Copy
Blijf op de hoogte van onze nieuwbouwplannen!
View this email in your browser

Schoterboshuis Nieuws #4

AFGRAVEN, SLOPEN EN WE WORDEN NOG EENS BEROEMD

 

Voor je ligt alweer onze vierde nieuwsbrief over de totstandkoming van het Schoterboshuis. We gaan langzaam maar gestaag voort met het project. Op dit moment is er nog niet zo veel zichtbaar van al dit gezwoeg. Hoewel… neem een kijkje in de nieuwsbrief en je zult zien dat er toch van alles en nog wat gebeurt. Er wordt gegraven, gesloopt en er wordt onderzoek gedaan. Maar behalve dat, zijn we ook druk aan het rekenen en tekenen, we zijn op zoek naar mensen die ons enthousiasme delen en ons willen helpen. En we zijn op zoek naar geld, want voor niets gaat de zon op.

Ook zijn we geïnterviewd door Milieudefensie over ons project. In het Down to Earth magazine lees je een uitgebreid artikel over o.a. hoe we de bouwwereld aansporen om materialen circulair te gebruiken. Het artikel kun je op de website van Down to Earth magazine lezen.


Veel leesplezier!

De stuurgroep

De gemeente is enige maanden geleden gestart met het afgraven en ophogen van het park. We kunnen niet wachten tot het meer en meer vorm krijgt!

SCHOTERBOSHUIS CIRCULAIR

 

De Hogeschool van Amsterdam is betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe clubhuis. Het Schoterboshuis dient als casus voor studenten van de onderzoeksgroep Circulair bouwen. Zij doen onderzoek naar circulair gebruik van energiestromen; een kringloop van energie dus. Voor de studenten is het een feest: ze kunnen werken met échte mensen (wij!) en échte wensen. Daarbij komt: het onderzoek levert kennis op die het vakgebied verder helpt. En als dit unieke en circulaire gebouw er eenmaal staat, kunnen de studenten er blijven onderzoeken en testen. Zie daar de drie belangrijkste redenen voor de HvA om aan dit project te beginnen en voor de overheid om er subsidiegeld aan te geven. Het project wordt gesubsidieerd door het fonds Kennis Innovatie Mapping (KIEM) van NWO.

Waar gaat het om?
Alle bewoners van het Schoterbos hebben te maken met ‘stromen’: er gaan van alles het park in en er komt van alles uit. Neem de Stayokay: daar gaat eten en drinken naar toe en komt afval (vuilnis, vuil water enzovoort) uit; dit wordt opgehaald en gaat naar de vuilverbranding, of het spoelt weg door het riool. Ditzelfde geldt voor de Artisklas, de schooltuinen, ons clubhuis en noem maar op. Zelfs het park levert afval op. Tegelijk gebruiken we allemaal water en energie.

Nu brengen de studenten heel precies in kaart wat er bij de parkbewoners allemaal ingaat en uitkomt. Ze noteren wanneer dat gebeurt en wat de energiewaarde ervan is. Van deze informatie maken ze een ‘stromenatlas’. De bedoeling is dat het afval in de toekomst niet meer met de vuilniswagen meegaat of door het riool spoelt, maar dat het in het park blijft om te dienen als energiebron. Het Schoterboshuis wordt een ‘hub’ – een kruispunt – waar de stromen doorheen lopen. We willen er energie mee opwekken, onder meer om ons pand te verwarmen. Met de door de studenten verzamelde informatie over wát wanneer voorbijkomt, kunnen wij straks beslissen hoe we dat gaan doen. Een technisch adviesbureau dat meedoet in het onderzoek, rekent uit wat het beste werkt. Wordt het een biomassavergassingsinstallatie of wordt het een biomeiler, of toch iets anders? Googel die twee installaties maar eens, je wordt er vast enthousiast van, net als wij.

Albert Jan, Kaat, Erwin, Willem, Gerard en Ed.

SLOOP CLUBHUIS VAN OPGEHEVEN SCOUTINGGROEP DE BRUG


In juni heeft een groepje vrijwilligers zich drie weekenden ingezet om een oud clubhuis te slopen en hier een leuk bedrag mee te verdienen. Scoutinggroep De Brug is jaren geleden opgeheven, maar het clubhuis stond er nog. Het voldeed niet meer voor andere doeleinden. 

Het eerste weekend hebben de vrijwilligers de binnenkant gesloopt en het dak van het gebouw verwijderd. Al het materiaal hebben ze binnen neergelegd en daarna stonden er dus alleen nog vier muren. Het tweede weekend werden er op vrijdag twee grote containers geplaatst, die op zaterdag werden gevuld. De rest van het clubhuis werd die dag gesloopt. Helaas waren twee containers niet voldoende en daarom is de rest op een stapel gelegd. Aan het einde van de dag heeft Marloes voor een heerlijke maaltijd gezorgd. Het derde weekend stond er weer een container klaar, waar de rest van het oude clubhuis mee gevuld is.

In totaal is er met deze klus ruim €1900 verdiend, wat ten goede komt aan het Schoterboshuis!

NATIONALE SCOUTINGLOTERIJ

 

Tijdens het Brigittafest, op een van de zonnigste dagen van oktober, hebben onze leden de loten van de Scoutingloterij opgehaald. Daarna konden zij ze weer uitdelen aan de lotenkopers. Natuurlijk hebben jullie allemaal loten gekocht, want zijn ze bijna op gegaan. Vergeet dus niet op 5 december de website www.scoutingloterij.nl te bekijken, wie weet ben jij straks de gelukkige eigenaar van die prachtige Fiat Panda Twinair Turbo 80 Popstar! En val je buiten de prijzen, dan mag je jezelf in ieder geval nog gelukkig prijzen met het gevoel dat de aankoop van jouw Scoutinglot heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het Schoterboshuis. Mocht je de loterij hebben gemist: geen nood, er volgen steeds weer nieuwe acties. Houd daarom deze nieuwsbrief goed in de gaten!

ALBERT JAN VERTELT


Wil je weten hoe het is om vanuit het niets verzeild te raken in een omvangrijk en ambitieus nieuwbouwproject? Volg dan de blog van Albert Jan Bloemendal. Hij is als voorzitter van stichting Scouting Brigitta een spin in het web en vertelt op vermakelijke wijze wat hij allemaal tegenkomt op weg naar het Schoterboshuis.

Ga naar Albert Jan's blogpagina >
Ga naar de nieuwbouwwebsite >
Copyright © 2018 Scouting Brigitta, Alle rechten voorbehouden.


Wil je jouw gegevens wijzigen?
Je kunt je voorkeuren wijzigen or afmelden voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp