Copy
MSL uutiskirje 15.5.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Euroopan itäisimmän kulttuurifestivaalin ohjelma julkaistu

Ilomantsissa neljättä kertaa järjestettävä Karhufestivaali sisältää karhunveiston MM-kisojen lisäksi monenlaista ohjelmaa koko perheelle: teatteria, tanssia, puheenvuoroja, luontokuvia, karhurastit, villiruokafestarit... Veistäjissäkin riittää seurattavaa: kisaan on ilmoittautunut 25 taituria viidestä eri maasta. Kaksipäiväisen kisan lisäksi lauantaina selvitetään, kuka on pikasahauksen uusi maailmanmestari. Tervetuloa mukaan Karhufestivaaleille metsäkansan veistomeininkiin 24.–26. elokuuta!
Tutustu ohjelmaan


ITE-taide

ITEpäisyyden kesänäyttely Kokkolassa

”ITEpäisyys juhlistaa itsenäisyyttä näyttämällä meille vapauden, joka syntyy, kun ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat”, luonnehtii kuraattori Veikko Halmetoja ITE-museossa Kokkolassa kesän yli kestävää ITEpäisyys-näyttelyä. Halmetoja on koonnut yhteen nykytaidetta, outsider-taidetta ja ITE-taidetta, jota yhdistää itsepäisyys ja peräänantamattomuus. Näyttely toteutetaan K.H.Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisvoimin. Kokkolassa se on avoinna 18.5.–17.9. ja siirtyy Joensuuhun 5.10.2017 alkaen.
Julisteessa Ensio Tuppuraisen hirviveistos, kuva Veli Granö.
 

Puunveistäjien kisaputki käynnistyi

Puunveistäjät ovat jälleen käynnistämässä moottorisahojaan kesäkauden kisoihin ja tapahtumiin. Pärinän höystämiä taidonnäytteitä pääsee ihailemaan monilla paikkakunnilla:
-Tyrnävän Temmeksellä puunveiston kurssi pidettiin jo huhtikuun lopussa.
-Pudasjärven Livolla on karhunveistoviikko 24.–27.5.
-Helsingissä Rautatientorilla 9.6. vierailee moottorisahaveiston taitureita MTK:n 100-vuotisjuhlinnassa.
-Moottorisahaveiston SM-kisat käydään Metsämuseo Lustossa Metsäkulttuurin päivillä 16.–18.6.
-ITE kivikaudessa -veistoleiri kutsuu Kierikkikeskukseen Yli-Iihin 17.–21.6.
Kisaputki huipentuu karhunveiston MM-kisoihin, jotka käydään 24.–26.8. Ilomantsin Karhufestivaaleilla.
Kuvassa Eero Leinosen Karhunkaataja, kuva Lauri Oino.
 

Ympäristösivistys

”Maalta kaupunkiin tai kaupungista maalle – aina löytyy uusia näkökulmia”

CityTorppareita rekrytoidaan jälleen, nyt Keski-Suomen kyliin. Maaseudun Sivistysliitto etsii tänä kesänä ja syksynä useita taiteilijoita, jotka haluavat viettää viikon tai kaksi CityTorppareina maaseutuympäristössä. CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä yhteisöllisen ja osallistavan taiteen menetelmä, jolla lisätään maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistetaan ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan, ympäristösivistyksen hengessä.
Kuvassa CityTorppari Johanna Lauhiala ohjaa Onnenlaaksossa Saarijärvellä asukkaita neulegraffitin saloihin kesällä 2016. Kuva: Siina Lauhiala.
Lue lisää
 

Sirkusta, tangoa ja kaupunkiviljelyä Syötävässä Puistossa

Puiston toiminta Mustikkamaalla Helsingissä saa uutta potkua, kun uutena koordinaattorina ja tapahtumatuottajana aloittaa kulttuurin monitaituri Antti Suniala. Tämä idyllinen ympäristö aivan Korkeasaaren sillan kupeessa on otollista maaperää kaikenlaiselle toiminnalle ja yhdessäololle ja toivotamme tervetulleiksi erikoisetkin ehdotukset klovnerian työpajoista ympäristötaiteen tempauksiin. Kuva: Antti Suniala.
Lue lisää
 

Maaseutuyrittäjyys ja elinvoima

Vesien tuomaa hyvinvointia Jämsässä

Vesistöt antavat meille mahdollisuuden esimerkiksi kalastukseen, melontaan, saunomiseen, uimiseen ja lintubongaukseen. Green Care -palveluista kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua vesilähtöisen toiminnan taustoihin ja toteutusesimerkkeihin Jämsässä 23.5.2017. Kuva: Heli Kallio-Kauppinen.
Lue lisää tapahtumasta ja vesien tuomasta hyvinvoinnista.
 

Kulttuurimatkalle Venäjän Karjalaan

Ontajärvi kutsuu jälleen! Maaseudun Sivistysliiton Pohjois-Karjalan aluejärjestö ja Eläkeliiton Joensuun yhdistys kutsuvat Karjalan ystäviä mukaan kokemaan vanhaa karjalais-venäläistä kulttuuria, pienen kylän idylliä ja luontoa. Lauantaina vietetään kylän 420-vuotisjuhlaa sekä juhlitaan Suomen ja Ontajärven yhteistyötä. Matka järjestetään 6.– 9.7.2017 ja matkalle lähdetään Joensuusta. Kuva: Suvi Kaljunen. Katso matkan ohjelma, hinnat ja ilmoittautuminen.
 

Osallisuus ja kuntayhteistyö

 

Yhteisöllisyyttä ympäristöluotsaus- ja käsityöpajojen kautta

Hyvän mielen paikoista on Pudasjärvellä ja Temmeksellä pikkuhiljaa kehittynyt kävijöidensä näköisiä ja leppoisia paikkoja, jonne voi tulla vain käväisemään tai tekemään jotain yhdessä. Eräs kävijä käyttääkin Hyvän mielen paikasta nimitystä ”kuin oma olohuone”.  Toinen sanoo, että Hyvän mielen paikka on kaikkien yhteinen ja toimintaan on helppo tulla mukaan.
Tutustu toimintaan
 

Maistuvia juhlia Pohjois-Karjalan kylillä

Ruoka on arkipäiväinen elementti meille jokaiselle ja vahva yhteen tuova voima. Näistä ajatuksista Maistuvat kyläjuhlat -hanke on saanut alkunsa. Hankkeen tavoitteena on yhteisöllisyyden kehittäminen pohjoiskarjalaisella maaseudulla uudenlaisen toimijaverkoston ja yhteistyömallin avulla ruuanlaiton merkeissä. Hanketta toteuttavat MSL:n Pohjois-Karjalan aluejärjestö ja Pohjois-Karjalan Martat.
Lue lisää
 

Kuntien ja järjestöjen yhteispelin avaus Keski-Suomessa

Miltä näyttää kuntien ja järjestöjen kumppanuuden pelikenttä tulevaisuudessa? Millaisilla taktiikoilla ja pelikuvioilla onnistumme? Näiden kysymysten äärellä kohdattiin Piispalassa, Kannonkoskella, 6.4.2017 Potkua kuntien ja järjestöjen kumppanuuteen -foorumissa.  Kuva: Jannina Lahti
Lue lisää
 

Mahdottomuuksista mahdollisuuksia  Maaseutuparlamentti 2017

Maaseutuparlamentti on kohtaamispaikka kaikille maaseudun kehittämisestä kiinnostuneille, kylistä kaupunkeihin, asukkaista päättäjiin, yrittäjistä yhdistyksiin ja tutkijoista kehittäjiin. Tapahtumassa kiteytetään suomalaisen maaseudun kehittämisen tulevaisuus, mahdollistetaan eri tahojen kohtaaminen ja uusien kumppanuuksien solmiminen sekä edistetään uusien innovaatioiden syntymistä. Maaseudun Sivistysliitto osallistuu ohjelmaan järjestämällä työpajan teemalla ”Vastaanottava maaseutu - ympäristöluotsaus maahanmuuttotyön menetelmänä”. Maaseutuparlamentti järjestetään Leppävirralla, Pohjois-Savossa 1.–3. syyskuuta 2017. Tutustu ja ilmoittaudu!
 

Maahenki

Mökillä-kirja kertoo riemunkirjavasta mökkielämästä

Kesämökkeily – kaikille niin tuttua mutta tuhansin erilaisin kokemuksin! Lue mainioimmat mökkitarinat Mökillä-kirjasta, johon on koottu kirjoituskilpailun parhaimmisto. Kilpailun voitti oululainen Jukka Ahola hersyvällä novellillaan nuorenmiehen ensivisiitistä appiukon mökillä. Lue lisää Mökillä-kirjoituskilpailun tuloksista.

Mökillä-kirja on nyt Maahengen kausitarjouksena MSL Expressin lukijoille (normaalihinta 35 €) hintaan 26 € + postikulut. Tilaukset sähköpostitse osoitteeseen maahenki@msl.fi, tilaukseen tunnus ”MSL Express”.
 

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube