Copy

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis 

Nieuwsbrief 18, tweemaandelijkse uitgave

We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!

PieterBrueghelHuis beperkt open
 
Tot nu toe gelden nog steeds de aangescherpte corona maatregelen. Het PieterBrueghelHuis is alleen open op afspraak!

Bel vooraf en kijk op de website voor de mogelijkheden die we wel hebben op creatief gebied, breien en haken, biljarten, de werkplaats, 't Repareer-Huis, de SWOPSHOP (speelgoedruilwinkel), de tuingroep, de praatgroep of gewoon een ontmoeting met koffie of thee.
Nieuws uit het PieterBrueghelHuis
 
Het PieterBrueghelHuis heeft in de afgelopen tijd meegewerkt aan het programma Meierijstad Vitaal een programma van Omroep Meierij in samenwerking met Phoenix Cultuur en de Gemeente Meierijstad. De  kijkers krijgen bewegingslessen, voedings- en vitaliteittips. Zeker in deze coronatijd is het belangrijk fit en gezond te blijven. De afleveringen rond voeding zijn opgenomen in het PieterbrueghelHuis. Terugkijken kan via Omroep Meierijstad. 

Mooie momenten muur bekijken
De mooie momenten muur met bijdragen als gedichten, foto's en creatieve bijdragen, maar ook brieven, is dagelijks te bekijken. Even bellen voor je bezoek is wel noodzakelijk. De vrijwilligers (M25, IVN en de NA vrijwilligers hebben bijgedragen aan de actie!). Zij hebben de verhalen van mensen die ze bezocht hebben in Veghel als heel waardvol ervaren. Dat was al een heel mooi moment!
Het Brabants Dagblad plaatste een mooie foto!

Vrijwilliger Frans van de Wetering ontvangt lintje in de Orde van Oranje Nassau
Frans van de Wetering ontvangt zijn lintje voor zijn vrijwilligerswerk bij de Evenementen Groep Zijtaart, sinds 1980. Hij stond onder andere aan de wieg van de oud Hollandse spelen en hij begeleidt om de week het woensdagse kinderatelier. Daarnaast is hij al jaren vrijwilliger bij jeugdvereniging Jong Nederland Zijtaart, waar hij een grote rol speelde bij de bouw van de blokhut in 2005.

 Frans is vrijwilliger in ons huis vanaf het eerste uur. Onlangs was hij actief in de voorbereiding voor het plaatsen van de zonnepanelen, de nieuwe keuken en de verbouwing van een deel van de oude boerderij. Proficiat Frans!


 
Dank voor alle bijdragen aan de zonnepanelen
 
De zonnepanelenactie is succesvol afgerond. De crowdfundingactie heeft in totaal €7483,00 euro opgeleverd!
We danken alle grote en kleine sponsors voor hun bijdrage aan het duurzaam maken van de sponsoractie.
Dank ook voor de vrijwilligers die zich hebben ingespannen om de actie te delen in hun netwerk en aan de vrijwilligers die in het gebouw de voorbereidingen hebben getroffen voor de plaatsing van de zonnepanelen. Speciaal dank aan het bedrijf VanderLande. Zij maakte het mogelijk de zonnepanelen nu al te plaatsen. Ook Bouwbedrijf van de Ven danken we voor hun bijdrage!

Het is nog steeds mogelijk onze actie te steunen.
Klik hiervoor op de donatieknop van onze website onder vermelding van sponsoractie zonnepanelen. 
Column 


Mooie momenten

Wat zijn mooie momenten kunt u zich wellicht afvragen; zijn dat berichten die onze demissionaire president deelt tijdens het corona overleg. We hopen natuurlijk dat hij gelijk krijgt over de nieuwe maatregelen of zijn dat de berichten op de mooie momenten muur in het PBH?
Voor mij zijn er elke dag mooie momenten en die begonnen in 2017 toen ik voor het PieterBrueghelHuis mocht komen werken.

Het begon in februari 2017. Er werd toen door een geweldige ploeg vrijwilligers gewerkt aan het opknappen van het PieterBrueghelHuis. Elke dag begon met koffie en overleg en om 09.00 de bel van Ad. Dat was het teken om te starten met de werkzaamheden. Van de ploeg van vrijwilligers zijn nog steeds een aantal mannen actief, waarop wij een beroep kunnen doen om het PieterBrueghelHuis nog mooier te maken, dit in technisch opzicht natuurlijk.
Na een aantal maanden was het mooie moment daar: we konden starten en bouwen aan iets moois.
Ik mag zeker zeggen dat het zeker geslaagd is …veel mensen hadden binnen een jaar het PBH gevonden. En de mensen hebben hier een tweede huis gekregen.


Het team van het PieterBrueghelHuis heeft dit tot begin 2020 verder uitgebouwd aan een mooi inloophuis. Er kwam in maart 2020 een abrupt einde aan de normale gang van zaken in het PieterBrueghelHuis.
En ook onder uitzonderlijke omstandigheden werden er mooie momenten geboren door het geweldige team waar ik elke dag deel van uit mag maken.
We hebben vele mooie momenten mee gemaakt in deze tijd: tasjes aan de deur, de soep ’kar’, en natuurlijk werden onze eigen vrijwilligers niet vergeten.

Maar bij alle mooie momenten die ik in de afgelopen jaren heb mogen meemaken zijn er ook droevige momenten geweest. Ze werden door eenieder gedragen. Een daarvan is het afscheid van Matty, georganiseerd door een tweetal gastdames. Dit geeft aan dat ieder op eigen wijze deze momenten een goed plekje kunnen geven.
In de huidige situatie waarin corona ons leven beheerst- en waar wij mee moeten omgaan- zullen ook door ons allen overwonnen worden. Op dit moment is misschien het mooiste moment wel dat we open zijn; echter wel beperkt en via inschrijving.

Voor mij start elke dag met een mooi moment als ik naar het PieterBrueghelHuis ga.
Wat is voor u een mooi moment van de dag?
 
Ron, beheerder PieterBrueghelHuis

Ps. Wist u dat muziek emotie is ik moest door een bericht eerder deze week aan dit nummer denken
Bye Bye Eddie van Danny Vera.

Reparatie van apparaten in het PieterBrueghelHuis
 
Elke vrijdag zijn wij, vrijwilligers van 't Repareer-Huis, tussen 10.00 en 12.00 uur aanwezig voor het repareren van kleine huishoudelijke apparaten, computers, printers, maar ook speelgoed en meubelstukken.

De kosten zijn 1 euro per gerepareerd product (meer mag natuurlijk altijd!) en de bijkomende materiaalkosten. Voor extra kosten nemen we altijd eerst contact op met u als eigenaar.
Wij spreken dan ook af hoe lang de reparatie zal duren en wanneer u als eigenaar uw product weer kunt komen halen.

Geef producten een tweede kans door onderhoud en reparatie, dat is goedkoper dan vervangen.Willy, Michel, Steyn, vrijwilligers 't Repareer-Huis 
NB We zitten vlak bij de werkplaats
 
Agenda
 
Alle scholingen voor vrijwilligers zullen worden gepland zodra duidelijk is dat de maatregelen worden versoepeld en mensen weer veilig in een groep actief kunnen zijn.

Zondag 13 juni open middag 13.30- 16.00 uur
We hopen dat 13 juni er ruimte is om mensen uit te nodigen voor een open zondagmiddag in een sfeer van huiselijkheid. Centraal staat hierbij de ongedwongen ontmoeting vaak met muzikale begeleiding. Meer informatie volgt nog.

Noteer in uw agenda: Netwerk Zorg en Welzijn Meierijstad 28 september 17.00- 19.00 uur

Het Netwerk is bedoeld voor professionals en betrokken vrijwilligers uit die actief zijn in de (eerstelijns) zorg en welzijn in Meierijstad. We willen elkaar inspireren en van elkaar leren. Juist aandacht voor elkaars werk en bundelen van de samenwerking maakt alles mooier!
 
Expositie van de schilders club

Op dinsdagmorgen is een groepje ‘schilders’ heerlijk aan het ontspannen met hun hobby in het atelier. Een aantal dames vertellen vanuit een andere vereniging (KBO) te komen. Doordat er daar geen plek meer was moesten ze op zoek naar iets anders.
Ze hoorden van het PieterBrueghelHuis en zijn hiertoe naar toe gegaan. Inmiddels alweer 3 jaar geleden. We zijn begonnen met 4 mensen en nu zijn er 8 tot 10 personen en er komen er nog steeds mensen bij. Als het aan de groep ligt zijn ze hier niet meer weg te denken.

Een aantal uitspraken van de dames van de groep komen echt uit het hart!
“Vooral nu in coronatijd is het echt een uitje geworden, er even uit te mogen en kunnen zijn.”
“We komen graag schilderen. Iedereen verheugt zich erop om weer te komen.”
“De contacten met de mensen en het schilderen dat is waar ik behoefte aan heb. Ook zie je dat we steeds beter worden in het schilderen.”

In de gang van het PieterBrueghelHuis hangen schilderijen van ons. Wil je een keer komen kijken of mee schilderen. Kom gezellig langs! Er is nog plaats op dinsdag en vrijdagochtend van 9.30- 12.00 uur. Wel graag bellen vooraf!

Met hartelijke groeten,
De schilders club

Bloem
 
Bloem! Heeft zin in het voorjaar. Laat de warmte maar komen. Bloem! is de nieuwe aanwinst van het PieterBrueghelhuis. Hoe leuk is het bloemenzaadjes met elkaar uit te wisselen. Heb je een keer iets anders in je tuin of pot. Een mooi moment ook voor ontmoeten met een kop thee of een bak koffie. Vanaf donderdag 3 mei gaan we van start. Op donderdagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur (Jennifer & Jeannette) en vrijdagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur (William & Jeannette) kunnen zaadjes geruild of meegenomen worden.
Heb je nog bloemzaadjes liggen waar je niets mee kunt of doet, lever ze in bij het PieterBrueghelhuis. Stoppen wij ze in een leuk, zelfgemaakt zakje en maken we andere mensen blij met een bloemetje.
Voor het verzamelen van de bloemzaadjes en het maken van de zakjes kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. Ook willen we een aantal bloembakken pimpen en vullen met fleurige bloemen. Heb je zin en tijd hierbij te helpen, dan ben je van harte welkom! Stuur dan een mailtje naar info@pieterbrueghelhuis.nl onder vermelding van Bloem! Bellen mag natuurlijk ook 0413 – 395 280 of spreek ons even aan wanneer je het PieterBrueghelhuis bezoekt. Laat het mooie weer maar komen, dan kunnen wij buiten heerlijk aan de slag.

Misschien is het leuk een soort bloemendatabank aan te leggen, zodat mensen weten wat uit de bloemzaadjes tevoorschijn gaat komen. Je kunt je natuurlijk ook laten verrassen. Dus is wroeten in de aarde niets voor jou, maar maken bloemen je wel blij en ben je handig met de laptop of de camera, je bent welkom!

Jeannette, William en Jennifer, vrijwilligers
 
Deelnemen aan project: Ontmoeting maakt alles mooier!

Het PieterBrueghelHuis is een huis van en voor burgers van Meierijstad. Ze wil er zijn voor ouderen die misschien nog niet naar het PieterBrueghelHuis zijn geweest en daar ook nu vanwege corona niet durven te komen. Er is helaas veel eenzaamheid onder ouderen en daar wil het PieterBrueghelHuis iets aan doen.
 
 

 Vrijwilligers komen na aanmelding bij ouderen op bezoek en gaan met hen in gesprek. De vrijwilliger kijkt samen met de oudere wat er mogelijk is om de eenzaamheid waar mogelijk te verminderen. De vrijwilliger wordt een contactpersoon voor de oudere, die samen kijkt naar mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten.  Ze gaat samen met de oudere ‘op stap’ wanneer de corona-maatregelen dit toelaten.

Momenteel zijn er 5 vrijwilligers die in totaal 6 ouderen bezoeken en of activiteiten ondernemen met ouderen. Zo zijn er een aantal ouderen die samen wandelen en tegelijkertijd een mooi contact hebben met anderen.
We willen natuurlijk meer ouderen bereiken. Kennen jullie ouderen die graag anderen willen ontmoeten of op zoek zijn naar een activiteit thuis?

Aanmelden als oudere of als begeleider en ontmoeting
Aanmelden kan via info@pieterbrueghelhuis.nl of telefonisch via 0413- 395280 (maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur en vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur)

Het project wordt mede uitgevoerd door de volgende partners: ONS welzijn, de Hulpdienst Diakonie Veghel, Voedselbank Veghel, BrabantZorg en Met je hart. Het project wordt mede gefinancierd door ZONMW.
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp