Copy
Blijf op de hoogte van onze nieuwbouwplannen!
View this email in your browser

Schoterboshuis Nieuws #7

ROET IN HET ETEN, MAAR MOEDIG VOORWAARTS


Deze nieuwsbrief heeft wat langer op zich laten wachten dan we hadden gewild. Corona gooide roet in het eten. Alle leuke activiteiten die we hadden gepland om geld en spullen in te zamelen, zoals de rommelmarkt en de spijkerbroekenactie, kwamen te vervallen (rommelmarkt) of in gewijzigde vorm tot stand (spijkerbroekenactie). De rommelmarkt, die gepland stond op 21 maart, hopen we op een latere datum dit jaar alsnog te kunnen organiseren. En over de spijkerbroekenactie kunt u verderop in deze nieuwsbrief meer lezen.  

Ondertussen gaan we moedig voorwaarts met het fondsenwerven. Een tijdje geleden zijn we ermee gestart. We hebben een lijst gemaakt met fondsen die we aanschrijven en hebben de eerste brieven de deur uit gedaan. Het is altijd weer spannend, want je weet nooit of je plannen goed genoeg aansluiten bij het fonds waar je een aanvraag indient. Vaak werkt het zo: als er één schaap over de dam komt, volgen er meer. Inmiddels hebben we enkele positieve berichten ontvangen. We zijn bijvoorbeeld heel blij met een bijdrage van Scouting Nederland. Ook andere fondsen tonen interesse voor ons project, dus dat belooft wat voor de toekomst.

Met groet van de stuurgroep Schoterboshuis

SPIJKERBROEKEN WORDEN ISOLATIEMATERIAAL


Om de droom van een duurzaam en circulair clubhuis in het park te realiseren, zijn we druk bezig om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen en diverse kosten laag te houden. Een van de acties is het vinden van sponsors voor de benodigde bouwmaterialen. Zo hebben wij een partner gevonden in Stichting BABS, waarmee we van oude spijkerbroeken isolatiemateriaal laten maken. Er staat een inzamelton bij de deur van ons clubhuis, die regelmatig door ons wordt geleegd, hier kun je je oude spijkerbroeken inleveren. De actie wordt ondersteund door denimspecialist Holzhaus in Winkelcentrum Cronjé. Wij zijn Holzhaus heel dankbaar voor de prettige samenwerking. Hopelijk volgend jaar weer!

KAPOT GLAS? STUDENTEN ONDERZOEKEN REPARATIEMOGELIJKHEDEN


Het Schoterboshuis krijgt flink wat ramen. Dat geeft het gebouw straks z’n typische open uitstraling. Er kan met zoveel glas natuurlijk iets mis gaan. Als een ruit stuk gaat, is dat niet fijn, zeker als het gaat om glas van een paar lagen dik: HR++. HR staat voor Hoog Rendement. Dat glas isoleert veel beter dan normaal enkel glas, maar is ook kostbaar en kwetsbaar. Nu gaat de Hogeschool van Amsterdam onderzoeksgroep Circulair Bouwen onderzoeken of HR++-glas ook gerepareerd kan worden, bijvoorbeeld als een ruit ‘lek slaat’. Als isolatieglas lek slaat, verliest het haar isolerende eigenschappen. Slecht isolerend glas betekent dat er veel energie nodig is om een comfortabel binnenklimaat te verkrijgen; voorheen werden kapotte ramen daarom vervangen door nieuwe. De manieren om het glas te repareren zijn inmiddels al uitgedacht, de studenten gaan nu in het lab onderzoeken hoe goed die reparatiemethodes zijn. Te zijner tijd moet het glas ook in het echt worden getest, want de omstandigheden ‘op locatie’ zijn natuurlijk anders dan in een fabriek of een laboratorium. Het Schoterboshuis kan voor het project een prachtige testlocatie worden. De HvA heeft samen met enkele andere deelnemers van het project (waaronder een sloopbedrijf) subsidie aangevraagd om hiermee aan de slag te gaan. Als het lukt, zou het dus zomaar kunnen dat het Schoterboshuis straks een permanente testopstelling is voor reparatie en hergebruik van isolatieglas. Dat dit glas evengoed aan alle eisen voldoet, spreekt voor zich.

RESTPARTIJEN VAN SPADON TEGELPROJECTEN GERED


Het Hoofddorpse tegelagentschap Spadon Tegelprojecten heeft gratis een grote restpartij tegels beschikbaar gesteld voor het Schoterboshuis. Wij mochten een kijkje nemen in de showroom en wilden weten: wat doet Spadon precies en waarom wil het bedrijf ons sponsoren? Edwin Smit vertelt: “Wij zijn een agentschap in Hoofddorp dat Italiaanse fabrieken vertegenwoordigt in tegels, mozaïek, plaatmateriaal en composiet. Het bedrijf is meer dan 40 jaar geleden opgericht door Umberto Spadon. Zijn zoon heeft het overgenomen; zelf ben ik er later in gestapt. Wij werken business to business en leveren dus niet aan consumenten. We vertegenwoordigen hoogwaardige producten voor de Nederlandse markt, van het midden- tot hoog-segment. Onze projecten variëren van een tegelwandje in een wc in een klein hotel tot aan… tegelwanden en –vloeren op Schiphol! 

Waarom we jullie willen sponsoren? Het doel spreekt me heel erg aan. Ik was een tijdje geleden aanwezig bij een meeting waarbij onder andere een plan voor een nieuwe, circulaire Schiphollocatie werd gepresenteerd. Jullie waren daar om het Schoterboshuis te promoten. Ik vond dat een heel goed verhaal en dacht: dat een is mooie manier om af te komen van mijn restpartijen: de tegels die uit het assortiment gaan. Het is beter voor het milieu, want anders zou ik ze moeten weggooien en dat is zonde. Zo snijdt het mes aan twee kanten: wij kunnen jullie helpen en beiden zorgen we voor het milieu. Daarbij komt: ik heb weliswaar geen Scoutingachtergrond, maar ik ben wel geboren Haarlemmer. Hoe leuk is dat, dat je dan een lokale Scoutinggroep kunt helpen!” 

Tja, dat kunnen wij alleen maar beamen. Wij zijn er dan ook heel blij mee dat wij op deze manier de restpartijen tegels van Spadon kunnen redden.

Wilt u ons ook helpen om restpartijen of ander materiaal van de sloophamer te redden door het beschikbaar te stellen voor het Schoterboshuis? Dat kan! Neem contact op via nieuwbouw@scoutingbrigitta.nl. Wij zijn blij met alles wat we kunnen gebruiken! 

NATIONALE SCOUTINGLOTERIJ


In 2019 hebben we weer meegedaan met de Nationale Scouting Loterij waarbij we 670 loten hebben verkocht. Er zat ook een winnend lotnummer bij, maar helaas niet voor de hoofdprijs. Een Scoutinglot kost €2,50 waarvan er €1,50 overblijft voor Scouting Brigitta. De andere €1,- gaat naar Scouting Nederland en het Scouting Nederland Fonds. Scoutinggroepen kunnen een beroep doen op dit fonds voor bijvoorbeeld: groot onderhoud of bouw van hun clubhuis: zie hier de grootste reden waarom wij hieraan meedoen. 

Onze opbrengst van de loterij is deels ten goede gekomen van de vereniging en deels van het Scouting Brigitta Fonds, de spaarpot voor het Schoterboshuis. Dit jaar gaan we weer meedoen en hopen we op een nog hogere lotenverkoop om zo het bedrag van ons fonds verder te laten stijgen.

ALBERT JAN VERTELT


Wil je weten hoe het is om vanuit het niets verzeild te raken in een omvangrijk en ambitieus nieuwbouwproject? Volg dan de blog van Albert Jan Bloemendal. Hij is als voorzitter van stichting Scouting Brigitta een spin in het web en vertelt op vermakelijke wijze wat hij allemaal tegenkomt op weg naar het Schoterboshuis.

Ga naar Albert Jans blogpagina >
Ga naar de nieuwbouwwebsite >
Facebook
Instagram
YouTube
Email
LinkedIn
Website
Copyright © 2020 Scouting Brigitta, Alle rechten voorbehouden.


Wil je jouw gegevens wijzigen?
Je kunt je voorkeuren wijzigen or afmelden voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp