Copy
MSL uutiskirje 13.11.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Hyvän mielen vertaistoimintapäivä Oulussa

Oulussa vietetään 21.11.2017 toista Hyvän mielen paikat -hankkeen vertaistoimintapäivää, jossa hankkeeseen osallistuneet Tyrnävältä, Pyhäjoelta ja Pudasjärveltä pääsevät tutustumaan toisiinsa. Hanke on ollut toimissa puolitoista vuotta, joten nyt on hyvä aika seisahtua puolivälin pysäkille antamaan palautetta, jakamaan neuvoja sekä vaikuttamaan tulevan vuoden toimintaan. Päivän perusajatuksena on Tule, tutustu, vaikuta ja vaikutu! Palautteen ja toiveiden lisäksi mestariveistäjä Juha Käkelä kertoo oman tarinansa Sohvalta sattumalta sahan kahvoihin.
Lue lisää
Kuva: Riitta-Johanna Laitinen.

Maailman makuja pohjoisessa

Monikulttuurinen ruokakurssi Enontekiöllä tarjoaa mahdollisuuden tutustua ruokakulttuureihin yhdessä tekemällä ja maistelemalla. Tavoitteena on kokea oppimisen ja opettamisen iloa valmistamalla yhdessä ruokaa. 
Lue lisää
Kuvassa syyrialainen loimulohi, kuva Anna Hakala.

Tanssitaiteilijat kuntien hyvinvoinnin asialla

Tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen keholliset liiketyöpajat rakentavat siltoja taiteen ja kuntien välille kulttuurin ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Vuoden 2017 aikana on järjestetty työpajoja Pohjoisen Suomen tanssi- ja teatterialan ammattilaisille. KEHO – ainoa kotini maailmassa -verkostomainen toiminta on saanut paljon kiitosta ja jatkoa jo suunnitellaan. Yhteistyössä Hannan ja tanssijoiden kanssa ovat olleet Maaseudun Sivistysliitto sekä Oulun tanssin aluekeskus JoJo. Yhteistyö jatkuu ja kehittyy myös tulevan vuoden aikana ja mukaan tavoitellaan myös uusia paikkakuntia.
Lue lisää
Kuvassa tanssitaiteilija Hanna Brotherus.

Maaseutuyrittäjyys ja elinvoima

Työn uudet tuulet

MSL on mukana Bisnestä keittiönpöydältä -hankkeessa, jossa rakennetaan verkostoa uuden työn ideoimisen, ajatustenvaihdon ja toisiin toimijoihin tutustumisen tueksi. Työn luonne on muutoksessa, ja ihmiset voivat itse ideoida ja rakentaa työnsä vaikka keittiön pöydän äärestä. Tämä luo mahdollisuuksia erilaisten uusien työmuotojen syntymiseen myös maaseutualueille. Hankkeessa tuotetaan myös aiheeseen liittyvää materiaalia MSL:n verkko-opiston Uusi työ -sivuille. Hanketta hallinnoi YTEK, mukana on myös YES-verkosto. Seuraa hankkeen toimintaa Facebook-sivuilla!

Hiiliviisaus ja kestävä kehitys

Pienessä on suuren alku

Hiiliviisaiden kylien opintomatkalta Walesiin saatiin innostavia esimerkkejä yhteisön voimasta ja arkisten ympäristötekojen merkityksestä. Pienten, paikallisten toimijoiden innostus ja omien esimerkkien jako sai myös opintomatkan osallistujat vakuuttumaan siitä, että yhtä lailla meistä jokainen on kykenevä saamaan muutoksia aikaan ja toimimaan innostajana omassa yhteisössään.
Lue lisää
Kuva: Niina Vuori

ITE-taide ja arjen luovuus

Urbaani ITE

Urbaanit kesannot -seminaarissa Tampereella 22.11. pohditaan taiteen rajoja ja rajattomuutta, tutustutaan pirkanmaalaisen ITE-taiteen uusiin ja yllättäviin ilmenemismuotoihin sekä tarkastellaan kaupunkikesantojen haltuunottoa taiteellisena toimintana. Ilmoittautumiset 14.11.2017 mennessä: kirsi.a.karvonen(at)tampere.fi. Tässä makupalana TAMK:n media-alan opiskelijoiden dokumentti yhdestä seminaarin aiheesta, Mika Pettissalon Aikakoneesta. Tervetuloa myös tutustumaan Pirkanmaan ITE-taiteen aarteistoon Tampereen taidemuseoon! Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia -näyttely avautuu 18.11.2017.

Koe Karhufestivaali kuudessa minuutissa

Tomi Kervinen toteutti kesän 2017 Karhufestivaaleista ja Villiruokafestivaaleista napakan videon, joka sisältää tuokiokuvia ja ilomantsilaisten haastatteluja elokuisesta kansanjuhlasta. Katso YouTubeen ladattu tuore video täältä.

Etnogaalassa palkittiin kansanmusiikin taitajia ja uudistajia

Tavastia-klubilla juhlittiin Suomen ensimmäistä Etnogaalaa ja palkittiin ansioituneita kansanmusiikin, maailmanmusiikin ja kansantanssin tekijöitä. Maaseudun Sivistysliitto oli mukana tapahtuman laajassa kumppaniverkostossa. Kuvassa vuoden artistiksi valittu Anne-Mari Kivimäki vauhdikkaaseen menoon temmanneen konemusiikkiyhtye Suistamon sähkön kanssa. Katso Etnogaalan taltiointi täältä.
Lue lisää

Itepäisyys-työpajoja Joensuussa

Joensuun taidemuseolla nähtävään Itepäisyys-näyttelyyn liittyy myös runsaasti työpajatoimintaa. Museon järjestämien työpajojen lisäksi MSL:n Joensuun kulttuuriyhdistys järjestää marraskuussa kaksi Itepäisyys-työpajaa. Niiden tavoitteena on tuoda museota ja ITE-taidetta tutuksi lapsille ja nuorille, varsinkin sellaisille, joille museo on ennestään melko tai täysin tuntematon paikka.
Lue Kaisa Kervisen blogi.
Kuvassa yksityiskohta Itepäisyys-pajassa kollektiivisesti tuotetusta seinämaalauksesta, kuva Kaisa Kervinen.

Tutkittua tietoa taiteen vaikutuksista

Taidetoiminnalla on todettu saavutetun monia positiivisia vaikutuksia nuorten, ikäihmisten, maahanmuuttajien, erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden tai mielenterveyskuntoutujien elämässä. Juuri ilmestynyt Taide ja hyvinvointi -katsaus kokoaa yhteen kotimaista ja kansainvälistä tutkimustietoa taiteen hyvinvointivaikutuksista erilaisille kohderyhmille. Raportti julkistettiin Sitran ja ArtsEqualin tilaisuudessa 25.10.2017.

Järjestökoulutus

Koulutussuunnittelijan työviikko

Mitä kaikkea kuuluu koulutussuunnittelijan työkenttään Maaseudun Sivistysliitossa? Käy kurkkaamassa Pia Mustosen blogista, millaiselta koulutussuunnittelijan työviikko näyttää. Kuvassa Pia esittelemässä ympäristöluotsauksen uusia suunnitelmia MSL:n keskustoimiston henkilökunnalle.
Kuva: Eeva Karvinen.

Maahenki

Himmelin harmonia

Himmeli on paljon enemmän kuin perinteinen suomalainen joulukoriste. Se on design-esine, ajan ja tilan taidetta. Himmeli on mielen tila, joka tekemisessä prosessi on yhtä tärkeä kuin lopputulos. Eija Kosken Himmelin harmonia on jatkoa suuren suosion saavuttaneelle Himmelille (Maahenki 2011). Uudessa kirjassaan Koski avaa himmeliajattelunsa syvyyksiä ja opastaa kädestä pitäen sekä perinteisen että modernin himmelin tekoon. Tarjoushinta Uutiskirjeen lukijoille 35€. Tilaukset: maahenki@msl.fi tai puhelimitse (09) 751 2020.

Maaseudun Sivistysliiton Uutiskirje kertoo MSL:n ja sen yhteistyötahojen ajankohtaisesta koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL Uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja toimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube