Copy

Nieuwsbrief mei 2020

Vorstbescherming 

Veel gezette vruchten van o.a. kersen, pruimen, appels en peren zijn ook nu nog gevoelig voor vorst. In de afgelopen periode hebben we regelmatig te maken gehad met vorst. Van klanten ontvangen wij positieve feedback op het gebruik van FrosTect ter bescherming van hun gewas. Op tijd uw gewas behandelen blijft daarom ons advies! 

Advies: 1,5 kg FrosTect 2.0 per ha.

Bij de druiventeelt is de scheutvorming voor sommige rassen al zo ver gevorderd dat beregenen ook een risico is voor het breken van scheuten door het gewicht van het ijs. Ook hier kan FrosTect een uitstekende bescherming bieden.

Bladvoeding
Bij droogte en hogere temperaturen wordt te weinig water uit de bodem opgenomen terwijl de verdamping doorgaat. Dit heeft gevolgen voor de fotosynthese. Juist op momenten van droogte heeft bladvoeding een sterk toegevoegde waarde en ondersteunende functie voor de zetting en goede uitgroei van vruchtjes. Met bladvoeding wordt het verlies aan fotosynthese grotendeels opgevangen.

OPF 7-2-3 is momenteel de meest  aangewezen bladvoeding om nu toe te passen ter ondersteuning van uitgroei van blad en vruchten. Deze bladvoeding bevat de hoogste variatie en percentage van plantaardige aminozuren die zonder energieverbruik  van de plant groei kan genereren. Ook bij droog en schraal weer is deze bladvoeding goed opneembaar.

In Mei en Juni vindt tevens de knopaanleg voor het volgende teeltseizoen plaats. Bladbemesting met aminozuren en specifieke mineralen ondersteunt op de eerste plaats een goede knopaanleg voor het volgende jaar.

Advies: 3 liter OPF 7-2-3 + 1 liter Fulvic 25 per ha.
Wanneer deze gecombineerd wordt met FrosTect 2.0 dan is de toevoeging van Fulvic25 overbodig.
Mineralen vrijmaken met Fulvic 25
Het komt vaak voor dat mineralen als calcium, ijzer of fosfaat veelvuldig aanwezig zijn in de bodem, maar niet beschikbaar voor de boom. Fulvic25 maakt kat-ionen, en dus ook ijzer, beter opneembaar.

Bekijk hier de tussentijdse proefresultaten  'Bevordering IJzeropname in perenteelt'

Avies:
2 x10 liter Fulvic25 per ha zwartstrook, toepassen vanaf april / mei vóór regen. Wanneer fertigatie mogelijk is de toepassing opdelen in 4 momenten, maandelijks 5 liter per ha fertigeren.
Terugval bomen
In de praktijk worden wij steeds meer geconfronteerd met terugval van bomen. Terugval wordt vaak door muizen of woelratten veroorzaakt. Ook droogte is een oorzaak. Zolang er nog groen blad aanwezig is, is herstel mogelijk. Wij hebben zeer goede ervaring met het herstellen van bomen door de toepassing van OPF 7-2-3, Fulvic 25 en Biopak. De bomen zijn in staat nieuwe wortels te maken wat zich bovengronds uit in nieuwe scheutvorming.
 
Advies: 5-10 ltr OPF 7-2-3 + 3 ltr Fulvic 25 in 1000 ltr water oplossen en aangieten. Voeg hier 0,25 kg Biopak toe voor 500 bomen..
Voor vragen of een advies op maat kunt u contact op nemen met Raymond Notermans:

Raymond Notermans
Teeltadviseur

r.notermans@phc.eu
+31 (0)6 - 12 10 55 26
@PHC_PlantHealthCure
www.phc.eu
Facebook
Copyright © 2020 Plant Health Cure BV, All rights reserved.

Plant Health Cure
Veldweg 7 | 5061 KJ
    Oisterwijk | Nederland


Hier kunt u aangeven hoe u onze nieuwsbrieven wilt ontvangen:
 contact voorkeur aanpassen  of  afmelden voor de nieuwsbrief