Copy


  Nyhetsbrev juli  

Vi legger bak oss juli måned og fellesferie, og går inn i en solfylt august måned. Det har vært stor aktivitet for fellesskapet også denne sommeren. Urban Ung og Fortet SMS ved Rolf Josephsens ledelse, i samarbeid med mange unge frivillige, har fylt byrom og flotte områder med aktiviteter og opplevelser for ungdom. Idrettskretsen ved Karete Johansen og Tromøy Fritidsforum ved Vibeke Dehli har sammen med mange andre arrangert en fantastisk idrettsleir på Hove i juli, for 150 barn og unge. Den store Idrettsleiren  som var planlagt i juni, måtte avlyses på grunn av Korona- restriksjoner. Takket være midler fra Gjensidigestilftelsen og dedikerte initiativtakere, har disse viktige arrangementene og aktivitetene vært mulig å få til, i tråd med anbefalte koronatiltak. Vi takker alle involverte for innsatsen! Det er intet mindre enn fabelaktig! Det har også vært en rekke andre aktiviteter og initiativ som har sikret fellesskap og opplevelser for mange også denne sommeren. Takk til alle som bidrar til dette viktige arbeidet!

Det har vært en spesiell situasjon denne sommeren, da man skal prøve å sikre et rikt og trygt byliv med gode tilbud og opplevelser, samtidig som korona-restriksjonene skal følges. Med Hjerte For Arendal ønsker å dedikere dette nyhetsbrevet til Arendal sentrum og de som jobber intenst for å få sentrum til å blomstre denne sommeren. En av de sentrale aktørene i dette arbeidet er naturlig nok Sentrumsselskapet Arendal by, lokalisert i hjertet av sentrum. Det har vært en krevende vår og forsommer for handel og næringsliv i hele kommunen, og i sentrum spesielt, grunnet korona situasjonen. Vi ønsker å høre hvordan denne perioden har vært, og hvordan det jobbes for å skape liv i byen, og bidra til et pulserende handels-og næringsliv. Vi tar turen til Sverre Knudsen, daglig leder i Arendal by, for å høre mer om arbeidet han og samarbeidspartnerne står i.
Portrettintervju - Sverre Knudsen

Både innbyggere og turister strømmer til Arendal i sommer, og sentrum viser seg fra sin beste side med aktiviteter, sommeridyll og mylder. Sverre Knudsen i Arendal By gikk en utfordrende tid i vente da Covid-19 situasjon satt sitt preg på byliv og sentrumsnæringen.
 
Sverre Knudsen er 39 år, og bor sammen med sin samboer og to barn på Nedenes. Han har bakgrunn fra markedsføring fra BI, Kristiansand. Etter studier flyttet til Oslo og jobbet i et reklamebyrå. Videre har han jobbet med webutvikling, apper og diverse. I syv år jobbet han i et digitalt mediebyrå hvor han var med i ledelsen. Etterhvert flyttet han hjem til Arendal og jobbet litt i Agderposten og i Hove Music Festival. Etter dette fikk han tilbud om jobb i Sentrumsselskapet Arendal By.
 
- Motivasjonen for jobben i Arendal By og arbeidet med å skape byliv og god sentrumsutvikling, var at jeg syns det virket som en spennende utfordring og et fantastisk «produkt». Det å kunne jobbe for et produkt, istedenfor mange forskjellige, det motiverte meg veldig. Og Arendal sentrum er et fantastisk produkt. Jeg hadde egentlig ikke rukket å få så mange forventninger før jeg startet i jobben, men jeg kom veldig fort inn i det.
Jeg ønsker å skape et samlet sentrum og bidra til at alle jobber mot det samme målet. Lykkes man der så er det er enormt potensiale for resten av Arendal. Jeg brenner for at vi skal klare å få tatt ut potensialet i Arendal sentrum og alt det sentrum har å by på. Fremover så ser jeg for meg å skape flere tradisjoner i Arendal sentrum. «Ta sjansen» er en tradisjon som har vart i mange år, og jeg har lyst å skape flere slike opplevelser.
 
Korona epidemien førte til full nedstengning av Norge og mange andre land i mars i år. Hva var din første tanke da dette skjedde, og hva var det første du gjorde etter dette?

- Det aller første jeg gjorde var å skaffe informasjon, for å så etablere et kontaktpunkt med alle driverne. Vi samlet alle på en mail-tråd siden vi ikke kunne møtes. Videre hadde vi en veldig tett oppfølging med alle som var med i Arendal By. Vi gikk gjennom alle regler i forhold til permittering og fikk tak i en jurist for å trå riktig hele veien. Dette var viktig for at alle skulle kjenne på at de hadde god støtte og kunne få den informasjonen de hadde behov for. Vi hadde også samarbeid med andre aktører som næringsforeningen ved Morten Haakstad og aktører i kommunen.
 
Kan du fortelle litt om de første kritiske ukene og hvilke tiltak dere iverksatte?

- Noe av det første vi gjorde var å etablere en facebook-gruppe som heter «Arendal står sammen». Dette er en gruppe for alle, hvor man kan hjelpe hverandre hvis det skal være noe, som f.eks. å gå tur med hunden, hjelp til å handle, etc. Gruppen har nå nesten 9000 følgere. Etter det etablerte vi ShopArendal. Det er en nettbutikk med hjemlevering fra alle butikkene i byen. Dette gjorde at butikkene kunne tjene noen kroner selv om det var stengt, og samtidig holde markedsføringen gående blant butikkene i sentrum.

- Vi laget også kampanjen «Folkets Byfest» ganske tidlig. Dette var for å lage en stor byfest for alle når dette er over. Vi har satt opp et stort hjerte i byen hvor du kan gi en liten sum. Vi har fått inn nesten 70 000, og det er et slags signal fra befolkningen om at de ønsker å støtte.
 
Arendal By satt også i gang utviklingen av en grafisk profil for sommeren. Alt ble pakket sammen i en felles profil sånn at alt har en rød tråd. Sentrum har i dag flagg, plakater, bannere, flyers som alt henger sammen.
Hva vil du si er de viktigste erfaringene dere gjorde, og hvordan opplevde du samarbeidsklimaet?

- Det finnes ingen fasit før noe sånt skjer. Her må vi egentlig stole litt på magefølelsen. Det å ha en kommunikasjonskanal der alle kunne stille spørsmål har vært viktig. Det å være ydmyk i dette tror jeg var noe av det viktigste.
 
Sverre forklarer videre at når det stod på som verst så var det positivitet og en litt naiv tilnærming som var styrken i prosessen.
 
- Jeg tenkte at vi har muligheter ikke alle andre har. Styrken er at vi våget å prøve i en situasjon som var tøff, og ikke minst klarte å gjennomføre. Gjennomføringskraft er nøkkelen her!
 
Hvordan klarte du å motivere deg selv og andre til innsats, og hva imponerte deg mest i denne situasjonen?

- Det var ikke så vanskelig å motivere meg selv, for jeg skjønte veldig fort at Arendal By hadde en veldig viktig rolle i dette. Med meg som ganske fersk daglig leder hadde jeg en mulighet til å komme enda tettere på alle driverne. Det som imponerte meg mest er innsatsen til alle driverne i en sånn vanskelig situasjon. De «heiv seg rundt» og var løsningsorienterte. Vi laget nettbutikk på ti dager, og alle sto på og jobbet. Butikkene kjørte til og med varer hjem privat. De laget også mer innhold til sosiale medier og våget mye mer. Det var det som helt klart imponerte meg mest!
 
Vi har sett gjennom media og Facebook at dere har lagt opp til en rekke aktiviteter for både voksne og barn, og tatt initiativ til å etablere Café Pollen. Kan du fortelle litt om hva dette programmet og disse initiativene handler om?
 
- Vi var i en situasjon som gjorde at vi mistet alle trekkplastrene til byen. Alle de store tradisjonelle arrangementene ble borte. Arendal By har ikke penger til å gjøre noe stort alene så vi fikk tilskudd på 600 000 kroner til å gjøre Arendal attraktivt for turister og lokalbefolkningen. Vi hadde fryktelig dårlig tid til å finne ut hva vi kunne gjøre, men før vi fikk svar, hadde vi et håp om å få tilskudd, så vi hadde allerede planlagt litt av hva vi ville sette i gang. Det er Arendal kommune som står bak dette økonomisk, så det er i veldig stor grad takket være dem at det ble mye aktivitet i Arendal i sommer. Café Pollen var en idé om at restauranter og uteliv kunne omsette mer ved å etablere mer plass å servere på. Vi tenkte også at det kommer mange nye turister til Arendal i år, og da ville vi få Arendal til å se ekstra fin ut. Vi har gjort alt sammen selv via lokale aktører. Så gjennom de pengene vi bruker så har 95% gått tilbake til lokale bedrifter som har hjulpet oss. Hele Café Pollen er laget av driverne i byen, alt fra t-skjorter, blomster, interiør osv. er kjøpt av lokale drivere.
Dere har engasjert ungdommer til sommerjobb i sentrum. Hva er grunnen til det, og hva består oppgavene deres i?

- Grunnen til det er at midt i denne Covid19-situasjonen var det ganske tydelig at det var vanskelig å få sommerjobb. Vi gjorde da en greie ut av den situasjonen, og utlyste det vi kalte «Arendals beste sommerjobb». Det kan også bli en historisk sommerjobb faktisk. Oppgavene går ut på å sette alt ut og inn hver dag, vanne blomster, rydde og holde Pollen fin. Samtidig skal man være en god vert/vertinne, og sørge for at folk holder avstand.

- Det har vært veldig gøy å jobbe på Café Pollen! Det er veldig mange turister, og det er gøy å se at så mange koser seg i byen! Besøkende synes området er blitt veldig fint, og da er jobben mye gøyere! Jeg har også fått mye skryt for jobben jeg gjør, det er veldig motiverende!

- Daniel Holland Larssen

Hvordan ser du for deg å benytte erfaringer fra i sommer i det videre utviklingsarbeidet i sentrum?

- Vi har lært veldig mye. Samtidig som vi har jobbet med sentrum så har vi også hatt ansvaret for et prosjekt som heter Kontra Arendal, som er et turistprosjekt. Kombinasjonen av det fysiske i sentrum og det å jobbe digitalt for å få turistene til å oppdage Arendal digitalt, er sentralt i dette prosjektet. Erfaringene vi tar med oss er at det lønner seg å skape ting, og gjerne fysiske ting som folk kan se. Det å få likes på sosiale medier er en jobb, men det å lage Café Pollen og den markedsføringen som skjer i det du gjør noe fysisk er det som er sterkest.
 
Blir det ferie på deg i sommer, og hva trives du best med når du har ferie og fritid?

- I år så er det er veldig spesiell situasjon så jeg føler ikke jeg kan ta helt sommerferie i den situasjonen vi er i nå. Nå er det alle til pumpene! Når jeg har fri så elsker jeg å være ute i båt, finne på ting med venner, spille golf, være på hytta, og selvfølgelig være med familien og barna mine.
 
Hva vil du oppfordre Arendalitter til å få med seg i sentrum i sommer?

- Først og fremst så oppfordrer jeg dem til å komme seg til byen å kjenne på den gode stemningen. I år så skjer det litt på hvert hjørne, og det skjer noe hver dag. Gå inn på sommeribyen.no og sjekk ut hva som skjer. Av større ting så anbefaler jeg foreldre å få med seg Barnas Torsdag, og ta turen innom Torvet. For de voksne så er det flott å få med seg Sommer på Poppes, Bryggehygge på Langbrygga, og standupshow i Bankgården.
Med Hjerte For Arendal takker Sverre og samarbeidspartnerne for et imponerende engasjement for sentrum og for Arendal, og oppfordrer alle som kan til å bruke både sentrum og våre flotte tur- og rekreasjonsområder.

Vi ønsker dere alle sammen en fortsatt god sommer!
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2020 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.