Copy
MSL uutiskirje 20.5.2016
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Ympäristötaiteen tapahtumat kesällä – MSL:n tuotantoa

MSL:n ympäristötaiteen tuotannoissa lähdetään liikkeelle paikasta ja paikan identiteetistä. Voiko suhdetta paikkoihin syventää oman osallistumisen kautta? Millaisia seurauksia lähiympäristölle aiheutuu valinnoistamme ja toiminnastamme?

Paikan adoptiossa yhdistyy kaksi elementtiä: tyhjä tila ja kiinnostus tehdä tilassa jotain. Ennakkoluulottomuus, uteliaisuus ja kokeilunhalu – ja tietenkin sattuma ovat vieneet työryhmämme tekemään ja tuottamaan taidetta vanhoissa eläintarhan karhulinnoissa, hylätyn talon pihalla, vanhoissa teollisuusmaisemissa – ja toisinaan ihan nurkan takana, arkisilla kotikulmilla.

Paikan tuntu -hankkeessa on meneillään jo kolmas vuosi ja tapahtumia ja näyttelyitä järjestetään eri puolilla Suomea. Tänä vuonna Oulu, Rauma ja Saarijärvi nousevat keskiöön Helsingin lisäksi. Hankkeen päätukijat ovat Koneen Säätiö ja Keskitien Tukisäätiö. Tule mukaan ja seuraa tapahtumia Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Lisätietoa: kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi
www.msl.fi

KUVA: Päivi Raivio, TUNNE+TILA–teos

VEDEN ALLA - Ekotekoja taiteen voimin Raumalla

Rantojen ja vesistöjen puhtaus ja Itämeren ekologinen tasapaino – muun muassa näitä teemoja pohditaan kesän aikana taiteen keinoin teoksissa ja tapahtumissa eri puolilla Raumaa. VEDEN ALLA -tapahtumatuotannosta vastaa Maaseudun Sivistysliitto. Tapahtumat ovat osa Rauma Biennale Balticum -ohjelmaa.

KUVA: Kristiina Ljokkoi
KALANMAHA
OSALLISTAVA YMPÄRISTÖTAIDETEOS Raumalla kesä-elokuun ajan
Kuvataiteilija, biologi Maritta Nurmi

Kalanmaha-tiimin tapaa kesän aikana Rauman torilla ja tapahtumissa, sekä saaristossa ja rannoilla. Tule mukaan osallistumaan taideteoksen valmistukseen kesä-heinäkuussa. Teos nousee mm. Kylmäpihlajan majakkasaarelle ja on siellä esillä elokuun loppuun saakka. Kalanmaha-teoksen osat punotaan, ommellaan ja rakennetaan paikoilleen yhdessä yleisön kanssa. Seuraa teoksen valmistumista ja osallistu keskusteluun myös Facebookin välityksellä.

LIFE AQUATIC
VEDENALAISET KONSERTIT JA KOKONAISTAIDETEOS RAUMAN UIMAHALLISSA 17.–20.8.
Muusikoista ja kuvataiteilijoista koostuva työryhmä: Petri Kuljuntausta | Kristiina Ljokkoi | Takku Ylinen | Thinkeries Potbelt: Tuomas Toivonen ja Jarno Tikka | Surina: Ville Eriksson

Eri taiteen muotoja kokeellisesti yhdistävä Life Aquatic -tapahtuma ottaa haltuun Rauman uimahallin elokuussa. Life Aquatic koostuu vedenalaisesta äänimaisemasta, veden alla koettavista livekonserteista ja uima-altaaseen toteutettavasta veistotaidetta ja elävää vesiluontoa yhdistävästä visuaalisesta installaatiosta. Kokonaistaideteos on osa Rauma Biennale Balticumin ohjelmistoa.

GREY CUBE GALLERIAT Korkeasaaressa

Korkeasaaren eläintarhan kulttuurihistoriallisesti arvokkaat karhulinnat saivat nimekseen Grey Cube Galleriat ja niihin toteutetaan nyt kolmatta kesää nykytaidetta kesä-heinäkuun ajaksi. Festivaalipäivänä  6.8. galleriat täyttyvät performanssi- ja esitystaiteella, ääni- ja videotaiteella, tanssilla ja musiikilla.

KUVA: Päivi Allonen, Arctic Magnus Monotrema
GALLERIATEOKSET
2.6.–31.7. Korkeasaaren karhulinnat I, II ja III
Taiteilijat: Eeva-Liisa Puhanna & Katrin Caspar | Päivi Allonen | Gaia Carboni
 
FESTIVAALI
6.8. Korkeasaaren karhulinnat I, II ja III
Jotakin kuin Grey Gardens | Kiimaiset katsojat: Värit ja nautinto |
Licking Things | Performanssi tarhurille ja puutarhalle |
Ukrets: Habituations | Ernest Truely: Caged

GREY CUBE -RESIDENSSIOHJELMA
Grey Cube -residenssiohjelman taiteilijoina työskentelee tänä kesänä taidekollektiivi Sinna Virtanen, Felicia Honkasalo ja Akuliina Niemi. He toimivat teatterin, kuvanveiston, valokuvauksen ja musiikin parissa. Kollektiivi työskentelee kiinteässä yhteistyössä Korkeasaaren kanssa puolen vuoden ajan. Teemojen kehittelyä ja taiteellisista työskentelyä voi seurata blogin kautta.

TUNNE+TILA Oulussa

TUNNE+TILA on taiteilija, muotoilija Päivi Raivion tilateos Oulussa kesä-syyskuun ajan. Kaupunginteatterin viereen sijoittuva teos käsittelee taiteen ja kaupunkimuotoilun keinoin julkisen tilan käyttöä avaamalla oleskelulle, pysähtymiselle, kohtaamisille ja pienimuotoisille tapahtumille vapaan tilan. Teos luo paikalle väliaikaisen identiteetin, jonka keskiössä ovat tilassa toimivat ihmiset. Teoksessa hyödynnetään syötäviä kasveja, joita maistellaan pitkin kesää. Kesäkuussa järjestetään istutustalkoita, elokuussa retkiä, Taiteiden Yö ja sadonkorjuujuhlat. Tule piipahtamaan teoksen sisään, kokoontumaan tai oleskelemaan oman aikataulusi mukaan pitkin kesää.
Lue lisää

KUVA: Päivi Raivio
 

Syötävä Puisto

Syötävä Puisto on kaikille avoin puutarha Helsingissä, jonka kesäisestä toiminnasta saa tulla nauttimaan kuka tahansa. Tule teemallisiin keskiviikkotalkoisiin 17-19:30. Syötävä Puisto tarjoaa mahdollisuuden viljellä hyötykasveja, hoitaa istutuksia, tutustua ruokasienten viljelykokeiluun ja nauttia merellisistä maisemista. Tänä kesänä pihapiiriin muuttivat myös kukko ja kanat.

Syötävän Puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaalle on kokeilu, jonka tavoitteena on monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia osallistavaan ympäristötaiteeseen, kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin.

KUVA: Tuukka Troberg

CityTorpparit

Kaupunkikulttuuriaktivisti, osallistavan taiteen, muotoilun ja tekstiiligraffitin tekijä ja muotoilija Johanna Lauhiala valittiin CityTorppariksi Onnenlaakson kylään Saarijärvelle. Johanna toivoo, että tekstiili ympäristötaideteoksen materiaalina tuo lämpöä ja hyvää mieltä kokijalleen Onnenlaaksossa.  Kesä-heinäkuun vaihteessa Mustikkamaalla Helsingissä voi myös kohdata CityTorpparin, jotka tuo viljely- ja luontotaitoja kaupunkilaisten tueksi ja iloksi keskelle Helsinkiä.

Maaseudun Sivistysliitto rekrytoi nyt toista kesää CityTorppareita. Toiminnalla halutaan tarjota uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiselle haastamalla ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

KUVA: Päivä Onnenlaaksossa – Avoin kylä

Kulttuuriympäristökasvatus

Opettajat, kasvattajat ja kerhojen vetäjät, tässä teille Nurkantakana-verkkoaineisto, joka tarjoaa 10 innostavaa ja käytännönläheistä mallia kulttuuriympäristökasvatukseen. Ympäri Suomen kerätyt esimerkit vaihtelevat yhden tunnin tempauksesta syvällisempiin projekteihin eri-ikäisten ryhmien kanssa. Inspiroidu tai toteuta sellaisenaan. Aineiston tuotanto: Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja MSL, 2016.
Lue lisää sivulta nurkantakana.fi

KUVA: Päivi Raivio, TUNNE+TILA
 

PAIKAN TUNTU -KIRJA VALMISTEILLA

Syksyn kirjamessuilla lokakuussa julkaistaan Paikan tuntu -kirja, joka tarjoaa makupaloja kolmen vuoden aikana tuotetuista teoksista ja työmenetelmistä sekä pohdintoja muuttuvasta taiteilijan roolista. Moniaistisen kirjan toimittaa Antti Möller ja kustantaa Maahenki Oy.

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by MailChimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube