Copy

Nieuwsbrief april 2020

Kwaliteitsverhoging met ProAct
Het groeiseizoen is begonnen, de meeste uien en bieten staan al boven de grond en het zal niet lang meer duren voordat de aardappelen zich ook laten zien. Dit betekent voor het aardappelgewas dat het bijna tijd is om maatregelen te nemen om de knolzetting positief te beïnvloeden en tevens de kwaliteit te stimuleren. Bespuiting met ProAct zorgt voor betere calcium opname en beïnvloedt het groeiproces op positieve wijze. 

Per gewas kan de timing van toepassing variëren. Zo is de eerste toepassing voor pootaardappelen bij haakstadium, terwijl consumptieaardappelen de eerste toepassing pas bij bloei krijgen. Voor harde uien voert men de eerste bespuiting uit op het moment van bolvorming.

Om direct inzicht te hebben in het moment van toepassing, kunt de bijgevoegde advieskaarten raadplegen:

                                        
Pootaardappelen                         Consumptieaardappelen               Uien
 
Abiotische stress
Door allerlei omstandigheden van buitenaf kan er abiotische stress ontstaan in de gewassen. Bij hitte en of droogte zie je bijvoorbeeld bij aardappelen de bloemen ineens hoog boven het gewas uitkomen en/of de bladeren beginnen te knijpen en donkerder te worden. Om te overleven wordt de sapstroom beperkt, sluiten de huidmondjes en de fotosyntheses stopt. In een dergelijk geval komt de productie geheel stil te liggen. Sterker nog, de plant gaat interen door zijn reserves (o.a. vetzuren) aan te spreken. Bij hogere temperaturen kan de plant namelijk maar beperkt Co2 omzetten in zuurstof en voedingssuikers.

Naast visuele observatie is dit ook heel goed met plantsap analyses in kaart te brengen. Wanneer een plant zijn reserves aanspreekt omdat fotosynthese nauwelijks mogelijk is, piekt het ammonium gehalte vooral in het jonge blad. Dit is in figuur 1 ook te zien waar het ammonium gehalte rond twee stressmomenten is gemeten.
Aminozuren als energiebron
Door vlak voor zo’n stress/hitte periode plantaardige aminozuren op het blad te spuiten wordt de fotosynthese versterkt. De plantaardige aminozuren zijn immers een gratis energiebron voor het gewas. Het gewas kan dan ook over voldoende koolstof en suikers beschikken.

OPF 7-2-3 bevat een lage concentratie nikkel, dat essentieel is om het ammoniumgehalte in het blad te reduceren. De drieledige combinatie van aminozuren, suikers en essentiële spore-elementen zorgt dat de sapstromen beter op gang blijven en het gewas beter met de stress omstandigheden kan omgaan. Doordat de fotosynthese beter blijft functioneren, heeft het gewas ook meer suikers voor wortelgroei en onderhoud van de microbiologie in de bodem beschikbaar. De samenwerking met mycorrhiza en bacteriën helpt het gewas langer te beschikken over vocht en voeding. Het activeren van mycorrhiza na aanplant of zaaien is mogelijk door Myconate toe te passen.

Bij langdurige stressperiodes (langer dan 5-7 dagen) kan een herhaaldosering worden toegepast. De beste én economische manier om die plantaardige aminozuren te geven is door middel van OPF 7-2-3 in combinatie met Fulvic 25. Ook Natural Green, een Ca/Mg meststof kan hierbij heel waardevol zijn. Calcium is namelijk erg belangrijk voor de weerbaarheid van de plant.
Dit advies is niet alleen voor aardappelen, maar universeel toepasbaar in de meeste gewassen.

Heel goede resultaten zijn ook gehaald door regelmatig een kleinere dosering mee te geven, samen met de fytophtorabespuitingen, zo eens in de 10-14 dagen. De aanhoudende vitaliteit van de plant geeft een constantere groei en daardoor een hogere weerbaarheid en productie.

Voor vragen of een advies op maat kunt u contact op nemen met Johan Middelkamp:

Johan Middelkamp
Teeltadviseur

j.middelkamp@phc.eu
+31 (0)6 - 23 60 41 30
@PHC_PlantHealthCure
www.phc.eu
Facebook
Copyright © 2020 Plant Health Cure BV, All rights reserved.

Plant Health Cure BV
 Veldweg 7 | 5061 KJ
     Oisterwijk | Nederland


Hier kunt u aangeven hoe u onze nieuwsbrieven wilt ontvangen:
 contact voorkeur aanpassen  of  afmelden voor de nieuwsbrief