Copy
MSL uutiskirje 20.12.2016
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Yhdessä kohti tulevaa

Uusi vuosi tuo tullessaan Suomen 100-vuotisjuhlan ja paljon muuta. Juhlavuoden kiehtova ja haastava teema on Yhdessä. Talouden turbulenssi, kuplien syntyminen, kansojen vaellus, ympäristökysymykset ja Suomen hallinnolliset kuviot tarvitsevat valistuneita ja osaavia kansalaisia. Kuinka pystymme kasvamaan ihmisinä vastuullisiksi, miten kykenemme toimimaan yhdessä ja miten arvostamme ja toteutamme demokratiaa?

MSL:n toiminnanjohtaja Paula Yliselä jakaa blogissaan vuodenvaihteen tunnelmiaan ja pohtii keskinäisen yhteistyön haasteita. Kaikille hyvää joulua ja uskoa tulevaan vuoteen!


ITE-taide

ITE käsillä – Villikäsityön vuosi 2016

Maaseudun Sivistysliitto on kolunnut suomalaisen nykykansantaiteen kenttiä jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Tänä vuonna ITE-taiteen ystäviä hurmasivat ”villikäsityöt”, ja uutuuskirja Pehmeä taide näki päivänvalon. Metsästysmuseon ITE-näyttely veti kymmentuhantisen yleisön, Saimaan alueelta löydettiin uusia tekijöitä yli odotusten ja Karhufestivaali osoitti vetovoimansa Ilomantsissa. Murhetta toi ITE-taiteen vaikuttajan Erkki Pirtolan yllättävä kuolema. Lue kulttuurituottaja Raija Kallioisen katsaus ITE-taiteen iloista ja suruista vuonna 2016.

Johanna Sepän vapaavirkkauksia, kuva Minna Haveri


Ympäristösivistys

”Elämyksellinen paikka – hieno tila hiljentymiselle”

Vuosi 2016 oli kolmivuotisen Paikan tuntu – paikan identiteetti -hankkeen päätösvuosi.  Viimeisenä vuonna osallistavan ympäristötaiteen teemat syvenivät ja saivat uusia ilmaisumuotoja, uusia paikkakuntia otettiin mukaan ja erityisesti Itämeri ja rannikko nousivat valokeilaan. Kokemukset koottiin lokakuussa julkaistuun kirjaan, jossa taiteilijat ja kuraattorit kertovat työskentelyn prosesseista ja roolistaan ympäristötaiteen parissa. He avaavat opittua ja koettua toiminnan malleiksi ja työkalujen jatkokehittämisen perustaksi. Kirja antaa myös rohkaisevia esimerkkejä siitä, miten kokeellisia ja haasteellisiakin lähiympäristöjä voidaan adoptoida taiteen ja yhteisöllisen toiminnan areenoiksi.
Lue lisää kulttuurijohtaja Helka Ketosen blogikirjoituksesta ja
katso Paikan tuntu -tapahtumia ja taiteilijoiden tunnelmia YouTube-kanavallamme.

Paikan tuntu -tiimiläisiä, kuva Eero Yli-Vakkuri

Kiertotalous ja hiiliviisaus ovat tämän päivän maalaisjärkeä

Aurinkoenergiaa kylätalojen sähköntarpeisiin, kylien yhteiset jätekimpat, miten liikutaan yhteiskyydeillä maalikylille, kasvisruoka on pop myös maaseudulla... Viimeisen vuoden aikana olemme Maaseudun Sivistysliitossa yhdessä kylien ja kyläläisten kanssa pohtineet vähähiilisiä asioita ja peilanneet Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ruohonjuuritasolla.
Pohjoisessa Keski-Suomessa, Oulunjärven seudulla ja Pohjois-Karjalassa olemme tavanneet satoja kylien ihmisiä, joita kiinnostavat kiertotalous ja ilmastokysymykset. Tavalliset ihmiset arkipäivän kysymyksissä tekevät keskeisiä hiiliviisaita päätöksiä. Lue lisää aluepäällikkö Timo Rekon blogista.


Kansalaisvaikuttaminen

Tulevaisuuden kunta on kumppanuuskunta

Tulevaisuuden kunnan tehtävä on huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista ja tukea jokaisen osallisuutta oman lähiyhteisönsä asioihin. Yhä useammin kunta tuottaa hyvinvointia tukevat ja osallisuutta lisäävät palvelunsa erilaisten kumppanuussuhteiden kautta. Kumppanuudet voivat tarkoittaa monentasoisia yhteistyön ja yhdessä tekemisen muotoja kunnan ja yritysten, kunnan ja järjestöjen tai kaikkien näiden kolmen kesken. Mutta mitä on kuntakumppanuus kädet multaan -tasolla? Entä miten toiminta saadaan juurtumaan paikkoihin hankkeiden päätyttyäkin? Pohjois-Suomen Hyvän mielen paikat -hankkeessa kumppanuus on yhdessä tekemistä ja rohkeaa kokeilemista.
Lue lisää vs. aluepäällikkö Virpi Harilahti-Juolan blogista.


Maahenki

Lankapaitoja ja muita asusteita

Miten tehdään Jussipaita tai Korsnäsinpaita? Entä mikä on näiden kauniiden luomusten historiallinen tausta?  Lankapaitoja ja muita asusteita tekee kunniaa suomalaisille villapaidoille. Pääosassa on Pohjanmaan rannikkoseudun rikas neule- ja virkkausperinne. Kirjassa on yksityiskohtaisia ohjeita, joiden avulla on mahdollista tehdä itse perinteisiä pohjalaisia neuleita. Teos esittelee näyttävästi perintönä saamaamme tekstiilikulttuuria, jota se on osaltaan viemässä seuraaville sukupolville. Katso kustantamon tarjous MSL Expressin lukijoille!
 

Tunnelmallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2017!

Maaseudun Sivistysliitto ja Maahenki toivottavat MSL Expressin lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2017.

Kustantamon kausitarjoukset MSL Expressin lukijoille:

Lankapaitoja ja muita asusteita 39€ - 25% + postikulut

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube