Copy
Plant Health Cure is specialist en al 20 jaar koploper op het gebied van mycorrhiza-technologie en bodembiologie. In deze nieuwsbrief een uitleg waarom mycorrhiza zo bepalend is voor plantweerbaarheid.

Meerwaarde Mycorrhiza

Mycorrhiza is de verzamelnaam van gunstige schimmels die een relatie aangaan met het wortelsysteem van planten. In ruil voor plantensuikers uit de wortels maken zij mineralen opneembaar voor planten, waardoor planten gezonder blijven en de aanwezige voeding beter benut wordt.
 
Door de uitbundige groei en geringe diameter van de schimmeldraden of hyfen (ca. 3μm) kunnen mycorrhiza-schimmels een groot bodemvolume exploiteren. Zij maken mineralen vrij en transporteren deze via de schimmeldraden tot in de plantenwortels. De opnamecapaciteit van de wortels neemt gemiddeld met circa 700% toe, waardoor planten gemakkelijker en efficiënter water en voedingsstoffen opnemen. Planten hebben daardoor, ook in tijden van droogte, veel beter toegang tot water en voeding.
Er kunnen geen twee schimmels op dezelfde plaats groeien. Daarmee kan elke teler zelf bepalen welke schimmel rond de plantenwortels groeien. Goede of slechte!
Het is bewezen dat mycorrhiza-schimmels bijdragen aan de resistentie van planten tegen ziekteverwekkers in de bodem en droogte.

Het is relatief onbekend dat Mycorrhiza en vele soorten bodemschimmels, bepaald niet vegetarisch zijn. Bodemschimmels zijn het beste antwoord tegen aaltjesproblemen. Wij noemen aaltjesproblemen eigenlijk schimmelproblemen: bij gebrek aan bodemschimmels kunnen de aaltjes zich ongehinderd vermeerderen en kostbare overlast bezorgen. 
Mycorrhiza schimmels scheiden ondermeer glomaline uit. Glomaline lijmt bodemdeeltjes voor vele jaren aan elkaar waardoor de grondstructuur verandert in goed doorlatende en zuurstofrijke grond (aggregaatvorming).  

Meten is weten
Overweegt u de toepassing van  mycorrhiza in uw teelt? Dan is het verstandig om vooraf te bepalen of dit nodig is. Voor containerteelten is het duidelijk; in potgrond zit nooit mycorrhiza. Of mycorrhiza (nog) in uw grond aanwezig is onderzoeken we graag voor u.  Wij voeren deze analyses in ons eigen specialistisch laboratorium in Oisterwijk uit. De uitkomsten hiervan bieden een inzicht in de manier waarop mycorrhiza’s bijdragen aan de weerbaarheid van uw gewas.
In de prakijk
In februari 2020 hebben wij mycorrhiza toegepast bij een biologische glasgroenten teler (tomaat / komkommer) in Zeeland. De metingen zijn uitgevoerd op de wortels van tomaat. De eerste 0-meting toonde een beperkte mycorrhiza kolonisatie (22%). De kolonisatie was te laag voor een goede afweer en opname. 

 
Door toevoeging van het product VA-PWI werden mycorrhiza sporen direct op de wortels gebracht. Dit gebeurde door de kluit kort te dippen voor aanplant. Na 6 weken werd een nieuwe analyse uitgevoerd: Hierbij was de score significant hoger (55). Deze uitslag toonde aan dat de mycorrhiza-schimmel en plantenwortels  succesvol zijn gaan samenwerken. Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan even contact met ons op.

Wilt u meer weten over mycorrhiza (link naar https://www.phc.eu/kennis/alles-over-mycorrhiza/)  of andere belangrijke wortelbiologie, neem dan gerust met ons op. We horen graag van u!

Literatuur: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4646980/ en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16441763

Menno Kamphuis
Teeltadviseur

m.kamphuis@phc.eu
+31 (0)6 - 3071 7143
@PHC_PlantHealthCure
www.phc.eu
Facebook
Copyright © 2020 Plant Health Cure BV, All rights reserved.

Plant Health Cure BV

Veldweg 7 | 5061 KJ
    Oisterwijk | Nederland


Hier kunt u aangeven hoe u onze nieuwsbrieven wilt ontvangen:
 contact voorkeur aanpassen  of  afmelden voor de nieuwsbrief