Copy

Nieuwsbrief 3 april 2020

De uitdagingen van vorst

Zolang er nog geen vruchtzetting is kan (nacht)vorst veel schade aanrichten. Wij adviseren tijdig Frostect 2.0 te spuiten om de fruitbomen te beschermen.

De harpine-eiwitten in FrosTect 2.0 zetten de nieuwe gevormde cellen in de bloem en vruchtbeginsel aan tot het activeren van het immuunsysteem. Calcium is nodig in dit proces. Stoffen als jasmonzuur, salicylzuur en fosforzuur zorgen voor een hogere mineralendichtheid in de cel (zouten), waardoor de celinhoud tot -4/-5 graden vorst kan verdragen. Beschadigde cellen worden hersteld door het afweer-mechanisme.

Dosering: twee dagen (40-48 uur) voor verwachte vorst 1,5 kg per ha FrosTect 2.0 toepassen. Bij opnieuw nachtvorst binnen 3 dagen volstaat herhalen met 1 kg/ ha.
 
Conference peren na 5 nachten vorst
Links geen behandeling, rechts na 3 behandelingen Frotect 2.0
Bladvoeding als ondersteuning
Het toepassen van bladvoeding heeft een sterk ondersteunende functie in deze moeilijke periode. De fruitbomen zijn tot na de bloei uitsluitend aangewezen op de reserves die afgelopen winter in de dikke takken, stam en wortels als zetmeel zijn opgeslagen. Wanneer er weinig knop aanwezig is, dan is dat een teken dat bladvoeding gewenst is.
OPF 7-2-3 is de aangewezen bladvoeding om nu toe te passen ter ondersteuning van de beschadigde plantencellen. Deze plantaardige bladvoeding bevat aminozuren die sterk bijdragen aan het herstel van beschadigde cellen en het vormen van nieuw weefsel. Een bijkomstig voordeel is dat OPF de bijen en hommels niet afschrikt (het stinkt niet) en daarom veilig rond de bloei toegepast kan worden. Ook bij droog en schraal weer is deze bladvoeding prima opneembaar.

Dosering:
3 liter OPF 7-2-3 + 1 liter Fulvic25 per ha
Wanneer deze gift gecombineerd wordt gegeven met Frostect 2.0, is de toevoeging van Fulvic25 overbodig.
Weerbaarheid stimuleren met Colortect
De ontwikkeling van de bloei gaat nu snel. In het stadium van de witte/roze knop vindt de celdeling van de bloem plaats, hier wordt de basis gelegd voor de kwaliteit van het fruit. Wij adviseren om in deze fase ColorTect met calcium en silicium te spuiten voor extra stevige celwanden. Deze toepassing herhalen in de vruchtzettingsfase. Wanneer vruchtcellen voldoende calcium en silicium bevatten, worden ze beduidend sterker en verhogen de weerbaarheid. 

Dosering: voor bloei: 1,5 kg ColorTect / ha* - bij vruchtzetting: 2 kg ColorTect / ha 

*Als een eerdere bespuiting met Frostect 2.0 heeft plaatsgevonden, kan de eerste bespuiting worden overgeslagen. De toepassing bij vruchtzetting wordt sterk aanbevolen, om de nieuwe cellen ook te voorzien van voldoende afweerstoffen, calcium en silicium. 

Deze bespuiting is goed te combineren met OPF 7-2-3 en reguliere fungiciden. Niet samen gebruiken met groeiregulatoren en dunmiddelen!
Voor vragen of een advies op maat kunt u contact op nemen met Raymond Notermans:

Raymond Notermans
Teeltadviseur

r.notermans@phc.eu
+31 (0)6 - 12 10 55 26
@PHC_PlantHealthCure
www.phc.eu
Facebook
Copyright © 2020 Plant Health Cure BV, All rights reserved.

Plant Health Cure BV
Postbus 103
Oisterwijk, 5060 AC
Nederland


Hier kunt u aangeven hoe u onze nieuwsbrieven wilt ontvangen:
 contact voorkeur aanpassen  of  afmelden voor de nieuwsbrief