Copy

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis 

Nieuwsbrief 16, tweemaandelijkse uitgave

We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!

PieterBrueghelHuis weer open 


Het PieterBrueghelHuis heeft tussen 5 en 18 november haar deuren moeten sluiten i.v.m. de aangescherpte maatregelen tegen de corona besmetting.
Gelukkig laten de cijfers zien dat het aantal besmettingen afneemt. We zijn vanaf 19 november weer open!
Onze eerste dag werden we bezocht door Omroep Brabant.

Bekijk hier het filmpje dat is gemaakt van bezoekers op deze dag!
In de agenda op onze  website staat wat er allemaal te doen is. De maatregel om met niet meer dan 30 personen in het gebouw te zijn blijft staan. Daarnaast is afstand houden en handhygiëne belangrijk evenals het dragen van een mondkapje wanneer je rondloopt in het gebouw. We kijken net als iedereen uit naar het vaccin en de tijd dat we zonder zorgen elkaar kunnen ontmoeten.

 


Rabo ClubSupport actie een succes!

Voor Rabobank is een club zoveel méér dan een club. Daarom bieden zij clubs een steuntje in de rug. Het PieterBrueghelHuis riep iedereen op om te stemmen om zo ons doel te halen: aanschaf van zonnepanelen. We komen steeds dichter bij ons doel met de fantastische financiële steun van de Rabo Clubsupport actie.

Bedankt voor alle stemmen! Bekijk hier de video die speciaal voor ons is gemaakt.

Rabo clubsupport actie

 

Column 


Een open zondagmiddag
 
De tweede zondag in oktober. Het is koud, het regent en het waait hard. Ik ga tegen half elf naar het PieterBrueghelHuis en het is stil op de weg. Onderweg vraag ik me af wat deze zondag brengen zal. Komen er wel bezoekers vanmiddag? Het is allemaal zo anders in deze coronatijd. Tegelijk denk ik ook: “Het komt wel goed, het is eigenlijk altijd goed”. Bij het PieterBrueghelHuis aangekomen zie ik dat de yoga al bezig is. De bezoekers van het documentaire Festival Beholders gaan zo komen. Onze vrijwilligster zet alles klaar voor de koffie. Zo gezegd, zo gedaan. Met grote aandacht wordt er gekeken naar de indrukwekkende documentaire ‘Wei’, die gaat over een gezin waarvan de vader dementie heeft. Liefde, verdriet, boosheid; het hele proces is met respect in beeld gebracht. In het nagesprek met de documentairemaker – die tevens de zoon is in het genoemde gezin – weet men elkaar te vinden.
 
Als de filmbezoekers en -makers rond één uur naar huis gaan, komen de dames van het IVN binnen. Zij zijn enthousiast en gaan hun thema voor deze middag voorbereiden. Dit thema is: “groen, grijs en gezellig”. ‘Groen’ staat voor de natuur, ‘grijs’ voor de leeftijd van de dames en ‘gezellig’ geeft de sfeer aan die deze bijeenkomsten altijd kenmerkt. Er komen nog een vrijwilligster en een stagiaire om te helpen. Ik kijk naar buiten en zie het slechte weer. Het gevoel bekruipt me van “zal er wel iemand komen; huiselijke gezelligheid op deze herfstachtige zondagmiddag? We wachten het af”. De sfeer is goed. De dames van het IVN zijn enthousiast en hebben de natuur mee naar binnen gebracht. Ze hebben een mooie tafel gemaakt met bladeren, takken en bessen.
Er zijn acht bezoekers en de dames geven hun presentatie. Iedereen zit aandachtig te luisteren en is actief tijdens de opdrachten. Iedereen komt in beweging. Een lekker hapje wordt door de vrijwilligers op tafel gezet en de tijd vliegt voorbij. Eigenlijk komen we tijd tekort. Het is gezellig, huiselijk en het voelt warm aan. Weer kijk ik naar buiten en zie dat het nog steeds regent. Ik denk dan: deze sfeer is fijn en brengt wat je iedereen gunt, ook al is het met een kleine groep. Het zit niet in de aantallen, maar in wat je brengt en dat je mag zijn wie je bent. We hebben vanmiddag niet alleen geleerd om de bladeren en vruchten van verschillende bomen te herkennen, maar ook nog kennis gemaakt met de astrologische betekenis van bomen in sommige Oosterse culturen.
 
In de auto onderweg naar huis denk ik: “Het was goed zo. Het was een fijne zondagmiddag”.
 
Trudy van Daatselaar, (inval) coördinator 
 

Noteer in uw agenda
 

Training voor vrijwilligers door Cor Kanters op de woensdagavonden 6 en 20 januari van 19.30 – 21.00 uur of de vrijdagochtenden 8 en 22 januari 10.00- 11.30 uur.

De training is bedoeld voor alle vrijwilligers en heeft als doel: (beter) in contact komen en blijven met de ander in het PieterBrueghelHuis en positieve ervaringen opdoen in het ontmoeten van de ander.
Aanmelden kan tot 31 december. Er is plaats voor maximaal 9 vrijwilligers.
 
Informatiebijeenkomst voor (toekomstig vrijwilligers) 
Bestrijden van eenzaamheid onder ouderen 

Woensdag 25 november 13.30 inloop start 14.00 – 15.30 uur in het PieterBrueghelHuis.

Esther de Bie, ervaren sociaal werker bij ONS welzijn neemt ons mee in het thema eenzaamheid. Hoe herken je eenzaamheid en wat kun je doen voor ouderen die eenzaam zijn. Geïnteresseerd om mogelijk deel te nemen als vrijwilliger voor de doelgroep? Je kunt je aanmelden tot en met 25 november.

Aanmelden
Aanmelden kan via de coördinatoren per e-mail:  info@pieterbrueghelhuis.nl of Telefonisch tussen 10.00 en 16.00 uur naar 0413- 39 52 80. 

Vooraankondiging
Netwerk Zorg en Welzijn Meierijstad dinsdag 20 april 17.00 – 19.00 uur.
Gesprek- gezondheid- gezamenlijkheid
 
Dit netwerk is bedoeld voor professionals en betrokken vrijwilligers uit die actief zijn in de (eerstelijns) zorg en welzijn in Meierijstad. We willen elkaar inspireren en van elkaar leren. Juist aandacht voor elkaars werk en bundelen van de samenwerking maakt alles mooier!

Wilt u op de hoogte gehouden worden over het programma of wilt u een deel van het programma samen met ons invullen? Mail of bel een van de coördinatoren via : info@pieterbrueghelhuis.nl of Telefonisch tussen 10.00 en 16.00 uur naar Tel. 0413- 39 52 80.
 
Herfst in onze PieterBrueghelHuis Tuin 


Zo mooi kan de herfst zijn!
Een bijdrage van Arthur Pfaff, bezoeker en vrijwilliger PieterBrueghelHuis 

Nieuwe activiteiten in PieterBrueghelHuis
 
De Narcotics Anonymous groep kortgezegd NA- groep is in september gestart op de woensdagavond. Het gaat om een zelfhulpgroep voor mensen met een verslaving die anoniem elkaar helpen in hun strijd tegen hun middelengebruik.
Klik hier voor meer informatie over de NA zelfhulpgroep. 
De groep verzameld elke woensdagavond rond 19.30 bij het PieterBrueghelHuis en start om 20.00 uur met een programma tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden kan via  Dennis Tel 06 235244307.
 
Voor het nieuwe jaar staat een aantal nieuwe activiteiten op het programma waaronder zwangerschapsyoga en Workout van verzorgd door Judith Gaffert. Let op onze agenda en bezoek de website Judith SweetMom.

Mindfulness door het bedrijf Mind Workz. Mind-Workz organiseert hiervoor in december twee bijeenkomsten (u kiest een datum) waarin  gelegenheid wordt geboden om  meer te weten te komen over mindfulness en de workshop die zal worden geboden vanaf 20 januari.
De data voor de cursus zijn op woensdagmiddag (13.15 inloop tot 16.00 uur) en woensdagavond (19.15 uur inloop tot 22.00 uur)  20 , 27 januari, 3 , 10 , 17 , 24 februari en 3 en 10 maart 2021.

De kennismakingsbijeenkomsten worden gehouden op:
Maandag 14 december 13.15 inloop programma 13.30- 15.00 uur
Woensdag 16 december 19.15 inloop programma 19.30 - 21.00 uur

Wilt u deelnemen aan een bijeenkomst dan kunt u zich aanmelden via een mail naar info@pieterbrueghelhuis.nl of Telefonisch tussen 10.00 en 16.00 uur naar 0413- 395280. NB er kunnen maximaal 9 deelnemers in een groep.  Voor de bijeenkomst vragen we een vrije bijdrage voor de docenten en de consumpties. U kunt ook alvast een kijkje nemen op de website van Mind-Workz om meer te weten te komen over Suzanne van den Heuvel en John Bernards.
 
Brei-mee-en-haak-aan Club: Herfstgeluk
 
We gunnen juist iedereen die (veel) alleen is en weinig kan ondernemen een stukje geluk!
De brei-mee-en-haak-aan groep biedt  handgemaakt leuke producten die u als cadeautje voor uzelf of voor een ander kunt kopen.
 
Hieronder staan enkele producten van de groep. Meer producten staan op de website en op dinsdag en donderdagmiddag kunt u vanaf 13.30 uur de producten ook in het PieterBrueghelHuis bewonderen en kopen. 

 Dat wat blijft

Opnieuw doen enkele dames van de handwerkclub mee aan een kunstproject. Dit keer was Monique Broekman op zoek naar borduursters. Het project ‘Dat wat blijft’ heeft als onderwerp de Zuid-Willemsvaart. Oude foto’s zijn afgedrukt op katoen en mogen vrij geborduurd worden. De borduurwerken worden onderdeel van een reizende tentoonstelling tot en met 2022 op een binnenvaartschip over de Zuid-Willemsvaart van Den-Bosch naar  Luik.
 


Hout & co

Inmiddels zijn de boekenkastjes voor de bibliotheek in Veghel zo goed als klaar. We lagen prima op schema totdat de Corona-maatregelen werden aangescherpt en het PieterBrueghelHuis haar deuren voor 2 weken moest sluiten. Oeps.
 
We waren net bezig met het bevestigen van de scharnieren en de sluitingen. Het was in het begin meer klooien dan vooruit komen 😉. De schroefjes waren zo klein dat we het klusje niet konden klaren met een huis-tuin-en-keuken schroevendraaier. Gelukkig waren daar de mannen van 't Repareer-Huis met de juiste tools. Eén probleem minder. Zette je iets teveel kracht, braken de schroefjes af. Het klusje vraagt heel veel liefde en aandacht. Bij mij dan. En dan is het ook nog fijn wanneer het kastje open kan en het goed sluit. Komt het aan op vakmanschap of vakvrouwschap. Omdat Hout & Co ook gesloten was, heeft Ron de overige kastjes (waren er nog best veel) voorzien van scharnieren en sluitingen. Super fijn! Blijft nog één leuk klusje over; de kastjes voorzien van nummers. Kan niet wachten. Daarna mogen ze schitteren in de bieb. Ben zo benieuwd. Leuk om te vermelden dat meer vrouwen zich aangetrokken voelen tot Hout & Co. Zou dat nou liggen aan de mannen of aan het hout 😉?!
 
Jeannette Kraij 
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp