Copy
MSL uutiskirje 21.8.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Elokuun loppuhuipennus on Karhufestivaali

Neljäs Karhufestivaali kutsuu Ilomantsiin ainutlaatuiseen pärinäjuhlaan, jossa kisataan karhunveiston maailmanmestaruudesta. Festareilla nautitaan luontohenkisestä kulttuurista ja reilusta meiningistä. Omaperäinen tunnelma on sekoitus vakaata keskittymistä, huumorimieltä ja rämäpäisyyttä. Tapahtumaa vietetään 24.–26.8. teemalla Metsän kansaa. Uutta antia ovat samanaikaiset Villiruokafestarit herkkuineen, höyryjunayhteys Joensuusta ja nivoutuminen osaksi kansainvälistä Euroopan kulttuuriympäristöpäivää. Tutustu Karhufestivaalin mehevään ohjelmaan ja tule mukaan! On #100syytätullailomantsiin. Tapahtuman tiedotteen löydät tästä.
Kuvassa Ulla Haglund, kuvaaja Antero Lehikoinen.


Kuntayhteistyö ja osallisuus

Maaseudun superviikonloppu Leppävirralla

Maaseutuparlamentti kokoaa kaikki maaseudun kehittämisestä ja maaseutupolitiikasta kiinnostuneet Leppävirralle Pohjois-Savoon 1.-3.9.2017. Siellä muotoillaan yhteinen tavoitetila Suomen maaseudulle ja edistetään yhteistyötä maaseudun hyväksi. MSL on mukana tapahtumassa ja vastaa maaseudun monikulttuurisuustyöpajasta sekä on mukana järjestämässä retkeä Suonenjoelle teemalla hyvinvointia kulttuurista. Tule tutustumaan toimintaamme tapahtuman kumppanitorille!
Lue lisää kotisivuiltamme.

Ympäristöluotsauksen kuulumisia ja uusia tuulia

Paltamossa on kevään ajan järjestetty ympäristöluotsikoulutusta Pohjois-Suomen 5E kylät -hankkeen puitteissa. Koulutuksessa perehdyttiin osallistujien oman lähi- ja kulttuuriympäristön näkemiseen uusin silmin. Ympäristöluotsauksesta rakennetaan yhteisökehittämisen menetelmää, jonka aihepiireinä ovat luontoympäristö, kulttuuriympäristö ja sosiaalinen ympäristö.

MSL esittelee sosiaalisen ympäristön luotsitoimintaa maahanmuuttotyön menetelmänä Maaseutuparlamentissa Leppävirralla. Ympäristöluotsauksen keinoin ihmisiä voi tutustuttaa, osallistaa ja saada kiinnittymään uuteen ympäristöön ja omaan lähiyhteisöön. Luotsaus perustuu ihmisten yhdessä tekemiseen ja kohtaamiseen yhteisten mielenkiinnon kohteiden kautta.
Kuva Paltamon koulutuksesta, kuvaaja Sofia Heininen.
Lue lisää

Yösyödään yhdessä -tapahtuma Tyrnävällä

Kun Tyrnävällä järjestetään Yösyödään yhdessä-tapahtuma ja katetaan pitkä pöytä pappilan pihapiiriin, niin arvaat varmaan mitä on ruokalistalla? Kyllä, arvasit ihan oikein: Tyrnävällä syödään yhdessä pottuja. Eikä mitä tahansa pottuja, vaan Jussi-varhaisperunaa. Kuva Riitta-Johanna Laitinen.
Lue lisää

MSL työharjoittelun areenana

Maaseudun Sivistysliitto eri hankkeineen tarjoaa ajoittain työharjoittelun mahdollisuuksia nuorille. Kuvataideopiskelija Vilma Leminen Porvoosta on työskennellyt MSL:ssä kesäharjoittelijana kolme kuukautta tittelillä ”organisaatiotaiteilija”. Hän on tehnyt kesän tapahtumiin taidokkaita animaatioita, tapahtumakylttejä ja esitteitä, pitänyt taidetyöpajoja, haastatellut kävijöitä ja lähtee kesän päätteeksi vielä vahvistamaan Karhufestivaalin tuotantotiimiä Ilomantsiin. Vilman blogikirjoitusten kautta pääset sukeltamaan nuoren taiteilijan mielenmaisemaan, osana Maaseudun Sivistysliittoa: harjoittelijan alkutunnelmia ja loppukesän mietteitä. Kuva: Anni Reenpää.

Maaseutuyrittäjyys ja elinvoima

Luonto arjen apuna

Maaseudun Sivistysliitto lähestyy maaseutuyrittäjyyttä myös Green Care- eli luontolähtöisestä näkökulmasta. Tulevan syksyn aikana Keski-Suomessa LuoKSe-hanke selvittää, mitä erilaiset toimintaympäristöt, kuten maatilat, hevostallit ja luonto, tarjoavat asiakkaille. Kerromme esimerkiksi vanhusten päivätoiminnasta maatiloilla ja luontolähtöisyydestä sosiaalisessa kuntoutuksessa. Tutustumme myös erityisryhmien liikkumiseen vesillä. Tapahtumiin voit tutustua tarkemmin hankkeemme sivulla.
Kuva: Heli Kallio-Kauppinen

Hiiliviisaus

Hiiliviisasta risujen käsittelyä

Pohjois-Suomen 5E-kylät -hankkeessa on perehdytty hiiliviisaaseen risujen käsittelyyn biohiilen valmistuksen merkeissä. Biohiili on arvokas maanparannusaine ja hiilettäminen on myös ilmastoteko – se sitoo hiilen ilmakehästä maaperään sadoiksi tai tuhansiksi vuosiksi.
Kuva: Mari Korhonen
Lue lisää biohiilestä.

Vesikasveja niitettiin Nivan kylässä

Joensuun Nivan kylässä on hoidettu vesiluontoa niittämällä vesikasveja ja kokoamalla ne kompostoitaviksi. Työssä on ollut mukana kyläläisiä ja kansainvälisen työleirin osallistujia. Kokeilemaan päästiin myös jokamiehen ja -naisen niittolaitetta, joka kiinnitetään veneeseen. Niva on mukana MSL:n toteuttamassa Kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeessa, jonka toimet levittyvät Pohjois-Karjalassa viidelletoista kylälle.
Kuva: Erkki Martikainen
Lue lisää

ITE-taide

ITEpäisyyttä ilmassa

Uunituore ITEpäisyys-lehti esittelee vuoden keskeisimmät ITE-taiteen näyttelyt. Lehti myös avaa taustoja, mistä ITE-taiteessa on kyse ja millaisin keinoin sitä on liki 20 vuoden ajan tuotu esiin. Veikko Halmetojan kuratoima ITEpäisyys-näyttely on esillä Kokkolassa 17.9. saakka. Sieltä se siirtyy Joensuun taidemuseo Onniin, jossa avajaisia vietetään 4.10.
Lataa lehti

Etelä-Savon ITE-kohteilla matkailupotentiaalia

ITE Saimaalla -hankkeessa esiteltiin kesän aikana 15 Etelä-Savon ITE-pihaa, kotigalleriaa ja näyttelyä. Taiteilijat taustavoimineen tekivät satoja talkootunteja esitellen kohteita kiinnostuneille kävijöille. ITE-taiteessa on vahva matkailupotentiaali, joka tulisi tunnistaa entistä paremmin. Kohteet tarvitsevat myös tukea jatkuvuuden turvaamiseksi. Lue kotisivultamme koordinaattori Minna Tuuvan tuore blogi.

ITE-taiteen kartoitus Pirkanmaalla etenee rivakasti

ITE Pirkanmaalla -hankkeen toimijoille on ilmiannettu jo yli 120 omaperäistä taiteen tekijää. Kartoitus on huomioitu laajasti alueen lehdissä. Lue esimerkiksi Aamulehden upea jättiartikkeli Rautapuiston luojasta Matti Järvenpäästä. Hankkeen koordinaattori ja kolme kyläkartoittajaa ovat viettäneet kiireisen kesän kierrellen ympäri kaunista Pirkanmaata haastattelemassa ITE-taiteilijoita ja dokumentoimassa heidän teoksiaan. Vierailujen antiin voi tutustua ITE Pirkanmaalla -blogissa sekä hankkeen YouTube -soittolistalla, josta löytyy hauskoja videopätkiä tapaamisista. Tiedot hankkeen kaikista some-kanavista löydät kotisivultamme.
Kuvassa Matti Järvenpään Rautapuisto, lättypannuinstallaatio isoäidin muistolle. Kuva Minna Haveri.

Taidekokoelman tuuletusta

ITE-taidekokoelma on ollut kesän ajan liukkaasti liikkeellä paikallismuseoissa pop up -näyttelyissä. Teoksia esiteltiin myös erikoisemmassa miljöössä, Kaustisen kellotapulissa. Kokoelman tuuletus on osa Meidän museo -hankkeen paikallismuseoiden kehittämistyötä. Tavoitteena on vankistaa kokemusta alueellisen identiteetin ainutlaatuisuudesta sekä nostaa paikallismuseoiden profiilia ja näkyvyyttä kuntalaisten arjessa. ITE-kokoelman omistaa Maaseudun Sivistysliitto. Kokoelma on deponoitu Kokkolaan K.H.Renlundin museon hoitoon.
Kuva: Viljo Luokkasen Pelimannit vierailivat Lohtajalla.

Alpo ITE

Jo viidettä kesää Parkanon kaupunki avaa ydinkeskustansa ITE-taiteen näyttämöksi. Alpo ITE -näyttely esittelee 3.9. saakka kauhajokisen Alpo Koivumäen eläinveistoksia. Arto Tuominen on kuratoinut näyttelyiden sarjan entiseen kotikaupunkiinsa. Koivumäen tuotantoa on parhaillaan myös Ruotsissa Mystrium-näyttelyssä. Komeaa medianäkyvyyttä taiteilija sai kesäkuussa YLEn sivuilla. Myös MSL on vuosien varrella esitellyt Alpo Koivumäen taidetta useissa näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla.
Kuva: Norsulinnut ovat Alpo Koivumäen pääteos Parkanossa.

Maahenki

Luontoruokaa opastaa ulkoruokinnan makuun

Terhi Frimanin ja Antti Sarajan metsäntuoksuinen keittokirja kutsuu luontoherkkujen tekoon. Eri puolilla Suomea elävät luontoruoan ystävät jakavat herkullisimmat reseptinsä – ja vähän karujakin, mukana on myös pettu.  Kokkaajien leppoisat tarinat maustavat tarinoiden välit. Kuukauden kirjatarjous Uutiskirjeen lukijoille: Hinta 19 € + postikulut. Tilaukset: maahenki@msl.fi
 

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube