Copy

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis 

Nieuwsbrief 17, tweemaandelijkse uitgave

We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!

PieterBrueghelHuis beperkt open
 
Tot eind maart gelden nog steeds de aangescherpte corona maatregelen. Het PieterBrueghelHuis is alleen open op afspraak!
Bel vooraf en kijk op de website voor de mogelijkheden die we wel hebben op creatief gebied, breien en haken, de werkplaats of de praatgroep en een spelletje.
De mooie momenten muur in de krant
 
Het PieterBrueghelHuis heeft een mooie momenten muur en straks ook een mooie momenten raam. Een muur waar iedereen een bijdrage kan delen. De bijdrage kan zijn een mooi moment, een activiteit of een lichtpuntje in deze tijden of een wens waar je naar uit kijkt wanneer corona ons leven niet meer beheerst!
 
Een bijdrage kan zijn: een woord, een zin, een verhaal of gedicht, maar ook een (nieuwe) hobby of een foto van een mooie gelegenheid. Door het delen van de mooie momenten kunnen we elkaar inspireren en een glimlach brengen op het gezicht van een ander.
 
Je kunt je bijdrage langsbrengen als je toch een mooie wandeling maakt of je kunt de bijdrage mailen of als dat niet lukt per post bezorgen of laten ophalen door een vrijwilliger. Jouw bijdrage komt aan de muur te hangen.
 
Vrijwilligers gaan deze week bij enkele buurten langs met een kleine gift en vragen een mooie momenten bijdrage van de mensen. Zo zal de verbondenheid groeien en delen we elkaars lichtpuntjes! Hoe meer reacties hoe beter en echt, het hoeft geen kunstwerk te zijn. Elke bijdrage is welkom!

We delen de bijdragen via onze website en social media, maar u kunt ook bellen en langskomen op een rustig moment om alles te bewonderen!


 
PieterBrueghelHuis maakt werk van de zon!
 

Het PieterBrueghelHuis geeft energie aan de mensen. Om onze energie verder door te geven gaan we over op zonne-energie!
 
We vieren in mei ons 4-jarig bestaan en zetten ons in om een 'groen' en duurzaam inloophuis te worden van en voor burgers van Veghel/Meierijstad!
 
Twee jaar geleden zijn we begonnen met het inzamelen van sponsorgeld voor dit doel. Met de sponsoracties van oa de RaboClubsupport campagne hebben we al een mooi bedrag van 6.000 euro bijeen verzameld.

Het bedrijf Van der Lande uit Veghel maakt het mogelijk door de samenwerking de plaatsing de zonnepanelen al dit voorjaar uit te voeren. Voor de financiering is nog een resterend bedrag van 16.000 euro nodig. Met de 100 zonnepanelen kan 80% van de energiekosten worden bespaard door de zonne-energie.

De komende maand zijn we volop in  voorbereiding om de zonnepanelen te laten plaatsen. 
Vrijwilligers van het PieterBrueghelHuis zijn daarom gestart met de versterking van het dak, zodat de 100! panelen begin april geplaatst kunnen worden.
 Help jij mee om ‘jouw’ PieterBrueghelHuis ‘groener’ te maken, met een financiële bijdrage voor de zonnepanelen? Dit kan binnenkort via de crowdfundingsactie via de website van Het PieterBrueghelHuis.

Je kunt nu al een mooie financiële bijdrage aan een duurzaam en vitaal PieterBrueghelHuis via onze donatieknop van de website!

 

Column 


Waar word ik blij van
 
We hebben het nodig om af en toe onbedaarlijk te lachen. Lachen verruimd de geest en laat je voelen dat het heerlijk is om te leven. Vanmorgen in de auto moest ik onbedaarlijk lachen in m’n eentje om een radiofragment over parende elanden. Heerlijk dat lachen om absurde zaken en lachen om 'niets'.  Het is fijn om te denken aan alle goede momenten die er geweest zijn en ook die er nog gaan komen waar je een glimlach van krijgt.
 
Ik word blij van het denken over alles wat ik kan en doe, maar ik word vooral blij van de mensen om mij heen waar ik mij verbonden mee voel.
De verbondenheid met anderen is heel waardevol voor mij;  het gevoel dat mensen om mij geven en mij 'van waarde' vinden.
 
Ik gun ieder mens dat gevoel van verbondenheid en het van waarde te zijn. Dat is waarvoor mensen ook naar het PieterBrueghelHuis komen. Hier ervaar je dat je van waarde bent en je iets voor elkaar betekent. Je kunt samen lachen (en soms huilen). Je kunt delen wat je bezighoudt, maar ook gewoon slap kletsen over niets. Grapjes maken over elkaar en ouderwetse gezelligheid ervaren tijdens een spelletje of een praatje.
 
Afgelopen week hoorde ik een van de bezoekers zeggen: ”Ik ben blij dat ik hier kan werken. Als ik maar bezig ben. Anders gaat het niet goed met mij.” en een andere vrijwilliger: “je ziet even iemand anders, je hebt andere praat.” En een ander zegt: “Hier bij het PieterBrueghelHuis word ik helemaal blij! De sfeer en de ongedwongenheid. Ik raak helemaal geïnspireerd om iets te doen.”
 
Waar word jij blij van? En wat zou je kunnen doen de komende tijd waar je blij van wordt en wat kun je daarvan delen met anderen? Ik hoop natuurlijk een bijdrage te zien op onze mooie momenten muur waar we met een glimlach naar kunnen kijken.

Mirjam Kooistra, coördinator PieterBrueghelHuis  
 

Agenda
 
Alle scholingen voor vrijwilligers zullen worden gepland zodra duidelijk is dat de maatregelen worden versoepeld en mensen weer veilig in een groep actief kunnen zijn.

Netwerk Zorg en Welzijn Meierijstad uitgesteld naar 28 september 17.00- 19.00 uur

De geplande bijeenkomst van het netwerk op 20 april is uitgesteld naar het najaar. We verwachten  namelijk dat de corona-maatregelen  een fysieke ontmoeting nog niet mogelijk maken. Daarom hebben we ervoor gekozen deze bijeenkomst uit te stellen naar dit najaar.
 
Het Netwerk is bedoeld voor professionals en betrokken vrijwilligers uit die actief zijn in de (eerstelijns) zorg en welzijn in Meierijstad. We willen elkaar inspireren en van elkaar leren. Juist aandacht voor elkaars werk en bundelen van de samenwerking maakt alles mooier!

Wilt u op de hoogte gehouden worden over het programma of wilt u een deel van het programma samen met ons invullen? Mail of bel een van de coördinatoren via : info@pieterbrueghelhuis.nl of Telefonisch tussen 10.00 en 16.00 uur naar Tel. 0413- 39 52 80.
 
Het Netwerk
 
Carin Simons kennen we van de projecten “Meierijstad” (2018) en “Flowerpower op de Vlagheide” (2019).  In 2021 start zij met een nieuw project “Het netwerk”. Dit is een project waarmee inwoners samen aan verbinding kunnen werken. Als je het contact mist met anderen en de verveling soms toeslaat, maar je toch kleur wilt geven aan je leven kun je meewerken aan een uniek stukje handwerk. De bedoeling van dit project is er velen, meters koord gemaakt gaan worden. Ieder maakt een uniek stukje handwerk men zijn eigen signatuur. Alle koorden worden later verweven tot grote spinsels. In 2021 verschijnen deze kunstwerken op diverse plekken binnen Meierijstad.
 
Zie voor meer informatie  de Facebookpagina 
 
Deelnemen aan Het netwerk kan door een telefoontje naar het PieterBrueghelHuis of via de email info@pieterbreughelhuis.nl
 


 
De Kunst
 
De Kunst is om het leven ondanks alles toch zo leuk mogelijk te maken. En omdat we weinig kanten op kunnen, daagt het leven ons uit ons geluk dicht bij huis te zoeken. En geloof mij, dat is er in overvloed!
Op dinsdagmiddag raakte ik in gesprek met Harrie van Esch. Hij geniet nog steeds enorm van het leven ‘Ik hou gewoon te veel van mezelf, altijd al gedaan!’ Wauw! Dat is toch prachtig om te horen en het mooie is dat hij andere mensen heeft kunnen inspireren meer te genieten van het leven.

Op al zijn reizen door het land voor zijn werk, ontmoette hij mensen uit alle lagen van de bevolking. Hij vertelde hoe hij een klant, die alles had wat haar hartje begeerde (op materieel gebied dan) toch niet gelukkig was, had laten kijken naar positieve dingen. Hij gaf haar de tip eerst de negatieve dingen op te schrijven. Daarna mocht ze dat doen voor de positieve dingen. Een lichtknopje waarmee je het licht aan kunt doen, met een sleutel kun je je huis en je auto openmaken, in zijn tijd ging dat nog met sleutels 😉, als je de kraan opendraait, heb je water. ‘Positief!’ Hij zocht het in de kleinste dagelijkse dingen. Dan blijkt de lijst met positieve dingen waarschijnlijk veel langer te zijn. Een paar jaar later toen hij haar weer tegenkwam, hielp zij andere mensen positiever te gaan kijken. Net zoals Harrie met haar had gedaan. Fantastisch! Hij had hier niet voor gestudeerd, haha! Ik geniet van dit soort verhalen.
 

Bijzondere ontmoetingen. In een klein groepje kun je toch heerlijk creatief bezig zijn. Mooi om te ontdekken hoe iemand die dacht dat schilderen niets voor haar was, zo kon genieten van verf! We waren lichtpuntjes aan het maken voor de mensen die het PieterBrueghelHuis nu niet kunnen bezoeken. Het zou mooi zijn van deze mensen een lichtpuntje terug te krijgen 😊! Na een beetje aanmoediging, ‘Probeer er gewoon één’, ging ze aan de slag. Het werden er 13! Ze had er toch ook maar één voor haarzelf gemaakt. Groot gelijk! Geef jezelf ook maar heel veel licht!
En zo ontstaat……KUNST!

Jeannette Kraij en Harrie van Esch, vrijwilligers PieterBrueghelHuis


 
 
Ontmoeting maakt alles mooier!
 
Samen met de volgende organisaties Ons welzijn, BrabantZorg, De hulpdienst Diakonie, Met je hart en de voedselbank Veghel willen we eenzaamheid onder ouderen bestrijden.
 
Hoe we dat doen?
Door ouderen thuis te bezoeken en door met hen in gesprek te gaan en te onderzoeken wat ze van vinden om te doen. Dit kan zijn het oppakken van een nieuwe activiteit thuis of een ontmoeting of activiteit buitenshuis.
 
Het bezoek wordt uitgevoerd door begeleiders activiteit en ontmoeting vanuit het PieterBrueghelHuis. Er zijn momenteel 6 begeleiders. Na onze oproep hebben 5 ouderen zich gemeld voor een bezoek  aan huis of een activiteit in het PieterBrueghelHuis. De begeleiders zijn geen  'vaste maatjes' van de oudere, maar zijn er om de stap naar een nieuwe ontmoeting of activiteit mogelijk te maken.
We kunnen nog steeds nieuwe begeleiders inzetten.
 
Aanmelding vrijwilligers en ouderen
Ouderen en mensen die ouderen kennen die graag een stap willen zetten uit de eenzaamheid, maar dat niet alleen kunnen kunnen zich aanmelden voor een bezoek via de coördinatoren.
Ook de stap om vrijwilliger te worden is soms groot. Bel gewoon voor een eerste kennismaking met ons!
 
Info@pieterbrueghelhuis.nl
Tel 0413-39 52 80 (ma t/m do 10.00 - 16.00 uur en vrijdag 10.00- 13.00 uur)
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp