Copy
Nordre Gate

Hvilken farge skal huset ha?

Er du i tvil om hvilken farge huset ditt skal ha?
Løft blikket, åpne øynene, og se deg rundt. Omgivelsene inneholder de ledetrådene du trenger for å tilføre bygget identitet. Det er da bitene faller på plass, deretter kommer euforien og entusiasmen.

Fargetrender og en snikende frykt

«Hva er det som er in nå - er det gul? Nei, vent, er det grått kanskje, nei det var i fjor? Hjelp.» Panikken for farger inntar fort når fargevalget baseres på trendbildet. Frykten kommer snikende når du må forholde deg til det som frontes i interiørblader, og ikke det som skaper trivsel og tilhørighet.

La oss rive av plasteret først som sist: det er helt uinteressant å snakke om sesongens farger. Hva som er kult nå, eller har gått ut på dato i morgen, sier ingenting om gata eller området du bor i. Det gir ingen tilhørighet.

Badebakken Boligsameie - Før

Badebakken Boligsameie, Oslo i 2019

Badebakken Boligsameie - Etter

Badebakken Boligsameie, Oslo. Etter oppussing av fasader med nytt fargekonsept
©KOI Fargestudio Foto: EinarAslaksen

Arkitektonisk formspråk er foranderlig, farger bestandige

Fargeepoken som har preget de siste 20 årene har bestått av beigehvit og hvit-grått-sort. Det er lite som kan minne om vårt naturlige habitat, og det er lite som kan minne om Oslos historiske identitet. Om vi legger til at omgivelsene påvirker våre følelser, tanker og atferd og at 80% av menneskelig sanseopplevelse er visuell, er resultatet en ganske grå tilværelse.

Da er det ikke rart at fargebruk på bygninger har fått et ufortjent rykte som dristig og sprekt. I bunn og grunn handler fargebruk på fasader om å finne tilbake til kjernen. Arkitektonisk formspråk er foranderlig, mens farger og materialer er bestandige. Når en ikke tar hensyn til historie i egen by, ender man opp med steder som er identitetsløse.

Heldigvis ser vi en endring. I 2010 begynte fargene så smått å vekkes til live igjen, sammen med økt fokus på bærekraft, naturen og de nære tingene.

Eger i Karl Johans gt. var tidligere malt hvit med grå detaljer. Nå har bygget blitt fargesatt i historiske, kortreiste farger, og har gitt området et løft.
Etterbilde av ©EinarAslaksen

Hvordan skape harmoni - i bybildet og i kroppen

Her kommer smørbrødlista du har lengtet etter. Vi i KOI gir deg tre kjappe tips til hvordan du kan sette i gang prosessen med å fargesette en fasade. I alle prosjekter vi gjør, starter vi med en grundig analysefase, research og til slutt konseptutvikling.

1. Kortreiste farger

Mer enn før, ser vi at det personlige og nære tiltrekker oss. Kortreist mat og gjenbruk er i vinden, vi søker til det som har en historie og en affeksjonsverdi.

Når du skal male en fasade, gjelder de samme prinsippene - det som er nært, er kjært. Vi kaller det kortreiste farger. Se på omkringliggende bebyggelse, områdets identitet og historie.

På denne måten vil ikke fargene fremstå som utdatert eller umoderne på kort tid, det vil tvert imot gli inn i omgivelsene som en verdig, tidløs tolkning. En bygning er aldri uten kontekst, den er en del av byen.

Huitfeldtsgate, Oslo. Før og etter.
Etterbilde av ©EinarAslaksen

2. Detaljer og arkitektur

Skal du fargesette nybygg eller trehus? Regelen for samtidsarkitektur, er at det ikke finnes noen. Her er det viktig å analysere gateløpet, hvilke farger som er brukt på omkringliggende bygg, samt ta hensyn til detaljer og materialer som finnes i nærheten. Hvilke farger mangler, hva kan forsterke identiteten i området?

Les deg opp på den arkitektoniske epoken huset ditt hører til, og se på hvilke prinsipper som gjalt for fargesettingen. Var f.eks vindusomrammingen lys eller mørk i forhold til fasaden? Var det vanlig med sterke farger på fasaden, eller mer støvete og lys? Se hvordan du kan få tolket historiens fargesettingsprinsipper på en måte som fungerer i dagens omgivelser. Ha respekt for arkitekturen, og også gateløpet huset ditt befinner seg i. Husk at huset ditt alltid er en viktig brikke som er en del av en større helhet.

Nordregate på Grunerløkka i Oslo var et nyoppført boligprosjekt, nedtagget og utskjelt. Eierne tok saken i egne hender og husene fikk nye farger og et helt nytt uttrykk. Etterbilde av ©KOI Fargestudio Foto under: EinarAslaksen

3. Skap stemningen du ønsker: se, vurdér og analysér

I boka Edens Have maler Hemingway et bilde av et nygiftet par som nyter late dager på den franske Middelhavskysten. Teksten er så levende skrevet at den nærmest spretter ut av boka. Han skriver om bløtkokte egg med knallgul plomme, om den friske morgenluften, det asurblå havet, den skarpe smaken av grovmalt pepper og varm kaffe, den sikoriduftende bollen med café au lait - og om et hotellværelse som minner om maleriet av van Goghs værelse i Arles, i gult, sjøblått og eplegrønt. Hovedpersonen i boka renner nærmest over av inspirasjon og glede: Fargene, duftene og smakene taler til sjelen, de nærer ham med ro og velbehag.

Vi slipper ikke unna sansene våre. Farger og dekor er blant de viktigste elementene for å gjøre det vakkert og trivelig rundt oss. Arkitektur og fargevalg påvirker sansene våre. Åpne øynene, gjør deg bevisst på omgivelsene og sett i gang.

Vi ser mange nyoppførte ferdighus i sort/hvit fargesetting om dagen. Ved å tenke langsiktig og kortreist kunne disse husene fått et mye mer spennende og varig utseende. ©Systemhus Fargekonsept: KOI Fargestudio

Trenger du hjelp til fargesetting av din bolig?

Les mer om fargesetting av arkitektur her eller send en e-post til mail@koifargestudio.no

Meld deg på:

Som svar på stor etterspørsel, setter vi opp et nytt korona-vennlig onlinekurs i fargesetting av interiører 27.april 2021 kl 1730-2100. Kurset egner som for privatpersoner eller profesjonelle som ønsker å lære mer om fargesetting av interiører med varig resultat.

Agenda:

1. Hva er farge? Hvorfor er det viktig?
2. Fargetrender – hvor er vi – hvor skal vi
3. Utdeling av palettverktøy og gjennomgang av dette
4. Slik bygger du opp en fargepalett og gjennomgang av forskjellig type paletter
5. Farger i taket – når og hvordan?
6. Tapet og tekstiler – hvordan få det til å fungere i et moderne hjem
7. Q&A – vi svarer på deres spørsmål! De kan være konkrete eller abstrakte, enkle eller kompliserte.

Tid og sted: 27.april kl 1730-2100 – online Kurset koster kr 1900,- ink mva

PÅMELDING: https://koifargestudio.no/tjeneste/kurs/onlinekurs-for-privatpersoner-i-praktisk-fargesetting-av-interiorer/

Om KOI Fargestudio:
Koi Fargestudio er Norges første og ledende multidisiplinære fargestudio. Studioet har som målsetting å bidra med målrettet og effektiv fargebruk innenfor byrom, arkitektur, interiørarkitektur, offentlige rom og institusjoner.

Instagram iconWebsite iconEmail icon

Copyright (C) 2021 KOI Fargestudio. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp