten naar de verhuurder. Anders moest mevrouw een boete betalen, waar ze geen geld voor had. Binnen zeer korte tijd gaven drie vrijwilligers aan dat ze deze mevrouw wilden helpen! Mevrouw was heel blij met en dankbaar voor de hulp. De dozen waren op tijd leeg en een boete werd voorkomen.

Nieuw maatjescontact
In de Amandelhof zijn twee bewoners die een jonge vrijwilliger als maatje hebben. Laatst kregen we de vraag of we voor nog een bewoner een jongere konden vinden. Zoals veel van onze vragen hebben we deze vraag op Facebook geplaatst en daarop kregen we reactie van  een jongere die deze vraag graag wilde oppakken. De kennismaking heeft inmiddels plaatsgevonden en de mevrouw en vrijwilliger gaan vanaf nu regelmatig samen praten en wandelen.

Woning zoeken
Er is een aantal oudere dames geholpen met het zoeken naar een nieuwe woning op internet. Deze dames hebben moeite met het zoeken op een computer en zijn na een aantal bezoekjes geholpen door één van onze vrijwilligers.

Klussen in huis
Bij een jonge moeder is door één van onze vrijwilligers een afzuigkap opgehangen, een lekkende kraan gerepareerd en een klemmende poort in de schutting gemaakt.

Wittenberg

Stage
Woensdagmiddag 6 september was de aftrap van de presentiestage op de Wittenberg. Tijdens deze stage gaan de 17 studenten van Een Jaar Wittenberg voor de duur van een half jaar elke dinsdag drie uur aan de slag bij een instelling of een maatje. Op de startmiddag hebben wij in samenwerking met de verschillende organisaties een presentatie gehouden voor alle studenten, waarna zij een keuze konden maken voor het komende half jaar. De organisaties waar dit jaar mee wordt samengewerkt zijn: Samen Oplopen, Handje Helpen, Heerewegen, De Wijngaard, De Loods Zorg, Bartiméus en Abrona. Zij zijn erg blij met de studenten als vrijwilligers.

Bij ‘Samenwerking uitgelicht’ vertelt de onderwijscoördinator meer over de stage en onze samenwerking.

Leefgemeenschap
Ook de helft van de bewoners van de leefgemeenschap gaat hun handen weer uit de mouwen steken via Gewoon Samen. Vorig jaar hebben we dit in samenwerking met de Wittenberg vormgegeven op een aantal vooraf vastgestelde avonden. In de praktijk bleek het lastig om op die avonden ook daadwerkelijk bij hulpvragers aan de slag te kunnen. Daarom hanteren we dit jaar een flexibeler aanpak: de 13 studenten gaan op verschillende momenten zo’n 3 uur per maand aan de slag en plannen zelf met de hulpvrager een goed moment hiervoor. De eerste afspraken zijn inmiddels gemaakt. We zijn blij dat de leefgemeenschappers zich op deze manier inzetten!
Uitbreiding samenwerking basisschool Oud Zandbergen
Vorig schooljaar zijn we gestart met de invulling van ‘burgerschapsvorming’ voor de leerlingen van de bovenbouw van basisschool Oud-Zandbergen. Dit schooljaar wil de school de invulling van deze ‘burgerschapsvorming’ uitbreiden naar alle klassen, waaraan wij invulling mogen geven. Erg leuk om met deze verschillende leeftijden aan de slag te mogen en ze besef bij te brengen hoe goed het is om naar kwetsbare medemensen om te zien. We zijn samen met de school een jaarplanning aan het maken en daarna kunnen de activiteiten van start gaan!
Ontmoetingsfeest
We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor ons Ontmoetingsfeest. De meeste betrokkenen hebben inmiddels de Save the date ontvangen en wachten op de uitnodiging. De eerste aanmeldingen komen ook al binnen.
Op het Ontmoetingsfeest ontmoeten vrijwilligers, hulpontvangers, samenwerkingspartner, financiers en andere betrokkenen elkaar en genieten we met elkaar van een gezellige avond en van het moois dat er gebeurt in Zeist. We kijken ernaar uit!
Film
Tegelijk met deze voorbereidingen zijn we druk bezig om een filmpje te maken over Gewoon Samen. Deze film zal op het Ontmoetingsfeest in première gaan en daarna is hij in elk geval te zien op onze website en sociale media.
Flyers jongeren van Drukkerij Donath

‘Never underestimate your ability to make someone else’s life better  - even if you never know it.’

Vorig jaar hebben we op de Beursvloer een match gesloten met Drukkerij Donath, die ons 1000 flyers wilde schenken. Vorige maand hebben we daar gebruik van gemaakt: we hebben flyers voor jongeren ontworpen en die vervolgens dus gekregen van Drukkerij Donath. We zijn blij met deze gift, en met onze nieuwe flyers!
 
Afscheid Anne
Eind september hebben we, op het terras van De Koffietafel, afscheid genomen van Anne, die zo’n half jaar vrijwilliger bij ons op kantoor is geweest. Anne heeft inmiddels een betaalde baan gevonden, die niet te combineren is met haar werk voor Gewoon Samen. We zijn blij voor haar dat ze dit werk heeft gevonden. We zijn ook blij dat er enkele andere vrijwilligers zijn die nu wat taken voor ons oppakken, want er is veel te doen. We hopen dus dat er snel weer (vaste) vrijwillige versterking komt!

Financiën

Steun SIOC en SOZW Zeist
We kregen goed nieuws! Twee fondsen, SIOC en SOZW Zeist, steunen ons in 2017 nog met €5000,- per fonds. 

Steeds meer lokale steun
Om Gewoon Samen draaiende te houden, is financiële steun noodzakelijk. Naarmate we ons derde projectjaar naderen, is meer lokale inbedding nodig, omdat de grote landelijke fondsen een traject van drie jaar steunen. We zijn dankbaar dat de gemeente Zeist en de PKN-gemeenten uit Zeist Gewoon Samen al steunen en we van verschillende kanten bijdragen in natura ontvangen. De lokale financiële steun breiden we uit met onder andere bedrijven en particulieren. We leggen met steeds meer bedrijven contact en particulieren nodigen we - ook via deze nieuwsbrief uit - een bijdrage te leveren aan Gewoon Samen. Ook staan er in Zeist op verschillende plekken collectepotjes; iets wat gelijk bijdraagt aan de zichtbaarheid van Gewoon Samen. Voor iedereen die zo'n potje tegenkomt en nog wat kleingeld heeft - alvast bedankt! 

Samenwerking uitgelicht
 
Inmiddels hebben we een nauwe samenwerking met de Wittenberg, onder andere rondom de stage. Monique Kalkman, onderwijscoördinator van de Wittenberg, schrijft:

"Voor het tweede jaar maken we op de Wittenberg gebruik van Netwerk Gewoon Samen om de studenten van een stageplek te voorzien. We vinden het heel waardevol om als onderwijsinstelling bij dit project betrokken te zijn.
Tijdens een bijeenkomst op de Wittenberg hebben verschillende organisaties uit Zeist zichzelf gepresenteerd aan de studenten, waarna er een keuze kon worden gemaakt om zichzelf als vrijwilliger op te geven. Marion en Janien van het Netwerk hebben samen met de Wittenberg gezorgd dat iedere student op een plek van zijn/haar keuze terecht kon komen. Vanaf september stappen de studenten elke dinsdagmorgen op de fiets naar hun stageplek. De inzet van deze stage is dat studenten zich inzetten voor de doelgroep vanuit betrokkenheid met hen. Ze oefenen in het dienstbaar zijn, met alle mooie maar ook lastige kanten.
Voor de meeste studenten is het fijn om een paar uur op te trekken met een groep of met een persoon waar ze hun kwaliteiten en creativiteit kwijt kunnen. Voor sommigen is het ook confronterend: vanuit het bruisende bestaan van een jongere is het een hele overstap in een andere wereld. Fijn als er dan begeleiders zijn in de instelling die dat zien en de student helpen hun taak met enthousiasme op te pakken. De creativiteit en mogelijkheden van studenten kunnen een prachtige aanvulling zijn in de instellingen. Zo snijdt het mes aan twee kanten
!"

Netwerk Gewoon Samen wordt onder andere gesteund door:
Netwerk Gewoon Samen is het jongeren-vrijwilligersnetwerk in Zeist, waar jongeren tussen de 15 en 30 jaar zich vrijwillig inzetten voor Zeistenaren die weinig of geen netwerk hebben. Zij geloven in een samenleving waar omzien naar elkaar – juist ook door jonge mensen – gewoon is. Bedankt voor je betrokkenheid bij Gewoon Samen!

Je ontvangt deze mail, omdat je hebt aangegeven de nieuwsbrief van Netwerk Gewoon Samen te willen ontvangen, of omdat we je zelf graag op de hoogte willen houden. Wil je de nieuwsbrief toch niet meer ontvangen? Je kunt je afmelden via de link hieronder.

Copyright © 2017 Stichting Netwerk Gewoon Samen, All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Netwerk Gewoon Samen · Slotlaan 210-E · Zeist, Ut 3701GT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp