Copy
 

Nieuws uit het PieterBrueghelHuis 

Nieuwsbrief 23, tweemaandelijkse uitgave
We houden u graag op de hoogte. Fijn dat u meeleest!
 
Volop activiteit in het PieterBrueghelHuis

Wat is het fijn dat zovelen de weg (weer) vinden naar het PieterBrueghelHuis! We ontmoeten nieuwe bezoekers en vrijwilligers en zien ook weer mensen die lange tijd niet geweest zijn. Er zijn mooie nieuwe verbindingen met organisaties die samen met ons frisse energie delen. 

Intussen kijken we ook vooruit naar ons 5-jarig jubileum wat we vieren van 15 t/m 20 mei. 

Kijk regelmatig op onze website en social media Facebook en Instagram voor de nieuwste activiteiten.
Wij houden jullie op de hoogte!

Terugblik activiteiten
 
Kokerij “met plezier”

Op deze druilerige, stormachtige dag komt het begeleidingsteam (6 vrijwilligers) al rond de klok van 14.00 uur bij elkaar in het PieterBrueghelHuis. Alle ingrediënten worden netjes per gerecht in bakken bij elkaar gezet met receptuur erbij. Er worden afspraken gemaakt wie wat gaat doen. Werkplekken worden ingericht , tafels verplaatst en er wordt voor gezorgd, dat er rustig , prikkelarm gewerkt kan worden. Diverse deelnemers kunnen door hun NAH problematiek overprikkeld raken.

Tegen 16.00 uur druppelen de eerste paren binnen. Zij krijgen een alcoholvrij bubbeltje en een schort uitgereikt. Als iedereen er is wordt in onderling overleg bepaald wie wat gaat bereiden. Drie gangen, witlofsoep, cordonbleu met rijst en ratatouille en een toetje met ijs slagroom en vruchten toe. De begeleiders geven met hun handen op de rug aanwijzingen  en laten de deelnemers lekker geordend koken. Ruimen op en voeren de nodige pannen, potten en materialen aan . Om 16.00 uur is het tijd om aan tafel te gaan.

Aan de feestelijk gedekte tafel wordt gezellig gepraat en worden onderling verhalen uitgewisseld. Bij de van koffie is iedereen het erover eens : het was weer een fijne, waardevolle avond, die de dagelijkse sfeer doorbreekt. Zo scheen op deze druilerige, sombere dag toch nog de zon. Tegen 20.00 uur kan iedereen weer thuis zijn en willen zij graag een volgende keer weer terugkomen. Voor de kosten € 7,50 hoeven zij het niet te laten.

 

Column
 
 

15 april een gewone vrijdag?

Het antwoord is nee, geen gewone vrijdag!
Vandaag is het de eerste dag dat Karin en ik gaan starten op onze nieuwe werkdagen. Zoals jullie weten heeft Mirjam ons verlaten voor een nieuwe baan en gaan Karin en ik samen het mooie PieterBrueghelHuis verder gestalte geven. Karin gaat werken op maandag, donderdag en vrijdag. Ik werk op dinsdag, woensdag en ook vrijdag.
We zijn enthousiast en hebben er veel zin in. We zitten met een kopje koffie in de hand en gaan gewoon starten. Er is genoeg te doen, we gaan op zoektocht met elkaar. Ieder heeft zijn talenten en we gaan die ook gebruiken. Voor vandaag is het een nieuwe start voor ons samen maar ook weer niet. We gaan doen wat we leuk vinden om te doen en dat is nog meer mensen laten kennismaken met het PieterBrueghelHuis. Aandacht voor geluk voor iedereen, jong en oud. Dit deden we natuurlijk ook al. We bundelen onze krachten voor vandaag en gaan zien wat het ons gaat brengen.
Als afsluiting van de dag stellen we ons nogmaals de vraag, 15 april een gewone vrijdag? We zijn het er samen over eens, het was een goede vrijdag in meerdere betekenissen. Het heeft ons gebracht dat we blij naar huis gaan en hebben er zin in.
Karin en Trudy
 
Alzheimercafé terug in het PieterBrueghelHuis
Op Dinsdag 17 mei zal het Alzheimercafé, terug van weggeweest, weer in het PieterBrueghelHuis plaatsvinden. 


Deze avond staat het thema: 

“Slimme zorg inzetten met hulpmiddelen (domotica)” op het programma. 

--Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar ter ondersteuning thuis en onderweg. Denk aan een alarmeringssysteem, een interactieve kalender, een automatische medicijndispenser of hulp bij het vinden van de weg buitenshuis. In het café wordt hierover meer informatie gegeven--. 

Inloop vanaf 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Entree is vrij.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De bijeenkomsten bieden niet alleen (praktische) informatie over dementie maar ook gezelligheid en sociaal contact.  

Het Café is afwisselend de even maanden in Uden en de oneven maanden in Veghel, op beide locaties zijn geïnteresseerden uit Uden, Meierijstad en omliggende dorpen van harte welkom. 

Voor meer informatie kunt u mailen naar: noordoostbrabant@alzheimervrijwilligers.nl of bellen via ONS welzijn: 088-3742525.

 
Uitgelichte activiteiten in het PieterBrueghelHuis!

Wollige verbindingen

De afgelopen 4 weken zijn we op donderdagmiddag met wol, prikpennen, prikmatten en zeep in de weer geweest, speciaal voor Pasen. Nu de natuurtuin haar nieuwe deuren heeft geopend en de materialen terug zijn naar ‘huis’, mag het vilten hier een eigen weg gaan vinden. Na wat rondvragen, komen de eerste handdoeken, noppenfolie en gekaarde wol binnen. De dames waren vorig jaar zo enthousiast dat de meesten zelf al een prikmat en prikpen hebben aangeschaft en….wol natuurlijk. Voor mensen die spontaan aanschuiven is materiaal beschikbaar en voor de lente zijn wat voorjaarskleuren aangeschaft. Paaskippen, hazen, eieren en eierwarmers worden gemaakt. Een paar dames gaan aan de gang met natvilten. Lekker met je handen in het sop en zachtjes aaien over de wol. Ja, dat valt nog niet mee. We zijn zo gewend dat alles snel moet en dit vraagt toch echt om liefde en geduld. De andere dames prikken er lekker op los. Ook dit vraagt aandacht want voor je het weet zijn je vingers de klos en zo’n viltnaald, dat voel je wel. Rust en ontspanning. En wanneer er rust en ontspanning is, is er ook ruimte voor zingen en zelfs dansen. In de pauze heerlijk buiten genieten van de zon met een kop koffie of thee met wat lekkers. Mooie middagen met veel creativiteit en verbinding.

Ja, verbinding, gezien worden, een gevoel van veiligheid. Vanuit de rust en het mogen ZIJN, ontstaan zulke mooie dingen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. In dit huis met aandacht voor geluk zie je dat wanneer één van ons het even moeilijk heeft, anderen gaan ondersteunen. Ieder met zijn of haar eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Zo mooi, dan voelt het echt wel een beetje als een grote familie. Hoe zou het zijn wanneer in de wereld wat meer sprake van wederkerigheid zou zijn? Het is bijzonder om te zien en te ervaren wat dat met mensen, maar ook met mezelf, doet.

 
Bridgen in het PieterBrueghelHuis
 
Elke eerste dinsdag van de maand is het bridgen in het PieterBrueghelHuis. Ook u als bridger bent van harte welkom. Heeft u begeleiding nodig of bent u op zoek naar gezellig ontspannen bridgen of zoekt u een bridgepartner? Kom vooral eens kijken.
We hebben een vaste kern, maar nieuwkomers zijn van harte welkom. Ik probeer uiteraard wel om volle tafels te organiseren.
We starten om 2 uur en gaan gemoedelijk door tot ongeveer 4 uur.
U kunt zich opgeven via het telefoonnummer van het PieterBrueghelHuis  of rechtstreeks bij mij
0413-212270.
Deelname is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.
Anneke van de Ven
 

Kokerij

Op maandag, woensdag en vrijdag is er een Kokerij in het PieterBrueghelHuis. Bezoekers en vrijwilligers maken samen een maaltijd die tussen de middag genuttigd wordt. Het bedenken van de gerechten, het klaarmaken, de tafel dekken, gezellig eten met elkaar en alles weer opruimen, maakt dit tot een mooie sociale bezigheid. Wil jij ook aansluiten, laat het ons dan weten. Je bent van harte welkom!
 
 Vooruitblik naar het 5-jarig jubileum
 
Alweer 5 jaar geleden openden we onze deuren en zijn we uitgegroeid tot een ontmoetingshuis waar allerlei mensen, vanuit diverse interesses en redenen actief zijn. Centraal in alles wat we doen, staat het ontmoeten van elkaar en een fijne tijd beleven door allerlei activiteiten. We zijn trots op de mensen die het tot een echt ‘huis’ maken en we hopen in onze jubileumweek ook nieuwe bezoekers te mogen verwelkomen. We vieren ons jubileum van 15 t/m 20 mei. We hebben een prachtig gevarieerd programma. Voor een aantal activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Kijk hiervoor op onze website.  
https://mcusercontent.com/cbc179b86bc64e50b190ed327/files/4b284524-8e56-4bbc-2521-86110734795d/2022_Pieter_brueghelhuis_folder_jubileum_A5_LR2.pdf 
 
Facebook
Website
Instagram
Copyright © *| april 2020|* *|PieterBrueghelHuis|*, All rights reserved.
*|I|* Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven voor de Pieter Brueghel Nieuwsbrief.

Ons (mail)adres is:
Middegaal 25 
*|info@Pieterbrueghelhuis.nl|*

Wij houden u graag op de hoogte.
U kunt uw gegevens aanpassen of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp