Copy

Speciale Editie  PieterBrueghelHuis bestaat 1 jaar!

18 mei 2018
We hebben weer van alles te vertellen. Fijn dat u meeleest!

Het PieterBrueghelHuis is binnenkort één jaar geopend! Op 26 mei wordt dat gevierd met een open dag en een feest voor de vrijwilligers. Zij maken het PieterBrueghelHuis tot een fijne plaats waar jong en oud, met of zonder beperking graag komen.
In deze speciale editie vertellen zij hun verhaal over 1 jaar PieterBrueghelHuis
 
"Ons PieterBrueghelHuis al weer 1 jaar in gebruik!"
Fer van Campen voorzitter bestuur PieterBrueghelHuis

In de zomer van 2015 hadden wij met een initiatiefgroep een droom, een mooie plek te maken van het leegstaande Pieter Brueghel  gebouw.  Een plek, waar mensen, die om allerlei reden niet zo gemakkelijk mee doen in het maatschappelijk verkeer,  een hele fijne dag kunnen beleven.  Een plaats om geluk te halen en te brengen. 
 Er is met hulp van veel vrijwilligers en de Veghelse samenleving (e.o.) veel bereikt. Regelmatig merk ik,  dat het “bruist”  van de activiteiten, deelnemers en vrijwilligers. Dat geeft een heel goed gevoel. Toch moet er nog heel veel gebeuren,  zowel aan het gebouw,  als aan onze organisatie. Wij willen thuiswonende kwetsbare mensen en hun mantelzorgers een ontmoetingsplaats bieden, waarin zij vanuit hun kracht, talent en mogelijkheden een plezierige dag kunnen beleven. Het is duidelijk dat dit alleen lukt door goed samen te werken en ons PieterBrueghelHuis nog verder te “verankeren” in onze gemeente. U kunt daarbij zeker helpen!
 
"Ontspanning en nieuwe energie"
 Diny Vrijhof, vrijwilligster

Mijn man Jo en ik bezoeken regelmatig het PieterBrueghelHuis en genieten er van de tijd, ruimte en de activiteiten. Ik organiseer daar de handwerkactiviteiten. Er wordt iedere dinsdag- en donderdagmiddag gehaakt, gebreid en geborduurd.Hier ben ik toch nog een beetje de handwerkjuf, die ik vroeger wilde worden.

Ondertussen is de grote tafel in de huiskamer helemaal vol met deelnemers. Er is altijd ruimte voor nieuwe deelnemers. Schuiven we gewoon wat stoelen bij.

Mijn man is door een herseninfarct beperkt in zijn mogelijkheden, maar in het PieterBrueghelHuis is alles anders. Hier kan hij vrij rondstruinen, kijken bij het schilderen en biljarten en ontmoet hij andere mensen.  
.


 
"Eigenwaarde dankzij PieterBrueghelHuis"
Freddy Cuijpers, vrijwilliger

Als gevolg van een hersenbloeding bij mijn geboorte ben ik halfzijdig verlamd en daardoor spastisch. Ik merk steeds weer dat mijn beperking mijn capaciteiten als administratief medewerker en ICT-ervaringsdeskundige in de weg staat.
Ik ondersteun hier de coördinatoren met administratieve werkzaamheden.  Daar naast help ik ook bezoekers met hun iPad of telefoon.

Voor mij is een zinvolle besteding van de dag heel belangrijk. Ik haal veel voldoening uit mijn werk, sterker nog: mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde krikken ervan op. In het PieterBrueghelHuis krijg ik veel waardering, zowel van de medewerkers als van de bezoekers. Pas als het werk klaar is, ga ik. Daaruit kun je afleiden dat ik er graag ben. Concluderend kun je gerust zeggen dat ik in het PieterBrueghelHuis helemaal op mijn plek zit.”

 
"Mensen helpen en blij maken daar doe ik het voor!"
Ingrid Linschooten, vrijwilliger
 
Na mijn pensionering wilde ik graag vrijwilligerswerk gaan doen. Samen met mijn ma, n zodat ik niet hoef te denken ‘er wacht nog iemand thuis op me’.

De sfeer van het huis sprak mij direct aan.  Ik werk nu als gastvrouw op de zondagmiddag en als vrijwilliger/ organisator geef ik activiteit ‘met je handen in de klei’. Mijn kennis als docent handvaardigheid kan ik daar heel goed gebruiken.

De essentie van het vrijwilligerswerk is voor mij: (kwetsbare) mensen helpen en blij maken. Hier voelt het als thuis. Het is een antwoord op eenzaamheid en gebrek aan het ‘sociale van vroeger’ dat er was voor de mensen in je straat. Die eenzaamheid is een groot probleem merk ik steeds weer als ik bezoekers spreek. 
 
 
 
"Liefde en aandacht voor de ander zijn het beste medicijn!
Marijke Blaauwhof, vrijwilliger
 
Ik ben als vrijwilliger actief en geef "Bewegen op muziek” . Ik heb zelf een professionele dansopleiding gevolgd en vind het heel fijn om anderen te leren luisteren naar muziek en dan te voelen wat de muziek bij hen oproept. Door het voelen en ontspannen komen mensen op andere (positieve) gedachten. De doelstelling van het PieterBrueghelHuis past precies bij mijn aanpak.

Ik weet als vrouw van een huisarts, dat er veel mensen met klachten zijn, die door bewegen en dansen ontspanning ervaren.  Berdy Maertens – Stoof geeft ‘Dance For health’-lessen in het PieterBrueghelHuis.  Dit is dansen en bewegen voor mensen met een chronische aandoening,  zoals Parkinson en artrose. Het resultaat is enorm mooi om te zien; mensen ervaren door de lessen positieve bewegingsmogelijkheden.

Door liefde en aandacht  voor de (kwetsbare) mens neemt het gebruik van psychofarmaca (medicijnen tegen depressie, angst en eenzaamheid) af is mijn overtuiging!  Ik hoop daarom dat we nog meer mensen gaan bereiken.
 

 
 
 
Gemeente Meierijstad heeft behoefte aan PieterBrueghelHuis
Hans Raaijmakers, ambassadeur PieterBrueghelHuis
 
Ik ben, vanaf het eerste uur, ‘ambassadeur’ van het burgerinitiatief PieterBrueghelHuis. Kijk, nu na 3 jaar is het burgerinitiatief tot ‘n draaiende organisatie gerealiseerd.
Nu is de tijd en ruimte om te werken aan het verder bereiken van de bezoekers. Openstellen van het huis is niet genoeg. We moeten niet denken: “ ze komen wel naar je toe”. Het is de kunst de mensen te blijven bereiken. Aan zo’n plek als het PieterBrueghelHuis is behoefte in onze gemeente. Mijn advies luidt: Ben en blijf kritisch, ondernemend en houd je uitgangspunten overeind. Het is goed om samen te werken met andere organisaties en verbindingen te leggen met nieuwe partners. Het motto van wederkerigheid, ofwel ‘halen en brengen’, kun je ook in de externe contacten inzetten. Ondernemers in Veghel zijn altijd genegen een steentje bij te dragen, gebruik daarvoor ook wederkerigheid. 
 
 
Programma Open Dag PieterBrueghelHuis

10.00 uur ontvangst
10.30 uur Opening  door Fer van Campen (voorzitter PieterbrueghelHuis) en met lijflied en zang van Annemarie van de Laar, Rob hazenberg en Anny Smith en opening van AED!
 
10.00- 16.00 uur  
  • Rondleiding door alle ruimten en bekijken van activiteiten (creatief, bewegen, kokerij, tuin, inspiratie)
  • Expositie van deelnemers Stichting: OpAndereGedachten’ en deelname aan workshop ‘boekelen.’
  • Deelname aan zand kunstwerkjes o.l.v. sculptor Arianne van Roosmalen
  • Presentaties over de tuin, de geschiedenis van ons Brabant voedsel door Bernard Vissers, demonstratie glaskralen maken.
  • eelname aan diverse workshops  zoals beeldhouwen met speksteen, breien en haken,  werken met klei, Zumba van Fitdans, Dance For Health door berdy Maertens- Stoof en bewegen op muziek,D
  • Mantelzorg steun- en adviespunt van OnsWelzijn
  • Zie voor aanvangstijden  voor de specifieke programma onderdelen op onze website!
  • www. pieterbrueghelhuis.nl). Aanmelden vooraf is niet nodig
Doorlopend worden er diverse hapjes en lekkernijen uit eigen keuken geserveerd . iedere bezoeker ontvangt 2 consumpties voor koffie, thee of frisdrank

Er is de gehele dag live muziek. U kunt zelf ook muziek maken met ons interactief orkest o.l.v. Terry Emons en Tom van Aerle.

De open dag is geschikt voor jong en oud!

 

PieterBrueghelHuis,

Adres: Middegaal 25 te Veghel.
NB Er is voldoende parkeergelegenheid en er zijn geen kosten aan verbonden.
Copyright © *| mei 2018|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp