Copy
 

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis 

Nieuwsbrief 22, tweemaandelijkse uitgave

We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!

We mogen weer!

We mogen weer. Dat is het goede nieuws. Na volgende week gaan we in veelvoud ons geluk delen met de mensen om ons heen. Wie doet met ons mee?! 

Hoe belangrijk is het om weer elkaar te kunnen ontmoeten, niet meer alleen te eten, weer samen leuke dingen te doen en niet meer zo angstig te zijn als in de afgelopen periode .....

Vanaf 25 februari vervalt de verplichting tot het dragen van een mondkapje in huis, maar wanneer het druk is en er geen afstand gehouden kan worden, kan een mondkapje wel helpen tegen de verspreiding van het virus. 

In de afgelopen weken startten de beweeg- en avondactiviteiten al en we kijken met vertrouwen vooruit. We maken plannen voor (nieuwe) activiteiten en  delen het geluk met wie dat maar wil en ook hard nodig heeft. Kijk regelmatig op onze website en social media Facebook en Instagram voor de nieuwste activiteiten.
We houden jullie op de hoogte!

Terugblik activiteiten

 Avondkokerij “met plezier”

De aftrap van een nieuwe activiteit  kon na een lange aanloop van start gaan. De avondkokerij koken met plezier voor en door mensen met NAH-problemen en hun mantelzorgers. ‘NAH’, zult u denken, ‘wat is dat?’ Eigenlijk zou je dat aan de mensen zelf moeten vragen, maar dat is misschien een te grote stap om te doen. Zij kunnen het namelijk zelf prima uitleggen. NAH staat voor “Niet Aangeboren Hersenletsel” en dat kan heel breed zijn. Hersenletsel kan ontstaan door een auto-ongeluk, door een ziekte of door een beroerte. Eén op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen van hersenletsel, zoals geheugenproblemen en slechte concentratie.

We hadden eerder al vastgesteld dat er behoefte was aan een “normale” activiteit voor juist deze groep mensen. 
Samen met je partner of mantelzorger een avond met ontspanning op maat en vooral met veel plezier. Kijkend naar de mogelijkheden kwamen we uit op een kookclub.Samen met de vrijwilligers hebben we een mooie manier bedacht de mantelzorger en degene die NAH heeft samen te laten koken op hun eigen manier. Met hier en daar wat hulp, maar vooral samen genietend. 


Samen kletsen en grapjes maken, het hoort erbij. Ieder heeft zijn aandeel. Als het je teveel wordt, neem je een rustpauze en ga je lekker even op de bank liggen. Het kan allemaal. Uitgangspunt is wel dat we om 18:00 uur gezamenlijk aan tafel gaan en dat is deze eerste avond ook gelukt. De sfeer zat er goed in en het eten was heerlijk.

Een van de mantelzorgers zei tegen haar partner: “Ik ben blij dat jij NAH hebt”. Wij keken elkaar aan en ze zei: “Ja, anders had ik niet zo’n fijne avond gehad”. Verschillende personen stemden hier lachend mee in. “Ja, we zijn net gewone mensen, maar dan met een beperking.”

Bij de koffie praten we nog wat na en krijgen we nog tips. Alle zes echtparen gaan voldaan naar huis en komen in februari zeker terug. Ze hebben er nu alweer zin in. De vrijwilligers nemen nog een drankje met elkaar en zijn blij met de start van deze mooie activiteit. Ze zijn moe, maar ook bij hen overheerst tevredenheid.

De dag erna stuurt een echtpaar nog een berichtje met de volgende tekst: “Wat hadden we een fijne middag en avond, wat hebben we genoten. Ik kreeg het gevoel dat ik weer leefde en dat deed me goed. Ik mocht er zijn; het voelde vertrouwd. Op naar de volgende avondkokerij”.


 

Trudy van Daatselaar, coördinator

Column
 
‘Iedereen is hier voor elkaar’
Afgelopen week presenteerden de groep van studenten van de Universiteit voor Humanistiek de resultaten van het kwalitatief onderzoek dat zij in het najaar tot nu toe hebben uitgevoerd voor het PieterBrueghelHuis.

Wat hebben de studenten gedaan:
Ze hebben 7 interviews gehouden met bezoekers, vrijwilligers en bezoekers-vrijwilligers en daarnaast hebben ze een groeps interview (Focusgroep) uitgevoerd.

Onderzoek naar wederkerigheid
Een van de kernwaarden van het PieterBrueghelHuis is het principe van wederkerigheid. De vraag van de studenten was: “Hoe en wat vrijwilligers en bezoekers ervaren van wederkerigheid” en zijn er aanbevelingen waar het PieterBrueghelHuis aan kan werken om het principe meer zichtbaar te maken.
 Het woord wederkerigheid is een lastig begrip en het blijkt dat ook wel. Soms herkennen de bezoekers en vrijwilligers niet dat ze met hun verhaal het juist hebben over wederkerigheid. Zoals in dit citaat:

“Ik wilde gewoon mijn ding uitbreiden, ik wilde andere mensen ontmoeten … Twee keer per week [kom ik handwerken]. … Want het is toch iets wat je zoekt hè, samen zijn met de mensen, die warmte, die aandacht, die aandacht kunnen geven aan de mensen, dat is gewoon fijn. En af en toe iets meebrengen vind ik ook heel fijn.”


Gezelligheid is ook wederkerig…
De bezoekers en vrijwilligers herkenden allemaal de gezelligheid in het PieterBrueghelHuis.
Gezelligheid ontstaat doordat je een positieve sfeer creëert, aandacht en respect hebt voor de ander en dan ook een positieve reactie terugontvangt. Veel mensen komen in de eerste plaats voor zichzelf, maar dan ervaren ze ook direct dat ze met hun aanwezigheid of hulp ook iets voor de ander kunnen betekenen. Zoals in dit citaat staat:

Het brengen is voor mij, het brengen: gezelschap. Gezellig kletsen. Een gezellige ochtend hebben samen …  En het halen is gewoon dat ik leuke mensen leer kennen, dat is voor mij ook belangrijk.

De gulden regel in PieterBrueghelHuis die bij bij mij opkomt is “Wat u wilt dat u geschiedt, doe dat ook voor en met de ander! “


Mirjam Kooistra                 
Coördinator                    

 
PieterBrueghelHuis in bedrijf

Het PieterBrueghelHuis wil mensen een fijne tijd bieden door rust en ontspanning of juist door activiteiten en gezelligheid. Het hart van ons huis wordt gevormd door vrijwilligers. Daarnaast zijn er diverse stichtingen, groepen en bedrijven in ons huis, die zich richten op het welzijn en geluk. In deze rubriek hoort u van het aanbod dat misschien wel niet altijd in onze agenda staat, maar wel degelijk past bij ons doel: Aandacht voor Geluk.

In deze nieuwsbrief belichten het eerste bedrijf in PieterBrueghelHuis:
Karin Visser Yoga
 


Kom op de mat, kom letterlijk op adem… & zorg voor balans tussen hoofd, hart en lichaam

Karin Visser is het eerste bedrijf dat in het PieterBrueghelHuis startte met yogalessen. Karin wil met haar aanbod mensen tot rust en ontspanning en tot zichzelf laten komen. Vanaf de start stond Karin open voor een mooie interactie met het PieterBrueghelHuis. Het begrip wederkerigheid kreeg direct een hele mooie vorm. Karin bood voor een aantal mensen met een kleine beurs ruimte om tegen gereduceerd tarief deel te nemen aan haar lessen en gaf met haar lessen vorm aan de doelstelling van het Huis ‘Aandacht voor geluk’.


Daarnaast heeft Karin ook door extra acties uitgevoerd geld opgehaald en gedoneerd aan het PieterBrueghelHuis. Ze draagt het Huis een warm hart toe. Ze ontdekte de afgelopen jaren dat er behoefte was aan het yoga aanbod. Ook ontdekte ze dat haar lessen met aandacht voor adem ook voor mensen met chronische aandoeningen op het gebied van de longen (en nu recent ook de mensen die klachten ervaren na corona) verbetering van gezondheid en welzijn opleverde.

Het is dan ook heel bijzonder dat Karin eind 2021 haar baan bij VanderLande beëindigde en nu volledig werkzaam is vanuit een nieuw ingerichte yogastudio. Ze biedt nu al haar lessen volledig aan vanuit de yogastudio, Middegaal 25.Karin heeft in de afgelopen jaren haar professionele opleidingen uitgebreid en biedt een breed pallet aan yin yoga en yoga nidra tot Breathwork & Yin Flow. Dat laatste is een wekelijks wisselende les met daarin altijd aandacht voor de ADEM.

Het is mogelijk een proefles te volgen om te kijken of yoga iets voor je is. De kosten bedragen 10,00 euro. In overleg met Karin of een van de coördinatoren kun je kijken welke dag, tijdstip en welke les het beste bij je past. Op de maandag en woensdagochtend is er voldoende plaats!
Daarnaast verzorgt Karin diverse bijzondere workshops en evenementen. Kijk hiervoor op haar website:

We wensen Karin succes en zijn blij met dit mooie bedrijf in huis.
 
Nieuwe activiteiten in het PieterBrueghelHuis!

Yoga nog meer aanbod
Dit jaar starten we met meer uren yoga in het PieterBrueghelHuis. Lees verder in deze nieuwsbrief over Yoga Karin Vissers.

Meditatie
Daarnaast is er een eenmalige meditatie op 9 maart van 9.30 tot 12 uur in de tuinkamer in het PieterBrueghelHuis. Aanmelding kan via de website of per mail info@pieterBrueghelHuis.nl.

Mantra zingen
Marianne van Oorschot biedt  na de introductie avond mantra zingen van 17 februari en een reeks van 5 bijeenkomsten op 3 Maart; 17 Maart; 14 April; 28 April; 12 Mei en 9 Juni in de avond van 19:30 – 21:30 uur.  Aanmelden kan via info@mariannevanoorschot of 06-12298073
.Kijk op de Facebookpagina van Marianne voor meer informatie en in onze agenda.

Vooraankondiging introductie Tiffany maken
Bart de Meester verzorgt een introductie Tiffany maken. Daarna zal een reeks avonden aangeboden worden voor het werken met Tiffany. Meer informatie over de data, de aanmelding en de kosten zijn vanaf  8 maart op onze website te vinden.
 We vragen uw aandacht voor...
 
Samen eten; gezellig en gezond
We willen u informeren over de start van het samen (warm) eten op de maandag en woensdag vanaf 12.00 uur. Iedereen die wil mee eten van de gezonde maaltijd - gemaakt door de kookvrijwilligers van het PieterBrueghelHuis- kan zich voor 10.30 (telefonisch) aanmelden. De kosten van de 3 gangen maaltijd bedraagt 5 euro per persoon. Elke vrijdag is er versbereide maaltijdsoep met stokbrood voor 1 euro. Aanmelden voor de soep is niet nodig.
Geef uw apparaat een tweede leven

De mannen van ons Repareer-Huis staan elke vrijdag van 10.00- 12.00 uur voor u klaar om kleine huishoudelijke apparaten, laptops, tv, of houten speelgoed te repareren.
Ze kijken of het gerepareerd kan worden en bespreken vooraf over mogelijke materiaalkosten. Elke geslaagde reparatie kost u 2 euro. Wie wordt daar nu niet blij van!

Vriendschap

Graag wil ik je wat vertellen over de vriendschap die is ontstaan tussen mij en Rini. Wel, ik kwam bij het PieterBrueghelHuis terecht, omdat ik een uitdaging zocht bij de handwerkgroep. Ik kwam daar en zat recht tegenover en 83 jarige goedlachse en pratende vrouw uit Den Haag.
Binnen enkele seconden waren wij in een diepgaand wisselend gesprek en de klik was ‘geboren’.
We maken nu wel eens uitstapjes en wanneer er eens een keer iemand niet bij het handwerken is dan bellen we elkaar op en vragen :”is er iets, kan ik je helpen?”
Leuk. Zo’n vriendschap moesten meer mensen met elkaar hebben! Zo is die van ons ontstaan. Leuk toch.!..

Christa Dapperen & Rini Wildeman 

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp