Copy


Nyhetsbrev oktober

Høsten er her, og vi høster resultat i Arendal!
 
Bladene på trærne har kledd seg i fargerik prakt, og faller etter hvert til jorden i store lauv-hav på marker og i parker i Arendal.

Bøndene gjør jordene klar til vinteren, og innhøstingen er avsluttet. Det som ble sådd i vår, er nå høstet. Bær og frukt er også samlet i kurver og kasseroller, og foredlet til å nytes utover vinteren. Mørket kommer stadig tidligere på oss, mens vi pusler og arbeider med både jobb og dugnader. 

Ved inngangen til høst og vinter varmer det ekstra å følge med på alt som skjer inne og ute, på samlinger og møteplasser, i lag og foreninger, på frivilligsentralene, i idretten, og i næringslivet. Arbeidsmarkedet trenger folk som våger å satse, ledere og ansatte som står på, og unge som vil bidra. Næringsavdelingen i kommunen jobber daglig med å støtte opp om og besøke det lokale næringslivet vårt, både store selskap, og enkelt-grundere. Det var derfor ekstra hyggelig å høre fra næringsavdelingen at det er vekst i antall arbeidsplasser i Arendal. Det gir grunn til optimisme og til fornyet innsats for fellesskap og verdiskaping. Kåre formidlet nylig følgende gladmelding:
 
-Gode nyheter: Etter noen krevende år, med reduksjon i antall arbeidsplasser i konkurranseutsatte næringer, ser vi nå en positiv utvikling i Arendal kommune. Vi har hatt en positiv vekst siden 2017, med totalt 534 nye arbeidsforhold. Fra 2. kvartal 2018 til 2. kvartal 2019 var veksten 331 nye arbeidsforhold, hvorav 247 i privat sektor. Totalt har vi nå 22306 arbeidsforhold i vår kommune, og netto innpendling fra våre nabokommuner. Fra kommunens side gir vi honnør til alle dere som skaper nye arbeidsplasser, nye produkter og nye opplevelser i vår kommune og i vår region.

Liv Ellen Skog & Woranut Evensen
Portrettintervju

Vi vet at frivilligheten er en viktig arena for å knytte kontakter, bli kjent med nye mennesker, få erfaring og fellesskap, men det er også en arena på veien til arbeidsmarkedet, gjerne via språkpraksis først, og så arbeidspraksis. I dette nyhetsbrevet ønsker vi å dele en glad-sak fra hverdags-Arendal, for å vise at mange står på for at flere får ta del i aktiviteter, fellesskap og arbeidsliv.
 
Anne Cantero, daglig leder i Tyholmen Frivilligsentral fortalte at de hadde en skikkelig glad-sak å dele. De hadde hatt en dame fra Arendal Voksenopplæring på språkpraksis, ja, og det gikk så bra, at hun er blitt ansatt ved Tyholmen Frivilligsentral. Vi har pratet litt med dem som har gjort dette mulig, nemlig Anne ved Frivilligsentralen, og Siv Blanco fra Arendal Voksenopplæring som har lagt til rette for at Woranut, som kom til Arendal for tre år siden fikk komme til Tyholmen Frivilligsentral for språkpraksis. Vi møter de driftige damene, og kokken Liv Ellen Skog en solfylt høstdag på frivilligsentralen i Nedre Tyholmsvei.


Siv Blanco

Siv Blanco forteller at Arendal Voksenopplæring kun driver med språkpraksisplasser, og at det er NAV som primært jobber med arbeidsplasser, men her kommer deltakere for å lære norsk. 
 
- Det blir for lite muntlig norsk i klasserommet til at de kan lære språket godt nok. Derfor jobber vi med at de kan være to dager i uken i norskopplæring hos en ordinær bedrift. Dette settes i gang når elevene kommer på skolen på høsten og innen uke 40 skal de være i språkpraksis, dette fortsetter de med frem til skolen er ferdig i juni. Woranut Evensen og mange flere går i klassen som heter “helse og oppvekst klassen”. Det er en klasse som primært skal forberede elevene til å gå på videregående skole til neste år. Alle som er i min klasse går i helseinstitusjoner eller i oppvekstinstitusjoner, altså barnehage, SFO og skoler. Vi har også andre språktreningsplasser som blant annet restaurant, anleggsarbeid og rengjøring, legger hun til.
 
Tar også kommunen imot elever som skal ut i språk- og arbeidspraksis?
 
Kommunen tar imot mange. Blant annet på skoler, bo- og omsorgssentrene, barnehagene og SFO. I tillegg har vi hatt språkpraksisplasser borte på rådhuset, forteller Siv.
 
Siv har en klar oppfordring til offentlige og private aktører når det gjelder å stille opp med slike plasser. Ekstra hender er veldig viktig i alle omsorgsentrene, og også for barn og unge. Arendal Voksenopplæring stiller opp med veiledning, både til praksisplassen og til deltakerne. Den beste måten å lære seg muntlig norsk på er å være ute i praksis. Arendal Voksenopplæring jobber hvert år med å gjøre det lettere for arbeidsgiverne å ta imot deltakere fra oss. Skrevne og uskrevne normer skal læres og ikke minst erfares, men til slutt ender deltakerne opp som en fantastisk ressurs i organisasjonene. 
 
Ser du også muligheter for at det kan etableres flere praksisplasser i frivillighet, hos lag- og organisasjoner?
 
Ja helt klart! Vi tenker hele tiden større og mer! Vi har nå stort sett samarbeid med de fleste frivillige organisasjoner i Arendal Kommune, og vi får inn deltakere der vi ønsker det.

Anne Cantero
Videre snakker vi med Anne Cantero og spør hvorfor de har ønsket å ta imot elever som har behov for språk- eller arbeidspraksis.
 
For det første ønsker vi å bidra og samarbeide med voksenopplæringen med den praksisen de kan få. Og så syns vi det er spennende, og moro å bli kjent med nye mennesker. Det er god hjelp, og vi får gjensidig med hygge og nytte.
 
Kan du fortelle litt hva som kreves av dere for å legge til rette for dette?
 
Først så må det legges til rette, og når det er et ønske om å ta imot så er egentlig veldig mye gjort. Det vi må avklare på forhånd er forventningene til hverandre.
 
Anne forteller videre at det har vært en fantastisk opplevelse å ha Woranut på språkpraksis. 
 
Når vi trengte hjelp på kjøkkenet så begynte vi å tenke på om det var noen vi kjente til. Det var da vi kom vi til å tenke på Woranut som vi hadde vært så fornøyd med når hun hadde vært i praksis her tidligere. Hun er alltid positiv og har en utrolig arbeidskapasitet. Hun ønsker å lære, og tar jobben seriøst, så det har bare vært en ren glede å ha henne på språkpraksis. Woranut har også bidratt til en variert meny med innslag av thaimat som har vært svært populært blant deltagerne
 
Har du noen oppfordring til andre som er usikker på om de har tid og kapasitet til å følge opp elever som har behov for språk- og arbeidspraksis?
 
Vi har bare positive erfaringer, men det å avklare forventninger er det viktigste. Ellers så er det bare inspirerende. De ønsker å være der og lære, og det er bare gøy, smiler Anne. 
Woranut Evensen

Woranut Evensen er 51 år og har en sønn på 31 år. Hun flyttet til Norge i 2016, og begynte da på norskkurs. For tre år siden begynte hun på språkprakiskurs her hos Frivilligsentralen, og etterpå fikk hun fast jobb. Woranut trives veldig godt på den nye arbeidsplassen, og hun forteller at hun hele tiden håpet og trodde det var mulig å få fast jobb hvis hun jobbet med språket og sin kokkekunst. Woranut forteller at hun nå har lært norsk mattradisjon samtidig som hun ivaretar sine egne mattradisjoner. Hun understreker det gode miljøet på frivilligsentralen, og legger til at det viktigste tipset for andre i språkpraksis er å spørre hvis en ikke forstår, og være presis på tiden, det er veldig viktig.

Woranut Evensen & Liv Ellen Skog

Liv Ellen Skog forteller at det var moren hennes som introduserte henne for frivilligsentralen. Jeg fikk lyst å gå innom å høre om de hadde behov for meg, og begynte som frivillig og serverte. Jeg ble tatt så godt imot av alle! Etterhvert begynte jeg å jobbe som vikar for hun som jobbet på kjøkkenet, og senere tok jeg over. Jeg har bestandig vært glad i å lage mat, så dette passer meg veldig fint.
 
Liv Ellen har nå jobbet som kokk på Frivilligsentralen i tre år, og forteller at det har vært mange flotte menneskerinnom fra voksenopplæringen. De har hjulpet til på kjøkkenet og det har vært veldig hyggelig begge veier. Liv Ellen forteller videre at det er viktig å tenke på måten man tar imot mennesker. Hvis du tar imot med et smil, så får du det tilbake.
 
Hvorfor er det viktig å ta imot elever som trenger språk- og arbeidspraksis også ved en Frivilligsentral?
 
Jeg tror det hjelper på så mange måter. De treffer mange mennesker og får pratet og brukt språket. Vi på Frivilligsentralen lærer også av det, så det er bare en vinn-vinn situasjon, smiler Liv Ellen.

Hva har dere to på menyen den kommende uken?
 
Vi har bland annet kylling med brokkolisalat og paprikasaus, karbonadesmørbrød, risgrøt og kake, og til torsdag er det brød. - Vi selger brød også, og det er veldig populært. Vi selger nybakte brød hver torsdag, og noen ganger fredager.
 
Tror du mange eldre vet om at de kan komme og delta i fellesskap og spise god og næringsrik mat her hos dere?
 
Jeg tror det er mange som vet det, men jeg tror mange av de eldre i dag ikke føler seg ”gamle” nok. De tenker fort at de ikke er så gamle at de trenger å på på eldresenter eller frivilligsentralen. Når folk besøker oss er det mange som blir veldig positivt overrasket og lurer på hvorfor de ikke har gjort dette før. Liv Ellen oppfordrer alle som er litt nysgjerring på dette til å komme å se hva de har på planen på Frivilligsentralen!

Glimt fra Arendalsuka:

Her er noen glimt fra aktivitetene som Med Hjerte For Arendal deltok på under Arendalsuka. Snart er det Gründeruke. Bli med på arrangement, skap stemning, del erfaring og kunnskap, og støtt opp om andre som ønsker å få noe til for seg selv og for Arendal! Sammen utgjør vi en forskjell!
 
Arendalsuka 2019
Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2019 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.