Copy
MSL uutiskirje 20.5.2016
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Vähähiilisten kylien kehittäminen käynnistyi

Kiinnostaisiko aurinkokeräimen rakentaminen talousveden lämmitykseen, hakkeen hyödyntäminen energiantuotannossa tai biokaasun tuotanto? Kylien ja muiden yhteisöjen vähähiilisyyteen tähtäävien MSL:n hankkeiden tavoitteena on jakaa tietoa ja taitoja, jotka innostavat ja kannustavat eri toimijoita toteuttamaan vähähiilisyyttä, biotaloutta ja kiertotaloutta edistäviä toimia omassa arjessaan. Kiertotalouden periaatteita omaksumalla kylät voivat olla edelläkävijöitä niin ilmastonmuutoksen torjunnan, oman kotiseudun elinvoimaisuuden kuin huoltovarmuudenkin kannalta.

Kylien vähähiilisyyshankkeita on käynnissä kaksi, joista toinen toimii Oulujärvi Leader ry:n alueella Kainuussa ja toinen Pohjois-Karjalassa. Kainuun hankkeen etenemistä ja toimintaa voi seurata facebookissa tykkäämällä 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -sivusta ja Pohjois-Karjalan hankkeen etenemistä nettisivuilta.
 


Kansalaisvaikuttaminen

Artpark – paikan adoptiota vapaaehtoisvoimin


Artpark on tänä kesänä ITE-taidetta, nuoria ja varttuneempia taitelijoita, lampaita ja kesäteatterigenreä ravistelevaa teatteria. Sisältö on tinkimätöntä, taiteellisesti kunnianhimoista ja jokaisen tekijäryhmänsä näköistä, ja toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Alue toimii myös nuorten yrittäjien harjoitusalustana: ilmastositoumuksen tehnyt ympäristöystävällinen kahvila on kolmen 4H-yrittäjän kesätyöpaikka tänä kesänä. Hasanniemen pusikko on hyvää vauhtia muuttumassa joksikin aivan uudeksi, ja tekemisen vimma on aistittavissa toiminnassa ja talkoissa.
Lue lisää

Turvallisuutta yhteisöllisellä otteella

”Tiesitkö, että ukonilma on petollisempi lehmälle, sillä se seisoo neljällä jalalla ja siten sähkövirta kulkee todennäköisimmin sydämen läpi? Tai, että defibrilaattorissa on kaksinkertaisesti sähkövirtaa verrattuna sähkölamauttimeen, joten irti potilaasta -käsky on syytä ottaa tosissaan? On virkistävää jutella ja ennen kaikkea kuunnella, mitä kaikkea elämä on ihmisille tuonut tullessaan. Omaa ja läheisten turvallisuutta katselee tarinoiden jälkeen uusista näkökulmista.”

Turvaa maaseudulle -hanke järjestää Pohjois-Karjalassa erilaisia tilaisuuksia, joissa on tarjolla tietoja ja taitoja arjen sujumiseen ja turvallisuuteen yhteisöllisellä otteella. Tule mukaan!
Lue lisää

ITE-taide

Pehmeä taide – nykyneule yllättää

Minna Haverin kirja Pehmeä taide punoo säikeitä käsityöperinteistä ja kädentaidoista tämän hetken kuvataiteelliseen ilmaisuun. ITE-museossa Kokkolassa julkistettava kirja pohtii käsityön piirissä tapahtunutta muutosta, jonka seurauksena neuletekniikat ovat nousseet suosituksi kuvataidetekniikaksi ja taiteellisen itseilmaisun keinoksi. Kirja esittelee lankatekniikoita käyttäviä suomalaisia taiteilijoita niin kuvataideammattilaisten kuin neulegraffareiden ja ITE-taiteilijoidenkin joukosta. Kirjan julkaisija on Maaseudun Sivistysliitto ja kustantaja Maahenki. Tilaa kirja Maahengestä hintaan 32 €.

ITE-taiteen kattaukset tuovat iloa kesään

Tervetuloa nauttimaan ITE-taiteen kesäohjelmasta! Katsottavaa löytyy eri puolilta Suomea, ja näyttelyt sopivat mainiosti koko perhepiirille. Kokkolassa esitellään ITE-käsitöiden villiä kirjoa. Metsästysmuseossa Riihimäellä ovat aiheina luonto ja eläimet ja Ilomantsissa karhuveistokset. ITE-taidetta on myös Joensuussa Artparkissa, Parkanon kaupungissa ja Veijo Rönkkösen Patsaspuistossa Parikkalassa.Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämältä ITE-taiteen kotisivulta löydät tarkempaa tietoa ITE-taiteen ajankohtaisista tapahtumista.
KUVA: Johanna Seppälän vapaavirkkauksia, kuvaaja Minna Haveri.

Ympäristösivistys

Nuoret elinympäristönsä kehittäjiksi

MSL:n Hyvän mielen paikat -hanke kannustaa Pyhäjoella yläaste- ja lukioikäisiä kuntalaisvaikuttamiseen. Kesäkuun alussa aiheesta järjestettiin kokonainen teemapäivä. Ympäristönsuunnittelu ei ole rakettitiedettä, vaan jokainen kunnan asukas voi sanoa sanansa. FCG Arkkitehtien vetämä työpaja avasi nuorille päätöksenteon käytäntöjä. Miten oma asuinympäristö muuttuu ja kuka siitä päättää? Millaisena sinä haaveilet näkeväsi kotikuntasi tulevaisuudessa?
Lue lisää

Ympäristötaiteessa aktiivinen kesä

Näyttelyitä ja osallistavia ympäristötaiteen teoksiamme voi kohdata kesän aikana Oulussa, Rauman ympäristössä ja Helsingissä. Oulun teatterin taakse rakentuu taiteilija/muotoilija Päivi Raivion TUNNE+TILA -tilateos, joka tarjoaa uudenlaisen kohtaamispisteen oululaisille koko kesän ajaksi. Rauman taidetapahtumien teemana on rantojen ja vesistöjen puhtaus ja Itämeren ekologinen tasapaino. Kalanmaha, osallistava ympäristöteos sekä Life Aquatic kokonaistaideteos Rauman uimahallissa ovat myös osa Rauman taidemuseon järjestämää Rauma Biennale Balticum -ohjelmaa. Eläintarhan vieraat saavat tänäkin kesänä nauttia myös nykytaiteesta. Grey Cube Gallerioissa on esillä kesä-heinäkuun ajan paikkasidonnaisia teoksia ja 6.8. festivaali: livekonsertteja, tanssia, teatteria ja performansseja. Ympäristötaiteen teokset ovat osa Paikan tuntu -hanketta, jossa on meneillään kolmas vuosi.
Lue lisää
KUVA: Päivi Allonen, Arctic Magnus Monotrema

Syötävä Puisto

Syötävä Puisto on Mustikkamaalla Helsingissä sijaitseva yhteisöllinen puutarha, jonka kesäinen toiminta on avoinna kaikille. Tule mukaan teemallisiin keskiviikkotalkoisiin 17–19:30! Puisto tarjoaa mahdollisuuden viljellä hyötykasveja, hoitaa istutuksia, tutustua ruokasienten viljelykokeiluun ja nauttia merellisistä maisemista. Tänä kesänä pihapiiriin muuttivat myös kukko ja kanat.
Lue lisää
KUVA: Tuukka Troberg

CityTorpparit

Onnenlaakson kylä Saarijärvellä on saanut CityTorpparikseen tekstiiligraffitin tekijän ja muotoilijan Johanna Lauhialan. Johanna asettuu asumaan heinäkuun alussa Onnenlaaksoon ja osallistuu kyläjuhlan toteutukseen 9.7. Kesä-heinäkuun vaihteessa Mustikkamaalla Helsingissä voi myös kohdata CityTorpparin, joka tuo viljely- ja luontotaitoja kaupunkilaisten tueksi ja iloksi keskelle Helsinkiä.

CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittelemä konsepti, jolla halutaan luoda uudenlaisia kohtaamisia maaseutu- ja kaupunkiasukkaiden välille. Yhdessä tekemällä, toinen toisiltaan oppien, kehitetään vuorovaikutusta erilaisten ihmisten ja elinpiirien välille. Seuraa CityTorppareiden toimintaa sosiaalisen median kanavilla!
KUVA: Päivä Onnenlaaksossa – Avoin kylä

Laula kanssain -laulujuhlat Joensuussa

Pohjoismaiden suurin laululava kutsuu jälleen ikäihmisiä Joensuuhun nauttimaan entisten nuorten lauantain toivotuista iskelmistä ja yhdessä laulamisesta. Satojen ellei tuhansien ihmisten kuoro kajauttaa unelmansa ilmoille Joensuun Laulurinteellä 4.–6.8.2016. Lisäksi eri puolilta Suomea saapuneet ryhmät esiintyvät Laulutorilla tuoden iloa koko kaupungille. Luvassa on myös Suomessa ennennäkemätön esitys: Euroviisuista tutut Udmurtian Baabuskat esiintyvät yksinoikeudella Laula kanssain -laulujuhlilla. MSL toimii yhteistyökumppanina Eläkeliiton Pohjois-Karjalan piirin ja Eläkeliiton järjestämässä tapahtumassa.
Lue lisää

Maahenki

Latva pilviä piirtää

Mikä on puu? Kuinka monta puulajia Suomessa ja maailmassa on? Milloin syntyivät ensimmäiset puut? Miten puu puolustautuu? Miten puu viestii? Latva pilviä piirtää on tietokirja puusta, metsän perusyksiköstä. Metsä antaa ihmiselle lämpöä, ruokaa, suojaa ja mielen virkistystä. Jotta voisimme todella ymmärtää metsää, meidän on tiedettävä, mistä yksittäinen puu koostuu ja mitä tässä elävässä olennossa tapahtuu vuoden kierron ja vuosikymmenten aikana.

Kasvitieteilijä Seppo Vuokko avaa kiehtovasti puun moniulotteista anatomiaa. Samalla tarkentuu kuva niistä lukemattomista tavoista, joilla yksittäinen puu vaikuttaa ympäristöönsä.
Lue lisää
 

Kustantamon kausitarjoukset MSL Expressin lukijoille:

Latva pilviä piirtää 36 € + postikulut (ovh 48 €).

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by MailChimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube