De '
Slave Free Chocolate' lijst verwijderde Tony's van de lijst. Misschien las je er al over, het kwam afgelopen week voorbij op allerlei nieuwssites.
Tony's gaf een verklaring uit, en toen werd dat weer nieuws. En zo was er weer van iets dat eigenlijk niet echt nieuws is nieuws gemaakt, en staan er in al die artikelen heel wat onjuistheden, onduidelijkheden.
We gaan hier niet Tony's aanvallen of verdedigen, maar geven wel graag een stukje achtergrond.
Slavefreechocolate.org verwijderde Tony's van de lijst omdat ze de cacao laten verwerken door Callebaut. Dit is een Belgisch-Zwitserse multinational, het grootste cacaobedrijf ter wereld en daarmee - uiteraard - bepaald niet geheel slaafvrij en in onze ogen zeker ook geen voorloper als het gaat om het goede voorbeeld geven voor eerlijkere chocolade.
Dat Callebaut de chocolade voor Tony's maakt is geen geheim meer. In de eerste jaren deed Tony's daar nogal geheimzinnig over, nu zijn ze er in ieder geval in hun verslagen vrij open over. Maar zij weten net zo goed als wij dat de meeste klanten dit alsnog niet weten. En ze presenteren zich alsnog graag als 'Het kleine en goede Tony's tegen
de slechte grote chocolademerken'
Dat '
Slavefreechocolate' dit nu opeens aangrijpt als reden om Tony's van de lijst te verwijderen is ietwat merkwaardig. Want er is feitelijk niks veranderd. En als het niet over Tony's ging was deze lijst nooit in het nieuws gekomen.
Ja, helaas weten de meeste mensen niet dat merken als Tony's of Delicata zelf absoluut geen chocolade maken. Het zijn chocolade
merken, maar de cacao wordt tot chocolade gemaakt door cacaogiganten als Callebaut, en verder verwerkt tot repen met smaakjes door weer andere bedrijven. Tony's heeft zelf geen chocoladefabriek.
Callebaut heeft voor Tony's wel een aparte productielijn, en koopt zelf de cacao in. Zo kunnen ze - of zeggen ze te kunnen - garanderen dat de cacao gescheiden blijft van de rest van de cacao van Callebaut. En zo kunnen ze dus alsnog de traceerbaarheid van de cacao bewaken. En weten waar de cacao vandaan komt is een cruciale eerste stap voor eerlijke chocolade.
We waarderen inspanningen (ook door Tony's) die gemaakt worden om ook deze
bulkcacao eerlijker te maken, er wordt ook echt wel concreet van alles gedaan en geprobeerd. Al leert de geschiedenis van de laatste 10-20 jaar dat er in het algemeen véél wordt beloofd, véél vooruitgang wordt gevierd. Dat lijkt soms een rookgordijn van beloftes en marketing lijkt om stagnatie en achteruitgang in de praktijk te verhullen. Er is nog genoeg te veranderen in ieder geval, en dan hebben we de inzet van grote merken, fabrieken, winkels, consumenten én politici nodig, voor er werkelijk substantieel en blijvend verandering komt.
Wij blijven ons zelf ondertussen gewoon lekker richten op bijzondere chocolades. Van kleine makers die vrijwel allemaal zélf de cacao inkopen en verwerken (
bean to bar). Geen multinationals maar kleine bedrijfjes, geen bulkcacao maar speciale origine cacao. Cacao & chocolade waar je sowieso met liefde een wat hogere prijs voor betaalt. Hopelijk is alleen de smaak het altijd al meer dan waard, maar anders wel omdat het zo anders is dan álles wat er in de supermarkt te vinden is.
Wie nog wat achtergrond wil kan hier nog wat meer lezen:
Bean to bar chocolade - wat is dat eigenlijk
Craft Chocolate in de Volkskrant
Eerlijke chocolade kopen - waar doe je dat?
Wil je echt de diepte in en meer weten over de wereld van (bulk)cacao dan is de Cacao Barometer van harte aangeraden.