Copy


Nyhetsbrev november

Adventstid i vente

Vi går mot adventstid, og takker november av, også i Arendal. Den har vært litt regnfull og mørk, men med lys i vinduer og gatelykter, har vi kommet oss gjennom de mest krevende dagene, litt oppmuntret av tanken på forestående juleferie og roligere dager.

På samme måten som lys gir motivasjon og håp i mørketiden, blir vi ofte inspirert og motivert av mennesker som har en solid dose med ekstra energi. Energien deler de gjerne raust med sine omgivelser, gjennom å kjempe for saker, løfte andre når de sliter litt, og gjøre en ekstra innsats på jobb eller i fritiden, når det går litt i motbakke. 

Vi snakker om ildsjelene blant oss, og ildsjelen som bor i oss, men kanskje ikke har fått like gode rammebetingelser til å blomstre som som vi kunne ønske oss.

En ildsjel er i henhold til et enkelt internettsøk definert som en person som er fylt av iver og begeistring, og er en drivkraft i mange sammenhenger! Det er også forsket på ildsjeler og deres betydning for lokalsamfunn og organisasjoner.

Guri Mette Vestby fra NIBR, var følgeforsker i det nasjonale pilotprosjektet Levende Lokaler i regi av Doga, hvor Arendal var en av pilotene, med Torvkvartalene som innsatsområde. Guri Mette har sammen med andre forskere også sett på hvem som er ildsjeler i lokalt utviklingsarbeid, og resultatene av forskningen er publisert i rapporten:

«Ildsjeler og lokalt utviklingsarbeid. Gløden, rollen og rammevilkårene»

I denne rapporten står det blant annet:

«Ildsjeler er personer som gjør en ekstra innsats og mer enn forventet, som bidrar med innsatser som kommer lokalsamfunnet til gode og som tar initiativ til ny praksis, nye samarbeidsformer og nyskapende tiltak. Men det er også de som utrettelig gløder for en sak, et område og et sted, og som ofte bærer ansvaret for fellesskapsvirksomheter år etter år. Ildsjeler finner vi på en rekke områder og innenfor ulike sektorer; fra frivillige grupper og virksomheter, næringsliv, enkeltpersoner blant innbyggere og offentlig ansatte.»

De utgjør en verdifull ressurs for lokalsamfunnene de fungerer i.
Mange prosjekter i offentlig regi eller i nærings- og kulturliv, eller i lokalsamfunn, er ofte startet av ildsjeler. La oss bli flinkere til å se og ta vare på ildsjelene på jobben, i lag-og organisasjoner, og i våre lokalsamfunn. Gjennom samarbeid med dem kan vi støtte initiativene og sakene de brenner for, og sikre at de ikke blir spurt om alt, så vi risikerer at de brenner seg ut!

Vi trenger alles glød, for å gjøre Arendal til et enda bedre sted å bo og jobbe, for alle!

Vi kjenner mange ildsjeler også her i Arendal, og en av dem, Megan Sommer Strand, skal vi bli bedre kjent med gjennom månedens portrettintervju.

Årets digitale julekalender er her!
Trykk deg inn for å se alle de flotte arrangementene i desember!
Portrettintervju
Vi har gjennom de senere årene blitt litt kjent med Megan gjennom Levende Lokaler- Arendal prosjektet. Hun etablerte Sørlandets første «Zero waste» butikk, i Torvgata 7 i Arendal, og har allerede etablert forretning også i Kristiansand.

I dette portrettintervjuet i regi av Med Hjerte For Arendal, ønsker vi å få vite litt mer om ildsjelen Megan, hun som brenner for miljøet, står på tidlig og sent for å skape noe sammen med andre, heier på andre, og gjør en ekstra innsats der det trengs.
 
Vi møter Megan i Torvgata 7 med en kopp kaffe fra den veganske kafeen Prana Kafé som butikken hennes Unwrapped deler første etasjen med. Rundt oss er vi omgitt av masse spennende produkter til alle deler av hverdagen, kjøkken, bad, mat og varer i løsvekt.
 
- Vi blir inspirert av ildsjeler som deg, men hva er det som får deg til å stå på så mye?
 
- Jeg liker å få folk til å møtes og samarbeide, selv om jeg ikke nødvendigvis vet hvordan jeg kan tjene penger på det. Men det jeg har fått til ved å drive Unwrapped er at jeg ikke driver det som en vanlig butikk, heller som et samarbeid og som en partner for mange andre aktører. Så ved å sitte her i Torvgata 7 sammen med Prana Kafe, Kollektivet og andre spennende prosjekter som gir oss muligheten til å samarbeide, blir vi ofte invitert av skoler og universiteter på grunn av vårt budskap. Det å stå bak kassen hver dag gir meg ikke like mye inspirasjon som å møte andre mennesker, derfor er dette viktig for meg.
 
Butikken til Megan, Unwrapped i Torvgata 7 i Arendal selger alle type produkter til hverdagenuten plast.
 
- Kan du si litt om din bakgrunn?
 
- Jeg er egentlig utdannet lærer, jeg har en bachelor i “Childhood development” og jeg har en master i Sosiologi og sosialantropologi ved NTNU. Jeg har jobbet som barnelærer ved den Internasjonale skolen i Trondheim i flere år, og også jobbet som rådgiver ved en barneskol(en i Doha i Qatar. Kort tid etter dette tok jeg en MBA (Master in Business Administration) mens jeg bodde i Doha. Denne handlet om hvordan man som bedrift kan bli mer effektiv og en av disse verktøyene som brukes heter LEAN, som blant annet jobber for “zero waste” i bedrifter. Så min bakgrunn har vært å hjelpe bedrifter til å kaste mindre. Etter å ha jobbet med “zero waste” i industri og næringsliv ble jeg inspirert til å ta dette fokuset med meg hjem, mens jeg jobbet her i Gard i Arendal.
 
- Hva inspirerte deg i oppveksten?
 
- Jeg var veldig inspirert av sportsutøvere. Som liten jente spilte jeg baseball, selv om jentene vanligvis heller spilte softball. Jeg ville være den første kvinnelige baseball-spilleren i profesjonelle ligaer i USA, og jeg ville også bli president. Jeg tror jeg så på meg selv som en leder fra ung alder, og som barn nummer to i rekka er ikke det veldig naturlig, det er ofte det første barnet som tar den rollen.
 
- Visste du akkurat hva du ville drive med, eller var du en av dem som prøvde mange forskjellige ting?
 
Den dag i dag vet jeg fortsatt ikke hva jeg skal drive med! Jeg ser på Unwrapped som et kjempebra prosjekt men for meg er det umulig å svare på spørsmål som “Hvor ser du deg selv om 5 år?”. Jobber jeg har hatt opp igjennom har som regel alltid blitt gitt til meg, jeg har aldri trengt å komme til jobbintervjuer. Så det å drive Unwrapped har gjort at jeg har måtte skape for meg selv og utvikle nettverk. Men jeg visste jeg ville jobbe med noe hvor jeg samarbeider med andre.
 
- Hva brakte amerikaneren Megan til Arendal?
 
- Selv om jeg er fra Texas så ble jeg forelsket i en viking fra Molde. Vi bodde i Bergen, flyttet deretter til Trondheim så vi kunne studere der, og etter det flyttet vi til Doha. Men så fikk mannen min jobb ved den internasjonale skolen her i Arendal, og jeg ville egentlig ikke flytte hit fordi alle vennene mine var i Trondheim. Men jeg ble veldig raskt forelsket i denne byen og alle menneskene her. En liten by med et kjempestort hjerte. Mange sier det er så vanskelig å bli kjent med sørlendinger, men det er jeg ikke enig i!
 
- Når begynte du å engasjere deg for miljøet?
 
- Mens jeg jobbet som lærer jobbet vi med hva elevene kunne gjøre når det gjaldt global oppvarming, og det var i den prosessen jeg så at det var de samme punktene jeg lærte når jeg var barn. Slå av vannet, slå av lyset når du går ut av et rom og gå istedenfor å kjøre og slike ting. Det betød at vi fortsatt er i samme situasjon, problemet er ikke løst. På samme tid lærte jeg også at plastikk ikke kan resirkuleres uendelig. Tilslutt kan det ikke resikuleres og da forblir det i naturen på udefinert tid, med mindre det brennes. Så da begynte jeg å se på hvordan jeg kunne redusere mitt plastforbruk, ettersom jeg så at det var plast i nesten alt man bruker i det daglige. Da jeg la merke til at det egentlig ikke fantes alternativer.
 
- Du har et stort samfunnsengasjement. Hvordan kom dette til og hva bruker du mest tid på?
 
- Jeg elsker å snakke med folk og høre hva de har å si, og knytte folk sammen. Og jeg elsker å være en del av Torvgata 7, alle planene, diskusjonene og ideene som kommer frem. Jeg elsker å knytte folk og ideer sammen og på den måten kan faktisk ting skje. Jeg har ikke mye tid å gi mellom jobb og familie, men det er én ting jeg prøver å finne tid til og det er en “Women’s Workout”-gruppe som jeg leder, hvor kvinner i Arendal samles to ganger i uka for trening i gymsalen ved Arendal Internasjonale skole. I denne facebookgruppa er det ikke lov å si “jeg kan ikke komme”, det er kun lov å si at man faktisk kan eller skal komme, noe som bidrar til positivt engasjement. Dette er et hyggelig venners venner-prosjekt som i dag har rundt 90 medlemmer.
 
- Er det noen andre du vil trekke frem som er flotte ildsjeler?
 
- Min kollega Solveig fra Kollektivet jobber til daglig i en bank, og hun bruker så mye tid og energi på å samle bedrifter og gjerne kvinnelige ledere for å fronte dem og løfte dem opp ved å selge produktene de lager. Hun er en stor inspirasjon for meg, og det er viktig å bli påmint om at man er sterkere sammen. Torstein fra Torvgaten 7 er også en stor inspirasjon og det flotte arbeidet han har gjort for å få dette til, i tillegg nå også får å få til Impact Hub Arendal. Jeg vil også trekke frem Geir Hammersmark i næringsavdelingen i Arendal kommune og Lisbeth Iversen i Med Hjerte for Arendal. Jeg ser veldig opp til disse to og jeg er veldig imponert over hva de får til og hvor tilstede de er når man snakker med dem. Jeg har stor respekt for dem og det arbeidet de gjør.
 
- Blir du noen gang oppgitt eller lei?
 
- Ja, ting tar mye tid og krever mye energi. Men når jeg blir litt lei spør jeg meg selv “hvor balansert er du, Megan?”. Jeg sier ja til nesten alt som kommer min vei, men jeg har ikke kapasitet til å egentlig gjøre det, samtidig som jeg jobber med å få Unwrapped til å vokse som allerede er en fulltidsjobb. Jeg blir ikke nødvendigvis lei, men jeg spør heller meg selv om ting jeg gjør er verdt tiden det tar.
 
- Hvordan finner du ro og ny energi?
 
Ro er noe jeg ikke har. Når jeg roer ned føler jeg at jeg blir syk eller føler meg for lat. Så jeg kjører på i høyt tempo hele tiden. For å få ny energi tilbringer jeg tid med andre mennesker, for eksempel å sparre med Solveig i Kollektivet. Og som en ekstrovert er dette perfekt for meg, og sparring med andre utvikler meg som person.
 
- Har du et ønske for deg selv og byen vår for 2020?
 
- Jeg vil at vi fremmer Arendal enda mer og at folk begynner å se at vi har en kjempeflott by 365 dager i året. Mitt ønske er å få dette ut mer, ikke bruk byen bare på sommeren og på 17.mai, men at vi blir flinkere å møtes i byen. Og byen har masse å tilby hele året! Vi må bare få budskapet ut. Hvis man ønsker et fantastisk Arendal må man begynne å bruke byen.
 
- Hva vil du si til våre folkevalgte?
 
- Gjør gode valg for byen vår. Jeg vet ikke hvem som bestemmer hva, men man ser igjen at sentrum fortsatt har ledige lokaler for næringsliv og dette må man fokusere på. Det er lett å se mest på sentrum foran Kulturhuset og utover, men det er viktig å utvikle sentrum også bak Kulturhuset for eksempel Torvet og Torvgaten. Vi trenger å få folk til byen. Når man ser på gamle bilder av sentrum var det stappfullt av folk, og dette må man prøve å få tilbake igjen.
 
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2019 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.