Copy
MSL uutiskirje 12.6.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Tee tilitykset MSL KONTTORIssa

Kurssi- ja luentotilitykset voit tehdä nyt myös uudessa sähköisessä palvelussamme MSL KONTTORIssa! MSL KONTTORIN löydät verkkosivuiltamme. Pyydä käyttäjätunnukset Sirpalta ja sukella sähköiseen maailmaan!


Ympäristösivistys

Ihmisten ja kasvien tavoitteellinen vuorovaikutus

Puutarha-Green Care on ihmisten ja kasvien tavoitteellista vuorovaikutusta. Saamme tekemistä ja kokemista. Puutarha ei arvostele tekijänsä ominaisuuksia, kosteus ja ravinteet riittävät. Lisää tästä mahdollisuuksien tilasta ja vinkkejä puutarhatyöhön löydät täältä. Katso myös video kasvien kylvöstä ja koulinnasta. Lue lisää yhteisestä puutarhasta Koivistonkylällä Äänekoskella.

Syötävä Puisto Helsingissä laajentaa toimintaansa

Tänä kesänä kaupunkiviljelyn lisäksi ohjelmassa myös kulttuuria ja taidetta. Musiikkiesityksiä, tanssia, sirkusta, teatteria, elokuvia ja ympäristötaidetta on tarjolla joka sunnuntai Syötävän Puiston Kulttuurikahvilassa klo 12-15. Syötävän puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaalle on kokeilu, jonka tavoitteena on monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Alue on adoptoitu Korkeasaarelta ja Helsingin kaupungilta tähän käyttöön vuosina 2014-2017. Asukaslähtöiselle toiminnalle suunnitellaan myös jatkoa yhteistyössä järjestöjen, kaupungin ja aktiivisten kansalaisten kanssa.
Kuvassa Leandro Roco. Kuva Antti Suniala.
Lue lisää 
 

Hiiliviisaus näkyy kesätapahtumissa

Hiiliviisaus voi olla ympäristötaidetta, kesätapahtuman huussissa istumista tai yhteisen puutarhan hoitoa. Näitä kaikkia voi kokea Keski-Suomen kesässä. Kymönkosken kylä Viitasaarella kutsuu avoimeen ympäristötaidepajaan, Päivä Onnenlaaksossa -tapahtuma Saarijärvellä kannustaa apostolinkyytiin ja nostaa huussit kunniaan, ja Äänekosken Koivistonkylällä pääsee laittamaan sormet multaan yhteisessä puutarhassa.  Kuva: Siri Markkula.
Lue lisää
 

Niittylahdessa suunnitellaan havainnemetsää

Joensuun kaupungin liepeillä sijaitsevan Niittylahden alakoulun läheisyyteen suunnitellaan koululaisille ja myös muille kulkijoille metsikkö, jossa voidaan tehdä majoja, tutkia kasveja, havainnoida eläimiä eli käyttää aluetta pääasiassa opetustarkoitukseen kaikkina vuoden aikoina. Tulevaisuudessa ilmiöperusteinen opetus lisääntyy. Sen myötä opetuksessa tarvitaan aitoja kohteita, joissa oppilaat voivat aistia ja havainnoida eri ilmiöitä niiden oikeilla tapahtumapaikoilla. Niittylahden ”Puolen hehtaarin havainnemetsä” on Pohjois-Karjalan 5E – kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeen toimenpide, joka toteutetaan yhteistyössä Joensuun kaupungin ja alueen asukkaiden kanssa. Kuva: Erkki Martikainen.
Lue lisää

Osallisuus ja kuntayhteistyö

Ympäristöluotsauksella siltoja eri toimijoiden välille

Hyvän mielen paikat -hankkeessa Temmeksellä ympäristöluotsausta on käytetty kylän yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Talven ja kevään aikana Temmeksellä on keräännytty innokkaasti yhteisen pöydän ääreen suunnittelemaan mukavia juttuja omalle kylälle. Tuloksena on ollut kyläläisten yhteistyössä rakentamia tapahtumia, muun muassa pyöräilytapahtuma kylän läpi virtaavan Temmesjoen siltojen kautta. Kuva: Riitta-Johanna Laitinen.
Lue lisää
 

ITE-taide

Mitä on pehmeä taide?

Taiteen tohtori Minna Haveri pohtii tuoreessa luennossaan käsityön piirissä tapahtunutta muutosta, joka on nostanut neuletekniikat suosituksi taiteellisen itseilmaisun keinoksi. Haverin Pehmeä taide -kirjasta on juuri ilmestynyt toinen painos, ja kaksi aiheesta hiljattain toteutettua näyttelyä vetivät komeat yleisömäärät. Oulussa voit vielä nähdä ITE käsillä -näyttelyn 27.8. asti.  Kuvassa Minna Haveri. Kuva Raija Kallioinen.
 

Veistomestarit vauhdissa MTK 100 -tapahtumassa

Kaksi taiturimaista moottorisahaveistäjää, Juha Käkelä Ylöjärveltä ja Ulla Haglund Alavetelistä näyttivät Rautatientorilla MTK 100 -tapahtumassa, miten pölkystä kuoritaan esiin veistotaidetta. Molemmat veistäjät ovat Karhufestivaalien veistokisojen konkareita, ja Käkelällä on hallussaan moottorisahaveiston suomenmestaruus. MSL on ollut tiiviisti mukana MTK:n juhlavuoden kulttuuritapahtumien suunnittelussa.

Katso myös taideopiskelija Vilma Lemisen animaatio, joka lataa mukavasti odotusta karhunveiston maailmanmestaruuskisoihin Ilomantsissa 24.–26. elokuuta. Kuva Vilma Lemisen karhunveistoanimaatiosta.
 

Pirkanmaan ITE-kesässä tapahtuu

ITE Pirkanmaalla -hanke etenee vauhdikkaasti. Etsintäkuulutusten ja toimijaverkostojen avulla on kerrytetty vihjearkisto jo noin 60 itseoppineesta tekijästä. Etsintöjen etenemistä voi seurata lähes reaaliaikaisesti ITE Pirkanmaalla -blogin välityksellä sekä hankkeen Facebook-sivulla. ITE-taidetta nostetaan Pirkanmaalla esille myös erilaisten tapahtumien avulla. Kuvassa Urpo Salmisen pihataidetta Kangasalta. Kuva Lauri Seppä.
Lue lisää
 

ITE-pihapiirit kutsuvat vierailuille Etelä-Savoon

Kesäinen Etelä-Savo kutsuu kierrokselle ITE-taiteilijoiden omintakeisiin pihapiireihin. ITE Saimaalla -hankkeen sivulta löydät kartan, joka esittelee 15 yleisölle avointa ITE-pihaa, kotigalleriaa ja näyttelyä. Esite on jaossa alueen museoissa ja matkailutoimissa. Kuva: Kimmo Heikkilä.
 

Tuohitaiteilija Pekkarinen esillä Englannissa

MSL:n tiimi vieraili Asikkalassa taltioimassa tuohitaiteilija Erkki Pekkarisen videotervehdyksen, jolla hän osallistuu heinäkuussa Englannissa järjestettävään symposiumiin. Videolla kerromme myös MSL:n kansainvälisesti ainutlaatuisesta nykykansantaiteen kartoitustyöstä. ITE-taiteilija Erkki Pekkarisen teoksia on mukana Radical Craft -näyttelyn kiertueella, joka kahden vuoden ajan kiertää ympäri Brittein saarta.
Kuvassa Raija Kallioinen haastattelee Erkki Pekkarista. Kuva Vilma Leminen.
 

Maaseutuyrittäjyys ja elinvoima

Paikalliskulttuuri ja tuotteet esiin tapahtuman keinoin

Maaseudun Sivistysliiton Seudullista satoa -hanke  kävi Ahvenanmaalla tutustumassa ”Åland Grönskar” -tapahtumaan. Tapahtuma on uusi kevätkauden juhla jo perinteeksi muodostuneiden syysmarkkinoiden rinnalle. Ympäri pääsaarta sijaitsevat tapahtumakohteet, kuten avoimet tilat, pop up -kohteet, kahvilat, ravintolat ja myyntikojut kiinnostavat kävijöitä: esimerkiksi syysmarkkinoilla yhdellä tilalla käy viikonlopun aikana tuhansia vierailijoita.

Seudullista satoa -hanke järjestää opintomatkan Ahvenanmaan syysmarkkinoille syyskuussa 2017. Opintomatka on tarkoitettu keskisuomalaisille yrittäjille, yhdistyksille ja yhteisöille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään oman kotiseutunsa myynti- ja tapahtumatoimintaa paikallisia tuotteita, kulttuuria ja osaamista korostaen. Kuva: Jannina Lahti.
Lue lisää matkan ohjelmasta FB-sivuilta.

Maahenki

Maahengen Mökillä-kirja tarjoushintaan 29,90€!

Mökki on suomalaisen elämän suuri näyttämö, jolla seikkaillaan lapsuudet seikkailut, harjoitellaan ensisuudelmat, jännitetään appiukkoa, kiukutellaan miniöille, koetaan onnet, surut ja parhaat löylyt. Maahenki-kustantamon Mökillä-antologiaan on koottu 32 tekstiä samannimisen kirjoituskilpailun parhaimmistosta. Antologian teksteissä mökkejä ja mökkeilyä käsitellään niin proosan kuin runon keinoin, niin realistisesti muistellen kuin fiktion kautta, niin humoristisesti, dramaattisesti, pohdiskelevasti kuin lyyrisestikin. Kirja sopii jokaiselle, joka haluaa lukea mökistä tai mökillä – tai viedä mökille tuliaisen, josta on iloa pitkään.

Mökillä-kirjan ovh on 35€ – nyt tarjoushintaan vain 29,90€. Tilaukset puhelimitse (09) 751 2020 tai sähköpostitse maahenki@msl.fi. Mainitse tilausta tehdessäsi alennuskoodi MSL EXPRESS.
 

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube