Copy


Nyhetsbrev september

September har bragt oss smaken av høst i kommunen vår, med både solskinn, vind og regn. Skiftende «vær» har det kanskje også vært for mange lokalpolitikere som har stått på for å få plass i våre folkevalgte organ. Vi har nylig lagt bak oss et lokalvalg, der mange har engasjert seg i debatter, på stands, med leserinnlegg og husbesøk, for den politikken de brenner for.

Ikke alle fikk det antall stemmer de ønsket seg, mens noen fikk fornyet tillit og kom kanskje inn i politikken for første gang. Vi benytter anledningen til å takke de politikerne som har gjort en innsats, de som blir med videre i lokalpolitikken, og nye som kommer til, for det engasjementet de har for kommunen og oss som bor her. Vi er heldige som har tverrpolitisk støtte til å dyrke og styrke samarbeidet mellom kommunen og sivilsamfunnet, nærings-og kulturliv, lag , organisasjoner, og enkeltpersoner. Det gjør det mulig å få til enda mer for mange, og bidra til å skape fellesskap og møteplasser både for barn, unge, voksne, seniorer og eldre.

I dette nyhetsbrevet skal vi høre om engasjerte ledere og ildsjeler i frivilligheten som sammen har invitert til inkluderende og hyggelige treff for seniorer og eldre. De har invitert til Gjestebud! Arendal Røde Kors og Tyholmen frivilligsentral har flere ganger invitert inn til fellesskap, nydelig mat og hjertevarme samtaler rundt bordene. Vi skal få noen glimt fra et slikt Gjestebud, og gjennom portrettintervjuet skal vi også få høre mer om hvordan idéen oppstod, og hvem som står bak dette flotte initiativet.

Portrettintervju Anne Cantero & Anne-Grete Næs Heddan

Det er høst i luften og byen stråler som aldri før, mennesker møtes for de gode samtalene, og i Nedre Tyholmsvei 7 skal Anne og Anne-Grete snart arrangere Gjestebud for hjemmeboende eldre mennesker. Det er to flotte engasjerte damer som møter oss for en prat om dette initiativet. Anne Cantero er leder av Tyholmen Frivilligsentral og Anne-Grete Næs Heddan er leder av Arendal Røde Kors, sammen med gjestene skal de skape en minnerik og hyggelig kveld i sentrum for hjemmeboende eldre.

Gjestebud er gode festmiddager for friske hjemmeboende eldre. Her kan de spise et bedre måltid sammen med andre hjemmeboende eldre. De trenger et aktivitetstilbud på ettermiddager, og det å kunne spise gode middager sammen med andre gir mye glede. Målet er næringsrik kost, forebygge isolasjon og ensomhet, og skape nye møteplasser. På programmet er det middag, underholdning og utlodning med fine gevinster. Når gjestene kommer, pynter de seg, og det gjør at det blir ekstra stas! Mange opplever dette som å gå ut på en restaurant, og da restaurantbesøk er noe ikke alle kan ta seg råd til, er det fantastisk at dette arrangementet er gratis. I 2019 har de arrangert 4 gjestebud og interessen er alltid stor. Vi har bestandig venteliste, smiler de to damene. 

 

Har dere samarbeidet om andre aktiviteter i sentrum tidligere?

Vi startet med å finne deltakere til et annet prosjekt som heter Kulturvenn og da startet dette samarbeidet. Kulturvenn er et eget prosjekt der en gruppe frivillige ledsager friske hjemmeboende eldre for å gi og dele kulturopplevelser sammen med dem.


- Vi har deltakere fra sent 60 til over 90 år i alder, og det er kjempemoro!
 

Hvordan er dette blitt mulig? Må folk betale mye for å få delta, eller har dere fått støtte til arrangementene?

Vi har søkt midler til Kulturvenn, og i forbindelse med det søkte vi midler til bespisning og har da valgt å samarbeide med Tyholmen Frivilligsentral. Dette har blitt mulig fordi vi har blitt tildelt midler via Ekstrastiftelsen, dermed er det helt gratis!


Har dere noen planer om å videreføre dette samarbeidet?

Ja det har vi!  Vi har søkt midler fra Gjensidigestiftelsen. Vi ønsker å fokusere på næringsrik mat og fellesskap. Det vil bli middager med et foredrag de eldre kan ha nytte av.  Foredragene skal ha interessante temaer som angår gjestene, og som vil være med å bidra til at de holder seg friske og selvhjulpen lengre. Hvis vi får de midlene vi har søkt om fra Gjensidigestiftelsen, så blir det et tilbud som blir gratis.
 

Har dere noen tips til andre som vil teste ut Gjestebud i sitt nærmiljø?

Kjør på, det er mange som ønsker å delta på dette! Suksessfaktoren vår har vært at vi har kjørt ut og hentet gjestene og kjørt dem tilbake. Det var først da gjestene kom hit at de skjønte hvor gøy dette var, og etterhvert så kunne de ringe hverandre og spleise på drosje til og fra Gjestebud.


Har dere noen drømmer for videre utvikling av dette konseptet?

Drømmen er å opprettholde dette ved at vi kunne fått midler over flere år sånn at vi ikke hvert år må lure på hva vi kan få til neste år. Det å kunne ha et langsiktig mål hadde vært flott, og da kunne vi ha nådd ut til enda flere! 
 

Rudt Ambjørnsen Larsen

Jeg fikk vite om Gjestebud for ca. en måned siden, gjennom invitasjoner som ble sendt ut hos Røde Kors. Det er veldig artig å være med her!


Kjenner du mange av deltakerne her fra før?

Ja, det gjør jeg. Både gjennom Røde Kors og ved Frivilligsentralen. Jeg har vært med som frivillig i Røde Kors tidligere, men nå kan jeg ikke gjøre det på grunn av helsa. Jeg synes jo det er veldig luksus å få være med her, legger hun til.


Hvorfor tror du Gjestebud er så populært?

Jeg er ikke så veldig flink til å lage mat selv, så da er det veldig fint å kunne komme her. De er så flinke til å lage god mat her, og så er det veldig inkluderende. Det er en flott plass å møte andre mennesker. 

 

Hilda Olsen

Jeg fikk høre om Gjestebud gjennom en nabo, hun sitter her hun også. Dette er min første gang med her. Jeg har blitt invitert tidligere, men da har det ikke passet, så det er gøy å være her nå.


Hva tenker du om tilbudet?

Det er et veldig koselig tilbud. Jeg kommer gjerne igjen!
 

Synes du det mangler tilbud for seniorer i Arendal?

Nei ikke egentlig, men når man ikke har helse for å komme ut så blir det jo ikke så veldig mye. Men jeg synes dette er et supert tilbud, og jeg kommer gjerne igjen. 

Berit Berg
 

Jeg er med i Kulturvenn, et tilbud Røde Kors har, så det var der jeg fikk invitasjon til å komme her på Gjestebud.
 

Har du vært med tidligere?

Ja, hvertfall én gang, og jeg liker det godt. Det setter en spiss på hverdagen. Jeg kjenner jo mer eller mindre alle de som går her på frivilligsentralen, og jeg er jo kjent med de som er med i Kulturvenn, så jeg kjenner også de fleste av de som sitter her. 
 

Hvorfor tror du det er så populært?
 

Jeg synes jo det er litt utrolig å bli bedt på middag sånn på denne måten, så det er litt vanskelig å tro.


Hva synes du om tilbudene til seniorer i Arendal?
 

Frivilligsentralene har jo mange tilbud og det er jeg veldig glad for. Nå har vi fått enda et tilbud med Kulturvenn, så jeg har ingenting å klage på for min del. 
Kommuneplanens samfunnsdel

Nå har politikerne behandlet og sendt på høring utkast til kommuneplanens samfunnsdel som mange av dere har medvirket i. Les og gi innspill her:
Les mer
Har du innspill til tema, saker, eller personer som vi burde bli kjent med gjennom et portrettintervju?

Har du en sak du selv brenner for, og vil dele med oss, eller invitere andre med på laget, så ikke nøl med å ta kontakt!

lisbeth.iversen@arendal.kommune.no
 
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2019 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.