Copy
MSL Uutiskirje 16.10.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Maan ja metsän laulua – satavuotias MTK juhlii vahvoin kulttuurisisällöin

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on viettänyt juhlavuottaan pitkin Suomea jäsenistönsä kasvutarinoita esiin nostaen. Taide ja kulttuuri on ollut ohjelmistossa keskeisellä sijalla. On tuotettu valotaideteos keskelle Helsinkiä, heijastettu videotaidetta rakennusten seiniin kaupungeissa ympäri Suomen, veistetty karhuja Rautatientorilla ja tuotettu näyttämölle ikimuistoinen teatteriesitys satavuotiaan MTK:n tarinasta. MSL on toiminut taidetuotantojen kumppanina.
Miten tuottajien etujärjestö on päätynyt tällaiseen – rohkeanakin pidettyyn – ratkaisuun? Miten toteutuksissa on onnistuttu? MTK 100 -juhlavuoden tuottaja Bettina Lindfors arvioi merkkivuoden kulkua haastattelussa MSL:n kotisivulla.
Kuvassa Teemu Lehmusruusun valotaideteos Maa jalkojemme alla, LUX Helsinki. Kuva Jami Lauttalammi, MTK.

Koulutussuunnittelijaksi Maaseudun Sivistysliittoon

Luova ja energinen työyhteisömme haluaa vahvistaa pedagogista osaamistaan ja yhteistyötä jäsenjärjestöjen kanssa. Uuden vahvistuksemme keskeisiin tehtäviin kuuluu koulutusyhteistyö Suomen Keskusta r.p.:n kanssa. Koulutustiimimme jäsenenä hän osallistuu myös liittomme muiden sisältöalueiden (kts. www.msl.fi) suunnitteluun, toteutukseen ja kehittämiseen. Tehtävä edellyttää pedagogisia taitoja, suunnitelmallisuutta, yhteistyökykyä ja luovuutta sekä kokemusta järjestötoiminnasta ja kouluttamisesta.
Lue koko ilmoitus.

Maaseutuyrittäjyys ja elinvoima

Maaseutuidyllistä ja lähituotteista elinkeinoksi

Matalalla paistava voimakkaan keltainen syysaurinko osuu olkipaaleihin, punaposkisiin omenoihin, punamultaisiin piharakennuksiin ja puiden ruskaan. Joka puolella on lapsiperheitä, pariskuntia ja ystävyksiä. Piha on täynnä erilaisia kojuja ja telttoja, puisia pöytäryhmiä sekä pitkiä penkkejä. Nähtävää ja ostettavaa on joka nurkalla. – Seudullista satoa -hanke kävi tutustumassa ”Ahvenanmaan malliin”, jossa vierailijat jalkautuvat tiloille ja yrityksiin maaseudulle. Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhla vietti tänä syksynä 20. juhlavuottaan. Innostuksen kipinöitä iskeytyi reissulaisten mukaan Keski-Suomeen levitettäviksi.
Lue lisää 
Kuva: Kimmo Kivelä

ITE-taide ja arjen luovuus

Miälentiloja ja urbaaneja kesantoja Tampereella

Pirkanmaan ITE-taiteen aarteistoa esitellään Tampereen taidemuseossa 18.11. avautuvassa näyttelyssä. Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia tutkii ITE-taiteen kasvualustaa; löytyykö se kansankulttuurista ja kätevyydestä vai yksilöllisistä mielen syvyyksistä. Entä mikä erottaa ja yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? ITE ja urbaanit kesannot -seminaarissa 22.11. keskustellaan ITE-taiteen rajoista ja rajattomuudesta sekä kaupunkien kesantoalueiden haltuunotosta taiteellisena toimintana. – Näyttelyn tunnuskuvana on tamperelaisen Juha Pesosen maalaus.

Jääräpäisyys 2000

ITEpäisyys-näyttely on valloittanut Joensuun taidemuseo Onnin upean pohjakerroksen. Suomalaisen itsepäisyyden tulkinnoista kuraattori Veikko Halmetojaa haastatelleet Radio Suomen toimittajat korjasivat ilahtunein mielin kalkkeutuneita käsityksiään ITE-taiteesta. Osuvasti he totesivat, että jääräpäisyys astuu näyttelyn myötä 2000-luvulle!
Kuuntele mainio haastattelu Ylen Areenasta kohdasta 39:25.
Kuvassa ITE-museon amanuenssi Elina Vuorimies ja kuraattori Veikko Halmetoja.

Suomen ensimmäinen Etnogaala marraskuussa Tavastialla

Suomen ensimmäinen Etnogaala pidetään tiistaina 7.11. klo 19 Tavastia-klubilla Helsingissä. Vuosittaisessa gaalassa palkitaan kansanmusiikin, maailmanmusiikin sekä kansantanssin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita. YLE välittää ja tallentaa tapahtumaa tv-, radio- ja nettikanavillaan. Maaseudun Sivistysliitto on yksi gaalan yhteistyökumppaneista.
Lue lisää
Kuvassa Hilda Länsman, kuva Juha Kauppinen.

Osallisuus ja kuntayhteistyö

Hyvän mielen kumppanuussopimus Posiolle

Maaseudun Sivistysliitto ja Posion kunta ovat solmineet kumppanuussopimuksen vuosille 2017– 2019. Tavoitteena on yhdessä kehittää palveluja, joiden kautta lisätään ihmisten osallisuutta omassa lähiympäristössään ja -yhteisössään. Kehittämistyön keskeisiä menetelmiä ovat yhteiset kumppanuuspöydät ja ympäristöluotsaus.
Lue lisää

”Pudasjärvi U.F.O.”

Pudasjärvellä Hyvän mielen paikat -hankkeessa mukana olleet maahanmuuttajataustaiset nuoret toivoivat teatteria mukaan hankkeen ohjelmistoon. Niinpä vuoden alussa aloitettiin draamatyöpajat. Pajojen myötä pitkän linjan teatteriammattilainen Sanna-Maija Karjalainen havaitsi, että ryhmäläisillä on monia taitoja ja paljon erilaista osaamista. Heräsi ajatus osaamisen näkyväksi saattamisesta isommallekin joukolle. Kokemuksista syntyy musiikkiteatteriesitys Pudasjärvi U.F.O., joka tuo lavalle taianomaisen erämaan ja pudasjärveläiset ihmiset teatterin, tanssin ja musiikin keinoin. Esityksen ensi-ilta on helmikuussa 2018.
Lue lisää
Kuva: Sami Hänninen

Missä juuresi ovat?

Mikä merkitys juurilla on muuttoliikkeen Suomessa, mitä tarvitaan juurten syntymiseen ja uuteen paikkaan juurtumiseen? MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen vieraili Ajantasan Suorassa linjassa keskustelemassa juurista ja juurtumisesta, kotipaikan tunnusta ja kaipuusta.
Kuuntele ohjelma Ylen Areenasta.

Maahenki

Maahenki kirjamessuilla

Sammalhuone, Eläinten veistäjä, Kuva ihollani, Terveisiä sairaalasta ja monet muut Maahengen houkuttelevat uutuudet esittäytyvät Kirjamessuilla 26.–29.10.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Lämpimästi tervetuloa osastollemme 6b90.
Kuva kirjasta Sammalhuone, Kai Fagerström.

Maaseudun Sivistysliiton Uutiskirje kertoo MSL:n ja sen yhteistyötahojen ajankohtaisesta koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL Uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja toimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube