Copy
 Nieuwsbrief december 2018
View this email in your browser

Libau, adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe

  Voorwoord

Voor u ligt de elfde editie van onze nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief wil Libau u op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen binnen en buiten ons werkveld. Wilt u nadere informatie of wilt u reageren? Dan kan dat via info@libau.nl of 050-3126545.

 

Terwijl langs de kade de schepen zich klaar maken voor de WinterWelVaart zijn wij in het Pakhuis druk bezig 2018 tot een goed einde te brengen. Om in 2019 weer herladen met nieuwe energie en ideeën aan een mooi Groningen en Drenthe te kunnen werken, lassen wij rondom de feestdagen een reflectiepauze in. Het Pakhuis zal daarom van 22 december tot en met 6 januari gesloten zijn. Vanaf 7 januari zijn we weer terug. Het Erfgoedloket Groningen is tijdens het gehele reces per mail bereikbaar en is vanaf 2 januari ook weer telefonisch te benaderen.

 

Libau wenst u allen alvast een goede jaarafsluiting, mooie feestdagen en een frisse start van het nieuwe jaar.

  
   

Gemeentelijke monumenten in Ten Boer   Gemeentelijke monumenten in Ten Boer

Op 12 december is het eerste monumentenschildje op een gemeentelijk monument in Ten Boer bevestigd. Wethouder Annie Postma bevestigde samen met de eigenaars het schildje op de voormalige schoolmeesterswoning uit circa 1885 in Ten Boer. Het afgelopen jaar heeft Libau samen met de gemeente Ten Boer een gemeentelijke monumentenlijst opgesteld. De aanwijzing van een gebouw … Lees verder »

In de jachthut op Beilervaart  In de jachthut op Beilervaart

Op 5 november jongstleden is Kiek oeze Streek van start gegaan in Kiekstreek Beilervaart in Midden-Drenthe. In dit traject wordt aan de hand van verhalen een belevingskaart gemaakt van deze buurtschap. In de jachthut op Beilervaart is onder leiding van Janneke Verdijk (Welzijnswerk Midden-Drenthe) en Tim Willems-Kruize (Libau) hard gewerkt door de werkgroepleden om het … Lees verder »

Libau levert kennis en deskundigheid in Programma Groninger Stallen en Schuren  Programma Groninger Stallen en Schuren

In het aardbevingsgebied wonen agrariërs die, als gevolg van aardbevingen, schade aan hun schuren of stallen hebben. Soms is de schade groot of gaat het afhandelen van de schade moeilijk. Agrariërs die ook zelf willen investeren, bouwen dan liever een nieuwe schuur of stal. Hiervoor is door Nam, overheden en LTO het Programma Groninger Stallen … Lees verder »

Mooie dorpshaven stap dichterbij door gouden tip Libau  Mooie dorpshaven stap dichterbij 

Het dorp Schouwerzijl op de kruising van het Reitdiep met Kromme Raken heeft een schitterend gelegen dorpshaven. De inrichting van de haven is door de jaren heen wat rommelig en sleets geworden. Waterschap Noorderzijlvest gaat de kades herstellen en het dorp wil het haventerrein opwaarderen. De vrijwilligers uit het dorp worstelen met de aanpak van … Lees verder »

Belevingskaart Ulrum bijna klaar!  Belevingskaart Ulrum bijna klaar!

De Belevingskaart die Libau heeft gemaakt samen met dorpsbewoners uit Ulrum, Academie Minerva, Gidi van Liempd en Studio Bleep nadert haar voltooiing. Benieuwd naar het verrassende eindresultaat? Bekijk dan op onze website het filmpje dat de provincie Groningen heeft laten maken over dit project.

Libau-on-tour: Ongewoon Gewoon Zuidhorn  Libau-on-tour: Ongewoon Gewoon Zuidhorn

Op 15 november  vond de achtste editie van Libau-on-Tour plaats. Gastheer wethouder Fred Stol schetste welke stappen de gemeente de afgelopen collegeperiode onder het motto “Gewoon doen” heeft gezet. Stappen, behorende bij de zoektocht naar mogelijkheden om haar rol, de (cultuur van de) organisatie, werkwijzen en instrumenten te herdefiniëren en innoveren tegen de achtergrond van … Lees verder »

Start Historisch Watererfgoed Onderdendam  Historisch Watererfgoed Onderdendam

Onderdendam is een prachtig en uniek dorp in de provincie Groningen. Bij het ontstaan en de ontwikkeling van het dorp en haar omgeving heeft water een zeer belangrijke rol gespeeld. Op 8 november heeft Onderdendam een mini-symposium georganiseerd voor bewoners, gemeente Bedum, provincie Groningen en andere betrokkenen over Historisch Watererfgoed. Kees Willemen gaf namens de … Lees verder »

Workshop Historisch Watererfgoed Onderdendam  Workshop Historisch Watererfgoed

In opdracht van dorp Onderdendam werkt Libau samen met bewoners en andere partijen aan een verdiepende studie Historisch Watererfgoed. Op 22 november jl. vond de eerste workshop plaats in het dorpshuis. Het ontstaan en de ontwikkeling van Onderdendam en omgeving is nauw verweven met water. Doel van deze studie is om de karakteristieken te beschrijven … Lees verder »

Let’s GRO Van beving naar binding   Let’s GRO Van beving naar binding

Op woensdag 31 oktober was Libau samen met het Erfgoedloket Groningen aanwezig bij de sessie Van beving naar binding op het Let’s GRO festival. Terwijl wij aan onze tafel bezoekers konden informeren over de werkzaamheden van het Erfgoedloket Groningen en de projecten van Libau, zoals het pilot project Typisch Ulrum! werd er op het podium … Lees verder »

Nationale ontwerpteams zijn nodig   Nationale ontwerpteams zijn nodig

De federatie ruimtelijke kwaliteit heeft een interview gehouden met Jef Mühren, directeur van onze zusterorganisatie MOOI Noord-Holland. In het interview geeft Jef aan dat alle opgaven op het gebied van klimaatadaptatie, energietransitie, landbouwtransitie, circulaire economie, waterbeheer, bereikbaarheid en woningbouw in samenhang moeten worden aangepakt. Én dat deze aanpak ook de kernkwaliteiten van de bijzondere lappendeken … Lees verder »

Ruimtelijke en cultuurhistorische kernkarakteristieken Het Hogeland   Kernkarakteristieken Het Hogeland

Met het oog op de herindeling van een aantal noord Groningse gemeenten, die samen de gemeente Het Hogeland gaan worden, heeft Libau voor het grondgebied van de gemeenten Bedum en Winsum een inventarisatie van de ruimtelijke en cultuurhistorische kernkarakteristieken uitgevoerd. Aanleiding hiervoor is de nieuwe omgevingswet die van gemeenten vraagt om kernkarakteristieken van het gebied … Lees verder »

Open Monumentendag 2018  Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag 2018 Zaterdag 8 september opende Libau haar deuren tijdens Open Monumentendag. Rond de 200 mensen hebben deze dag een bezoek gebracht aan het pakhuis. Nieuwsgierige kijkers werden rondgeleid door de medewerkers van Libau waarbij alle verdiepingen van het pakhuis, van kelder tot zolder, te bezichtigen waren. Ook zijn er lezingen gegeven over de … Lees verder »U ontvangt deze email omdat u zich heeft geabonneerd op de nieuwsbrief van Libau.

Libau
Hoge der A 5
9712 AC Groningen
050-312 65 45

info@libau.nl

 


 
Als u deze email ten onrechte heeft ontvangen of als u uw abonnement op de nieuwsbrief wilt opzeggen kunt u uw emailadres uit onze verzendlijst verwijderen door hier te klikken.


Email Marketing Powered by Mailchimp