Copy


  Nyhetsbrev november  

Ventetid og Førjulstid

Nok en måned er lagt bak oss, og vi går inn i adventstiden her i sør. Det er både en vakker, og samtidig en sårbar tid, med forventninger og spenning, men også savn og ensomhet for noen. Med Hjerte For Arendal vil oppfordre alle til å tenke ekstra mye på de små gledene og oppmerksomhetene vi kan gi andre mennesker i ukene som kommer. «Den største gleda ein kan ha, det er å gjera andre glad», er et sitat mange kjenner til. Ta derfor en telefon til noen du ikke har snakket med på en stund, eller send et kort eller en blomst. Dersom du strever, og ikke føler du har så mye å gi, er det viktig å snakke med noen, eller ta kontakt med tjenestene i kommunen, og tilbud i regi av lag og organisasjoner. Vi ønsker dere alle en fin førjulstid, og håper dette nyhetsbrevet, hvor vi besøker Kirkens Bymisjon, vil bringe glede og inspirasjon i førjulstiden.

Portrettintervju Merete Haslund, Kirkens Bymisjon

I november måned har Kirkens Bymisjon hatt det ekstra travelt. Deler av dagens virksomhet som gjenbruksbutikk og Skattkammeret er flyttet til flotte ny-restaurerte lokaler i Torvet 3 og 4. Den tidligere slitne bygården har gjennomgått en fantastisk total-renovering i regi av byggmester Asle Thorsen og partnere, som nå eier gården.
 

BRA skole, kaféen, Skattkammeret og Gjenbruksbutikken har Torvet som nabo, og det er stor entusiasme å spore i de nye lokalene. Men hva har skjedd i Kirkens Bymisjon det siste året, og hva skjer med lokalene de flytter fra, med T5 bygget ved Teaterparken og aktivitetene Bymisjonen driver?


Vi ville vite litt mer om disse store endringene, og tok turen inn i de nye hjørnelokalene ved Torvet, like ved der Kirkens Bymisjon startet Åpen barnehage, Gateentreprenørene og kafé for noen år siden. Vi møter Merete Haslund, leder av Kirkens Bymisjon i Arendal, og setter oss ned for en prat.
 

- Det har vært en lang prosess for å få alt dette på plass. Noe av tanken vår ved å velge Torvet har vært at vi er synlige og tilgjengelige her. Så når bygget begynte å ta form i mars og april i fjor, og man begynte å se konturene av bygget, så tok jeg kontakt for å vite om lokalet var leid ut. Og da det ikke var det enda, så begynte vi en samtale om muligheter for å leie dette. Vi ble godt kjent, og fant tonen, og jeg fikk fortalt Asle hva Kirkens Bymisjon er. Vi hadde noen gode samtaler om hva som kunne komme inn i bygget, og drømmer for tiden fremover.

 

Etter forhandlinger og hyggelige møter landet Asle Thorsen på et leienivå som var akseptabelt for Kirkens Bymisjon. Når september kom, ble det avgjort at lokalene ble gitt til Kirkens Bymisjon. Det betyr at organisasjonen flytter fra Vestre gate 2, det gamle Vinmonopolet, hvor de har hatt kontorer, bruktbutikken og Skattkammeret hvor kunder kan låne utstyr, og ned til Torvet. Det mener Merete har stor betydning for den daglige driften. De gamle lokalene blir imidlertid ikke tomme lenge, for T5 tar over leien fra 1.januar, og flytter inn i Vestre gate. 

 

- Tilgjengeligheten vår blir en helt annen på Torvet. Vi blir mer synlige, men det vil også ha mye å si for samarbeid med ulike aktører. Drømmen min har vært å vitalisere Torvet, å være med på den dugnaden. Det er ganske tomt i byen vår nå, selv om man tar vekk «koronaen». Nå før jul, for eksempel, med boder og aktivitet i sentrum, vil det være naturlig for Skattkammeret å være synlige i bybildet med aktiviteter og utlån. Åpen barnehage bruker allerede lekeplassen på Torvet, men nå kan hele virksomheten vår trekkes ut på Torvet. 

 

For inkludert i denne virksomheten er det mange bevegelige deler. I ett og samme bygg på Torvet skal nå BRA skole drive kaféen i første etasje, Skattkammeret skal leie ut utstyr, Åpen Barnehage skal være i andre etasje, og de skal også drive bruktbutikken sammen med Arendal Voksenopplæring. I tillegg skal de også ha sykkelverksted i kjelleren, men før det blir et verksted, skal kjelleren bli brukt til julemarked i hele desember.

 

- Julemarkedet blir i samarbeid med Nyli Blomsterhjørnet, og de skal dekorere rommet sammen med oss. Vi skal selge våre julekasser, mens de skal selge julekranser og blomster. Det kommer til å ha samme åpningstid som kaféen og bruktbutikken, som er hver dag fra 10-15 og til kl.17 på torsdager. Vårt juletilbud denne desembermåneden skal være at vi krydrer kaféen vår med julepynt og gjør det koselig, og at folk skal føle seg velkommen. På torsdagene har vi også “Spis sammen” her i kaféen 10-17, hvor vi følger alle koronahensyn. Da kan folk enten spise her, eller ta med seg maten hjem. Det vil bli servert både norsk og arabisk mat. 

 

Mens vi sitter i de nye lokalene på Torvet blir vi inspirert av å høre mer om hva potensialet her kan bli. Så vi spør Merete hva drømmen med de nye lokalene er.

 

- Drømmen her er at vi er så vitale og aktive som mulig, og at folk kommer til oss, og at de føler at de blir tatt godt imot, enten det er en familie på fire som kommer og låner skiutstyr, venner som møtes her på kaféen, eller handel av kvalitetstøy i bruktbutikken. Men ikke minst er det viktig at vi har et godt samarbeid med aktørene som er rundt oss, det er jeg opptatt av. Man kan ikke dra lasset alene. 

 

Hva betyr det for dere å være med i samarbeidsrådet til Med Hjerte For Arendal? 

 

- Jeg tenker det er veldig viktig å vite noe om hverandre og hva de forskjellige lagene og organisasjonene gjør, for å ikke tråkke på hverandre. Noe som Frelsesarmeen eller Røde Kors tilbyr trenger kanskje ikke vi å tilby, eller at vi kan samarbeide. Derfor synes jeg Med Hjerte For Arendal er et kjempeviktig forum for å kunne legge frem en idé om noe man kan gjøre sammen, og også utfordringer man møter på. For vitalisering av Arendal sentrum tenker jeg at det er et veldig viktig samarbeid. 

 

I løpet av dette året har også Kirkens Bymisjon måtte omstille seg for pandemien vi alle er midt oppe i. I starten ble virksomheten stengt, men etterhvert kunne de finne løsninger på tilbud som for eksempel Åpen barnehage. 

 

- I barnehagen har det blitt løst med at det har vært opp til ti om gangen, altså fem barn og fem voksne. Det har vært en utfordring for oss, men når vi fikk grønt lys fra myndighetene til å åpne opp litt igjen, så synes jeg de har klart å finne en ordning som gjør at vi kan ivareta driften vår likevel. For eksempel hadde kaféen utendørs-salg i vår og sommer, i tillegg til å notere hvem som har vært på besøk og så videre. 
Hva er din drivkraft i hverdagen?

 

- Min drivkraft er jo de menneskene som kommer hit. Historien om en ung, usikker gutt som ble til en virkelig trygg og harmonisk person, og som nå studerer på Universitetet, er en historie jeg kjenner fortsatt tar meg, og de foreldrene i Åpen barnehage som sier at det er viktig å være her, og her har de sitt nettverk. Det betyr masse at våre nye landsmenn, gjennom Bra skole, går fra å ikke tørre å snakke, til føle seg trygge til å prate. Alle de møteplassene vi har representerer forskjellige ting, men er alle like viktige. Når man får tilbakemelding på at et menneske klarer å komme seg på egne bein gjennom våre tilbud, er det nok til å holde det gående.

 

Du har selv opplevd dramatiske ting i ditt eget liv, hvordan har det påvirket deg som person i dag?

- Da jeg var 13 år døde min far på Alexander Kielland-plattformen, og det har egentlig alltid preget meg. Den opplevelsen av å sitte foran Dagsrevyen og få det inn i stua uten at vi visste noen ting, var ganske brutalt. Men det som kanskje er det aller viktigste, er de menneskene som var rundt oss som familie, og som har løftet oss videre. Det har betydd enormt mye. Og det er det jeg også ser i min jobb i dag, at man kan gjøre en liten forskjell bare ved å si “Hei Pål, vil du ha en kopp kaffe?”. Det kan bety et være eller ikke være for noen mennesker. Jeg hadde et menneske som så meg, og det å ha en person som ser deg, betyr mye mer enn man aner. 

 

Kaffekoppene på bordet er tomme, og avslutningsvis spør vi Merete om hun har noen gode råd til folk som føler at livet går i oppoverbakke, spesielt i år med pandemien. 

 

- Det må være at selv om vi ikke kan gi hverandre en klem, så kan vi gi hverandre noen gode ord på veien, og møte hverandre utendørs. Jeg tenker at dette vil på ett eller annet tidspunkt gå over, og det fungerer litt som en tankevekker for oss, hvor mye vi faktisk er avhengige av nærhet, at det er alfa og omega for oss mennesker. Men vi må likevel ikke gi opp. Vi må skape de møteplassene som gir oss varme og kraften til å gå videre. 

 

Vi takker Merete Haslund for en hyggelig prat, og før vi går ut av kaféen møter vi noen dyktige damer på kjøkkenet. De er med i BRA skole.

- Her på BRA skole får vi masse erfaring rundt kafé og restaurantdrift samtidig som vi lærer språket. Vi lager både arabisk mat og norsk mat, og lærer om norske mattradisjoner, forteller Ghadah Amyri (t.v). 

- I arabisk mattradisjon er det mye småretter og mye krydder. På den norske siden må jeg si at fiskesuppe kanskje er min favoritt, smiler Iman Qudsiya (t.h)

Jul For Alle - kalenderen

Vi oppfordrer dere alle til å bli kjent med Jul For Alle-kalenderen som vi også i år har laget i felleskap i Med Hjerte for Arendal-nettverket. Det er litt mer begrensninger med hensyn til fysiske møteplasser og aktiviteter i år, men det er likevel mange muligheter for å delta i felleskap, og å bidra til å huske på andre. Har du innspill til arrangement og aktiviteter er det bare å ta kontakt:

Lisbeth.iversen@arendal.kommune.no

Se kalenderen her!

God adventstid!

Del på Facebook Del på Facebook
Tweet Tweet
Videresend til en venn Videresend til en venn
Copyright © 2020 Med Hjerte For Arendal, All rights reserved.