Copy
View this email in your browser

Beste chocoladeliefhebber,


Als een van de beroemdste restaurants ter wereld zelf bean to bar chocolade gaat maken staan wij toch wel even te juichen.

De aandacht voor eerlijke chocolade groeit sowieso langzaam maar zeker, maar om te zorgen dat bijzondere chocolade écht meer aandacht krijgt zijn - denken wij - ook iconen nodig. 

Jordi Roca, en het 3 sterren restaurant El Celler de Can Roca dat hij en zijn broers uitbaten is zo'n icoon. Ze maken nu zelf chocolade onder de naam 'Casa Cacao'. Op dezelfde manier als de andere makers in ons assortiment. 

Hopelijk raken zo weer veel nieuwe mensen geïnspireerd om zich nét wat meer in chocolade & cacao te verdiepen.

Met zonnige chocoladegroeten,
Paul & Emma

De Chocoladeverkopers
Chocoladeverkopers.nl

Kortingsactie: Standout

 
Opeens kregen we een aantal leuke reacties over de chocolade van Standout uit Zweden. Zelfs een aantal mensen die gelijk alle soorten bestelden. We zijn zelf ook enthousiast over wat Standout maakt. 

Ook leuk te weten: bij Academy of Chocolate & de Great Taste Awards van afgelopen jaar werd Standout flink geprezen en bekroond. Altijd leuk als de internationale jury's (ook) lovend zijn over chocolades die we zelf waarderen.

De chocolades van Standout zijn normaal € 5,95 maar de hele maand februari € 4,95,-

<< Bestel Standout Chocolades >>

Presentamos... Casa Cacao

 
El Celler de Can Roca, misschien ken je het al, misschien niet. Dit restaurant in Girona van de gebroeders Roca staat in ieder geval bekend als een van de beste ter wereld. Drie Michelin sterren, en hoog in de favorietenlijstjes.

Jordi Roca is in het restaurant verantwoordelijk voor de (verbluffende tot magistrale) desserts en voor iemand als hij is het logisch om niet zomaar chocolade te gebruiken maar zich te verdiepen in… waar komt het vandaan, hoe zit het precies. En dat pakte hij grondig aan. Hij reisde naar de oorsprong, de cacaoplantages – in Zuid-Amerika – en schreef er ook een boek over: Casa Cacao.
 
Dat werd het begin van het grote bean to bar chocolade avontuur. Want wie eenmaal ervaart hoe prachtig en divers de smaaktonen van cacao kunnen zijn, neemt uiteraard geen genoegen met een zakje goedkope chocolade couverture uit de grote fabrieken. Zo ging het hier ook, en dan nog wat verder. Er kwamen plannen voor een chocoladewerkplaats, tegelijk café en hotel. Een plek om zelf de cacao tot chocolade te verwerken, en te laten zien en proeven hoe dat werkt.
 

Casa Cacao - de chocolades


We zeggen er gelijk even bij: driesterrenrestaurants zijn aan de prijs, en hun chocolade behoort bijna automatisch ook tot de exclusievere categorie - met prijzen tussen 8,25 en 10,50 per reep.

We hebben van Casa Cacao vier pure origine chocolades én drie melkchocolades. Je kunt ook in één keer een mooie collectie van zes chocolades bestellen, beschikbaar in melk en puur.

<< Naar de chocolades van Casa Cacao >>
 

Casa Cacao - het boek

 
Als Chocoladeverkopers verkopen we geen boeken - dat laten we lekker aan de lokale boekhandels. Maar boekentips geven we graag. 

 Het boek van Jordi Roca  'Casa Cacao' vonden we interessant. De recepten gaan ons deels de pet ver te boven, maar het verhaal en de foto's zijn erg mooi.

 
Als we toch tips aan het geven zijn, ook mooie chocoladeboeken vinden we: Making Chocolate van Dandelion, Cocoa van Kristy Leisle en Bean to Bar Chocolate van Megan Giller.

 

Jordi Roca - op Netflix

 
In seizoen 4 van 'Chef's Table' (op Netflix te zien) gaat een van de afleveringen geheel over Jordi Roca. Zo krijg je een mooi inkijkje in deze markante persoon, zijn passie, en zijn creaties. Gemaakt in 2018, voordat hij zich met het chocolademaken bezig hield - maar zeker leuk om te kijken. Met wat te proeven er bij, en ondertussen dromen van wie weet ooit ooit ooit nog eens in El Celler de Can Roca te kunnen dineren.. 

Nieuw & Uitgelicht

 

A little less conversation, a bit more...peanut & banana!

Voor liefhebbers van.... wietolie!

De makers van Heinde & Verre zijn échte liefhebbers van melk en melkchocolade.
Extra leuk dat zij een vegan melkchocolade maken.


Soma maakt fruitchocolades als geen ander. Nu ook met citroen!


Een ontbijtje in de vorm van een verslavende chocoladereep. Yum!

Brexit & importheffingen USA

 
De politiek is vaak een 'ver van mijn bed show' maar er momenteel twee zaken die de komende maanden nog best wat impact kunnen hebben op de beschikbaarheid van een aantal chocolades. 

We gaan je niet vermoeien met verhalen over alle regeltjes en bureaucratie achter de schermen, maar willen wel het gevolg uitlichten: chocolades uit de UK en de USA zullen de komende maanden minder beschikbaar zijn. 

Voor chocolades uit de UK geldt uiteraard Brexit als oorzaak. Met een heel pakket nieuwe regels, registraties en andere eisen is het voor de kleine chocolademakers gelijk véél lastiger chocolades naar Europa te verschepen. Komt ongetwijfeld weer goed maar we wilden alvast wel aangeven dat de chocolades van o.a. Dormouse, Pump Street Bakery en Booja Booja dit jaar waarschijnlijk niet altijd beschikbaar zijn.  

Voor de chocolades uit de USA geldt iets anders: forse importheffingen vanwege de 'handelsoorlog' tussen de VS en EU. Het is vooralsnog de vraag of met een nieuwe president in het Witte Huis ook de wederzijds opgeworpen barrières zullen verdwijnen. Geraakt worden o.a. de chocolades van Dandelion, Solstice en Ritual.

Niet getreurd, ook dit komt wel weer goed. We hadden al wat extra voorraad, dus op is het nog niet. En we doen er alles aan wat op is toch weer bij te vullen. Dat zal niet altijd gelijk lukken, maar dan is het fijn dat er ook op andere plekken heel veel bijzondere chocolade wordt gemaakt. 

Tony's & het 'Slave Free Chocolate' lijstje

 
De 'Slave Free Chocolate' lijst verwijderde Tony's van de lijst. Misschien las je er al over, het kwam afgelopen week voorbij op allerlei nieuwssites.

Tony's gaf een verklaring uit, en toen werd dat weer nieuws. En zo was er weer van iets dat eigenlijk niet echt nieuws is nieuws gemaakt, en staan er in al die artikelen heel wat onjuistheden, onduidelijkheden. 

We gaan hier niet Tony's aanvallen of verdedigen, maar geven wel graag een stukje achtergrond.

Slavefreechocolate.org verwijderde Tony's van de lijst omdat ze de cacao laten verwerken door Callebaut. Dit is een Belgisch-Zwitserse multinational, het grootste cacaobedrijf ter wereld en daarmee - uiteraard - bepaald niet geheel slaafvrij en in onze ogen zeker ook geen voorloper als het gaat om het goede voorbeeld geven voor eerlijkere chocolade.

Dat Callebaut de chocolade voor Tony's maakt is geen geheim meer. In de eerste jaren deed Tony's daar nogal geheimzinnig over, nu zijn ze er in ieder geval in hun verslagen vrij open over. Maar zij weten net zo goed als wij dat de meeste klanten dit alsnog niet weten. En ze presenteren zich alsnog graag als 'Het kleine en goede Tony's tegen de slechte grote chocolademerken'

Dat 'Slavefreechocolate' dit nu opeens aangrijpt als reden om Tony's van de lijst te verwijderen is ietwat merkwaardig. Want er is feitelijk niks veranderd. En als het niet over Tony's ging was deze lijst nooit in het nieuws gekomen.

Ja, helaas weten de meeste mensen niet dat merken als Tony's of Delicata zelf absoluut geen chocolade maken. Het zijn chocolademerken, maar de cacao wordt tot chocolade gemaakt door cacaogiganten als Callebaut, en verder verwerkt tot repen met smaakjes door weer andere bedrijven. Tony's heeft zelf geen chocoladefabriek.

Callebaut heeft voor Tony's wel een aparte productielijn, en koopt zelf de cacao in. Zo kunnen ze - of zeggen ze te kunnen - garanderen dat de cacao gescheiden blijft van de rest van de cacao van Callebaut. En zo kunnen ze dus alsnog de traceerbaarheid van de cacao bewaken. En weten waar de cacao vandaan komt is een cruciale eerste stap voor eerlijke chocolade.

We waarderen inspanningen (ook door Tony's) die gemaakt worden om ook deze bulkcacao eerlijker te maken, er wordt ook echt wel concreet van alles gedaan en geprobeerd. Al leert de geschiedenis van de laatste 10-20 jaar dat er in het algemeen véél wordt beloofd, véél vooruitgang wordt gevierd. Dat lijkt soms een rookgordijn van beloftes en marketing lijkt om stagnatie en achteruitgang in de praktijk te verhullen. Er is nog genoeg te veranderen in ieder geval, en dan hebben we de inzet van grote merken, fabrieken, winkels, consumenten én politici nodig, voor er werkelijk substantieel en blijvend verandering komt.

Wij blijven ons zelf ondertussen gewoon lekker richten op bijzondere chocolades. Van kleine makers die vrijwel allemaal zélf de cacao inkopen en verwerken (bean to bar). Geen multinationals maar kleine bedrijfjes, geen bulkcacao maar speciale origine cacao. Cacao & chocolade waar je sowieso met liefde een wat hogere prijs voor betaalt. Hopelijk is alleen de smaak het altijd al meer dan waard, maar anders wel omdat het zo anders is dan álles wat er in de supermarkt te vinden is.

Wie nog wat achtergrond wil kan hier nog wat meer lezen:
Bean to bar chocolade - wat is dat eigenlijk
Craft Chocolate in de Volkskrant
Eerlijke chocolade kopen - waar doe je dat?

Wil je echt de diepte in en meer weten over de wereld van (bulk)cacao dan is de Cacao Barometer van harte aangeraden.
Chocoladeklanten aan het woord

We schrijven zelf altijd wel een stukje bij elke chocolade, soms een heel boekwerk soms een paar woorden. Maar we vinden het ook altijd leuk om te horen wat jullie van een bepaalde chocolade vinden! Hier enkele recente reviews:Alsof je een kopje koffie eet, echt heerlijk en bijzonder! Vol smaak, en toch licht. Na één truffel zijn er zoveel smaakpapillen aangeweest dat ik voldaan ben. Genieten.

Zo schreef Inge over de Booja Booja Around Midnight Chocoladetruffels.
 


Voor mij is dit nummer 1. Heerlijke chocolade met smaaktonen van rood fruit.Dat schreef Effi over de 'Puur Liefde' van Chocolatemakers gemaakt van cacao uit Colombia. 
 


De limoen is niet zuur maar geeft vooral de frisheid. In de nasmaak de pittigheid van de zwarte peper. Zelf vind ik de stukjes in de reep minder lekker voor het mondgevoel. Handig dat er 3 kleine reepjes in zitten.

Geschreven door Manon  over de geheel in Ecuador gemaakte chocolade van Kacau, met limoen, zwarte peper & gember.


Bevalt een bepaalde chocolade erg goed? Of valt 'ie juist tegen? Viel je iets op in de smaak? We horen het altijd graag!

Klik op de site de reep aan waar je iets over wil zeggen, ga naar beoordelingen en dan deel je met 3x klikken je mening.
Instagram
Chocoladeverkopers
Facebook
Email
Copyright © 2021 Chocoladeverkopers, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp