Copy

Nieuwsbrief  PieterBrueghelHuis 

maart 2019, nummer 6
We hebben weer van alles te vertellen. Fijn dat u meeleest!

In memoriam

Dinsdag 15 januari kregen we het verdrietige nieuws dat José de Boer na een lang ziekteproces was overleden. José is vanaf het allereerste uur van grote betekenis geweest voor het PieterBrueghelHuis. Een mededromer in de initiatiefgroep, die met haar ondernemende geest ons PieterBrueghelHuis mede mogelijk wist te maken. Met een tomeloze energie, veel kennis, rijke ervaring en creatieve, inspirerende ideeën gaf José kleur en invulling aan het PieterBrueghelHuis. Zij wist als geen ander altijd deuren te openen in haar omvangrijke netwerk. Heel ondernemend en intensief bewandelde zij paden, die voor ons erg waardevol werden. Als lid van de deelnemersraad was José een enorm inspirerend persoon, die kundig en aanstekelijk haar visie wist neer te zetten. Met haar overlijden valt er een grote leegte. We zullen haar erg gaan missen.
Onze gedachten gaan natuurlijk vooral uit naar de kinderen en familie van José.
 
 
Hoog bezoek uit de Provincie
 
Tijdens een werkbezoek van de Provincie Limburg aan de Provincie Noord-Brabant in het kader van het programma ‘Sociale Veerkracht’ waren op vrijdag 1 maart gedeputeerden van de Provincies Noord-Brabant en Limburg, ambtenaren van de beide provincies en adviseurs van de organisatie Zet/ Sterk Brabant te gast in de gemeente Meierijstad.
Wethouder Eus Witlox en de ambtenaren Marieke Kersten en  buurtadviseur Nadine Hamzic van de gemeente deelden hun ervaringen over  het succesvol ondersteunen van initiatieven van inwoners in hun gemeente. Het PieterBrueghelHuis, de casus van de wijk De Leest en de verspillingsfabriek maakten deel uit van dit werkbezoek. Na een toelichting van Henri van Swinkels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, op het programma Sociale Veerkracht werden de bezoekers geïnformeerd over ruim anderhalf jaar PieterBrueghelHuis, de effecten van ons bestaan op de gemeenschap en de verwachtingen die wij als burgerinitiatief hebben ten aanzien van ondersteuning door Provincie en gemeente.  Onze vrijwilligers en bezoekers hebben hun best gedaan voor een mooi welkom! Nogmaals bedankt voor jullie inzet. We hebben het PieterBrueghelHuis mooi op de kaart gezet! 
    
PieterBrueghelHuis blij met donatie Stichting ‘Gewoon Doen Veghel’
 
De vrijwilligers en sponsoren van Stichting 'Gewoon Doen Veghel' waren zondagmiddag 27 januari weer even samen. Afgelopen zomer waren zij allen betrokken en verantwoordelijk voor de area Hang-Out tijdens festival Fabriek Magnifique. Die zondagmiddag werd de opbrengst van de Hang-Out door Gewoon Doen Veghel als gift uitgereikt. Het PieterBrueghelHuis ontving 1500 euro en de Stichting Met je Hart kreeg 500 euro.
Hang-Out was een bijzonder strand en zwembad en werd gerealiseerd door de ondernemers Tony van der Linden van Grondwerken, Douwe Sanders van Bouwcenter, Triny van Rooij van TVR kunststoffen, Peer Hurkmans van EHBO, Teun Horck van Dis, Karin Vissers Yoga, Jawkou van Lieshout van Service en Equipment, Cateraar Bob Hutten en Tiny Ketelaars Timmerwerken.
Roy van de Veerdonk, voorzitter van de Stichting 'Gewoon Doen Veghel', vertelt dat de stichting in januari 2018 is opgericht met als doel om een mooi feestje te maken tijdens Fabriek Magnifique. Hun motto is: Door en voor Veghel, samen een bijdrage leveren aan een prachtig festival. "Vooral de matchen en combi's tussen de maatschappelijk betrokkenen vormen de toegevoegde waarde die het verschil maken. Zo maakten de bezoekers van het PieterBrueghelHuis de kussens voor de Hang-Out, met opbeurende boodschappen voor de festivalbezoekers en om lekker op te chillen", aldus Roy.

 
Samenwerking van 10 organisaties in Meierijstad tegen eenzaamheid

Tien organisaties in Meierijstad hebben de handen ineen geslagen om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Onder de naam “Samen Wel Thuis” gaan ze plannen ontwikkelen om dit probleem aan te pakken. Binnen de samenwerking is een belangrijke rol weggelegd voor ROC de Leijgraaf. Studenten van de onderwijsinstelling gaan zorgorganisaties ondersteunen bij de aanpak van eenzaamheid. De samenwerkingsovereenkomst werd woensdag 20 februari 2019 getekend.
‘Samen Wel Thuis’ is een samenwerking van de gemeente Meierijstad, ROC de Leijgraaf, Welzijn de Meierij, ONS Welzijn, BrabantZorg, Area, Dementievriendelijk Meierijstad, Laverhof, GGZ Oost Brabant en het PieterBrueghelHuis. Samen gaan ze zich inzetten om zelfstandig wonenden uit hun sociale isolement te halen en hun welzijn te bevorderen.
 
Ondersteuning door studenten
Regiodirecteur Hans de Jong van ROC de Leijgraaf over de rol van de studenten: “Bij De Leijgraaf beloven we onze studenten praktijkgericht onderwijs. In de praktijk leren ze immers pas écht hoe het er in het leven aan toegaat. ‘Samen Wel Thuis’ is een schoolvoorbeeld van hoe we die belofte inlossen door samen te werken met bedrijven en instellingen in de regio. Onze studenten gaan straks diverse activiteiten uitvoeren om de eenzaamheid onder inwoners te bestrijden. Daarmee helpen we niet alleen de inwoners, maar ontlasten we ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Op die manier dragen onze studenten bij aan de aanpak van een maatschappelijk probleem en maken ze kennis met de praktijk. Een klassieke win-winsituatie dus.”
 
Nieuwe oplossingen
Bij zorgorganisatie ONS Welzijn zien ze de ondersteuningsvraag van kwetsbare mensen met de dag toenemen. “Om het alsmaar groeiende maatschappelijke probleem op te lossen, of in ieder geval te verzachten, is er vooral behoefte aan nieuwe oplossingen”, vertelt procesadviseur Gonnie Smulders.
“De beste oplossingen komen vaak tot stand door nieuwe verbindingen. ‘Samen Wel Thuis’ moet ervoor zorgen dat we het anders gaan doen dan we al deden. Dat moet ook wel, want anders hadden wij de antwoorden al gevonden. Ik voel bij alle partners een enorme drive en welwillendheid om onze gezamenlijke doelstellingen tot een succes te maken. Bovendien is dit initiatief natuurlijk een geweldige basis om studenten op een betekenisvolle manier kennis te laten maken met een baan in de zorg.”
 
Terugblik op geslaagde droomsessie PieterBrueghelHuis in januari 2019:
‘Dromen over gezondheid, geluk, tijd en aandacht voor elkaar!’

 
 Vrijwilligers, bezoekers , medewerkers en betrokken burgers hebben in een inspirerende avond in januari 2019 hun dromen gedeeld met elkaar.
Het PieterBrueghelHuis organiseerde de droomsessie om met gezamenlijke denkkracht de koers te bepalen voor het PieterBrueghelHuis in 2019 en verder. We spraken over dromen voor jezelf, de burgers van Meierijstad en de dromen voor het PieterBrueghelHuis.
Alle aanwezigen hechten belang aan gezondheid, tijd en aandacht en liefde voor de ander en ‘Het er zijn’ voor mensen. Zeker voor hen die het in het leven wat minder voor de wind gaat of die een stukje aandacht en geluk hard nodig hebben.
Het PieterBrueghelHuis zal moeten werken aan een grotere bekendheid en moeten uitdragen voor wie in Meierijstad het huis bedoeld is. Want alleen dan zullen er (nog meer) mensen de weg naar ons huis gaan vinden.
 
De beste ambassadeurs voor die boodschap zijn de bezoekers en vrijwilligers die nu het hart van ons huis vormen. Samen met hen en met nog meer nieuwe burgers kunnen we er voor zorgen dat het PieterBrueghelHuis een veilige haven is en blijft voor de burgers.
 
Iedereen die meer wil weten over onze dromen is van harte welkom in ons huis.
Zie www.pieterbrueghelhuis.nl
Bellen naar het huis is mogelijk op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur: 0413- 395280
Meedenken of dromen kan natuurlijk ook! Stuur dan je bericht naar info@pieterbrueghelhuis.nl
 

 
Bezoek leerlingen basisschool De Uilenbrink
 
In januari kreeg het PieterBrueghelHuis 4 leerlingen van basisschool De Uilenbrink op bezoek. De leerlingen verzorgden een muziekoptreden en deden spelletjes met de bezoekers van ons huis. Ze brachten koekjes mee om in de pauze de bezoekers te trakteren.
Wat ontzettend gezellig en leuk was dat! Dank jullie wel voor de leuke ochtend.
 
 
Agenda: (nieuwe) activiteiten in het PieterBrueghelHuis

Bij alle activiteiten is koffie of thee beschikbaar. Hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd.Koffie met een praatje - maandag 10.00-12.00 uur

Vind je het gezellig om even gezellig met iemand koffie te drinken, of heb je even de behoefte om je verhaal kwijt te kunnen? Op maandagochtend vanaf 10.00 uur ben ik aanwezig, dan kan je mij gewoon aan de mouw trekken en ik ben er voor je. Ook als je gewoon met iemand de krant door wil nemen en over het nieuws wil babbelen, doe ik gezellig mee.
Dus ik zou zeggen: kom gerust eens langs in het PieterBrueghelHuis, dan zorg ik voor de koffie of thee.
Groeten van Ingrid (vrijwilliger en ontmoetingscoach)


Zing je mee? - vrijdag 5 april, 13.30-15.00 uur

Zingen is heerlijk ontspannend en samen zingen is bijzonder gezellig! Vrijdag 5 april tussen 13.30 en 15.00 uur zingen we samen onder muzikale begeleiding van Rob Homs Nederlandstalige oude en bekende liedjes. We gebruiken een liederenbundel.
Vooraf aanmelden is niet nodig.


Computerles - vanaf start maandag 18 februari steeds met 4 bijeenkomsten

Wil jij ook ‘even een mailtje sturen’ of ‘even wat Googelen’, of de computer beter begrijpen? Dan is deze cursus iets voor jou. Tijdens de computerlessen helpen 2 ervaren vrijwilligers van ONS Welzijn je een weg te vinden in de digitale wereld. De cursistengroep bestaat uit maximaal 6 mensen, die op laptops van Ons Welzijn wegwijs worden gemaakt in een cursus Windows, Word of Excel. 
Een cursus bestaat uit 4 lessen van 2 uur en dat is inclusief een half uurtje pauze met een kopje koffie of thee.  Eén les kost € 5,-. 
 De cursus wordt gegeven in het PieterBrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel. Je kunt je aanmelden bij Mieke Pepers via: 
e-mail: mieke.pepers@onswelzijn.nl  of telefonisch: 06-14 34 24 35 

NB Op de website volgen binnenkort de vervolgdata voor de computercursus.
 


Stoelyoga - maandag 11.00-12.00 uur en 12.30-13.30 uur

Stoelyoga is voor iedereen, zowel mannen als vrouwen. Draag voor yoga een makkelijk zittende broek, met shirt, trui of vest en sokken (of blote voeten).
Stoelyoga is een rustige en vooral ontspannende yogales met ademhalingsoefeningen, hand en/of rugmassage en lichte bewegingen, met een rustgevend muziekje. De les wordt afgesloten met een eindontspanning en yogi kruidenthee of water. De les duurt ongeveer een uur. Kosten: € 3,50 per les. De les wordt verzorgd door yogadocent Charlotte Bierkens.
Aanmelden (verplicht)  kan via een van de coördinatoren. De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers.


Yoga Karin Visser - dinsdag vanaf 12 maart,
9.00-10.00 uur en 10.30-11.30 uur

Karin Visser verzorgt al langere tijd yoga op de dinsdagavond in ons PieterBrueghelHuis. Er is in de avond vaak geen plaats meer voor nieuwe deelnemers en daarom starten er nu ook overdag lessen.
Voor meer informatie over de kosten en aanmelding (verplicht) kunt u contact opnemen met een van de coördinatoren van het PieterBrueghelHuis.
 


Dance For Health zet je letterlijk en figuurlijk in beweging! 
maandag 11 maart, 14.30-15.45 uur

Berdy Stoof Maertens is als professional al ruim een jaar actief met de lessen Dance For Health in het PieterBrueghelHuis. Deze lessen zijn vooral bedoeld voor mensen die beweegbeperkingen hebben ten gevolge van bijvoorbeeld artrose, Parkinson, reuma of MS en hun naasten (mantelzorgers).
Parkinson, Reuma en MS kunnen het gevoel van contact met je lichaam verstoren. 
Bij Dance For Health laten we je graag de kracht van dans ervaren. Daarom kun je geheel gratis en vrijblijvend 4 keer komen proefdansen. De kosten voor de volgende 10 lessen bedragen € 70,-.


De Verwennerij (kapsalon)- maandag, dinsdag, vrijdag

Maandagochtend, dinsdag na 12.00 uur en vrijdagmiddag is Angelique van Liempd aanwezig in de Verwennerij (kapsalon). Zij is  kapster. Ze is als vrijwilligster in het PieterBrueghelHuis gestart, omdat ze graag in haar eigen tempo met haar passie bezig wil zijn. Ze is namelijk 13 jaar geleden geopereerd aan een hersentumor en kan niet meer zoals voorheen dagelijks werken in een kapsalon. Samen met Semhar Gilhagabr, die mooi haren kan invlechten, staan ze voor u klaar.
NB Maak wel eerst een afspraak via info@pieterbrueghelhuis.nl voordat u komt!
 
De kosten zijn:
knippen heren    € 10,- 
knippen dames   €  20,-
uitgroei verven    €  20,-
föhnen                 €  10,-
haarversteviging  €  10,-

 

De kapsalon is nog in opbouw en kan een verrijdbare wasbak gebruiken. Ook andere materialen zijn welkom!
 


Open zondagmiddag - 17 maart 13.30-16.00 uur

Een gezellige middag in huiselijke sfeer, waar ruimte is voor ontmoeting onder genot van thee, koffie of een drankje en iets lekkers. DJ Michel van Zuijlen, maker van radionostos  (www.radionostos.nl) verzorgt de muziek.

 

Oproep

Tuinman of tuinvrouw  gevraagd
Wij zoeken voor onze tuin een ervaren tuinman die graag in de moestuin werkt en die de aanwezige vrijwilligers wil ondersteunen bij het onderhoud van de tuin. Een tuinman die heldere ideeën heeft over het inrichten en onderhouden van een moestuin en hiervoor in het komende voorjaar een goed plan kan opstellen. Momenteel zijn er afwisselend 2  a 3  vrijwilligers actief, op vrijdagochtend en/of -middag.
Het PieterBrueghelHuis is elke werkdag open tussen 10.00 en 16.00 uur.
 
 
Activiteiten voor de vrijwilligers
 
Vrijwilligerscafé - dinsdag 26 maart, 19.30- 21.00 uur
Alle vrijwilligers zijn van harte welkom in het PieterBrueghelHuis voor een kop koffie, thee en iets lekkers. Er is tijd voor ontmoeting en gezelligheid. En eventueel ook voor spelletjes en opdrachten.
Laat je even weten of je komt, aan de coördinatoren of via de mail info@pieterbrueghelhuis.nl .
 
Vrijwilligersmiddag - zaterdag 13 april , 12.45 -17.00 uur
We organiseren een middag vol gezelligheid voor de vrijwilligers.  Het programma is nog in wording, maar we gaan in ieder geval op bezoek bij de Kildonkse molen. Aanmelding kan nu al bij een van de coördinatoren.
Meer informatie en een uitnodiging volgen nog.
 
Noteer in uw agenda
 
Vertelvoorstelling ‘Van horen zeggen’ - maandag 15 april, inloop 19.00 uur; aanvang 19.30 uur
Dit jaar vinden in Veghel verschillende evenementen plaats rond het thema 75 jaar bevrijding. Ook het PieterBrueghelHuis neemt hierin deel.
Zo is er op 15 april een try-out van de voorstelling ‘Van horen zeggen’ van René Hildesheim. In deze voorstelling worden waargebeurde verhalen verteld over vrouwen uit Veghel die tijdens de tweede wereldoorlog ieder op haar eigen manier stonden voor vrijheid.
Zie voor meer informatie https://www.meierijstadherdenkt.nl/vrouwen-van-veghel-voor-vrijheid/
 
Zomerfestival  - zondag 23 juni, 16.00- 21.30 uur
Iedereen is van harte welkom op ons zomerfeest. Voor een praatje, een hapje en een drankje, en vanaf 17.30 uur (tegen betaling) een barbecue.
 
 

 
 
Copyright © *| mei 2018|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp