Copy
MSL uutiskirje 7.11.2016
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Uunituore Paikan tuntu -kirja herättää unohdetut tilat henkiin

Paikan tuntu. Kohtaamisia unohdetuissa tiloissa -kirja on nyt ilmestynyt. Julkistamistilaisuus filmiesityksineen avasi monien silmät näkemään punaisen langan, joka nivoo kirjassa esitellyt taideteot yhteen. Tila tai paikka, joka on kerran ollut jonkun aarre, on löydetty uudelleen ja sinne on taiteen keinoin tuotu aivan uutta paikan tuntua. Kirja itsessäänkin on tuntuva, painava ja lämmin ja vie mennessään. Taide- ja kulttuurikirja, joka inspiroi katsomaan lähiympäristön joutomaita ”sillä silmällä”. Kirjan tilaukset Maahengestä.
Lue lisää
Kuva: Susanna Salokannel


Ympäristösivistys

Energiaomavaraisuutta aurinkokeräimillä

Pohjois-Suomen 5E kylät -hankkeessa ryhdytään nyt edistämään alueen kotitalouksien, liiketilojen ja maatilojen energiaomavaraisuutta aurinkokeräinten rakennuskurssilla. Kurssilla opitaan yleisiä asioita sähkön ja lämmön tuotannosta auringon avulla, ja halukkaat pääsevät rakentamaan jo kesää odotellessa oman keräimensä. Tule mukaan!
Lue lisää
Kuva: Mikko Posio

Uutta katsottavaa YouTuben MSL-kanavalla

Maatumisajan pituutta rautalangasta vääntävä Kalanmaha, turkoosinsinisen uimahallin vedenalaiset taidekokemukset sekä muut väliaikaiset taideteokset oudoissa ympäristöissä! Katso parhaat välähdyksen Maaseudun Sivistysliiton kesän 2016 taidetapahtumista YouTuben MSL-kanavalta.

Paikan tuntu -hanke kulttuuriympäristöjen neuvottelupäivillä

Vuosittain järjestettävien neuvottelupäivien teemana on tällä kertaa nostaa esiin näkökulmia, jotka liittyvät erilaisille ihmisille ja yhteisöille merkityksellisiin paikkoihin ja ympäristöihin. Päivillä keskustellaan siitä, miten ihmiset, yhteisöt ja hallinto voivat vaalia ympäristöjä yhdessä, kenen ehdoilla toimitaan, mitä esteitä ehkä on ja miten niitä voidaan purkaa. Kulttuurijohtaja Helka Ketonen esittelee Paikan tuntua yhtenä päivien esimerkkihankkeista.
Lue lisää
 


Kansalaisvaikuttaminen

KEKRI – avoimet ovet Saarijärvellä

Länsi-Suomen aluekeskuksessa vietetään perjantaina 11.11. Kekriä, perinteistä sadonkorjuujuhlaa. Ovet ovat avoinna klo 12–18, jolloin pääsee tutustumaan MSL:n tiloihin, toimintaan, hankkeisiin sekä Maahengen kirjoihin.

Saarijärven historiallinen keskusta Paavontiellä herää eloon, sillä myös muut kadun varren liikkeet järjestävät tiloissaan ohjelmaa päivän mittaan.
Lue lisää
 

Kyläradiotoiminta palkittiin Pohjois-Karjalassa

Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistys ry palkittiin yhdessä radio IskelmäRexin kanssa kunniakirjalla Pohjois-Karjalan Leader-ryhmien 20-vuotisjuhlassa 28.10.2016 Kyläradiotoiminnasta. Se käynnistettiin Leader-rahoituksen tuella vuonna 2005 ja palkinnon myöntäneen Joensuun seudun Leader –ryhmän mukaan ”yhdistää oivallisesti paikalliset yhteisöt, kansainvälisyyden ja kaupallisen toiminnan”. Ohjelmaa tekevät hankkeessa aikoinaan koulutetut kyläläiset ja sitä lähettää IskelmäRex.

Lammasmarkkinat Joensuussa

Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistys ja Pohjois-Karjalan lampurit ovat järjestäneet  Lammasmarkkinoita jo kahdeksan vuoden ajan. Tarjolla on tuttuun tapaan lihaa sekä monenlaisia muita lammastuotteita sopivasti isänpäiväksi. Mukana myös hunajaa ja muita mehiläistuotteita. Lammaskaalia saa soppatykistä Kirkkokadun puolelta   myös kotiin vietäväksi. Tervetuloa Pienteollisuustalolle lauantaina 12.11.2016 klo 1015, Kirkkokatu 27.
Lue lisää

Järjestörallissa keskustellaan yhdistyksistä tulevaisuuden vaikuttajina

Järjestöralli kutsuu paikallistason yhdistystoimijoita keskustelemaan yhteistyöstä eri yhdistysten välillä sekä kuntien kanssa tulevan maakuntauudistuksen synnyttämissä uusissa haasteissa. Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE toteuttaa Yhistykset yhessä – Järjestöralli -kierroksen yhdeksällätoista eri paikkakunnalla Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä syksyn 2016 aikana. Maaseudun Sivistysliitto on mukana toteuttamassa tilaisuuksia.
Lue lisää

Hyvän mielen paikat -hanke kuntalaisten unelmien mahdollistajana

Pohjois-Pohjanmaalla keväällä alkaneessa Hyvän mielen paikat -hankkeessa toiminta on lähtenyt jo mukavasti käyntiin. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on kuunnella kuntalaisten haaveita ja olla mukana mahdollistamassa niitä. Kolme kuntaa, kolme vuotta – mitä tästä vielä syntyykään! Miten hyvää mieltä on ehditty jo jakaa?
Lue lisää


ITE-taide

Metsän elämää ITE-näyttelyssä Kokkolassa

ITE metsällä ja savannilla -näyttely kuvittaa suomalaisen metsäkansan elämää, miten tämä tarkkailee luontoa, ammentaa voimaa metsän rauhasta ja nauttii monipuolisesti luonnon antimista. Luontoaiheet, kierrätysmateriaalit ja käsityön perinteet kohtaavat valloittavassa näyttelyssä, joka tavoitti kesällä Metsästysmuseossa yli 10.000 kävijää. Nyt näyttely on siirtynyt Kokkolaan ITE-museoon, jossa se on esillä 26.2.2017 saakka. Aiheistossa on välähdyksiä myös savannin elämästä. Rannikkokaupungissa näyttelyyn on liitetty myös alueen kulttuurihistoriaa hylkeenpyynnin muodossa. 
Lue lisää

Pirkanmaan ELY-keskukselta rahoitus ITE-hankkeelle

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt Maaseudun Sivistysliitolle hankerahoituksen alueen ITE-taiteen kartoitukseen ja esittelemiseen. Hankesuunnitelma sisältää mm. näyttely-yhteistyön Tampereen taidemuseon ja Työväenmuseo Werstaan kanssa. Hankekoordinaattorin paikka tulee hakuun marraskuun puolivälissä seuraa MOL:n sivuja ja Maaseudun Sivistysliiton ITE-kartoitusten sivua. Kuvassa nokialaisen jo edesmenneen Martti Hömpin veistos Nirvana.
Kuva: Elina Vuorimies.


Maahenki

Kirjavan Kissan tutkimusretki

Lotta Kujanpään loruihin ja Ilma-Sofia Kuismasen kuvitukseen perustuva hahmo ”Kirjava Kissa” tulee taas! Tällä kertaa monivärinen päähenkilömme tarkkailee kasveja, hyönteisiä ja puita. Kissa tarkentaa katseensa lähiympäristöön: elämää kuhisevaan muurahaispesään, eri puiden ominaispiirteisiin tai vaikkapa perhosen siipiin. Kirjan tarkoitus on kannustaa perheet yhdessä ulos, tutkimusmatkalle siihen ehkä jo jollain tavoin ennestään tuttuun ympäristöön tekemään havaintoja ilmiöistä, jotka saattavat jokapäiväisessä maailman melskeessä jäädä joskus huomaamatta.
Katso tästä kustantamon tarjous!
 

Kustantamon kausitarjoukset MSL Expressin lukijoille:

Kirjavan Kissan tutkimusretki 22,90€ - 25% + postikulut

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube