Copy
 Nieuwsbrief december 2017
View this email in your browser

Libau, adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe

  Voorwoord

Voor u ligt de achtste editie van onze nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief wil Libau u op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen binnen en buiten ons werkveld. Wilt u nadere informatie of wilt u reageren? Dan kan dat via info@libau.nl of 050-3126545.

 

De dagen worden alweer rap korter, Sinterklaas heeft weer vele van ons verrast met cadeautjes, de WinterWelVaart staat weer voor de deur en de eerste kerstliedjes zijn al op de radio te horen. En terwijl iedereen zich langzaam klaar lijkt te maken voor het afsluiten van het jaar staan wij juist aan een nieuw begin. Per 1 oktober is namelijk het Erfgoedloket Groningen geopend! Dit betekend dat er nu één centraal aanspreekpunt is voor iedereen met vragen over monumentale panden in relatie tot aardbevingen en gaswinningsschade. Hieronder kunt u meer lezen over het Erfgoedloket Groningen maar ook over de subsidie voor herbestemming van monumentale panden, de jaarlijkse bijeenkomst actualiteiten en ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.

Erfgoedloket Groningen en Erfgoedadviesteam  Erfgoedloket Groningen 

Groningen is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, vol met middeleeuwse kerken, wierden, molens en dijken, archeologische vindplaatsen en statige borgen met bijzondere interieurs. Dit culturele erfgoed draagt bij aan de identiteit van Groningen. Mede door de gevolgen van de gaswinning staat het erfgoed van Groningen onder druk. Erfgoed heeft dan ook een prominente plek gekregen in het Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen … Lees verder »

Sluiting Herbestemmingssubsidie Tender 2 2017  Herbestemmingssubsidie tender 2 2017

Libau is kartrekker voor het Programma Herbestemming Cultureel Erfgoed. Vanuit dit programma kunnen initiatiefnemers subsidie verkrijgen voor het herbestemmen van monumenten in het aardbevingsgebied. De achterliggende gedachte hiervoor is dat monumenten mét een functie veel beter in de benen gehouden kunnen worden. Er zijn twee soorten subsidies te verkrijgen: Voor het ‘duwtje in de rug’ … Lees verder »

WinterWelVaart 2017  WinterWelVaart 2017

Dit jaar vindt alweer de elfde editie van de WinterWelVaart plaats in Groningen. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 december liggen de historische schepen aan de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord van deze schepen is een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma plaats. Ook aan de wal is natuurlijk genoeg te … Lees verder »

Netwerkbijeenkomst Actualiteiten & Ontwikkelingen Groningen  Bijeenkomst Actualiteiten & Ontwikkelingen

Op 14 november vond weer de jaarlijkse netwerkbijeenkomst Actualiteiten & Ontwikkelingen plaats. Dit keer waren we te gast in de gemeente Appingedam. De bijeenkomst vond plaats in Centrum Kabzeël, Reitsmazaal, een rijksmonumentale kerk, gebouwd in 1927 door de Groninger architect Egbert Reitsma. Een aan de buitenkant somber ogend gebouw, maar van binnen bruisend van kleuren. … Lees verder »

Contract Huisadviseurschap met gemeente Noordenveld  Huisadviseurschap gemeente Noordenveld

Ook de gemeente Noordenveld heeft een contract huisadviseurschap afgesloten met Team Ruimtelijke Kwaliteit van Libau. Hiermee kan de gemeente op een laagdrempelige manier deskundigheid van Libau op het vlak van cultureel erfgoed, landschap, stedenbouw en architectuur inschakelen bij ruimte gerelateerde vraagstukken. Concrete aanleiding van de gemeente is de ruimtelijke inpassing van de centrumhalte in Norg. … Lees verder »

Commissies op excursie  Commissies op excursie

De voorzitters en leden van de monumenten- en welstandscommissie Groningen en de CRKC Drenthe hebben op 10 november een bezoek gebracht aan Delfzijl. Elk jaar organiseert Libau een excursie voor de voorzitters, leden en secretarissen van de commissies die zijn ondergebracht bij Libau. Dit jaar stonden nieuwe ontwikkelingen en de verbouw van monumenten en karakteristieke … Lees verder »

Opening Molukse kerk  Opening Molukse kerk

De Molukse Kerk in Appingedam is de afgelopen 9 maanden gerestaureerd en bouwkundig versterkt. Daarnaast werd er geïnvesteerd in herbestemming van het pand. “Wat is dit een prachtige plek geworden”, stelde de Groninger Commissaris van de Koning, Rene Paas, vast. Hij verrichtte op 10 november de officiële opening van de kerk. “Door constant met alle … Lees verder »

Gebiedsregiseur Steendam  Gebiedsregiseur Steendam

Tim Willems-Kruize van Stichting Libau, Team Ruimtelijke Kwaliteit is aangesteld als gebiedsregisseur in het dorp Steendam. Een gebiedsregisseur is een ter zake kundige adviseur die de bewoners en andere relevante partijen creatief begeleidt bij het mooi en leefbaar houden van een gebied, in dit geval Steendam, vanuit een integrale, gebiedsgerichte benadering. In opdracht van de … Lees verder »

Zonnepanelen en waardevermeerderingsregel Zonnepanelen & waardevermeerderingsregel

Onlangs is bekend geworden dat voor de financiële tegemoetkoming voor waardevermeerdering van woningen met schade door de gaswinning weer geld beschikbaar is. Binnen deze regeling is het onder andere mogelijk om deze tegemoetkoming te besteden aan het plaatsen van zonnepanelen. Overweegt u zonnepanelen te plaatsen? Fijn dat u insteekt op het opwekken van duurzame energie. … Lees verder »U ontvangt deze email omdat u zich heeft geabonneerd op de nieuwsbrief van Libau.

Libau
Hoge der A 5
9712 AC Groningen
050-312 65 45

info@libau.nl

 


 
Als u deze email ten onrechte heeft ontvangen of als u uw abonnement op de nieuwsbrief wilt opzeggen kunt u uw emailadres uit onze verzendlijst verwijderen door hier te klikken.


Email Marketing Powered by Mailchimp