Copy
MSL Uutiskirje 18.12.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Yhdessä eteenpäin

Suomi 100 -juhlavuoden teema on ollut loistava. Erilaisilla kokoonpanoilla ja monimuotoisesti on syntynyt lukuisia tekoja ja tapahtumia ympäri Suomen. Niissä olemme päässeet kohtaamaan tuttuja ja tuntemattomia. Se on ollut parasta sillanrakennusta yli sukupolvien, kansalaisuuksien ja erilaisten arvomaailmojen. Tekemällä yhdessä syntyy luottamusta ja sen varaan uskallamme olla erilaisia toisiamme kunnioittaen. Juhlavuoden hengessä on syytä jatkaa eteenpäin. Vuosi 2018 on varmasti parempi kuin 1918.    

Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita ja toimintaamme osallistuneita ja toivotan kaikille hyvää uutta vuotta.

Paula Yliselä
toiminnanjohtaja
Maaseudun Sivistysliitto

Taiteen voimalla!

Joulukuussa on mukava katsastaa kuluneen vuoden saavutuksiin. Kulttuurijohtajamme Helka Ketonen kokosi vuoden 2017 tapahtumia blogikirjoitukseen Tähtihetkiä taiteen ja ympäristön kohtaamisista vuonna 2017. Tutustumme siinä mm. Kulttuurikahvilaan Syötävässä Puistossa, CityTorppareiden toimintaan Keski-Suomessa, MTK100-juhlavuoden taidetuotantoihin sekä tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen vetämiin KEHO-työpajoihin Pohjois-Suomessa.
Kuva: Teemu Lehmusruusun videoteos ”5.5” kiersi vuoden 2017 aikana 11 kaupungissa. Teos oli osa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n 100-juhlavuoden ohjelmaa. Kuva: Päivi Kiviranta


ITE-taide ja arjen luovuus

Sitkeydellä ja ITEpäisyydellä

ITE-taiteen kattaus oli Suomi 100 -juhla vuonna yltäkylläinen. Kulttuurituottaja Raija Kallioisen blogi availee näyttelysalien ovia, pöläyttää moottorisahaveistäjien sahanpuruja ja laskee kalenterista, että sitkeän määrätietoisesta ITE-kartoitusten aloituksesta tulee kuluneeksi jo 20 vuotta.

ITE-taiteen herkkuja Joensuussa ja Tampereella

Vuodenvaihteen pitkinä vapaina on oiva mahdollisuus nähdä kaksi komeaa – ja erilaista – ITE-taiteen näyttelyä. Juhlavuoden päänäyttely ITEpäisyys nostaa valokiilaan omaa tietään kulkevia nykytaiteilijoita ja ITE-taiteen tunnetuimpia tekijöitä Joensuun taidemuseo Onnissa. Tampereen taidemuseossa pirkanmaalaista aikalaistaidetta esittelevä Miälentilat-näyttely puolestaan sukeltautuu itseoppineiden ja ammattitaiteilijoiden luovuuden yhteisiin lähteisiin ja hengenheimolaisuuteen.

Villi luonto karhunveiston teemana 2018

Puunveistäjät ottavat ensi vuonna mittaa toisistaan Ilomantsissa Karhufestivaaleilla teemanaan Villi luonto. Mikä on veistäjien suhde alkuvoimaiseen luontoon? Onko kaupungistuvassa maailmassa enää sijaa villille luonnolle? Tapahtuma on 16.–18.8.2018.
Lue lisää

Hiiliviisaus ja kestävä kehitys

Hiili-iloa elämään

Maaseudun Sivistysliiton hiiliviisaissa hankkeissa etsittiin ja löydettiin hiili-iloa. Niin pohjoisessa Keski-Suomessa, Oulujärven ympäristössä kuin Pohjois-Karjalassakin kylien ja maaseudun ihmisten kanssa on edetty hiiliviisaasti askel askeleelta. Murehtimaan jäämisen sijaan lähdimme tekojen kautta toteuttamaan maaseudun ihmisten omia hiiliviisaita toimia: olemme pitäneet aurinkokeräinten rakentamiskursseja, biohiilityöpajoja, huussin rakentamiskursseja, vieraslajien kitkentää, aitatalkoita, permakulttuurikursseja, suunnitelleet kylätalojen energiaremontteja, kierrätysmarkkinoita ja järjestäneet monia erilaisia ihmisten kokoontumisia. Kehittämispäällikkö Timo Reko muistuttaa blogissaan, että yhteistä näissä kaikissa on se oivaltaminen, että jotain voi tehdä ja me itse voimme myös vaikuttaa.

Maaseutuyrittäjyys ja elinvoima

Viisi havaintoa maaseutuyrittäjyydestä

Maaseudun Sivistysliitto toteuttaa Keski-Suomessa kahta maaseutuyrittäjyyden parissa toimivaa hanketta. Yhteistyökumppaneidemme kanssa olemme järjestäneet erilaisia tapahtumia, kuten markkinoita, myyjäisiä ja tiedotustilaisuuksia ympäri Keski-Suomea kuluneen vuoden aikana. Kokemuksista, havainnoista ja kommenteista kerromme lisää blogissa.

Kuvassa markkinakoju Ahvenanmaalta. Eri maaseutualueilla ja maaseudun asukkailla on erilaiset vahvuudet. Näiden tunnistaminen ja hyödyntäminen osana omaa yritystoimintaa on tärkeä valttikortti. On aina kiinnostavaa kun yrityksellä, tuotteella tai palvelulla on tarina.
Kuva: Marjo Pihlaja

Hyvän kehät Hankasalmella

Miten hankasalmelaiset havahtuivat huomaamaan hyvää kotikylässään, arjessaan ja elinympäristössään? Lue kuva- ja yhteisötaiteilija Ulla Remeksen blogista, millaista oli olla viikko Citytorpparina ja miten yhteisötaideteosta rakennettiin. 
Kuva: Ulla Remes

Maaseutumatkailu 2.0

Miten paikalliset tuotteet ja palvelut näkyvät matkailijalle? Opintomatkalaiset pohjoisesta Keski-Suomesta Joensuun vahvistuksella etsivät Paikalliskulttuuripolkuja Tukholman seudulta lokakuun lopulla. Kehitystyö oli tuottanut monenlaisia ideoita ja asioita oli mietitty yksityiskohtia myöten.  Havaintojen ja oivallusten lisäksi matkalla syntyi myös keskinäisiä verkostoja, joissa yhteistyö jatkuu ja kehittyy. Matkan järjesti Maaseudun Sivistysliitto ja se oli yksi Leader Viisarin Visiitti-teemahankkeen opintomatkoista pohjoisessa Keski-Suomessa.
Lue lisää
Kuva: Heli Kallio-Kauppinen

Osallisuus ja kuntayhteistyö

Koti, monipaikkaisuus, osallisuus

Miksi jossain tuntee olevansa ulkopuolinen vielä vuosien jälkeen ja jossain taas tulee tunne ”omasta” paikasta hyvinkin nopeasti? Mistä osallisuus syntyy? Mikä merkitys paikalla on? Pitääkö olla osallinen siellä, missä asuu? Osallisuustyö Maaseudun Sivistysliitossa tarkoittaa erityisesti kuntalaisten ja paikallisten yhteisöjen kuulemista ja mukaan ottamista uudella tavalla omaa lähiyhteisöään ja -ympäristöään koskevissa asioissa. Osallisuuden teeman parissa on tänäkin vuonna tehty töitä mm. Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa. Lisäksi aloitettiin yhteinen kehittämistyö Posiolla ja Kyyjärvellä. Lue lisää kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juolan blogista
Kuva: Suvi Kaljunen

Toimintaa ja onnistumisen iloa

Hyvän mielen vuosi Pudasjärvellä, Pyhäjoella ja Tyrnävällä on ollut täynnä monenlaista toimintaa. Vuoden päätteeksi halusimme saada niihin osallistuneilta ihmisiltä palautetta ja arvioita siitä, missä on onnistuttu ja missä on vielä kehitettävää. Nopeasti tuli selväksi ainakin se, että vuoteen on mahtunut paljon: on rakennettu yhteisöllinen puutarha, tehty yhdessä viljelylaatikoita ja villejä nukkeja, on tutustuttu ennestään vieraisiin ihmisiin kyläilemällä toinen toistemme kotona, on järjestetty yhdessä isoja ja pieniä tapahtumia ja on veistetty puuta. Todettiin yhdessä, että kaikki ei tykkää kaikesta, mutta kaikki tykkää jostain. Ja että miten hienoa on, kun huomaa että oppii jotain uutta ja onnistuu jossain. Tästä on hyvä jatkaa. Lue lisää kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juolan blogista.
Kuva: Virpi Harilahti-Juola

Mitä turvallisuus on?

Turvallisuus on monia asioita: tietoja, taitoja, varautumista, asennoitumista. Osaatko toimia, jos sähköt katkeavat, tulet onnettomuuspaikalle, viereinen ihminen saa sairaskohtauksen? Toimintaa voi harjoitella. Parasta se on yhdessä tekemällä ja asioita jakamalla. Turvallisuus on yhteisöllisyyttä ja levollisuutta, asioiden ja tilanteiden läpi käymistä ennakkoon. Turvaa maaseudulle – hankkeessa on vuoden kuluessa koottu ja koulutettu vapaaehtoisia pelastusryhmiä Pohjois-Karjalan kylille. Lisäksi on järjestetty turvallisuustaitojen opettelua kaikille asukkaille. Pelastusryhmiä on jo 52 ja kyläturvallisuustapahtumia on järjestetty useita kymmeniä. Toiminta on kaikille avointa, monimuotoista naapuriapua ja kylätoimintaa. Hanketta toteuttavat Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ja MSL Pohjois-Karjalan Aluejärjestö ry.
Lue lisää
Kuva: Esa Valjus

Järjestökoulutus

Koulutusyhteistyötä ja verkkomateriaaleja

MSL on jäsenjärjestöjensä pedagoginen tuki ja ollut mukana monessa eri tapahtumassa ja tilaisuudessa. Kuluvana vuonna tiivistä yhteistyötä on tehty erityisesti MTK:n ja Eläkeliiton kanssa ja vuoden mittaan on tuotettu erilaisia materiaaleja Verkko-opistoon kaikkien jäsenjärjestöjen käytettäväksi ja toiminnan tueksi. Viimeisin kokonaisuus on Ovia Eurooppaan -materiaali, joka tehtiin yhdessä e2 ajatuspajan kanssa, ulkoministeriön Eurooppa-tiedotustuella.

Maahenki

Suviranta – Eero Järnefeltin taiteilijakoti

Yksityiskotina edelleen pysynyt Suviranta avaa nyt ovensa Leena Lindqvistin ja työryhmän upeassa kirjassa, joka kertoo talon, perheen ja puutarhan historian. Arvokas lahjakirja. Nyt 35€ (ovh 45€). Tilaukset: maahenki@msl.fi, kirjoita tilaukseen tunnus "MSL".

Tunnelmallista joulunaikaa ja onnea tulevalle vuodelle!

Maaseudun Sivistysliitto ja Maahenki toivottavat Uutiskirjeen lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018!

Maaseudun Sivistysliiton Uutiskirje kertoo MSL:n ja sen yhteistyötahojen ajankohtaisesta koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL Uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja toimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube

Kustantamon kausitarjoukset MSL Expressin lukijoille:

Loruja kotieläimistä 22,90€ – 25% + postikulut

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube