Copy
MSL uutiskirje 20.2.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Multainen ja kultainen kosketus

”Maaseudun Sivistysliiton voima on multaisessa ja kultaisessa kosketuksessa, arjen käytäntöjen ja elämän ihanteiden yhdistämisessä”, kirjoittaa MSL:n puheenjohtaja Pekka Perttula kutsuen jäsenjärjestöjämme ja yhteistyökumppaneitamme pyöreän pöydän keskusteluihin.
Perttula tarjoaa sooloesitysten tilalle yhteissoittoa. ”Järjestöjen järjestönä Maaseudun Sivistysliitto voi olla kapellimestari, orkesterin kokoaja ja yhtenäisen esityksen rakentaja. Työtä pitää tehdä yhdessä, muiden taidot tunnistaen ja oma osaaminen siihen sovittaen.”
Lue kirjoitus


ITE-taide

ITE-taiteen kattaus 2017

ITE-taidetta esitellään tänäkin vuonna lukuisissa näyttelyissä. ITEnet-sivultamme www.itenet.fi löydät ajantasaiset tiedot yhdellä kertaa. Vuoden päänäyttely ITEpäisyys tulee Kokkolaan ja Joensuuhun. Käsityöpohjaista tekemistä esittelevä ITE käsillä avautuu 15.3. Oulussa. Marraskuussa avautuu pirkanmaalaisen ITE-taiteen näyttely Tampereen taidemuseossa. Kesällä on nähtävillä puunveistotaidetta Tuhannen karhun maassa ja Karhufestivaaleilla Ilomantsissa. Ympäristötaidetapahtuma Näkymä liputtaa Akaalla tänä kesänä ITE-taiteen hengessä.

Pirkanmaan ITE-taide somettaa

Pirkanmaalaista ITE-taidetta etsivä hankkeemme on avannut some-kanavia uusien taiteilijalöytöjen esittelemiseen ja vinkkien vastaanottamiseen. Kuvia ja tarinoita löydät Facebook-sivulta. ”ITE-Pirkka” on äänessä myös Instagramissa ja Twitterissä. Kuvablogi on tulossa pian – siitä tietoa myöhemmin.
Kuvassa tamperelaisen Seppo Inkisen teos, kuva Aki Paavola.
 

ITE-vuosikirjoja julkaistu jo 15 vuotta

Maaseudun Sivistysliiton maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nykykansantaiteen kartoitustyö on synnyttänyt ITE-taiteen vuosikirjojen sarjan, jota voi kuvailla suomalaisen kulttuuriperinnön aarreaitaksi. Ensimmäinen vuosikirja ITE rajoilla julkaistiin vuonna 2002, joten tänä vuonna juhlitaan vuosikirjojen 15. merkkivuotta. Kirjat sisältävät asiantuntija-artikkeleita ITE-taiteesta sekä taiteilijaesittelyjä. Vuosikirjoja voi tilata Maahengen verkkokaupasta. Jotkin painokset on loppuunmyyty, mutta kirjoja löytyy myös kirjastoista kautta Suomen.
Lue lisää

Ympäristösivistys

Paikalliset resurssit käyttöön

Hiiliviisaat kylät -seminaari kokosi Saarijärvelle hankevetäjiä, kylätoimijoita ja ympäristön hyvinvoinnista kiinnostuneita helmikuun alkupäivinä. Kaikenkattavaksi teemaksi nousi paikallisten resurssien parempi hyödyntäminen. Mielenkiintoiset esitykset ekoelämästä, biokaasusta ja käytännön kyläesimerkeistä löytyvät kotisivultamme tallenteena.

YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa

YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -materiaali tarjoaa laadukkaita ympäristökasvatusmalleja lasten ja nuorten toimintaan. Se esittelee kahdeksan näkökulmaa kestävään ruoantuotantoon ja puutarhanhoitoon. Ympistä saat tietoa ja ohjeita käytännön puutarhatoimintaan. Saat myös ideoita teoreettiseen ja taiteelliseen työskentelyyn ja ilmiöpohjaisen oppimisen suunnitteluun. Sivuston tekijä Pinja Sipari toimi viime kesänä MSL:n organisoiman Syötävän Puiston koordinaattorina.

Kansalaisvaikuttaminen

Villit nuket, työpajoja ja muuta toimintaa

Vauhtia, vipinää, virkistystä ja tekemistä on riittänyt Hyvän mielen paikkojen toimintojen aloituksessa niin Tyrnävällä, Pyhäjoella kuin Pudasjärvelläkin vuoden vaihteen aikana. Nyt voi hyvällä mielellä sanoa, että meillä tapahtuu ja paljon!
Lue lisää
Ruokajuhlien ABC -verkkojulkaisusta ideoita yhteisen ruokajuhlan järjestämiseen
Syödään yhdessä -aineisto on tarkoitettu apuvälineeksi ja ideoinnin lähteeksi yhteisen ruokajuhlan järjestämisessä. Löydät aineistosta tietoa, ajatuksia, ideoita, linkkejä ja vinkkejä Syödään yhdessä -teeman toteuttamiseksi. Aineiston on tuottanut Maaseudun Sivistysliitto yhteistyössä ELO-säätiön, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n, Eläkeliiton, Suomen Kylätoiminta ry:n sekä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Tutustu ja nauti!
Videotaidetta 100-vuotiaan MTK:n kunniaksi
Sata vuotta täyttävä MTK kierrättää videotaideteosta ”5.5” eri puolilla Suomea. Teemu Lehmusruusun teos tutkii visuaalisesti nykypäivän maa- ja metsätalousyrittäjien työnkuvaa. Julkisella videotaideteoksella tuodaan maaseudun näkymiä kaupunkeihin ja suomalaisten pohdittavaksi. Teosta esitetään kaupunkien keskustoissa julkisella seinällä vuorokauden pimeään aikaan. Seuraavaksi ovat vuorossa Mikkeli 20.–26.2., Jyväskylä 27.2–5.3., Kuopio 6.–12.3., Joensuu 13.–19.3. ja Oulu 20.–26.3.
Lue lisää MTK 100 -juhlavuoden sivustolta.

Maahenki

Puukirja sai palkinnon

Maahengen kustantama hurmaava puukirja, Latva pilviä piirtää, on saanut Lauri Jäntin säätiön kunniapalkinnon. Jotta voisimme todella ymmärtää metsää, meidän on tiedettävä, mistä yksittäinen puu koostuu ja mitä tässä elävässä olennossa tapahtuu vuoden kierron ja vuosikymmenten aikana. Kasvitieteilijä Seppo Vuokko avaa kiehtovasti puun moniulotteista anatomiaa. Samalla tarkentuu kuva niistä lukemattomista tavoista, joilla yksittäinen puu vaikuttaa ympäristöönsä. Katso kustantamon tarjous!
 

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube