Copy

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis 

Nieuwsbrief 25, ZOMEREDITIE

We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!

Terugblik jubileumweek door onze voorzitter
 
19 mei 2017 gingen de deuren van het PieterBrueghelHuis voor het eerst open! Dit jubileum hebben we gevierd met een feestweek van 15 tot en met 20 mei!
 
Ik mocht op zondag de feestweek openen en was trots te zien hoeveel mensen aanwezig waren om een toost uit te brengen op ons 5-jarig bestaan en daarmee de jubileumweek te starten!
 
Tijdens de voorbereidingen van deze week, terugkijkend naar hoe het begon, realiseerden we pas écht wat we met z’n allen in vijf jaar hebben neergezet, hebben opgeknapt, aan spullen verzameld, gekregen en zelf gemaakt hebben…  Al werkend en bezoekend lijkt het in de waan van de dag allemaal zo ‘normaal’… maar door op zo’n moment éven stil te staan bij hoe het begon, besef je, en werden we ons weer eens bewust, waaróm we zo uniek zijn.. en dat het gebouw met haar vele mogelijkheden en de mensen het PieterBrueghelHuis maken tot wat het is!
 
Karin, Trudy en Ron hebben zich, ondersteund door een werkgroep met een aantal van onze vrijwilligers, enorm ingespannen om een mooi gevarieerd programma te maken met voor ieder wat wils. En we mogen wel zeggen dat dat meer dan gelukt is!
Naast de bestaande activiteiten die gewoon doorgingen, waren er nieuwe activiteiten, lunches, een wandeling, pannenkoekenfeest, oud Hollandse spelen, een mooie (maar moeilijke hoorden we later) PieterBrueghelHuis quiz, een vrijwilligersontbijt en als afsluiting op vrijdag een gezellige Theaterboulevard.
Op donderdag, dé dag, was er een symposium waar iedereen kon aanschuiven met als thema ‘Blik op Geluk’, een interactieve presentatie van Jan Joost Meijs, waarbij de aanwezigen mochten meedenken en met elkaar in discussie gingen over geluk en welbevinden voor alle medemensen, wat is dat, hoe doe je dat en met wie?
Erg interessant… waarbij we als uitkomst wel mogen stellen dat de ontmoeting, daar waar we in het PieterBrueghelHuis zo aan hechten, héél belangrijk is voor het welzijn van een ieder van ons.
 
Aansluitend vond er een Lagerhuisdebat plaats met het thema “Geluk en de rol van het PieterBrueghelHuis nu en in de toekomst”.
We waren verheugd dat we hiervoor de van origine Veghelse, presentator-journalist-columnist-schrijver-bekend van diverse tv-programma’s, Hella van der Wijst bereid vonden dit debat te leiden, waarbij ook diverse stakeholders, onze wethouder Zorg en beleidsmedewerkers van de gemeente aanwezig waren. Zij en de andere aanwezigen luisterden aandachtig naar de práchtige, vaak zéér persoonlijke, verhalen, die bezoekers en vrijwilligers van het PieterBrueghelHuis tijdens de discussie met ons allen wilden delen! Mede door deze verhalen een dag met een gouden randje!
 
Maar… eigenlijk waren alle dagen bijzonder!
Zo ook de vrijdag… Om álle vrijwilligers die altijd klaar staan te bedanken hadden Karin, Trudy en Ron bedacht op de vrijdagochtend een Vrijwilligersontbijt te serveren… een uitgebreid ontbijt hélemaal door hen drieën verzorgd en waarbij er geen vrijwilliger een hand mocht uitsteken. Hoe mooi dat een paar buurtgenoten bereid waren te helpen serveren! Wat deze ochtend ook speciaal maakte was de muzikale verrassing waarbij ook het PieterBrueghelHuis-lied, aangepast aan de huidige tijd, vooral de mensen van het eerste uur vochtige ogen bezorgde…
 
Wat een energie, wat een organisatie, wat een hulp van iedereen!
 
Weer bleek dat dit burgerinitiatief nog steeds een groot draagvlak heeft; dit, wat er nu staat, hebben we écht met z'n ALLEN gedaan: door burgers, van burgers, voor burgers! Je hoeft hier niets te kunnen om mee te kunnen doen. De interesse of de nieuwsgierigheid is voldoende. Iedereen is welkom!
 
En nog steeds is ons fundament een bevlogen en gepassioneerd team, dat richting geeft aan wat we willen en doen, de PieterBrueghel-gedachte uitdraagt en blijvend de schouders eronder zet.
Het team vrijwilligers bestaat iedere dag weer uit betrokken, enthousiaste mensen. Sommigen komen iedere dag een steen bijdragen, anderen komen minder vaak. Maar, iedereen steekt naar zijn of haar vermogen de handen uit de mouwen voor elkaar, voor de 1700 mensen die hier maandelijks te gast zijn en daarmee voor een betere samenleving en samen leven in onze gemeente.
Zonder al deze mensen zou het PieterBrueghelHuis niet kunnen bestaan en wij zijn iedereen heel erg dankbaar voor welke bijdrage dan ook.
 
Als voorzitter, als Veghelaar en als mens ben ik bijzonder trots op deze prestatie van ons allen!
Gerry Hurkens
 
Wij zijn de hele zomer open!
We kijken uit naar de zomerperiode en gaan lekker met familie of vrienden op vakantie. Vele activiteiten hebben een zomerstop. Voor eenieder die niet weggaat, kan deze periode juist heel lang duren. Gelukkig is het PieterBrueghelHuis de hele zomer open. Er zijn zelfs speciale activiteiten georganiseerd, die er anders niet zijn, om het extra gezellig met elkaar te maken. Samen maken we er een mooie zomer van!
 
Column
Een middag vrijwilligerswerk in het PieterBrueghelHuis
 
Na de opening van het PieterBrueghelHuis bezocht tijdens een open dag. Ik proefde de sfeer en entourage  en het enthousiasme van de medewerkers en vrijwilligers. En dat kwam binnen: hier wilde ik ook al vrijwilliger aan de slag. Ik werkte ook als vrijwilliger in ziekenhuis Bernhoven en vond tijd om ook één dagdeel per week aan de slag te gaan als vrijwilliger in het PieterBrueghelHuis.
En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Sterker nog: ik  nam het besluit om te stoppen met het andere vrijwilligerswerk en kan daardoor al mijn energie stoppen in het PieterBrueghelHuis.
Elke week ben ik er nu werkzaam als gastvrouw. Mijn collega vrijwilliger en ik zorgen ervoor dat onze gasten het aan niets ontbreekt. Wij serveren koffie/thee en/of water. Maar wat zeker zo belangrijk is: het maken van een praatje met onze gasten. Dat wordt enorm gewaardeerd en het geeft jezelf heel veel voldoening.
Ik ontvang ook de gasten die voor het eerst naar het PieterBrueghelHuis komen. Ik vertel onder het genot van een kopje koffie of thee de doelstelling van het PieterBrueghelHuis en welke activiteiten er wekelijks worden gehouden. Als de gasten daar prijs op stellen, geef ik ook een rondleiding.

Elke week  komt een groepje vrijwilligers met bewoners van de Watersteeg bij ons koffie drinken. Een van de bewoners komt uit Roemenië en spreekt geen Nederlands. Nadat we weer eens niet begrepen waarover deze mevrouw vertelde (ik spreek helaas geen Roemeens) heb ik op mijn telefoon de app Google Translate gedownload. Met veel oefenen (en het gaat ook nog vaak fout) kan ik nu in hele korte zinnetjes een klein beetje met haar praten en dat wordt ontzettend  gewaardeerd. Dit soort kleine dingen maken mijn dag goed.

Riet Velthausz
Wandelgroep Blijf Actief
Blijf Actief is een beweegactiviteit voor mensen met geheugenproblemen, jong en oud.
Iedere donderdag tussen 13.30 en 13.45 uur wordt er verzameld bij het PieterBrueghelHuis, om ca een uur te wandelen in de buitenlucht. Onder leiding van een bewegingstherapeute/vrijwilliger aangesloten bij Alzheimer Nederland, gaan we op pad, het Geerbosch in of naar de AA-broeken. Halverwege de wandeling doen we wat oefeningen; gericht bewegen, coördinatie, samen bewegen of een spelvorm met bal. 
Bij slecht weer wordt er in het PieterBrueghelHuis een activiteit verzorgd.

Het gaat niet alleen om het bewegen, maar ook om het contact en de gezelligheid. De middag wordt altijd afgesloten met een gezellig samenzijn tot ongeveer 15.30 uur. 
Heeft u of hebben personen in uw omgeving belangstelling, kom gewoon een keertje meedoen. Deelname is gratis, alleen consumpties zijn voor eigen rekening. Ook partners, familieleden of vrienden zijn welkom.
Voor meer informatie neem contact op met
Marleen van Esch 06-30599713 of Gerda Kwaks 06-45254269
 
Nieuwe activiteit: Workshop Weverij
 
De workshop bestaat uit 5 bijeenkomsten. Aan het einde van de 5e keer heb je een mooi resultaat wat je mee naar huis kunt nemen. Je moet voor deze workshop zelf gebruikte katoenen dekbedhoezen meebrengen. Voor één kussen van 60 x 60 cm heb je 2 eenpersoonsdekbedhoezen nodig.
Kosten: € 2,- per keer. Er zijn 6 weeframen beschikbaar, dus er kunnen 6 deelnemers meedoen aan deze leuke workshop.

Wanneer?
Maandag 1 augustus 
Maandag 8 augustus 
Maandag 15 augustus 
Maandag 22 augustus 
Maandag 29 augustus 

Van 13.30 – 16.00 uur 

Meld je snel aan, want vol = vol via: info@pieterbrueghelhuis.nl of bel ons even: 0413-395280.

Weven
Hoe gaat het in zijn werk?
Bij het weven maken we gebruik van tweedehands stof. Bij voorkeur zijn dat gebruikte katoenen dekbedden of katoenen lakens.
We maken gebruik van een speciale techniek, het zogenaamde salistische weven. Hierbij worden verticaal de scheringlijnen opgezet en daarna maken we bij de horizontale inslaglijnen steeds een kruising waardoor er een soort visgraatpatroon ontstaat.
Wat kun je maken met deze weeftechniek:
Een kussen van 40 x 40 cm (bestaat uit 2 lappen van 40 x 40 cm ). Een kussen van 60 x 60 cm (bestaat uit 2 lappen van 60 x 60 cm ). Een wandkleed van 40 x 40 cm, 40 x 60 cm of 60 x 60 cm.


De workshop wordt gegeven door Yvonne van Loon, een van onze vrijwilligers: ik ben Yvonne 64 jaar jong, moeder van 2 kinderen en oma van 2 kleinkinderen. Ik ben graag creatief bezig, en vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Het weven, samen met anderen, heeft mij al heel veel moois gebracht. Wat voor mij waardevol en betekenisvol is, is oprecht en persoonlijk contact met mensen. Het is juist de diepgang die maakt dat je iets voor elkaar kunt betekenen.
 

 

 


 
Join Us
 
Zomaar een avond van Join Us in het PieterBrueghelHuis.
Donderdagavond 7 juli hebben de jongeren van Join Us Veghel met zijn allen gebarbecued in de tuin van het PieterBrueghelHuis. Met zomerse spellen als badminton en jeu de boules, werd er veel gelachen en werden er herinneringen opgehaald aan vakanties. Kortom een geslaagde avond. 
Join Us is een stichting die zich inzet tegen eenzaamheid onder jongeren. Dit doen zij door leuke activiteiten ondernemen met een groep jongeren uit de gemeente, in dit geval het PieterBrueghelHuis voor de Veghelse jongeren. Kijk voor meer informatie op http://www.join-us.nu.

Anouk (deelnemer Join Us en lid jongerenraad)
Edna stagiaire
Ik ben Edna Menezes, moeder van Emma en sinds april 2021 stagiaire bij het PieterBrueghelHuis voor mijn opleiding. Toen ik hier begon, voelde ik mij meteen welkom. In dit huis is de sfeer warm en liefdevol, waardoor ik mij hier altijd goed voel. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat de mensen hier altijd klaarstaan om te helpen en de tijd nemen om te luisteren. Dit motiveert mij om ook mensen te helpen en om op deze manier iets voor elkaar te kunnen betekenen. 
Ik heb veel leuke mensen ontmoet en met ze gelachen, gehuild en veel van ze geleerd. Het is net één grote familie. Hier mag je zijn wie je bent. Ik ben er dankbaar voor dat ik bij het PieterBrueghelHuis stage heb mogen lopen. Mijn schooljaar en mijn stage hier zitten er bijna op, maar ik hoop dat ik de mensen van het PieterBrueghelHuis nog vaak zal zien. Ik wens iedereen alle goeds.
Kunstwerk "Land of Hope and Glory" door Marianne van Heeswijk
 
In 2012 werd ik uitgenodigd om mee te doen aan de expositie “ Pronken “ in Museum Zwolle. Ik maakte daarvoor speciaal het tafelstuk “Land of Hope & Glory". Hierin zijn een man en vrouw te zien die op een soort schip staan dat afgeladen vol is met voornamelijk pronkstukken uit de natuur: bloemen, planten, dieren, schelpen, groente & fruit. Het verbeeldt de rijkdom van onze aarde die wij ons toe-eigenen en als bijna vanzelfsprekend beschouwen, ons bezit maken.
Nadat het kunstwerk na de expositie rondgereisd heeft en op verschillende locaties in het land heeft gestaan, heb ik het in 2016 gebruikt in een Tapijt voor Vrede, een tijdelijke installatie die ik samen met vluchtelingen maakte in de KunstKloosterkapel in Vorstenbosch. Hierin symboliseerde het “Het beloofde land” waar je in vrede kan leven en er genoeg te eten en te drinken is voor ons allemaal. De realiteit is dat veel vluchtelingen deze reis niet overleven, dit was te zien aan de omhoog gestoken armen uit het water. De zee werd vormgegeven door honderden CD’s. Sindsdien hebben we al ruim 90 verschillende Tapijten gelegd, samen met vluchtelingen en iedereen die met ons mee wil bouwen. Zo gaan we op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact. In buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen, op uitnodiging maar ook spontaan, zie https://youtu.be/3_0-48p4_1U
Hierna heb ik  “Land of Hope & Glory“ op een permanente sokkel gezet en heeft het jarenlang op de Noordkade gestaan, ik ben blij dat het nu in het PieterBreughelhuis mag staan. Voor mijn kunst gebruik ik altijd bewust tweedehands materiaal wat ik koop bij kringloopwinkels en op vlooienmarkten. Ik noem het stille getuigen uit het verleden. Mijn werk gaat over het versmelten van verhalen dwars door generaties en culturen heen, waarmee de werkelijkheid herschapen wordt en waarin alles gelijkwaardig aanwezig is, zie ook https://www.villavanheeswijk.nl/
Hartelijke groet, Marianne van Heeswijk 
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp