Copy


Nyhetsbrev juli

Festival-frivillighet og fellesskap!

De unge viser vei
 
Juli måned har gitt oss mye sol og sommer i Arendal, og byen, holmer og skjær har sydet av folk, båter og aktiviteter. Sommeren i Arendal har også bydd på mange kulturelle og musikalske opplevelser, og et av høydepunktene for musikkinteresserte er Canal Street Arendal. Dette er en festival som arrangeres årlig i juli, til stor glede både for fastboende og besøkende. Denne festivalen er som mange andre større arrangement i Arendal avhengig av et stort antall støttespillere, og ikke minst av de mange frivillige som stiller opp tidlig og sent.

Vi ble litt nysgjerrige på hvordan det har vært å være frivillig på denne kjente festivalen, og tok en tur for å hilse på noen av de yngre frivillige på Canal Street. 

Emil Lauvrak Homstøl (t.v):
 
Jeg ble med fordi jeg ville ha noe gøy å gjøre i sommer og få en god erfaring videre i livet og noe bra å ha på en fremtidig CV. Jeg har fått et enda bedre syn på frivillig arbeid enn det jeg hadde fra før. I lengden får du betalt med gode vennskap, og ikke minst nye erfaringer. Jeg synes det er viktig med frivillige for skape et godt fellesskap, og gode opplevelser for andre.

Torald B. Kateraas (t.h)

Jeg ønsket å være frivillig fordi jeg alltid har hatt lyst til å jobbe med festivaler. Mye av grunnen til at jeg søkte akkurat på det kreative teamet er fordi jeg er lærling som grafiker og tenkte det kunne være morsomt å være med på andre ting rundt medie-faget. Frivillighet er viktig fordi alle bør bidra noe til felleskapet, og med type sånt dugnadsarbeid vinner alle! Byen får en fin festival, de frivillige får gode erfaringer og festivalpass og det bidrar til å styrke felleskapet
Tonje Jakobsen, Oddvar Godø Elgvin og Fredrik Opheim i Batfish
Portrettintervju med Fredrik Opheim

- Frivillig gruppeleder for Batfish sitt kreative ungdomsteam under Canal Street.
 
Det er mange som har sett deg bak kamera eller i forbindelse med reportasjer og intervju i ulike sammenhenger. Hva er det som gjør at du har blitt frivillig gruppeleder under Canal Street?
 
Opprinnelig så har Batfish jobbet med leveranse av film til Canal Street, men vi ønsket i år som i fjor å inkludere et større frivilligteam der jeg tok et frivilligansvar som gruppeleder. Grunnen til at jeg er frivillig gruppeleder for det kreative ungdomsteamet på Canal Street er fordi jeg synes det er viktig at kreativ ungdom får en ”ekte” arena der de kan eksperimentere, prøve og feile i trygge omgivelser. De frivillige i vårt team får mulighet til å knytte kontakt med andre fotografer og kreative mennesker i regionen som jeg er sikker på vil komme til nytte senere i livet. Selve konseptet med å være frivillig er også noe som ikke ligger like naturlig for alle, og da er det fint og kunne fremme et frivilligbehov som virker interessant og relevant for ungdommene. Kanskje de da senere bidrar til andre frivilligverv når de ser hvilken verdi det har? Jeg vil jo kvalifisere meg selv som ungdom fortsatt, men jeg kan huske tilbake til når jeg var helt ny i den kommersielle ”verden”, og da hadde jeg synes det var fint å få litt erfaring på en arena der det var lov å prøve seg ut.

Kan du fortelle litt om hva oppgaven går ut på, og hvordan dagene og kveldene dine har vært under festivalen?
 
Jeg som gruppeleder koordinerer og veileder ungdomsteamet innenfor foto, film og sosiale medier under hele festivalen. Dagene er fylt med god musikk og masse bra folk. Du møter ikke bare frivillige i din egen gruppe, men du blir kjent med mange andre frivillige når vi har morgenmøter, lunsj osv. Canal Street er som en stor hjemmefest der du kjenner alle og hilser på alle du møter, det er utrolig hyggelig. Dette er andre året jeg på vegne av Batfish er frivillig på Canal Street og satser på det blir mange flere.

Jeg har totalt ansvar for 10 frivillige som er fordelt ut over oppgaver som foto, film og sosiale medier. Aldersspennet i år var fra 14-30 år. Jeg er opptatt at dette skal være lavterskel derfor bistår jeg med alt det tekniske som innstillinger på kamera og etterarbeid av bildene og filmene. Alt av bilder blir overført til hver enkelt frivillig etter festivalen slik at de kan ”leke” litt med bildene i ettertid. På denne måten opprettholder vi et ”kommersielt” tempo og kvalitet på publisering på Canal Street sine plattformer. Mange av ungdommene har det kreative naturlig i ”fingrene”. Selv om de kanskje tar det for gitt så holder produktene en veldig god standard. Når de da får skryt fra resten av pressegruppen ser du de lyser ekstra opp, dette gir en god mestringsfølelse! Jeg har i ettertid av festivalen sett at flere av de frivillige publiserer bildene sine på egne sosiale kanaler, dette er en bekreftelse for meg at de har hatt det gøy og er stolt av sitt eget arbeid. Da er min jobb som gruppeleder godkjent vil jeg si, smiler Fredrik.
 
Hva skjer om noe går galt, og har du selv opplevd noe som ikke ble som planlagt?
 
Det viktigste er å ha lagt en god plan i forkant som er åpen for endringer. Festival skal være litt ad hoc, og når du jobber med frivillige som er nye på feltet er det viktig å ha trygge rammer der det er lov å gjøre feil. Alt kan som regel fikses.

Hva kan en frivillig lære under festivaldagene?
 
Som frivillig lærer du å jobbe i felleskap og som et team, uten for mye ”silo” tenking. Du hjelper andre frivillige selv om det nødvendigvis ikke er ditt arbeidsområde. Jeg håper også de frivillige i vårt team blir inspirert til å fortsette med sin kreative hobby, og kanskje dette kan være begynnelsen på flere frivilligverv for dem. Jeg vil anbefale flere å være frivillige, jeg er sikker på at de vil lære masse og få mange nye venner og bekjente.
Pollenkonserten Canal Street Arendal lørdag 27. juli 2019
Foto: May Elin Aunli (meaunli@gmail.com)
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2019 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.