Copy


  Nyhetsbrev august  

Denne sommeren har det vært mye aktivitet i Arendal, til tross for korona-restriksjonene. Mye av aktiviteten har krevd spesiell tilrettelegging. En av aktørene som har engasjert seg sterkt for å sikre at de unge kan møtes og drive med aktiviteter på en trygg måte, er Rolf Josephsen. Han har vært en ildsjel og pådriver i Arendal i mange år, noe han blant annet har fått Frivillighets-pris for. Men Rolf nøyer seg ikke med å drive Fortet SMS, og bygge opp Urban Ung som konsept, sammen med de unge. Han jobber også for å etablere GAME- konseptet i Arendal,….ja, og i Norge. Vi skal få høre mer om hva dette går ut på, og hvordan det jobbes med å få konseptet på plass.

Da mange planlagte aktivitetstilbud ble avlyst tidligere i sommer grunnet korona-situasjonen, tok Rolf grep, og søkte på Gjensidigestiftelsens ekstratilskudd, fikk med seg mange av de unge som er medvirkende i Fortet SMS og Urban Ung, og etablerte Urban Ung Sommercamp. Målet var å skape gode sommeropplevelser for barn og unge i Arendal, og skape en inkluderende arena hvor det er plass til alle.
Portrettintervju - Rolf Josephsen

Vi møter Rolf Josephsen i Barbu Park, der det allerede yrer av liv lenge før Urban Ung Sommercamp sitt siste arrangement går av stabelen. Ungdom i alle aldre fyller parken og Rolf og hans team med frivillige gjør klart til de første aktivitetene, når vi huker tak i Rolf for en liten prat.

- Urban Ung Sommercamp ble startet når Gjensidigestiftelsen utfordret frivilligheten på å lage gode sommeropplevelser for barn og unge. Vi fikk midler og heiv oss rundt for å lage den ultimate sommeropplevelsen. Vi vil at alle skal kunne komme tilbake til skolestart og fortelle om morsomme sommeropplevelser, forteller Rolf.

Og sommeropplevelser har Rolf og teamet absolutt klart å skape! 1400 ungdommer med hovedvekt på aldersgruppen 10-16 år har deltatt på aktivitetene som har foregått blant annet i Barbu, på Torvet, Hove, Fortet, Merdø og i Stølsvika. Rolf har ikke vært alene, og har sammen med flere frivillige gjennomført 21 aktiviteter fra og med 1.juli. Aktivitetene har bestått av parkour, bading, volleyball, overnattinger, vann-aktiviteter og ikke minst en hyggelig møteplass for barn og unge. 

-Det har vært med rundt 5-6 frivillige på hvert arrangement, og vi har sammen hatt fokus på inkludering, og at alle barn og unge skal løftes opp, og det har tydeligvis fungert, for vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger.

Hvordan er det mulig å hive seg rundt og få dette på plass på så kort varsel?

- Jeg har brukt nettverket mitt, og så har vi godt samarbeid med blant annet IMDI, NAV, Idrettskretsen, Med Hjerte For Arendal og Arendal kommune. Det skal sies at jeg har gjort mye slikt tidligere på korte tidsfrister, så egentlig er ikke dette veldig kort varsel, ler Rolf.

Rolf og de frivillige har mange høydepunkt å trekke frem fra sommeren som er på hell. Til tross for mange gode øyeblikk lander de alle på at overnattingene på Fortet og Torungen er på toppen av listen.

- Overnatting har helt klart vært det mest utfordrerne men også det største høydepunktet, smiler Rolf. 
 
 
Merkevaren Urban.Ung

Urban.Ung satser fremover på å bli en merkevare for barn og unge i Arendal og Norge generelt. Rolf kan videre fortelle at 50% av alle barn og unge står utenfor organisert aktivitet, og det er disse de ønsker å treffe gjennom arrangementene som ble arrangert i sommer. Rolf planlegger videre å holde kontakten med deltakerne gjennom sosiale medier, og i tillegg etablere såkalte Game Zones rundt omkring i Arendal, hvor ungdom kan møtes til ulike aktiviteter.

Rolf var initativtaker til Fortet SMS, så Urban.Ung, og nå jobbes det med etableringen av GAME- konseptet både i Arendal og nasjonaltGAME er et gatekonspet i Danmark der de engasjerer rundt 150 000 barn og unge i ulike aktiviteter. Målet er å bygge «life-skills» til barn og unge, samtidig som de utvikler ledertalenter. Game skriver på sine sider:
GAME er en ideell gatesportorganisasjon som har jobbet siden 2002 for å skape varig sosial endring gjennom ungdomsledet gatesport. GAME trener unge mennesker til å bli ledere og forbilder innen gateidrett og etablerer innovative fasiliteter.

GAME arrangerer treninger, turneringer og arrangementer i gatebasket, gatefotball, dans og parkour for barn og unge i utsatte områder i Europa, Midt-Østen og Afrika samt i gatesporthus i København, Esbjerg, Aalborg og Viborg. Alle aktiviteter og fasiliteter tar sikte på å senke terskelen og inkludere mer i de positive sosiale samfunnene for gatesport.

Rolf ønsker i samarbeid med GAME å etablere et «Game House» i det gamle fengselet i Arendal. Dette huset skal fungere som en base for GAME i Norge, samtidig som det skal huse diverse aktiviteter for barn og unge. 

- GAME konseptet bruker gamle bygg som tidligere har hatt andre formål, og forvandler disse til aktivitetshus for barn og unge. Vi har nå i samarbeid med Med Hjerte For Arendal fått 450 000 kroner til konsulentbistand av Prospera stiftelsen,  på bakgrunn av anbefaling fra Gjensidigestiftelsen. Dette skal benyttes  til å utarbeide en forretningsplan for «Game House» i fengselet, forteller Rolf.

Hva er neste arrangement dere planlegger?

- Neste på planen nå er det store offisielle Urban Ung arrangementet i Arendal 29.august. Her skal de samle i underkant av 200 barn og ungdom til aktiviteter. Mer om dette kan leses på våre hjemmesider: https://urbanung.no 

Rolf forteller at frivilligheten kan gjøre mye, men han oppfordrer både politikere, næringsliv og innbyggere til å heie frem og bidra til dette prosjektet for å løfte det opp og frem sammen. 

Hva gjør du når du skal slappe av og koble ut fra alle prosjektene…..eller tar du aldri helt fri?

-Nei det har ikke blitt så mye fri i sommer, ler Rolf før han løper videre til igangsettelsen av dagens aktiviteter.
Urban Ung sin Sommercamp har vært veldig bra! Det er alltid gøy å bli kjent med nye mennesker. Favorittaktiviteten i sommer må vel være aktivitetene på Hove og Stølsvika!

- Tuva Grestad (t.h) & Eline Jøstensen (t.v)
Vi har vært her i Arendal noen dager nå, og har sammen med Rolf snakket med flere interessenter rundt etablering av Game i Arendal. Jeg sitter igjen med et veldig godt innrykk og er svært positiv for samarbeidet fremover! 

- Asmat El-Ouargui, Game Prosjektleder Danmark
Urban.Ung sin Sommercamp har vært kjempepositivt. Det har vært liv og moro for barn og unge hele sommeren. Det har vært en stor suksess, og det viser helt klart at vi dekker et behov. Høydepunktet i sommer må nok være overnatting på Fortet!

- Julian Alexander Hanssen Engø, frivillig på Urban Ung Sommercamp
Vi takker Rolf for et inspirerende portrettintervju og ønsker lykke til med videre planer!

Med Hjerte For Arendal benytter samtidig anledningen til å be alle som kan til å bidra til at dette prosjektet lykkes, og at drømmen om å få benytte det gamle fengselet til Game-house kan bli mulig!
Tilskudd til lag og foreninger mm.
 
Gjensidigestiftelsen utlyser nå 50 millioner kroner til å etablere og oppgradere eksisterende hus og lokaler, slik at de egner seg for aktiviteter og treffsteder for ungdom. 

Ordningen er forbeholdt frivillige organisasjoner og søknadsfristen er 15.september 2020.
 
Dere finner retningslinjer og søknadsskjema her: 
https://www.gjensidigestiftelsen.no/inkluderende-moteplasser-for-alle/
 
Sjekk også Tilskuddsportalen for mulige steder å søke på tilskudd.
Tilskuddsportalen viser vei i jungelen av offentlige og private tilskuddsordninger for lag og foreninger. Her finner du informasjon om 1300 ulike støtteordninger som organisasjonene kan søke på. Lag og foreninger i Arendal og 130 andre kommuner har gratis tilgang til portalen.
Les mer om Tilskuddsportalen og registrering her på Arendal kommunes nettside:

https://www.arendal.kommune.no/tjenester/kultur-idrett-og-fritid/tilskudd-priser-legater-og-stipender/tilskuddsportalen/

Lykke til med skriving av gode søknader, og ikke nøl med å ta kontakt dersom du har et prosjekt du ønsker at andre skal bli med i!
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2020 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.