Copy

                UKK-nieuws en Zanggeheimen                                                                           
                                                         12 / november 2019 

Bericht van het UKK

Beste lezer,

We oefenen voor het Nieuwjaarsconcert.

En we kijken uit naar je komst!

Dus kom op Nieuwjaarsdag rustig je bed uit, doe een uitgebreide brunch en kom daarna naar de Geertekerk om samen met ons 2020 te beginnen. We zien er naar uit om voor je te zingen en daarna samen te toosten op het nieuwe jaar.
 

ga hier naar de kaartverkoop


Hartelijke groet van het UKK
Nieuwjaarsconcert in de Geertekerk in Utrecht
Waar: Geertekerk, Geertekerkhof in Utrecht
Wanneer: 1 januari 2020 om 15 uur.

Om de twee jaar voert UKK op 1 januari een concert uit als muzikale verwelkoming van het nieuwe jaar. Voor twintig-twintig is de keuze gevallen op een mêlee aan vocale muziek uit Oost-West: Russisch - Europees, dikwijls ook in muzikaal opzicht tegenpolen van elkaar. Geniet van deze prachtige muziek in alle rust en ontdek de overeenkomsten en verschillen.
Twee koorleden over hun favoriete stuk van het nieuwjaarsconcert

Alt Marjan noemde het al eerderCantique de Siméon van Daan Manneke.
‘Hoe krijg ik zo’n puzzel ooit onder de knie’ was mijn eerste reactie bij het zien van de partituur. Dirigent Bauwien van der Meer gaf inzicht in de opbouw en klankkleur en al oefenend werd ik verliefd op het stuk. Toen we daarna Psaume 122 oppakten, herkende ik dezelfde sfeer. Het werk van Daan Manneke past wonderwel bij de Russische liederen die we zingen.

Sopraan Yvonne: Ik oefen Os Justi van Bruckner. In het stuk jubelen we alle kanten op - om op het eind met alle stemmen bij elkaar te komen rusten op de woorden 'in corde'.
In het hart. En daar voel ik het dan ook. Troost. Ontroering.
Nieuwe zangers zijn welkom

Het UKK is de afgelopen maanden flink uitgebreid. Maar er is nog plek, vooral voor mannen. Tenoren, bassen en baritons meld je aan! Kom proefzingen en doe auditie.
Wees van harte welkom.
Hyperventileren of koket babbelen
Daan Manneke; we zingen enkele prachtige stukken van deze componist.

Manneke is dit jaar 80 jaar geworden. Hij werd geboren in Kruiningen in Zeeland, in een streng calvinistisch gezin, zonder radio, met bijbel, en Psalmen als muziek. Hij studeerde orgel en improvisatie aan het Brabants Conservatorium.

Over zijn muziek zegt hij:
"Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken. Vocaliteit is voor mij de adem benutten, in- en uitademen. Langgerekte passages schrijven, maar ook opeens hyperventileren of koket babbelen. Ik wil in mijn composities dichterbij komen. Niet alleen luider worden, maar ook meer nuanceringen laten zien.
Inzoomen, zodat het zicht op het grote geheel verloren gaat en er verfijning optreedt."

Manneke heeft naar eigen zeggen veel invloed ondergaan van de Franse componist Olivier Messiaen. "Ik heb nooit privé-les van hem gehad, maar me wel diepgaand met zijn muziek beziggehouden. Wat me in zijn werken fascineert zijn de klankkleur, de sonoriteit en de spiritualiteit. Indirect voel ik me sterk verwant met Messiaen."

In een poging zijn muzikale taal te omschrijven noemt hij enkele Renaissance componisten (bv. Josquin) waarmee hij zich ook zeer verbonden voelt. "Wat ik in hun werk waardeer, is dat zij grote emotie op een koele manier in een vorm proberen te gieten. Met een zekere distantie structureren en formeren, waardoor emotie niet onder een teveel aan cerebrale techniek wordt verpletterd.

Zo wil ik ook emotie kanaliseren.
Emotie niet verteren door een verkeerde timing.
Maar in de tijd zetten, lengte geven.
Op de goede manier kunnen vervelen. Niet saai vervelen, maar ergens de tijd voor nemen.
Talmen. Bach is bijvoorbeeld een meester in het lang kunnen vertoeven op één plek."

Als  lievelingsgeluid noemt hij: "Het luiden van een heleboel klokken tegelijkertijd met als hoogtepunt: de opening van het Oude Muziek Festival in Utrecht."
 
En het mooiste compliment dat hij ooit kreeg?
"Daan Manneke is de Sweelinck van de 20e eeuw."

In het nieuwjaarsconcert zingen we Psalm 121 (1962), Cantique de Simeon (1991) en Psaume 122 (2002).
Abonneer je op het UKK-nieuws.
Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Je kunt je er zelf ook voor aanmelden. Elke 10e aanmelding ontvangt een vrijkaartje voor ons komend concert. Weet je iemand die het waarschijnlijk op prijs stelt om het UKKnieuws te ontvangen? Stuur deze nieuwsbrief door, alvast dank daarvoor!
Ja, ik ontvang graag het UKK-nieuws
Het Utrechts Kamerkoor is een gemengd klassiek kamerkoor dat werd opgericht in 1952, sinds dit jaar geleid door Bauwien van der Meer. Ons repertoire omvat een brede schakering aan werken uit de Europese koorliteratuur vanaf de Renaissance tot hedendaags. We zingen hoofdzakelijk a capella werken in een thematische programmering. Hiermee willen we onszelf steeds uitdagen en ons publiek verrassen met bijzondere muzikale ervaringen. Daarnaast voeren we ook graag koorwerken uit met instrumentale begeleiding. 
Copyright © 2019 Utrechts Kamerkoor, Alle rechten voorbehouden.


Ons mailadres is:
utrechtskamerkoor@gmail.com

Wil je aanpassen hoe je deze mail ontvangt?
Je kan je profiel aanpassen or je uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp