Copy
Senaste nytt från intresserade, engagerade och nyfikna ingenjörer!

Processriskanalysen ska identifiera avvikelser som kan leda till olyckor eller driftmässiga problem

De senaste åren har vi genomfört många processriskanalyser för olika anläggningar. Nedan följer ett urval av de hinder vi stöter på alltför ofta på befintliga anläggningar som påverkar effektiviteten och kvalitén på riskanalysen.

Bristfälligt designunderlag
Ett av det vanligaste problemet vi stöter på för befintliga anläggningar är att designunderlaget är bristfälligt eller saknas. 

Flödesschema speglar inte verklig design
För befintliga anläggningar är flödesscheman (P&ID) tillgängligt men de är ofta inte uppdaterade och speglar inte den verkliga designen vilket först blir uppenbart under riskanalysövningen.

Designdata för processen är inte tillgängligt
I de fall man inte får in dokumentation på detta innan riskanalysövningen så nämner vi att detta är en förutsättning för att kunna genomföra riskanalysen. Trots denna information lägger man ner onödig tid och resurser på att utreda detta under riskanalysövningen.

Trippmatris för säkerhetsfunktioner saknas
Trippmatris (orsak & effekt matris) för instrumenterade säkerhetsfunktioner saknas. Man vet helt enkelt inte vad säkerhetsfunktionen gör och måste lägga tid på att utreda om det skulle kunna vara en barriär för identifierad riskfylld händelse.

Dimensionerande fall för säkerhetsventiler 
Data för vad som är dimensionerande fall (brand, vätska, gas) är inte tillgängligt under riskanalysövningen och man kan därmed inte bestämma om säkerhetsventilen är en barriär för identifierad riskfylld händelse och måste utredas vidare.
 
Syftet med processriskanalysen är att identifiera avvikelser som kan leda till olyckor eller driftmässiga problem. I de fall processdesignen inte har genomgått en design review är det lätt hänt att riskanalysövningen går mot en design review.
 

Träffa oss på Processteknik och prata funktionsansvar och funktionssäkerhet

Pidab är en erfaren och kompetent partner som tar ett komplett funktionsansvar för projekt.

Vårt erbjudande omfattar allt från rådgivning och utredningar som kräver ett brett tekniskt kunnande till totalåtaganden. I ett totalåtagande ansvar vi för processdesign, konstruktion, upphandling, montage, driftsättning och överlämning.
 
Vi genomför uppdrag med funktionsansvar helt i egen regi, eller tillsammans med en partner. Allt beroende på projektets utformning. Många av våra uppdrag genomförs under IEW Groups ansvar. 
 
Du hittar oss i monter C04:50
IEW Group och Eurocon är medutställare i montern.

Hoppas vi ses!

Lär känna våra nya medarbetare

Under det senaste halvåret har vi glädjande nog anställt flera nya medarbetare.
Vi hälsar Bnar, Kourosh, Richard och Sebastian välkomna.
 
Bnar Taieb är Processingenjör och arbetar med processdesign, design av P&ID, beräkningar samt inom risk och säkerhet.

”Pidab är en trevlig arbetsplats det är lätt att trivas på. Inte minst med tanke på atmosfären och det öppna kunskapsutbytet med kollegorna.”
 

Kourosh Zare är Senioringenjör Automation. Han arbetar bland annat med programmering, kundsupport samt modifiering och felsökning.  
 
”Pidab är professionella i min värld. Det är stimulerande att få arbeta tillsammans med proffs. Och det finns många här med mycket erfarenhet.”
 
 
Richard Obiora är Automationsingenjör och arbetar med programmering och instrumentering.
 
”Pidab är en trivsam och bra arbetsplats med roliga kunduppdrag. Jag har varierande arbetsuppgifter med olika utmaningar hela tiden.”
 
 
Sebastian Cortes är Automationsingenjör och han har en färsk examen som högskoleingenjör med inriktning elkraft och automation från Karlstad Universitet.
 
”Helt klart att Pidab är ett ställe där jag kan växa. Och det märks att de satsar på att låta mig utvecklas. Roligt!”
 

Pidab är ABB Safety Partner och Siemens Solution Partner Safety Specialist, Honeywell System Integrator och HIMA System Integrator

Efter att ha genomgått ABB:s Safety Channel Partner Program är pidab godkänd av ABB som ”Safety Partner”. Att vi är godkända av ABB innebär att vi har möjlighet att använda ABB:s styrsystem vid implementering av funktionssäkerhetslösningar inom processindustrin.
Pidab är certifierade av Siemens som Solution Partner Safety Specialist och är det enda företaget i Sverige som är godkänd av både ABB och Siemens som ”Safety Partner”.
HIMA har valt och teckna samarbete med pidab som System Integrator för deras säkerhetssystem.

 
Pidab är dotterbolag till Eurocon Consulting.
 
LinkedIn LinkedIn
www.pidab.com www.pidab.com
Copyright © 2022 pidab AB.